Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ГЛЮОФАЖ ТАБЛ 500МГ Х 100

ПОКАЗАНИЯ: За лечение на инсулинонезависим тип захарен диабет ( НИЗЗД, тип II) при свръхтегло и затлъстяване. Прилага се като монотерапия или в комбинация със СУП. Комбинацията е възможна и често благоприятна, защото бигванидите и СУП имат различен механизъм на действие.

Този продукт Ви носи 92 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

GLUCOPHAGE / ГЛЮКОФАЖ

Качествен и количествен състав на лекарственото вещество:

Филмирани таблетки, съдържащи 500 mg от metformin hydrochloride (еквивалентен на 390 mg metformin base).

Помощни вещества:Повидон К 30, магнезиев стеарат, хипромелоза. Лекарствена форма и количество в една опаковка:Glucophage 500 mg таблетки са бели, овални, конвексни филмирани таблетки.Опаковка по 50, 60 или 100 филмирани таблетки.

 

 

Фармакотерапевтична група:

Glucophage 500 mg принадлежи към групата на пероралните антидиабетни лекарствени средства (бигванид).

 

Терапевтични показания:

В комбинация с подходяща диета и физически упражнения, Glucophage 500 mg се прилага за лечение на диабет тип 2.

• При възрастни Glucophage 500 mg може да се прилага самостоятелно или в комбинация с друг перорален антидиабетен лекарствен продукт или инсулин.

• При деца над 10 години и юноши, Glucophage 500 mg може да се прилага самостоятелно или в комбинация с инсулин.

Установено е намаление на усложненията, свързани с диабета, при възрастни пациенти с наднормено тегло и диабет тип 2, лекувани с metformin като първи избор на лечение след неуспешна диета.

 

Противопоказания:

Това лекарство НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗУВА в случай на:

- Известна свръхчуствителност (алергия) към метформин хидрохлорид или към някое от помощните вещества на този лекарствен продукт;

- Незадоволителен контрол на диабета (кетоацидоза или пре-кома);

- Бъбречна недостатъчност, дори умерена (нарушена бъбречна функция с повишени нива на креатинин в кръвта или намален креатининов клирънс <60 ml/min);

- Инфекциозни заболявания (напр. дихателни инфекции, инфекции на пикочните пътища);

- След рентгеново изследване, включващо употребата на йод-съдържащи контрастни средства (напр. интравенозна урография, ангиография);

- Заболяване, водещо до тьканна хипоксия (сърдечна недостатъчност, наскоро прекаран миокарден инфаркт, дихателна недостатъчност, шок);

- Чернодробна недостатъчност (нарушена чернодробна функция);

- Упорита или остра диария, многократно повръщане;

- Повишена консумация на алкохолни напитки;

- По време на кърмене.

 

Специални предупреждения:

Появата на повръщане, стомашна болка, придружена от мускулни спазми и/или общо неразположение с чувство на силна умора по време на лечението, може да е признак за незадоволителен контрол на диабета (диабетна кетоацидоза или лактатна ацидоза), изискващ специфично лечение.В такива случаи незабавно спрете приема на Glucophage 500 mg и веднага се свържете с Вашия лекар. Лактатната ацидоза е състояние, изискващо спешна лекарска намеса и трябва да се лекува в болница. Най-ефикасният начин за елиминиране на лактата и метформина от кръвта е чрез хемодиализа.

 

 

Предпазни мерки при употреба:

- Вашият лекар ще Ви препоръча периодични лабораторни изследвания за определяне нивото на глюкоза в кръвта и за проследяване на бъбречната функция (нивата на креатинин или креатининовия клирънс) преди и по време на лечението с метформин (лекарственото вещество в Glucophage 500 mg), който се отделя главно през бъбреците. Специално внимание трябва да се обърне когато бъбречната функция може да се наруши, напр. при пациенти в напреднала възраст или при започване на антихипертензивно или диуретично лечение, както и при приложение на нестероидни противовъзпалителни средства.

- Някои заболявания или лекарства, като кортикостероиди, диуретици, рг агонисти (напр. салбутамол, тербуталин) и АСЕ-инхибиторите, могат да доведат в по-голяма или по-малка степен до незадоволителен контрол на диабета. Трябва да уведомите Вашия лекар за всяко друго лечение, което прилагате, както и за наличието на инфекциозни заболявания, като грип, дихателни инфекции или възпаления на пикочните пътища.

- При рентгенови изследвания, включващи приложението на йод-съдържащи контрастни средства, като интравенозна ypoграфия или ангиография, Вашият лекар ще Ви предупреди да спрете лечението с Glucophage 500 mg преди или по време на теста и да го продължите отново не по-рано от 48 часа след изследването и то само, след като се установи, че бъбречната Ви функция е нормална. Ако сте приет в болница за изследвания, хирургична операция или по някаква друга причина, информирайте Вашия лекар, че приемате Glucophage 500 mg. Избягвайте консумацията на всякакви алкохолни напитки.

- Препоръчва се проследяване ефекта на метформин върху растежа и пубертета при деца и по-специално в предпубертетна възраст.

 

Бременност и кърмене:

- По време на бременност диабетът трябва да се лекува с инсулин. Ако разберете, че сте бременна, докато приемате Glucophage-500 mg, лечението Ви ще продължи с инсулин.Информирайте Вашия лекар, за да промени лечението Ви. Уведомете Вашия лекар, ако планирате бременност.

- Този лекарствен продукт е противопоказан по време на кърмене.

- Като правило, ако сте бременна или кърмите, винаги трябва да се консултирате с лекаря си преди да вземете какъвто и да е лекарствен продукт.

 

Влияние върху способността за шофиране и работа с машини:

Прилаган самостоятелно, Glucophage 500 mg не предизвиква хипогликемия. Затова няма влияние върху способността за шофиране или работа с машини.Когато, обаче, се използува в комбинация с други хипогликемични антидиабетни средства (сулфанилурея, инсулин, глиниди или други хипогликемични средства), трябва да се има предвид опасността от хипогликемия, за нейните симптоми и влиянието й върху концентрацията.

 

Приемане на други лекарствени продукти:

Уведомете Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или до скоро сте приемали други лекарствени продукти, напр. кортикостероиди, нестероидни противовъзпалителни средства, антихипертензивни лекарствени продукти от групата на АСЕ инхибитори (инхибитори на ангиотензин конвертиращия ензим), диуретици, р2 агонисти (напр. салбутамол, тербуталин), йодирани контрастни средства или алкохол-съдържащи лекарствени продукти, дори в случай на лекарство без лекарско предписание.

 

Дозиране:

Дозата на Glucophage 500 mg се определя индивидуално от Вашия лекар според резултатите от лабораторните тестове. По принцип обичайната първоначална доза е една таблетна Glucophage 500 mg ееднъж дневно за деца над 10 години и юноши и по една таблетка Glucophage 500 mg 2-3 пъти на ден за възрастни. Максималната препоръчана доза е 2 g дневно за деца и 3 g дневно за възрастни (на 2-3 равни приема). В случай на нарушена бъбречна функция, дозата трябва съответно да се коригира.

 

Начин на приложение

Перорално приложение.

Таблетките трябва да се погълнат цели, без сдъвкване по време или в края на храненето: например една таблетка на закуска и и една таблетка на вечеря, ако дозата е две таблетки дневно.

 

 

ВИНАГИ СТРИКТНО СПАЗВАЙТЕ ПРЕДПИСАНИЯТА НА ВАШИЯ ЛЕКАР.

Продължителност на лечението:

Glucophage 500 mg трябва да се приема всеки ден, без прекъсване. Ако преустановите лечението си, уведомете Вашия лекар. Ако сте забравили да изпиете една таблетка GLUCOPHAGE 500 mg: Вземете следващата си доза в обичайното време. Не приемайте двойна доза Glucophage 500 mg.Ако сте изпили повече от предписаното количество таблетки GLUCOPHAGE 500 mg: Незабавно уведомете Вашия лекар или фармацевт.

 

Възможни нежелани лекарствени реакции

Като всички лекарства и Glucophage 500 mg може да причини нежелани лекарствени реакции.По време на клинични изследвания или при рутинно лечение са наблюдавани нежелани лекарствени реакции, като честотата им се определя както следва: много чести: 10%; чести: 1%, <10%; нечести: 0.1%<1%, < 1/100; редки: > 0.01%, <0.1%; много редки: < 0.01% и единични случаи.Много чести: стомашно-чревни нарушения като гадене, повръщане, диария, стомашна болка и загуба на апетит може да се появяват особено в началото на лечението. Тези симптоми обикновено са преходни и появата им може да се ограничи като таблетките се приемат с храната. Ако оплакванията продължат, не взимайте повече лекарството и се консултирайте с лекаря си.

Чести: Нарушения на вкуса.

Много редки:- Лактатната ацидоза е много сериозно усложнение, което води до повръщане, стомашна болка с мускулни спазми и/или чувство на общо неразположение и силна умора, които изискват специално лечение. Лактатната ацидоза е спешен случай и трябва да се лекува в болница.

- Кожни реакции като еритема (зачервяване на кожата), сърбеж или уртикария (обрив и сърбеж);

- Намаляване нивото на витамин В12 (Вашият лекар ще го има предвид в случай на мегалобластна анемия).

Изолирани случаи: Аномалии в чернодробните изследвания_или хепатит, които преминават след преустановяване на лечението с Glucophage 500 mg.

 

УВЕДОМЕТЕ ВАШИЯ ЛЕКАР ИЛИ ФАРМЦЕВТ ЗА ВСЯКА НЕЖЕЛАНА ИЛИ ТРЕВОЖНА ЛЕКАРСТВЕНА РЕАКЦИЯ.

За да избегнете сериозни усложнения, незабавно съобщете на лекаря си в случай на внезапно възникване или бързо влошаване на нежелана лекарствена реакция.

 

 

ОБЩИ ПРЕПОРЪКИ:

Това лекарство е предписано от Вашия лекар за лечение на диабет, заболяване, характеризиращо се с хипергликемия, т.е. с излишък от глюкоза в кръвта. Глюкозата се отделя с урината само когато надхвърли определено ниво в кръвта. Има два типа диабет:

- най-често срещания тип (тип 2) може да се лекува с лекарствени средства, приемани перорално (перорални антидиабетни средства);

- другият тип диабет (тип 1)изисква инжекционно приложение на инсулин.

Важно е да се определи с помощта на медицински изследвания типа диабет, тъй като инсулиновите инжекции и пероралните антидиабетни средства не са взаимозаменяеми.

 

Важно:

-във всички случаи стриктно се придържайте към диетата си и физическите упражнения, препоръчани от Вашия лекар;

- носете със себе си картичка или гривна, на които е отбелязано, че сте диабетик;

- редовно посещавайте лекаря см.

Споделете мнението си за ГЛЮОФАЖ ТАБЛ 500МГ Х 100

Web Statistics