Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Коронавирус - въпроси и отговори.

Дата: 2020-02-25

1.Какво е Коронавирус? Какво е COVID-19? Какво е SARS-CoV-2?
Новият коронавирус за 2019 г. вече е наречен тежък остър респираторен синдром коронавирус-2 (SARS-CoV-2), докато заболяването, свързано с него, се нарича COVID-19.

SARS-CoV-2, беше идентифициран в Китай в края на 2019 г. и представлява нов щам на коронавирус, който не е бил идентифициран по-рано при хора.

2. Откъде идват коронавирусите?
Коронавирусите са вируси, които циркулират сред животните, но се знае, че някои от тях влияят и на хората. След като са заразили животни, в крайна сметка те могат да бъдат предадени на хора.

Известно е, че широк кръг животни са източник на коронавируси. Например коронавирусът в респираторния синдром на Близкия изток (MERS-CoV) произхожда от камили, а тежкият остър респираторен синдром (SARS) произхожда от цивитни котки.

3. Сравним ли е този вирус със SARS или със сезонен грип (грип)?
Новият коронавирус, открит в Китай, е генетично тясно свързан с вируса на SARS от 2003 г. и изглежда има сходни характеристики, въпреки че все още има ограничени данни за това.

SARS се появи в края на 2002 г. в Китай и над 8000 случаи на SARS бяха докладвани от 33 страни за период от осем месеца. По това време един от десет души, които са се заразили от ТОРС, почина.

Настоящата епидемия от COVID-19 предизвика около 10000 съобщени случая в Китай през първия месец на огнището, като впоследствие бяха открити допълнителни случаи в Европа и други страни. Към този момент има твърде малко данни, за да се каже със сигурност колко смъртоносен е COVID-19, но предварителните открития показват, че той е по-малко фатален от коронавируса на SARS.

Докато двата вируса на SARS-CoV-2 и грип се предават от човек на човек и могат да причинят подобни симптоми, двата вируса са много различни и следователно не се държат по един и същи начин. Все още е много рано да се правят изводи за това как се разпространява SARS-CoV-2, но предварителната информация показва, че SARS-CoV-2 е толкова преносим по същия начин, както са били SARS и някои други пандемични грипни щамове. СЗО изчислява, че всяка година до 40000 души в ЕС, Великобритания, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн умират преждевременно поради причини, свързани с грипа.

4. Колко тежка е инфекцията COVID-19?
Към този момент има твърде малко данни, за да се каже със сигурност колко тежък е COVID-19, но предварителните открития показват, че той е по-малко фатален от коронавируса на SARS.

5. Какъв е режимът на предаване? Как се разпространява?
Докато животните са източник на вируса, сега този вирус се разпространява от един човек на друг (предаване от човек на човек). Понастоящем няма достатъчно епидемиологична информация, която да определи колко лесно и устойчиво се разпространява този вирус между хората. Изглежда вирусът се предава главно чрез дихателни капчици, които хората кихат, кашлят или издишват.

Инкубационният период за COVID-19 (т.е. времето между излагане на вируса и появата на симптомите) понастоящем се изчислява между два и 14 дни. На този етап знаем, че вирусът може да се предаде, когато тези заразени проявят (грипоподобни) симптоми. Все още обаче има несигурност дали леките или асимптоматични случаи могат да предават вируса.

Ако хората с COVID-19 бъдат тествани и диагностицирани своевременно и се прилагат строги мерки за контрол на инфекцията, вероятността от трайно предаване от човек на човек е малка. Систематичното прилагане на мерките за превенция и контрол на инфекцията бяха ефективни при контролирането на коронавирусите на ТОРС и МЕРС.

Прочетете повече тук

Web Statistics