Валута: BGN
 • USD
 • EUR
 • BGN
Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ГЕНТАМИЦИН САНДОЗ 80МГ/2МЛ АМПУЛИ 2МЛ Х 5

ГЕНТАМИЦИН САНДОЗ се използва за лечение на инфекции на респираторния тракт като бронхит и пневмония, инфекции на урогениталния тракт като пиелонефрит, цистит, уретрит и простатит; гонококови инфекции, тежки или дълбоки бактериални инфекции на очите, инфекции след тежки изгаряния, септични инфекции.

Този продукт Ви носи 48 бонус точки.
Спечелете още 10 бонус точки като напишете коментар и оцените продукта.
Цена: 4.78лв.
или 4780 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Gentamicin Sandoz® 80 mg  
Гентамицин Сандоз® 80 mg

 

Кое е активното вещество?
Всяка ампула от 2 ml съдържа 80 mg гентамицин, под формата на сулфат.

 

Какво друго съдържа Gentamicin Sandoz® 80 mg?
Метилов естер на парахидроксибензоената киселина, пропилов естер на парахидроксибензоената киселина, натриев пиросулфит.

 

Лекарствена форма и опаковка:
Инжекционен разтвор.
Опаковки от 5 и 50 ампули.

 

Кой е отговорен за производството и продажбата на Gentamicin Sandoz® 80 mg?
Sandoz GmbH, 6250 Kundl, Austria

 

Какво представлява Gentamicin Sandoz® 80 mg?
Gentamicin е широкоспектърен антибиотик от групата на аминогликозидите. Бактерицидният му ефект се дължи на нарушаване на нормалния синтез на бактериални протеини. Той притежава и продължителен постантибиотичен ефект върху чувствителните микроорганизми.
Спектърът на антибактериална активност на gentamicin покрива Грам- отрицателни и Грам-положителни микроорганизми, включително т.нар. проблемни патогени, които са резистентни към други антибиотици. Като цяло високо чувствителни са следните микроорганизми: E.coli, Proteus, Shigella, Salmonella, Klebsiella, Aerobacter, Pseudomonas, Providencia, Haemophilus и гонококи, както и стафилококи, вкл. пеницилин-резистентни и пеницилиназа- продуциращи щамове.

 

За какво се използва Gentamicin Sandoz® 80 mg?
Gentamicin Sandoz® 80 mg е показан при различни инфекции, причинени от чувствителни на gentamicin патогени. Такива са:

 • Инфекции на респираторния тракт като бронхит и пневмония, особено рецидивиращи форми; профилактика на вторична пневмония след ендотрахеална интубация;
 • Инфекции на урогениталния тракт като пиелонефрит, цистит, уретрит и простатит; гонококови инфекции, включително такива, причинени от резистентни на пеницилин и други антибиотици щамове;
 • Тежки или дълбоки бактериални инфекции на очите 
 • Инфекции след тежки изгаряния
 • Септични инфекции


Gentamicin Sandoz® 80 mg е изключително подходящ за контрол на болнични инфекции, поради неговата ефикасност срещу причинителите, които са показали досега малка загуба на чувствителност към gentamicin.

 

Кога не трябва да се прилага Gentamicin Sandoz® 80 mg?
Свръхчувствителност към gentamicin или аминогликозиди и/или консерванти (алергия към парабени).

При пациенти с вестибуларно и/или слухово увреждане, аминогликозиди могат да бъдат прилагани само при животозастрашаващи състояния.

Трябва да се избягва прилагането на други ототоксични и/или нефротоксични антибиотици едновременно с или непосредствено след гентамицин. Необходимо е внимание при пациенти с нарушена бъбречна функция поради риск от кумулиране на лекарствения продукт.
Внимание е необходимо и при пациенти с лека бъбречна недостатъчност, невромускулни заболявания като myasthenia gravis или болест на Паркинсон, както и при пациенти в напреднала възраст.
Поради сулфитното съдържание, Gentamicin Sandoz® 80 mg не трябва да се прилага при астматици, свръхчувствителни към сулфит.

 

Какви специални предпазни мерки трябва да се спазват при приложение на Gentamicin Sandoz® 80 mg?
По време на терапията с гентамицин бъбречната функция (серумния креатинин и креатининовия клирънс) трябва да се мониторира редовно, особено при пациенти с бъбречни заболявания. Препоръчва се също мониториране на вестибуларната и кохлеарната функция, чернодробните ензими и кръвната картина.
Пациентите на аминогликозидна терапия трябва да приемат достатъчно количество течности.
При пациенти с намалена бъбречна функция дозировката и/или дозовия интервал трябва да се адаптират към степента на функционално увреждане на бъбреците. При пациенти с нестабилна бъбречна функция (напр. в интензивно отделение, с тежки изгаряния, сепсис, менингит, в педиатрията и при пациенти на диализа), мониторирането на серумните нива на гентамицин повишава безопасността на лечението.
Ако възникне алергична реакция, терапията трябва да се прекрати и да се започне подходящо симптоматично лечение. Ако възникне токсична реакция или е налице предозиране, елиминирането на гентамицин може да се ускори чрез хемодиализа (при перитонеална диализа елиминирането е по-бавно и непостоянно).

 

Кои други продукти оказват влияние върху ефекта на Gentamicin Sandoz® 80 mg или могат да бъдат повлияни от него?
Едновременното приложение с други ототоксични и/или нефротоксични агенти (напр. други аминогликозиди, по-старо поколение цефалоспорини, наркотици или някои диуретици като фуроземид и етакринова киселина) гютениира ототоксичния и/или нефротоксичния ефект на гентамицин. Едновременното приложение с невромускулни блокери може  да потенцира невромускулната блокада.

(Частична) кръстосана алергия с други аминогликозидни антибиотици трябва да се има предвид.

Пеницилините и аминогликозидите имат синергичен ефект и тъй като са добре поносими, тяхното комбиниране може да бъде полезно при тежки инфекции. Гентамицин не трябва да се смесва с бета-лактами и други лекарствени продукти в една спринцовка, тъй като може да бъде химически инактивиран. Сулфитът е високореактивна съставка. Избягвайте смесване с други лекарствени продукти.

 

Какво трябва да знаете за прилагането на продукта по време на бременност и кърмене?
Използването на Gentamicin Sandoz® 80 mg по време на бременност трябва да става само по жизнени показания и ако други антибиотици не могат да се прилагат. Тъй като гентамицин преминава в майчиното мляко, кърменето трябва да се прекъсне по време на терапия.

 

С какво трябва да се съобразявате при шофиране или работа с машини?
Няма данни, че се повлиява способността за шофиране или работата с машини по време на терапия с Gentamicin Sandoz@80 mg.

 

Дозировка, начин и продължителност на приложение:
Вашият лекар ще определи дозировката и продължителността на лечението спрямо тежестта на инфекцията.
При неусложнени инфекции, причинени от чувствителни патогени, 2 mg/kg телесно тегло/ден се прилагат в 1 или 2 отделни дози. Ако причинителят показва умерена чувствителност или няма бързо клинично подобрение, дневната доза се повишава до 3 mg/kg телесно тегло.

 

Какво трябва да предприемете, ако Gentamicin Sandoz® 80 mg е бил приложен в по-голяма от предписаната доза?
Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате някакви съмнения относно дозата. Симптомите на предозиране в голяма степен припокриват профила на нежеланите лекарствени реакции.

 

Лечение на предозиране:
В случай на предозиране няма специфичен антидот. Отделянето на гентамицин може да се ускори чрез хемодиализа, което е от значение, ако функцията на бъбреците е нарушена или промените в нея са в начална фаза (при перитонеална диализа елиминирането е по-бавно и непостоянно).

 

Какви нежелани реакции може да предизвика приложението на Gentamicin Sandoz® 80 mg?
При определени условия аминогликозидите действат ототоксично и/или нефротоксично. Неподходящо подбраната доза на гентамицин спрямо функцията на бъбреците при пациентите води до поддържане на прекалено високи концентрации в плазмата и свързаните с това най-чести и сериозни нежелани лекарствени реакции. Проявата на ототоксичност се отдава главно на увреждане на вестибуларния нерв и се изразява със световъртеж, шум в ушите, нистагьм (както спонтанен, така и провокиран), Meниеров синдром и нарушаване на равновесието. Тези реакции се срещат главно през втората седмица след началото на лечението и се наблюдават при около 2% от лекуваните. Симптомите на увреждане на слуховия нерв са редки. Те се проявяват с нарушаване във възприемането на високите тонове, докато пълна глухота се среща рядко.
Възможната нефротоксичност се характеризира с гломерулни поражения и тубулна некроза. Наблюдава се обратимо повишаване на концентрациите на урея и креатинин в кръвта. Могат да се установят белтък, еритроцити и левкоцити в урината. Уврежданията на бъбреците обикновено са преходни и се срещат при около 3 % от лекуваните.

 

Други възможни нежелани реакции:
Периферна невропатия (частични парестезии на ръцете и около устата), скованост, изтръпвания, мускулен спазъм и гърчове.
Алергични реакции (в по-малко от 0,5 % от лекуваните с гентамицин): обрив, уртикария, еозинофилия, треска, болки в ставите. Може да се появи също ларингеален оток.
Хематологични симптоми: гранулоцитопения, гранулоцитоза, тромбоцитопенична пурпура, анемия.

Нежеланите реакции могат също да включват суперинфекции, лекарствена треска, гадене, повръщане, загуба на тегло, косопад, хиперсаливация, пулмонарна "фиброза, хипо- или хипертензия, болка на мястото на прилагане. При прилагане на изключително високи дози може също да се появи невромускулна блокада и парализа на дихателните мускули. Тъй като Gentamicin Sandoz 80 mg съдържа сулфит, в някой случаи, особено при пациенти астматици, може да предизвика реакции на свръхчувствителност, които се проявяват като гадене, диария, задух, остър астматичен пристъп, загуба на съзнание или шок. Тези реакции са строго индивидуални и могат да бъдат животозастрашаващи.

 

Какви мерки трябва да бъдат предприети във връзка с нежеланите лекарствени реакции?
Информирайте Вашия лекар, ако забележите някакви нежелани реакции, дори и такива, които не са описани в листовката.

 

Инструкции за съхранение:
Не съхранявайте продукта при температура под 2 °С. Пазете от замръзване. Съхранявайте продукта при температура под 30 °С, в оригиналната опаковка, защитен от светлина.
Съхранявайте лекарствения продукт на.места, недостъпни за деца.
Не използвайте продукта след изтичане срока на годност, посочен върху опаковката.

 

Дата на последна редакция на листовката:
Юни 2003

 

Допълнителна информация за медицински специалисти

Начин на приложение
Продуктът се прилага интрамускулно или интравенозно. Прилага се също чрез ендотрахеално вливане за превенция на пневмония. При тежки очни инфекции гентамицин се прилага субконюнктивално. Използвайте само бистри, безцветни разтвори.

 

Дозировка
Gentamicin се използва само за лечение на тежки инфекции. Лечението трябва да бъде с високи дози за кратък период от време. Комбинацията с други антибиотици (обикновено бета-лактами) е като цяло полезна.

 

Еднократна дневна дозировка
Клиничните проучвания показват, че gentamicin, подобно на останалите аминогликозидни антибиотици, може да бъде прилаган веднъж дневно без да загуби клинико-терапевтичната си ефикасност. Това се дължи на постантибиотичния му ефект (бактериалният растеж продължава да бъде инхибиран за определено време след като активното вещество е елиминирано от серума и тъканите). In vitro и in vivo проучвания показват, че резорбцията на аминогликозидите от бъбречната кора е ограничена от капацитета клетъчни рецептори. В резултат, високите серумни концентрации за кратко време (след еднократна доза) се свързват с по-малко кумулиране на аминогликозидите в тубулните клетки, отколкото ниските поддържащи серумни нива. Въпреки че не е клинично потвърдено, тези проучвания показват, че еднократната доза понижава нефротоксичния потенциал на аминогликозидите. При едновременно приложение на gentamicin с други антибиотици, последните се прилагат в нормални терапевтични дози.

 

Кога не е подходяща еднократната дозировка?
При имунокомпрометирани пациенти (напр. пациенти с неутропения, пациенти на химиотерапия и болни от СПИН), новородени и кърмачета на възраст до 3 седмици, дневната доза трябва да се прилага в две отделни дози, тъй като няма клинични проучвания подкрепящи еднократното дневно дозиране при тези групи пациенти.

 • При неусложнени инфекции, причинени от чувствителни патогени, 2 mg/kg телесно тегло/ден се прилагат в 1 или 2 отделни дози. Ако причинителят показва умерена чувствителност или няма бързо клинично подобрение, дневната доза се повишава до 3 mg/kg телесно тегло.
 • При тежки инфекции могат да бъдат прилагани до 5 mg/kg телесно тегло/ден в 1-2 отделни дози.
 • Септични инфекции - вж. таблицата.

Максимални дневни дози на gentamicin (mg), разделени в 1-2 дози/ден при пациенти със септични инфекции:
 

  Възрастни                                            Серумен креатинин (mg /dl)

Възраст(години) Телесно тегло (kg)   0.7 1.3 2.0 3.5 5.0
20

60

70

80

90

480

640

640

680

 

320

480

480

560

 

200

240

240

320

120

160

160

200

80

120

120

160

40

60

70

80

90

400

560

560

640

240

320

320

400

160

200

200

320

80

120

120

200

80

120

120

120

60

60

70

80

90

 

320

480

480

560

 

 

200

240

320

360

 

 

120

160

200

240

 

 

80

120

120

160

 

 

80

80

80

120

 

80

60

70

80

90

 

300

360

360

480

 

160

200

200

240

 

120

160

160

200

 

80

80

120

120

 

40

80

80

80

 

                  
При еднократно дневно дозиране, gentamicin се прилага като 15 минутна кратка инфузия в 50-100 ml физиологичен разтвор. В останалите случаи приложението е интрамускулно или като интравенозна болус инжекция.

 

Продължителност на терапията: 3-7 (-10) дни.

Дадените дозировки се отнасят за мъже с нормално тегло; при жени и затлъстели мъже дозите трябва да се намалят с около 15% (приблизително 80 mg дневно).

Педиатричните дози съответстват на дозите за възрастни, изчислени като дневна доза в mg/kg телесно тегло.

Нивата на аминогликозидите в кръвта трябва да се определят на втория ден и не по-късно от третия ден на терапията (концентрация на гентамицин < 2 mcg/ml).

При пациенти със стабилна хронична бъбречна недостатъчност може да се приложи натоварваща доза от 1-1.5 mg/kg телесно тегло, а последващото дозиране да е по схема.

Хемодиализата е показана при пациенти с креатининов клирънс под 5 ml/min. В такива случаи, постдиализните дози трябва да бъдат съобразени с мониторираните серумни нива на gentamicin.

 

Дозировка при специални показания:
Ендотрахеално вливане: доза от 40 mg се инжектира в ендотрахeалната тръба по време на вдишване 6 пъти дневно.
 
Гонококови инфекции: 5 mg/kg телесно тегло i.m. веднъж дневно.

Тежки бактериални инфекции на очите: 40 mg gentamicin субконюктивално два пъти дневно.

Споделете мнението си за ГЕНТАМИЦИН САНДОЗ 80МГ/2МЛ АМПУЛИ 2МЛ Х 5

Web Statistics