Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ДАЛАЦИН С 300МГ КАПС. X 16

A38, Н66.0, J03 /до 18 години/, J15, J16, J40, J42
Далацин С е антибиотик, който се използва за лечение на инфекции, причинени от чувствителни към клиндамицин микроорганизми, като например чувствители анеаробни бактерии, чувствителни щамове на аеробни Грам-положителни бактерии, като стрептококи, стафилококи и пневмококи, както и чувствителни щамове Chlamydia trachomatis.


Този продукт Ви носи 97 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Dalacin C 300 mg capsules, hard / Далацин C 300 mg капсули, твърди

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ДАЛАЦИН С И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Далацин С е антибиотик, който се използва за лечение на инфекции, причинени от чувствителни към клиндамицин микроорганизми, като например чувствители анеаробни бактерии, чувствителни щамове на аеробни Грам-положителни бактерии, като стрептококи, стафилококи и пневмококи, както и чувствителни щамове Chlamydia trachomatis.

 

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ДАЛАЦИН С

Не приемайте Далацин С

  • ако сте алергични (свръхчувствителни) към клиндамицин или към някоя от останалите съставки на Далацин С.
  • ако сте алергични (свръхчувствителни) към линкомицин

 

Обърнете специално внимание при употребата на Далацин С

  • Ако имате диария след като сте взели Далацин С или ако сте имали диария след приложението на друг антибиотик
  • Ако сте бременна, планирате да забременеете или кърмите
  • Ако имате нарушена чернодробна или бъбречна функция

 

Прием на други лекарства
Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
Кажете на Вашия лекар, ако взимате антибиотика еритромицин или невромускуло блокиращи вещества.

 

Прием на Далацин С с храни и напитки   
Капсулите Далацин С трябва да се приемат с обилно количество вода.

 

Бременност и кърмене
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство. Далацин С преминава през плацентата и се отделя в кърмата, затова Далацин С трябва да се използва при бременни и кърмещи жени само при доказана необходимост.

 

Шофиране н работа с машини
Няма доказани ефекти на Далацин С върху способността за шофиране и работа с машини. Важна информация относно някои от съставките на Далацин С:

Далацин С твърди капсули съдържат лактоза. Ако Вашия лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с Вашия лекар преди да приемето Далацин С.

 

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ ДАЛАЦИН С
Винаги приемайте Далацин С точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте

сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Далацин С се предлага и под формата на инжекционен разтвор и гранули за сироп. Вашият лекар ще определи коя форма на лекарствения продукт е подходяща за Вашето състояние. Ако са Ви предписани капсули Далацин С поглъщайте ги с пълна чаша вода.

 

Дозировка при възрастни и деца над 12 години
600-1800 mg/дневно (4 капсули от 150 mg или 2 от 300 mg до 12 капсули от 150 mg или 6 от 300 mg), разпределени в 2, 3 или 4 еднакви дози. Капсулите Далацин С трябва да се приема с пълна чаша вода, за да се избегне възможно дразнене на хранопровода.

 

Дозировка при деца 6-11 години
Дози от 8 до 25 mg/kg дневно, разделени на 3 или 4 приема. Капсулите Далацин С трябва да се приема с пълна чаша вода, за да се избегне възможно дразнене на хранопровода. При деца с тегло 10 kg или по-малко се препоръчва използването на Далацин С като препоръчителната минимална доза е 1/2 чаена лъжичка (37,5 mg) три пъти дневно.

 

Дозировка при специфични показания

Лечение на бета-хемолитични стрептококови инфекции
Вижте дозировката в общите случаи по-горе. Лечението трябва да продължи най-малко 10 дни.

Лечение на възпалителни заболявания на органите на таза
Лечението при тези състояния се започва с инжекционната форма на Далацин С. Тя ще Ви бъде приложена от лекуващия Ви лекар.
Обикновено се започва с 900 mg (3 ампули от 2 ml) Далацин С инжекционен разтвор (интравенозно) на всеки 8 часа, в комбинация с антибиотик, активен по отношение на Грам-отрицателни аеробни причинители (например антибиотици от групата на аминогликозидите или хинолоните). Продължителността на интравенозното лечение е минимум 4 дни и поне 48 часа след подобрение на пациента.
След това се продължава с прием през устата на Далацин С капсули по 450 mg (3 капсули от 150 mg) на всеки 6 часа, като целият курс на терапия е 10 - 14 дни.

Лечение на цервицит (възпаление на шийката на матката), причинени от хламидии (Chlamydia trachomatis):  
450 - 600 mg Далацин С капсули (от 3 капсули от 150 mg до 4 капсули  от 150mg или 2 от 300 mg) 4 пъти дневно през устата в продължение на 10-14 дни. 

Лечение на токсоплазмозен енцефалит при пациенти със СПИН
Прилага се интравенозно Далацин С инжекционен разтвор или през устата Далацин С капсули в доза 600 - 1200 mg на всеки 6 ч в продължение на две седмици, след което се продължава с 300- 600 mg през устата на всеки 6 ч. Обикновено терапевтичният курс е 8 - 10 седмици. Дозата пириметамин е 25 до 75 mg дневно през устата в продължение на 8 до 10 седмици. При приложение на по-високи дози пириметамин трябва да се назначи фолиева киселина в доза 10-20 mg/дневно.

Лечение на пневмония, причинена от Pneumocystis carirtii при пациенти със СПИН Далацин С капсули 300 - 450 mg (2 капсули от 150 mg или I от 300 mg до 3 от 150 mg) през устата на всеки 6 ч в продължение на 21 дни и примаквин 15 - 30 mg един път дневно в продължение на 21 дни. Лечението може да се проведе и с инжекционен разтвор.

Лечение на остър стрептококов тонзилит/фарингит (възпаление на сливиците/гърлото)
Прилага се лечение с Далацин С капсули 300 mg (1 капсула от 300 mg или 2 капсули от 150 mg) два пъти дневно в продължение на 10 дни.

Лечение на малария
Далацин С капсули или Далацин С гранули за сироп (приложение през устата): Възрастни: 10 до 20 mg/kg дневно и деца 10 mg/kg дневно разделени на 2 приема през 12 часа в продължение на 7 дни, самостоятелно или в комбинеция с хинин (12 mg/kg на всеки 12 часа), или хлороквин (15до 25 mg на всеки 24 часа) в продължение на 3 - 5 дни.

Профилактика на ендокардити при пациенти алергични към пеницилин
Далацин С капсули или Далацин С гранули за сироп (приложение през устата): Възрастни: 600 mg 1 час преди процедурата; деца: 20 mg/kg 1 час преди процедурата. Алтернативно, при необходимост от инжекционно приложение: Далацин С инжекционен разтвор 600 mg, интравенозно, 1 час преди процедурата.

Профилактика на инфекции при операции в областта на главата и врата
При лечение на тези инфекции се използва Далацин С инжекционен разтвор като промивка.

 

Ако сте приели повече от необходимата доза Далацин С
Ако сте приели повече от необходимата доза Далацин С, веднага се обадете на Вашия лекар или отидете до най-близката болница. Носете със себе си опаковка от лекарството, независимо дали е останало лекарство.

 

Ако сте пропуснали да приемете Далацин С
Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

 

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, Далацин С може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

 

Нарушения на кръвта и лимфната система
Нечести:    промени в броя на някои кръвни клетки (преходна неутропения (левколения),
еозинофилия, агранулоцитоза (силно намаляване на броя на белите кръвни клетки, което увеличава риска от инфекция) и тромбоцитопения (намаляване на броя на тромбоцитите, което повишава риска от кървене или образуване на синини).   

 

Стомашно-чревни нарушения 
Чести:    болка в корема, гадене, повръщане и диария.
Нечести: езофагит.

 
Хепато-билиарни нарушения
Нечести: жълтеница и отклонения в тестовете на чернодробната функция.

 
Нарушения на кожата и подкожната тъкан

Чести: макуло-папулозен обрив и уртикария, генерализиран леко и средно изразен морбилиформен кожен обрив.
Редки: еритема мултиформе в някои случаи напомняща синдрома на Стивънс- Джонсън (образуване на мехури по кожата, устата, очите и половите органи), анафилактоидна реакция (тежка алергична реакция, която причинява затруднение в дишането или замайване), сърбеж, вагинит, ексфолиативен и везикулобулозен дерматит.

Споделете мнението си за ДАЛАЦИН С 300МГ КАПС. X 16

Web Statistics