Валута: BGN
  • USD
  • BGN
Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Холестерол - ключови факти

Дата: 2016-05-09

Високите нива на холестерол значително увеличават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания в бъдеще.

Холестеролът въздейства чрез инфилтриране стените на артериите, създавайки стесняване, радикални плаки, които след това могат да се разпаднат, причинявайки потенциално животозастрашаващи кръвни съсиреци. A съсирек в артериите, които доставят кръв към сърцето може да доведе до сърдечен удар. Ако съсирек или руптура са в мозъка може да причинят инсулт.

Въпреки че има много лекарства на разположение, за да си помогнем за понижаване на холестерола, трябва да се контролира много ефективно, като се направят някои разумни промени в начина на живот.

Ако имате висок холестерол, може да искате да разгледате някои от следните стратегии за подобряване на начина на живот и на холестеролния си профил:

Физическа активност
Редовните упражнения може да имат двойно въздействие върху нивата на холестерола, като намалява нивата на триглицеридите и увеличаване на нивата на HDL (т.нар. "добър холестерол"). Вие не трябва да упражнявате прекалено, дейности с умерена интензивност като бързо ходене, активно градинарство и колоезденето могат значително да подобрят вашия холестеролен профил.

Минимум половин час на ден, непрекъснато или в по-малки интервали, най-малко пет дни всяка седмицата ще бъде достатъчно, за да доведе до резултати.

Диета
Трите основни области на вашата диета, които могат да окажат влияние върху по здравословните нива на холестерола са мазнини, фибри и растителни стероли.

Мазнини

Всички видове мазнини влияят на холестеролния профил, някои по вреден начин, а други по добър начин.

Наситените мазнини увеличават както триглицеридитем така и LDL ("лош холестерол") нивата, така минимизирането им във вашата диета е първата стъпка. Наситените мазнини са най-често се срещат в храни от животински произход, особено червено месо и млечни продукти. Те често са твърди и видими при стайна температура, но и скрити в много храни.

Транс мазнините, като наситени мазнини, може значително да повлияят на холестеролния профил чрез повишаване на нивата на LDL холестерола, както и понижаване на нивата на HDL холестерола. Транс мазнините обикновено са скрити в готовите печени и пържени продукти, маргарини и сладки.

Ненаситените мазнини, от друга страна, ще помогнат да се подобри нивото на холестерола чрез намаляване на триглицеридите и LDL нивата, а също и увеличаване на здравословните нива HDL холестерола. Добри източници на ненаситени мазнини са маслиново, слънчогледово или шафраново масло, мазна риба, маслини, авокадо, ядки и семена.

Фибри
Храни с високо съдържание на баластни вещества, особено разтворими фибри, са особено добри за намаляване на триглицеридите и LDL нивата.

Големите източници на разтворими фибри са плодове, зеленчуци, черен хляб, паста и ориз, овес, овесена каша, боб, бобови растения, леща и др.

Растителни стероли и станоли

Станоли и стероли са естествени вещества, които понякога се добавят към някои храни като кисело мляко, портокалов сок и маргарини по време на производството, за да се намали на абсорбцията на холестерол в кръвния поток по време на храносмилането.

Редовната консумация на тези продукти може да бъде много ефективен способ за намаляване на вашите триглицериди и LDL нива, като същевременно се поддържа нивото на HDL холестерола здравословно.

Алкохол
Умерената консумация на алкохол се свързва с леко повишени нива на HDL, но ползите не са достатъчно силни, за да се препоръча употребата на алкохол, като начин за управление на нивата на холестерола.

Пиенето на по-високи нива може значително да влоши холестеролния профил, както и да увеличи риска от други сериозни здравословни проблеми.

Пушене
Посланието тук е просто - ако пушите, спрете.

Освен че е силно свързано с рак и белодробни заболявания, цигареният дим съдържа химикал, наречен акролеин, който компрометира HDL холестерола, като възпрепятства "почистването" на артериите.

Пушенето вреди на вътрешните повърхности на артериите, което ги прави предразположени към отлагане на холестеролни плаки.

Предпочитани

БИО МАСЛО С ЦИТРОНЕЛА 5МЛ

БИО МАСЛО С ЦИТРОНЕЛА 5МЛ

Цена: 12.90лв.
или 12900 бонус точки
ОКОЛООЧЕН ШУСЛЕРОВ КРЕМ "ДАРА" 20МЛ

ОКОЛООЧЕН ШУСЛЕРОВ КРЕМ "ДАРА" 20МЛ

-20%
Цена: 23.92лв.
Каталожна цена: 29.90лв.
виж отстъпката
Отстъпки за вас
Цена: 23.92лв.
Каталожна цена: 29.90лв.
Отстъпка: 5.98лв. (20.00%)
или 29899 бонус точки

Най-продавани

НОСКО АСПИРАТОР ЗА НОС

НОСКО АСПИРАТОР ЗА НОС ЗА ПРАХОСМУКАЧКА

Цена: 20.22лв.
или 20220 бонус точки
Web Statistics