Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Помпи за кърма

Каква помпа за кърма да изберете?

 

В аптечната мрежа в България има сравнително разнообразие от помпи за кърма – механични (ръчни), мини електрически, електрически помпи с автоматичен цикъл на изцеждане..

 

Механичните /ръчни/ помпи предизвикват вакуум по няколко различни начина – чрез притискане на вакум балон, придърпване наспринцовка (цилиндер) или използване на клапа от силикон. Силата на вакуума може да варира – най-ниска е при стискането на вакум балон, най-висока – при помпите тип спринцовка, а най-добре се контролира при помпите със силиконова клапа.

 

Мини електрическите помпи не изискват много усилие от страна на кърмещата майка, но действието им и силата на вакуума все така се контролират ръчно и непрекъснато през цялото време на изцеждането.

 

При автоматичните електрическите помпи  вакумната сила и честотата на отпускането му са програмирани и може да се съобразят с конкретните нужди. Това позволява на майката да се изцежда удобно, а с малко практика при някои марки дори без да се придържат накрайниците с ръце. Съществуват помпи, които предлагат едновременно изцеждане и на двете гърди.

Ще ви помогнем в избора на помпа за кърма

 

В аптеките в България са налични само механични, мини електрически и електрически помпи с автоматично изцеждане.

Най-често употребявани и най-достъпни са ръчните/механичните помпи.

Помпите, които се употребяват чрез вакумно балонче, обичайно създават недостатъчен вакуум, който често е слаб за добро изцеждане на гърдите. При някои от тях няма нищо, което да пречи млякото да навлезе във вътрешността на гуменото балонче, което е  трудно за почистване. Тези помпи обичайно се използват само за леко изцеждане или облекчаване на гърдите, при което изцеденото мляко се изхвърля. Не са особенно подходящи за дългосрочна употреба и поддържане на млякото, тъй като не осигуряват добра стимулация на гърдите.

Цената им е сравнително ниска (5 до 25лв), което ги прави широко достъпни, макар че не са много популярни.

 

Помпите тип спринцовка са по-широко налични и употребявани. Твърде силният вакуум, който създавате е техен основен недостатък. Силният вакуум може да създаде условия за разнообразни по вид травми на гърдите. Ефективността на този тип помпа е различна при различните жени и в различен период на кърменето. Обикновено са ефективни  в първите няколко дни, когато гърдите са твърди и напрегнати, но при меки гърди и в късен етап на кърменето често изцеждането с тях е не е много ефективно и болезнено. Подходящи са за краткосрочна употреба, за облекчаване на препълнени твърди гърди, за оформяне на зърната преди кърмене в първите дни след раждането. Цената им е различна и може да варира от 5 до 30 лв в зависимост от фирмата-производител.

 

Помпите, които създават вакуум с помощта на силиконова клапа и натискане на ръчка, са най-ефективните сред ръчните помпи. Сред тях абсолютен фаворит в световен мащаб е ръчната помпа Avent Pes Isis, макар да има много подобни помп, които работят на същия. В различни случаи кърмещите майки успяват да създадат и да изцеждат нормално количество мляко с помощта на този тип помпи за много месеци, макар че не са създадени точно с тази цел.

 

Независимо от това, че дизайнът им е много подобен, ефективността на тези помпи и усещането от изцеждането изглежда са различни и майките съобщават за ясни разлики в резултатите при различните марки.

 

Внимавайте особено много с имитациите от неизвестни компании – ниската цена обикновено означава компромис с качеството на материалите, а ако ви се наложи да купите втора помпа заради повреда и амортизиране на първата, тогава практически не сте спестили нищо от цената на добра качествена помпа.

 

Качествена помпа от този тип струва между 60 и 90 лв, докато имитациите са на цени около 30 лв.

 

Мини електрическите помпи са със сравнително ниска цена и добро действие заради електрически генерирания вакуум. Майките понякога се оплакват от най-различни проблеми свързани с този тип помпи – твърде слаб или твърде силен вакуум и съответните невъзможност за изцеждане или неприятни наранявания и разранявания. Времето на отпускане на вакуума и регулирането на силата му се извършват изцяло ръчно с помощта на бутони и това се прави постоянно при изцеждане, а самата помпа също трябва да бъде придържана и притискана към гърдата с ръка. Тези помпи почти не съкращават времето за изцеждане и практически нямат никакво предимство пред добра ръчна помпа.

Обикновено могат да се закупят на цена между 60 и 120 лв.

 

Електрическите помпи с автоматичен цикъл осигуряват по-кратко времетраене на изцеждането, значително по-приятно усещане и обикновено позволяват да правите нещо друго, докато цедите, което помага да се отпуснете и улеснява потичането на млякото.

 

Тези помпи са подходящи при майки на недоносени бебета и майки с близнаци, на които често им се налага да цедят за продължителен период от време. Удобни са също така при ранно връщане на работа, когато ще се налага да се изцеждате няколко пъти дневно, докато сте разделени от бебето.

 

Цената им е значителна за българския потребител – около 290 лв – и се предлагат от Медела и Авент.

Разгледайте какви помпи за кърма предлагаме!

 

 

Web Statistics