Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

АДВАНТАН УНГВ 0,1% 15 ГР.

Адвантан съдържа кортикостероид - противовъзпалително средство за приложение върху кожата.

Този продукт Ви носи 59 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Адвантан® 0,1 % маз

Метилпреднизолонов ацепонат /

Advantan® 0.1 % ointment

Methylprednisolone aceponate

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо, че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

Какво съдържа тази листовка:

1.   Какво представлява Адвантан маз и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете преди да използвате Адвантан маз

3.   Как да използвате Адвантан маз

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Адвантан маз

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   Какво представлява Адвантан маз и за какво се използва

Адвантан маз е противовъзпалителен лекарствен продукт (кортикостероид) за приложение върху кожата. Потиска възпалителните и алергични кожни реакции и облекчава симптомите, предизвикани от кожни проблеми като зачервяване (еритем), задебеляване на кожата, загрубяване на кожната повърхност, задръжка на течности (едем), сърбеж и други оплаквания (парене или болка).

Адвантан маз се използва за лечение на ендогенна екзема (атопичен дерматит, невродермит), екзема при деца, контактна екзема, дегенеративна, дисхидротична, нумуларна екзема или некласифицирана екзема.

Адвантан се предлага в две различни лекарствени форми, които са с голямо значение за терапевтичния ефект.

2.   Какво трябва да знаете преди да използвате Адвантан маз

Не използвайте Адвантан маз

ако сте алергични към метилпреднизолонов ацепонат или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6)

ако страдате от туберкулоза или сифилис в зоната на лечение, от вирусни забо: шарка/варицела, херпес), от розацеа, периорален дерматит, язви, акне вулгарис, атро; заболявалия или следваксинални кожни реации в третираната зона бактериални и гъбични заболявалия на кожата

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да използвате Адвантан маз 

•     Ако Вашият лекар предени, че кожното Ви заболяване е придружено от бактериална или гъбична инфекция. Необходима е допълнителна специфична терапия.

•     Ако прилагате Адвантан маз на лицето, трябва да избягвате контакт с очите.

•     Ако прилагате Адвантан маз, трябва да избягвате контакт с дълбоки отворени рани и лигавици.

•     Ако страдате от глаукома, информирайте лекаря си.

•     Локални инфекции на кожата могат да се усилят при локално лечение с глюкокортикоиди.

Глюкокортикоидите трябва да се използват само във възможно най-ниска доза, особено при деца, и само толкова дълго, колкото е абсолютно необходимо за постигане и поддържане на желания терапевтичен ефект.

Известно е от системно приложение на кортикоиди, че може да се развие глаукома при употреба на локални кортикоиди (напр. след висока доза или продължително приложение, оклузивни превръзки, или при приложение на кожата около очите).

Продължителното приложение на локални кортикостероиди върху обширни области от тялото и особено при оклузия, значително увеличава риска от нежелани лекарствени реакции. Пелените, както и интертригиналните области, могат да създадат оклузивни услових.

Не се наблюдава нарушение на функцията на надбъбречната жлеза при деца, когато Адвантан 0.1% маз се нанася върху обширна област (40-90% от кожната повърхност) при неоклузивно лечение. При лечение на големи участъци от кожата, продължителността на лечението трябва да е възможно най- кратка, като възможността за абсорбция или системен ефект не може напълно да се изключи.

Депа и юноши

Адвантан маз не трябва да се прилага при оклузивни условия. Имайте предвид, че пелените могат да създадат оклузивни условия.

Други лекарства и Адвантан маз

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

Бременност, кърмене и фертилитет

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата това лекарство.

Бременност

Няма достатъчно данни от приложение на Адвантан маз при бременни жени.

Ако сте бременна, Вашият лекар ще прецени дали да Ви предпише Адвантан маз, така че моля уведомете го за това. Като правило, продукти за локално приложение, съдържащи кортикостероиди, не трябва да се прилагат през първите три месеца на бременността. Редица епидемиологични проучвания сочат, че вероятно може да има повишен риск от устни цепки сред новородените от жени, които са били лекувани с глюкокортикоиди по време на първото тримесечие от бременността.

Особено третирането на големи участъци, продължително приложение или оклузивни превръзки следва да се избягва.

Кърмене

Не е известно дали метилпреднизолонов ацепонат се отделя в човешката кърма. Не е i локално приложения Адвантан маз може да доведе до системно отделяне на метилпре ацепонат до установими количества в човешката кърма.

Ако кърмите, не трябва да нанасяте Адвантан маз върху гърдите. Лекарят ще прецени предпише Адвантан маз, ако кърмите, така че е необходимо да го информирате за тов; на големи участъци, продължително приложение или оклузивни превръзки следва да < време на кърмене.

Фертилитет

Няма налична информация за влиянието на мегалпреднизолонов ацепонат върху фертилитета.

3.   Как да използвате Адвантан маз

Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Вашият лекар ще реши коя форма Адвантан е най-подходяща за Вас (крем или маз). Освен ако не е предписано друго от лекар, трябва да прилагате Адвантан маз на тънък слой, веднъж дневно върху засегнатите области и се втриват леко.

Продължителността на употреба не трябва да надвишава 12 седмици при възрастни.

Употреба при деца и юноши

Безопасността на Адвантан маз при деца на възраст под 4 месеца не е установена.

Не е необходима корекция на дозата когато Адвантан маз се прилага при бебета, деца и юноши. По принцип продължителността на употреба не трябва да надвишава 4 седмици при деца.

Ако имате впечатление, че ефектът на Адвантан маз е твърде силен или твърде слаб, съобщете на Вашия лекар или фармацевт.

Ако сте използвали повече от необходимата доза Адвантан маз

Не се очаква риск при еднократно предозиране (когато е приложен еднократно върху обширна кожна зона) или при случайно перорално поглъщане.

Ако сте пропуснали да използвате Адвантан маз

Не прилагайте двойна доза Адвантан маз, за да компенсирате пропуснатата доза. Продължете употребата така, както Ви е предписано от Вашия лекар или според описанието в листовката за пациента.

Ако сте спрели употребата на Адвантан маз

Ако сте спрели употребата на Адвантан маз преждевременно, началните симптоми могат отново да се появят. Моля, уведомете Вашия лекар или фармацевт преди да преустановите лечението с Адвантан маз.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки ги получава.

Оценката на нежеланите реакции се основава на следните честоти:

много чести (>1/10); чести (>1/100 до <1/10); нечести (>1/1,000 до <1/100), редки (>1/1 <1/1,000); много редки (<1/10,000), с неизвестна честота (не може да бъде направена оце наличните данни)

Чести:

парене на мястото на приложение, сърбеж на мястото на приложение Нечести:

- зачервяване (еритема) на мястото на приложение, сухота на кожата на мястото на

приложение, мехури на мястото на приложение, дразнене на мястото на приложение, екзема на мястото на приложение, периферен оток, изтъняване на кожата (атрофия), кръвоизлнвни петна (екхимози), бактериална инфекция на кожата (импетиго), мазна кожа С неизвестна честота:

акне, поява на червени петна (телеангиектазия), кожни стрии, специфично възпаление на кожата в областта на горната устна и брадичката (периорален дерматит), депигментация на кожата, алергични кожни реакции, възпаление на фоликулите на косъма (фоликулит) на мястото на приложение, засилен растеж на космите (хипертрихоза), свръхчувствителност към лекарството

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в ти листовка нежелани реакции.

5.   Как да съхранявате Адвантан маз

Да се съхранява на място, недостъпно за деца. Да се съхранява при температура под 25°С.

Не използвайте това лекарство след срока на годност отбелязан върху тубата и картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

б.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа Адвантан маз

Активното вещество е: метилпреднизолонов ацепонат (methylprednisolone aceponate 0.1 %) Другите съставки са: парафин, бял мек; парафин, течен; пчелен восък, бял; дехимулс Е, пречистена вода.

Как изглежда Адвантан маз и какво съдържа опаковката

Туби от 15 g, 30 g или 50 g.

Притежател на разрешението за употреба и производител

Притежател на разрешението за употреба

Bayer Pharma AG Muellerstrasse 178 13353 Berlin, Германия

Производител

Bayer Healthcare Manufacturing S.r.l.

Via E. Sobering 21

20090 Segrate (Milan), Италия

За допълнителна информация относно това лекарство, моля свържете се с локалния представител на притежателя на разрешението за употреба:

Байер България ЕООД

ул. Резбарска № 5,1510 София

България

Дата на последно преразглеждане на листовката хх/хххх

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за АДВАНТАН УНГВ 0,1% 15 ГР.

Web Statistics