Валута: BGN
  • USD
  • BGN
Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Полезни ли са Пробиотиците след антибиотично лечение ?

Дата: 2015-11-25

Какво е Clostridium Difficile?
Clostridium Difficile (C.difficile) е бактерия, която може да бъде намерена в ниска численост в дебелото черво (колон) на някои здрави хора (2% -5%), без да причинява вреда, и не е в състояние да се развива прекалено много поради конкуренцията от полезни бактерии от червата. Бактерията може да образува спори, които и позволяват да оцелее в продължение на дълги периоди от време в околната среда (по дрехите, спално бельо, повърхности, подове, около тоалетните и т.н.)

Какво може да причини Clostridium Difficile?
Ако броят на С. difficile се увеличи значително в дебелото черво на пациента, като почти винаги това става при употребата на антибиотици, бактерията започва да произвежда токсини (отрови), които могат да причинят лека до тежка диария. В някои случаи това може да доведе до сериозни инфекции, като колит (възпаление на дебелото черво), сепсис и дори смърт.  (CDAD) възлиза на 15% до 30% от всички случаи на свързаната с антибиотици диария Шимор (2010 г.).

Как може пробиотиците да помогнат в превенцията / лечението на CDAD?
Пробиотиците са полезните живи микроорганизми в червата на човека, които помагат да се поддържа защитeна чревната микрофлора, да се намали броя на патогенните („лошите“ бактерии) и произвеждат антимикробни вещества /бактериоцини/, които са вредни за лошите бактерии и стимулират и подкрепят имунната система. Най-честите пробиотични бактерии са лактобацилите и бифидобактериите.

Предполага се, че редовно приемане на голям брой от тези полезни бактерии от пациентите, получаващи терапия с антибиотици ограничава растежа на C. Difficile, като се конкурират за хранителни вещества в дебелото черво и неутрализиране на произвежданите  токсини от C. Difficile, което намалява риска от инфекции и помага за поддържането на баланса на чревната микрофлора по време на и след терапия с антибиотик.

Web Statistics