Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Новини

Коронавирус - въпроси и отговори.

Дата: 25 Фев 2020

1.Какво е Коронавирус? Какво е COVID-19? Какво е SARS-CoV-2?
Новият коронавирус за 2019 г. вече е наречен тежък остър респираторен синдром коронавирус-2 (SARS-CoV-2), докато заболяването, свързано с него, се нарича COVID-19.

SARS-CoV-2, беше идентифициран в Китай в края на 2019 г. и представлява нов щам на коронавирус, който не е бил идентифициран по-рано при хора.

2. Откъде идват коронавирусите?
Коронавирусите са вируси, които циркулират сред животните, но се знае, че някои от тях влияят и на хората. След като са заразили животни, в крайна сметка те могат да бъдат предадени на хора.

Известно е, че широк кръг животни са източник на коронавируси. Например коронавирусът в респираторния синдром на Близкия изток (MERS-CoV) произхожда от камили, а тежкият остър респираторен синдром (SARS) произхожда от цивитни котки.

3. Сравним ли е този вирус със SARS или със сезонен грип (грип)?
Новият коронавирус, открит в Китай, е генетично тясно свързан с вируса на SARS от 2003 г. и изглежда има сходни характеристики, въпреки че все още има ограничени данни за това.

SARS се появи в края на 2002 г. в Китай и над 8000 случаи на SARS бяха докладвани от 33 страни за период от осем месеца. По това време един от десет души, които са се заразили от ТОРС, почина.

Настоящата епидемия от COVID-19 предизвика около 10000 съобщени случая в Китай през първия месец на огнището, като впоследствие бяха открити допълнителни случаи в Европа и други страни. Към този момент има твърде малко данни, за да се каже със сигурност колко смъртоносен е COVID-19, но предварителните открития показват, че той е по-малко фатален от коронавируса на SARS.

Докато двата вируса на SARS-CoV-2 и грип се предават от човек на човек и могат да причинят подобни симптоми, двата вируса са много различни и следователно не се държат по един и същи начин. Все още е много рано да се правят изводи за това как се разпространява SARS-CoV-2, но предварителната информация показва, че SARS-CoV-2 е толкова преносим по същия начин, както са били SARS и някои други пандемични грипни щамове. СЗО изчислява, че всяка година до 40000 души в ЕС, Великобритания, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн умират преждевременно поради причини, свързани с грипа.

4. Колко тежка е инфекцията COVID-19?
Към този момент има твърде малко данни, за да се каже със сигурност колко тежък е COVID-19, но предварителните открития показват, че той е по-малко фатален от коронавируса на SARS.

5. Какъв е режимът на предаване? Как се разпространява?
Докато животните са източник на вируса, сега този вирус се разпространява от един човек на друг (предаване от човек на човек). Понастоящем няма достатъчно епидемиологична информация, която да определи колко лесно и устойчиво се разпространява този вирус между хората. Изглежда вирусът се предава главно чрез дихателни капчици, които хората кихат, кашлят или издишват.

Инкубационният период за COVID-19 (т.е. времето между излагане на вируса и появата на симптомите) понастоящем се изчислява между два и 14 дни. На този етап знаем, че вирусът може да се предаде, когато тези заразени проявят (грипоподобни) симптоми. Все още обаче има несигурност дали леките или асимптоматични случаи могат да предават вируса.

Ако хората с COVID-19 бъдат тествани и диагностицирани своевременно и се прилагат строги мерки за контрол на инфекцията, вероятността от трайно предаване от човек на човек е малка. Систематичното прилагане на мерките за превенция и контрол на инфекцията бяха ефективни при контролирането на коронавирусите на ТОРС и МЕРС.

Прочетете повече тук

Шуслеровите соли и морбили (дребна шарка)

Дата: 12 Апр 2017

Обривът е ситен, от розово-червени петна или леко надигнати пъпчици с размери 1-2 mm . Характерно е, че избледняват при натиск. Могат да се сливат и да образуват плаки. Обривът се появява най-напред зад ушите, като постепенно обхваща лицето и шията, горните крайници и трупа, а накрая –и долните крайници. Задържа се 5-6 дни, след което започва да избледнява по същия ред. На мястото на обрива могат да останат кафеникави петна, които да се запазят продължително време. През цялото време, докато трае обривът, болният има висока температура,хрема, кихане, кашляне, сълзене на очите и непоносимост към силна светлина, болки в гърлото.

Прочетете цялата статия >>>

Център за здраве и образование Едикта - събитие!

Дата: 24 Мар 2017

Честита пролет, приятели!

Нека донесе просперитет, здраве, вдъхновение и усмихнато настроение.

Днес посрещаме д-р Аджит Кулкарни. Това е неговото 24-то посещение в България, по време на което му предстоят срещи с българските хомеопати, изнасяне на семинар и провеждане на консултации за Вашите пациенти. Ще имаме възможност да усъвършенстваме познанията си за хомеопатията с един от водещите специалисти в областта – д-р Аджит Кулкарни.

Подробности за програмата му в България четете в това писмо.

 

23 март 2017

Индивидуални супервизии с колеги в София

 

24-26 март 2017

Семинар на д-р Аджит Кулкарни в София

В петък следобед ще има супервизии пред група.

Темите, които ще представи д-р Кулкарни в събота и неделя, са:

Мениджмънт  при сърдечно-съдови заболявания

Малки лекарства и лекарства от паяци за сърдечно-съдови заболявания

Диференциална диагноза на малки  лекарствата от семейство Solanaceae

 

Място на провеждане на семинара: хотел Централ, бул. Христо Ботев №52

Подробности за таксите и времето на провеждане вижтетук.

 

27-31 март 2017

Индивидуални супервизии с колеги в София

 

1-3 април 2017

Индивидуални супервизии с колеги във Варна

 

Приложение на хомеопатични монопрепарати в D потенции при най-честата сърдечно-съдова патология

С тази лекция на д-р Аджит Кулкарни отбелязваме началото на Седмицата на хомеопатията 2017. Лекциите са организирани от Асоциация на лекарите хомеопати в България.

Лектор: проф. д-р Аджит Кулкарни, Индия

С участието на д-р Дора Пачова, председател на Асоциация на лекарите хомеопати в България

 

3 април 2017, Варна

Място: хотел „Swiss-Belhotel Varna“ (б. Димят) от 19ч.

 

4 април 2017, Бургас

Място: Драматичен театър „Адриана Будевска" от 17ч.

 

5 април 2017, Пловдив

Място: Гранд хотел „Пловдив” от 19ч.

 

6 април 2017, София

Място: хотел „Балкан” (б. Шератон) от 19ч.


Лекциите са за лекари и специалисти хомеопати. За да запазите своето място, пишете на адресinfo@homeopathybulgaria.org до 28 март 2017 г. Местата са ограничени!

Шуслеровите кремове Дара вече се продават в новоотркития АбоМаркет.

 

Дата: 19 Мар 2017

В Мол България отвори врати АбоМаркет. Там можете да откриете Шуслерови кремове с марка Дара.

Abo market е създаден по утвърден търговски модел, познат и успешно работещ в Европа и други континенти. При този модел производителите (малки, регионални или национални) продават на клиента пълния си асортимент от стоки на посочени от тях цени. Мисията е да се помогне на българските производители, които не разполагат с необходимите маркетингови ресурси, като се улесни техния достъп до пазара. Целта е да се съкрати пътя на продукта от производителя, вносителя и дистрибутора до клиента.

Повече за АбоМаркет, можете да намерите на техния сайт - http://www.abomarket.com

Имунитетът може да се поддържа с естествени средства

Дата: 05 Дек 2016

 

Нито едно от сезонните зимни заболявания не настъпва, без да е засегнат (понижен) имунитета на засегнатият човек. Да си спомним какво е имунна система и имунитет като цяло. Имунната система се състои от органи и клетки. Централни органи са : червен костен мозък, тимус и слезка. Важни периферни органи – лимфните възли и лимфоидната тъкан в сливиците и апендикса. Прочетете повече в нашия блог >>>

Слънцезащитен крем

Дата: 12 Юли 2016

Слънцезащитен крем – най-добрият начин за употреба

Слънцезащитен крем трябва да бъде прилаган само суха и чиста кожа. Трябва да се употребяват винаги върху откритите места по кожата, които ще бъдат излагани на слънце. Слънцезащитен крем трябва да се нанася поне половин до един час преди слънчево излагане.

Понякога, когато сме на плаж, нанасяме крема и влизаме във водата, без да му дадем достатъчно време за да подейства.

Нансянето на слънцезащитен крем трябва да е в достатъчно количество за да ни осигури адекватна защита. За възрастен човек е препоръчително да се използва около 35 грама от продукта ( около 3 супени лъжици) за цялото тяло.

Как да използваме слънцезащитен крем на плажа?

На плажа се уверете, че вашият слънцезащитен крем е устойчив на вода. Също така е важно да се нанася на всеки 2-3 часа. Трябва да отбележим, че водата и пясъкът , отразяват слънчевите лъчи много силно. За това когато сте на плаж използвайте слънцезащитен крем с възможно най-висок фактор.

Използването на продукти, които подпомагат увеличаването на тена, не е препоръчително. Особено ако тези продукти водят до фоточувствителност. Тогава шанса за увреждане на кожата е още по-голям.

Силно препоръчително е да не се излагате на слънце между  11 и 15 часа, когато слънчевата радиация е най-силна. Най-добре да не стоите на плажа или ако сте там използвайте плътен чадър и използвайте слънцезащитен крем на чести интервали.

Облачни дни

При облачно време също е добре да се използва слънцезащитен крем , защото слънчевите лъчи преминават през облаците дори и това да не е забележимо. Само когато сте на сянка или вкъщи , тогава може да сте сигурни, че сте защитени от ултравиолетовите лъчи.

Нуждаем ли се от слънцезащитен крем, когато вече имаме тен?

Хората, които имат тен също се нуждаят от слънцезащита. Въпреки че слънчевата светлина не зачервява кожата, ултравиолетовите лъчи могат да навлязат и да окажат неблагоприятен ефект.

Открийте голямо разнообразие от слънцезащитни кремове ---> слънцезащитни кремове

Да предпазим кожата си от слънчево изгаряне

Дата: 26 Май 2016

Избягвайте слънцето

 

Старайте са се задържате на  закрито или да сте на сянка между 10 и 16 часа. Това е задължително с цел за да се защитите от излагането на UV-лъчи, по-специално на UVB лъчите. Трябва да знаете, че слънчеви облъчвания и вредата от слънцето може да се проявят и в облачни дни и дори когато човек седи под чадъра или на сянка.

 

Защитно облекло

 

Широка шапки с периферия, дълги ръкави и дълги панталони предпазват от ултравиолетовите лъчи. Слънчеви очила, които осигуряват 100% защита от ултравиолетовите лъчи са силно препоръчителни.

 

Слънцезащитни кремове

 

Слънцезащитният фактор SPF определя допълнителна защита срещу UVB лъчите, които се съдържат в някой слънцезащитни продукти. SPF не се защитава срещу UVA лъчи.

 

Химически слънцезащитни продукти абсорбират, отколкото да отразяват ултравиолетовите лъчи. Комбинация от кремове, се препоръчва, за да предостави широк спектър на защита срещу UVA и UVB лъчи. Ако сте на почивка трябва да обмислите следните основни точки, по отношение на слънцезащитните продукти:

 

 • Изберете крем с SPF 15 най-малко.
 • Изберете продукти, които са устойчиви на влага.
 • Изберете слънцезащитен крем с широк спектър на UVA и UVB защита
 • Използвайте слънцезащитен крем 30 минути преди да се изложите на слънце.
 • Намажете цялото тяло особено на ушите, скалпа, устните, задната част на врата, горната част на краката и гърба на ръцете.
 • Използвайте балсам за устни с поне 15 SPF.
 • Нанасяйте отново след 1-2 часа особено след изпотяване и плуване.
 • Срокът на годност на много слънцезащитни продукти е 1-2 години. Винаги проверявайте срока на годност.

 

♦ Поддържайте кожата си хидратирана, стойте на  хидратация и престой в хладно, на сухо, или вътрешна среда. Използвайте овлажняващи кремове - алое вера, и дифенхидрамин, които могат да облекчат симптомите ви.

 

♦ При тежки случаи, аналгетиците могат да се използват облекчаване на болката.

 

♦ Пийте повече течности.

 

♦ Използвайте меки сапуни в банята.

 

♦ Прилагане на хладните компреси за временно облекчение.

 

♦ Хидратиране използване на гъст крем или вазелин.

 

♦ Избягвайте продукти, които изтръпване на кожата, като например тези, които съдържат съставки, които в края на Кейн като бензокаин или лидокаин.

 

♦ Опитайте едно анти-сърбеж продукт.

 

♦  Вземете аспирин или ибупрофен, за да се намали възпалението.

 

Кога да потърсите лекар

 

Потърсете лекар, ако слънчевото изгаряне не се се подобрява, след два дни или ако имате следните симптоми:

 

 • гадене или повръщане
 • втрисане
 • умора слабост
 • мехури

Лошо храносмилане: причини и натурални средства

 

Дата: 11 Май 2016

Лошото храносмилане може да има различни причини. Има няколко ефективни средства, както фармакологични така и физически, които могат да се използват за облекчаване на симптомите. Това е много често срещано заболяване в нашата страна. Смята се, че нарушения от този вид представляват 20-30% от причините, поради които дадено лице се обръща към лекар. В повечето случаи тези нарушения са лесно решими, ако следвате някои правила за промяна в навиците на живот. В някои случаи, обаче, смущения, които влияят върху лошото храносмилане също може да показват наличието на заболявания на стомашно-чревния тракт.
 

Причини


Основните причини за лошо храносмилане се отнасят до неправилни навици на живот. Храносмилането може да бъде поставено на изпитание, когато изяждате едно голямо хранене през деня или когато пропуснете хранене. Всичко това се случва, защото стомашно-чревния тракт се подлага на прекомерна работа. Вследствие на това, храносмилането е по-бавно и по-трудно. Пиенето на алкохол е друг фактор, който може да предразположи към лошо храносмилане. Това е така, защото алкохолът забавя изпразването на стомаха и следователно храносмилането става много по-бавно.
Също така пържените храни удължават времето на храносмилане. Заседналият начин на живот допринася за по-трудният процес на храносмилането, тъй като се увеличава времето за изпразване на стомаха. Пушенето може да увеличи киселините в стомаха.


Средства за защита


Лошото храносмилане може да бъде следствие на заболяване, което засяга стомаха или червата, но може да бъде причинено и от неправилен начин на живот. Поради тази причина, първото средство за защита, за да се реализира, е подобряването на хранителните навици. Сред първите действия, които трябва да се предприемат е да дъвчете храната бавно.
Към дневното меню може да се добавят билкови чайове, способни за подобряване на храносмилателната функция. Тези промени в начина на живот, може да са достатъчни, ако проблемът е функционален и не е признак за наличието на заболяване. В тези и други случаи, в действителност, ако се консултирате с лекар или фармацевт, той ще ви покаже как да постъпите за решаване на проблема.


Какво да ядем и какво не трябва да ядем


Има няколко полезни съвета за тези, които имат лошо и трудно храносмилане. Целта е да се избегне прием на храни, които причиняват киселини в стомаха или подуване на корема. Храната не трябва да бъде твърде тежка и трябва да се избягват храни с високо съдържание на мазнини и протеини. Балансираната диета е, следователно, първата стъпка към изцелението, опитвайки се да разделя хранителните вещества между различните хранения на деня. По-специално, ако храносмилането е трудно,  за балансираната диета може да помогне намаляване на консумацията на храна и включване на малки закуски между основните хранения. По този начин стомашно-чревната система може да работи по-добре.
Разбира се, трябва да се избягва всички мазни храни и пържени храни, които повишават чувството за тежест в стомаха, защото това забавя изпразването. Ако има твърде често подуване в червата, може да бъде полезно да не консумирате зеленчуци, принадлежащи към семейството на зелето.
В случай на гастроезофагеален рефлукс, вие не трябва да се консумират чесън, лук и храни с подправки като мента и чили, които могат да увеличат киселините. Не трябва да се пие много алкохол, за да не се увеличава времето за изпразването на стомаха, и да не се пуши, да се намали усещането за киселинност.

Натурални средства


Хомеопатията предлага много природни решения, които могат да бъдат полезни в случай на лошо храносмилане. Има натурални продукти, които подпомагат храносмилането и те могат да се приемат като чай или под формата на дъвчащи таблетки, два или три пъти на ден преди хранене. Това са по-специално:


Бял равнец: е полезен заради неговото спазмолитично действие. Той често се използва за получаване на етерични масла с храносмилателна мощност, които са полезни за борба с рефлукс и гастрит.
Цикорията: тя е от съществено значение за детоксикация на дебелото черво. Също така насърчава диурезата.
Тинтява: тя е важен природен лек, защото стимулира производството на храносмилателни ензими и по този начин се подобрява процеса на храносмилане.
Анасон: позволява да се избегне образуването на газове в червата.
Джинджифил: помага на процеса на храносмилането и се бори с образуването на газове

Холестерол - ключови факти

Дата: 09 Май 2016

Високите нива на холестерол значително увеличават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания в бъдеще.

Холестеролът въздейства чрез инфилтриране стените на артериите, създавайки стесняване, радикални плаки, които след това могат да се разпаднат, причинявайки потенциално животозастрашаващи кръвни съсиреци. A съсирек в артериите, които доставят кръв към сърцето може да доведе до сърдечен удар. Ако съсирек или руптура са в мозъка може да причинят инсулт.

Въпреки че има много лекарства на разположение, за да си помогнем за понижаване на холестерола, трябва да се контролира много ефективно, като се направят някои разумни промени в начина на живот.

Ако имате висок холестерол, може да искате да разгледате някои от следните стратегии за подобряване на начина на живот и на холестеролния си профил:

Физическа активност
Редовните упражнения може да имат двойно въздействие върху нивата на холестерола, като намалява нивата на триглицеридите и увеличаване на нивата на HDL (т.нар. "добър холестерол"). Вие не трябва да упражнявате прекалено, дейности с умерена интензивност като бързо ходене, активно градинарство и колоезденето могат значително да подобрят вашия холестеролен профил.

Минимум половин час на ден, непрекъснато или в по-малки интервали, най-малко пет дни всяка седмицата ще бъде достатъчно, за да доведе до резултати.

Диета
Трите основни области на вашата диета, които могат да окажат влияние върху по здравословните нива на холестерола са мазнини, фибри и растителни стероли.

Мазнини

Всички видове мазнини влияят на холестеролния профил, някои по вреден начин, а други по добър начин.

Наситените мазнини увеличават както триглицеридитем така и LDL ("лош холестерол") нивата, така минимизирането им във вашата диета е първата стъпка. Наситените мазнини са най-често се срещат в храни от животински произход, особено червено месо и млечни продукти. Те често са твърди и видими при стайна температура, но и скрити в много храни.

Транс мазнините, като наситени мазнини, може значително да повлияят на холестеролния профил чрез повишаване на нивата на LDL холестерола, както и понижаване на нивата на HDL холестерола. Транс мазнините обикновено са скрити в готовите печени и пържени продукти, маргарини и сладки.

Ненаситените мазнини, от друга страна, ще помогнат да се подобри нивото на холестерола чрез намаляване на триглицеридите и LDL нивата, а също и увеличаване на здравословните нива HDL холестерола. Добри източници на ненаситени мазнини са маслиново, слънчогледово или шафраново масло, мазна риба, маслини, авокадо, ядки и семена.

Фибри
Храни с високо съдържание на баластни вещества, особено разтворими фибри, са особено добри за намаляване на триглицеридите и LDL нивата.

Големите източници на разтворими фибри са плодове, зеленчуци, черен хляб, паста и ориз, овес, овесена каша, боб, бобови растения, леща и др.

Растителни стероли и станоли

Станоли и стероли са естествени вещества, които понякога се добавят към някои храни като кисело мляко, портокалов сок и маргарини по време на производството, за да се намали на абсорбцията на холестерол в кръвния поток по време на храносмилането.

Редовната консумация на тези продукти може да бъде много ефективен способ за намаляване на вашите триглицериди и LDL нива, като същевременно се поддържа нивото на HDL холестерола здравословно.

Алкохол
Умерената консумация на алкохол се свързва с леко повишени нива на HDL, но ползите не са достатъчно силни, за да се препоръча употребата на алкохол, като начин за управление на нивата на холестерола.

Пиенето на по-високи нива може значително да влоши холестеролния профил, както и да увеличи риска от други сериозни здравословни проблеми.

Пушене
Посланието тук е просто - ако пушите, спрете.

Освен че е силно свързано с рак и белодробни заболявания, цигареният дим съдържа химикал, наречен акролеин, който компрометира HDL холестерола, като възпрепятства "почистването" на артериите.

Пушенето вреди на вътрешните повърхности на артериите, което ги прави предразположени към отлагане на холестеролни плаки.

Няма опасност Здравната каса да покрива само най-евтините лекарства

Дата: 18 Яну 2016

 

Няма опасност Здравната каса да покрива само най-евтините лекарства от всяка група. Това каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Той обясни, че работна група към здравното министерство подготвя указания за аптекарите за случаите, когато пациенти искат да си доплатят за медикамента, който ползват и който не се поема от Здравната каса.

Припомняме, че новата наредба за цените на лекарствата налага пациентите да не могат да доплащат повече от 60% над стойността на най-евтиния медикамент, с който се лекуват.

Промяната трябва да влезе в сила от 16 февруари.

Пациентските организации обаче определиха новата наредба като ограничаване правото на достъп до определени медикаменти и поискаха нейното преразглеждане.

Препаратите, които се очаква да бъдат засегнати от тази разпоредба, са 583. 40% от тях са основно лекарства, които касаят кардиологични заболявания, но почти всички лекарства не са сами в група и имат алтернатива, посочи Пенков.

«1 2 3» Страница 1 от 3
Web Statistics