Валута: BGN
 • USD
 • BGN
Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Инсулинова помпа

Дата: 2013-11-15

Инсулиновата помпа е малко, компютъризирано устройство, създадено специално за болните от диабет, чрез която подкожно се въвежда необходимата на пациента доза инсулин. Чрез своето устройство и начин на приложение, тя улеснява значително живота на болни от диабет тип 1, а в по-малка степен и на диабет тип 2. Освен своите компактни размери, инсулиновите помпи имат и много други характеристики, които ги правят все по-привлекателни: дистанционно управление, изключително прецизна дозировка, съобразена с нуждите на пациента, програмирана памет, различни опции за болус дозата.

Проучване на американския „Научен вестник за диабетните науки и технологии”, направено през 2010 година е установило, че инсулиновите помпи са по-известни дори и от инсулиновите писалки сред американците с диабет тип 1, като 20% от болните използват такова медицинско устройство ежедневно.

 

История

В началото на 60-те години на XX век доктор Арнолд Кадиш създава първата инсулинова помпа в Лос Анджелис, Калифорния. Първите произведени помпи са били с размерите на раница и неточни по отношение на безопасната доза инсулин, която въвеждат в човешкото тяло. През 1976г. друг американски учен – Дийн Кармен създава по-компактен вариант на устройството.

Едва през 90-те години на инсулиновите помпи започва да се гледа като на потенциален алтернативен метод в лечението на диабет тип

1. За това спомага и значителното редуциране на размерите на инсулиновите помпи. Те стават по-сигурни и по-лесни за употреба, което повишава интереса към тях, докато не се превърнат в един от най-търсените алтернативни методи за контролиране на диабет.

Начин на действие

Помпата осигурява внасянето на инсулин в организма, работейки в две направления:

1) Доставка на “основен”инсулин (“basal”insulin) – представлява точно измерена ниска и постоянна доза инсулин между храненията.

2) Доставка на болус доза (bolus dosis) - бързо действащ инсулин за контрол на повишената кръвна захар непосредствено след хранене.

Главната задача на инсулиновата помпа е да достави точно определена доза инсулин в мастната тъкан, а оттам и в кръвообращението на диабетно болния, имитирайки нормалното освобождаване на хормона в здравия човешки организъм.

Устройство

Инсулиновата попма има много просто устройство. Чрез бутоните се регулира количеството инсулин, а дисплеят доставя информация за избраната доза. Чрез пластична тръбичка хормонът прониква през кожата посредством малка игла или канюла и достига мастната тъкан. Малък мотор избутва инсулина от резервоар с вместимост около 3 ml към тръбичката, а оттам през иглата - в организма. Иглата може да се постави в тези части от тялото, които са подходящи за инжекционни апликации, като се препоръчва периодична смяна на мястото на въвеждане (през 2-3 дни), подобно на традиционните инсулинови инжекции.

Помпата може да се закача за колани, малки торбички или джобове на различни части на тялото – коремна област, ръка, бедро и др. Разработени са и друг вид помпи, които работят на същия механизъм, но се закрепват директно върху кожата.

Предимства и недостатъци

 

Основни предимства на инсулиновата помпа:

 

 • Непрекъснато навлизане на ниски дози инсулин между храненията и болус доза след хранене.
 • Избягва се ежедневното многократно убождане.
 • По-прецизна дозировка в сравнение с инсулиновите инжекции.
 • По-ранна доставка на болус доза с бързо действащ инсулин след всяко хранене.
 • По-малко ограничения в хранителния прием.
 • Намалява риска от епизоди с много ниска концентрация на глюкоза.
 • Позволява на болния да тренира без да увеличава количеството на въглехидратите.
 • По-добър контрол над болестта.
   

Основните недостатъци на инсулиновата помпа са:

 

 • Пациентът не трябва да спира да следи нивото на кръвната си захар.
 • Необходима е смяна на резервоара и батериите на помпата.
 • Може да доведат до загуба на тегло или диабетна кетоацидоза.
 • Висока цена.
 • Известен дискомфорт през първите седмици на употреба.
 • Съществува известен риск от замърсяване и инфекция на мястото на въвеждане на иглата, необходимост от редуване на мястото на въвеждане на инсулина.
 • Преустановяване на подаването на хормона, поради различни причини без това да бъде забелязано от болния навреме.
 • Трябва да се изключи и отстрани временно, ако има риск от намокряне на апарата.

Предпочитани

БИО МАСЛО С ЦИТРОНЕЛА 5МЛ

БИО МАСЛО С ЦИТРОНЕЛА 5МЛ

Цена: 12.90лв.
или 12900 бонус точки
ОКОЛООЧЕН ШУСЛЕРОВ КРЕМ "ДАРА" 20МЛ

ОКОЛООЧЕН ШУСЛЕРОВ КРЕМ "ДАРА" 20МЛ

-20%
Цена: 23.92лв.
Каталожна цена: 29.90лв.
виж отстъпката
Отстъпки за вас
Цена: 23.92лв.
Каталожна цена: 29.90лв.
Отстъпка: 5.98лв. (20.00%)
или 29899 бонус точки

Най-продавани

НОСКО АСПИРАТОР ЗА НОС

НОСКО АСПИРАТОР ЗА НОС ЗА ПРАХОСМУКАЧКА

Цена: 20.22лв.
или 20220 бонус точки
Web Statistics