Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

АДВАНТАН 0.1% KРEM 15ГР

Адвантан съдържа кортикостероид - противовъзпалително средство за приложение върху кожата.

Този продукт Ви носи 61 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Адваитан® 0.1 % крем

Метилпреднизолонов ацепонат /

Advantan® 0.1 % cream

Methylprednisolone aceponate

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на друга хора. То може да им навреди, независимо, че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

Какво съдържа тази листовка:

1.   Какво представлява Адваитан крем и за какво се използва! Към №

2.   Какво трябва да знаете преди да използвате Адваитан

3.   Как да използвате Адваитан крем  

4.   Възможни нежелани реакции   

5.   Как да съхранявате Адваитан крем

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация  

1.   Какво представлява Адваитан крем и за какво се използва

Адваитан крем е противовъзпалителен лекарствен продукт (кортикостероид) за приложение върху кожата. Потиска възпалителните и алергични кожни реакции и облекчава симптомите, предизвикани от кожни проблеми като зачервяване (еритем), задебеляване на кожата, загрубяване на кожната повърхност, задръжка на течности (едем), сърбеж и други оплаквания (парене или болка).

Адваитан крем се използва за лечение на ендогенна екзема (атопичен дерматиг, невродермит), екзема при деца, контактна екзема, дегенеративна, диехидротична, нумуларна екзема или некласифицирана екзема.

Адваитан се предлага в две различни лекарствени форми, които са с голямо значение за терапевтичния ефект.

2.   Какво трябва да знаете преди да използвате Адваитан крем

Не използвайте Адваитан крем

ако сте алергични към метилпреднизолонов ацепонат или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6)

-     ако страдате от туберкулоза или сифилис в зоната на лечение, от вирусни забо. шарка/варицела, херпес), от розацеа, периорален дерматиг, язви, акне вулгарис, атроу заболявалия или следваксинални кожни реации в третираната зона

-     бактериални и гъбични заболявалия на кожата

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да използвате Адваитан крем 

•     Ако Вашият лекар прецени, че кожното Ви заболяване е придружено от бактериална или гъбична инфекция. Необходима е допълнителна специфична терапия.

•     Ако кожата Ви стане много суха при употребата на Адвантан крем, е необходимо да се премине към друга форма на Адвантан с по-високо мастно съдържание (Адвантан маз).

•     Ако прилагате Адвантан крем на лицето, трябва да избягвате контакт с очите.

•     Ако прилагате Адвантан крем, трябва да избягвате контакт с дълбоки отворени рани и лигавици.

•     Ако страдате от глаукома, информирайте лекаря си.

•     Локални инфекции на кожата могат да се усилят при локално лечение с глюкокортикоиди.

Глюкокортикоидите трябва да се използват само във възможно най-ниска доза, особено при деца, и само толкова дълго, колкото е абсолютно необходимо за постигане и поддържане на желания терапевтичен ефект.

Известно е от системно приложение на кортикоиди, че може да се развие глаукома при употреба на локални кортикоиди (напр. след висока доза или продължително приложение, оклузивни превръзки, или при приложение на кожата около очите).

Продължителното приложение на локални кортикостероиди върху обширни области от тялото и особено при оклузия, значително увеличава риска от нежелани лекарствени реакции. Пелените, както и интертригиналните области, могат да създадат оклузивни условия.

При лечение на големи участъци от кожата, продължителността на лечението трябва да е възможно най-кратка, като възможността за абсорбция или системен ефект не може напълно да се изключи.

Депа и юноши

Адвантан крем не трябва да се прилага при оклузивни условия. Имайте предвид, че пелените могат да създадат оклузивни условия.

Други лекарства и Адвантан крем

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

Бременност, кърмене и фертилитет

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата това лекарство.

Бременност

Няма достатъчно данни от приложение на Адвантан крем при бременни жени.

Ако сте бременна, Вашият лекар ще прецени дали да Ви предпише Адвантан крем, така че моля уведомете го за това. Като правило, продукти за локално приложение, съдържащи кортикостероиди, не трябва да се прилагат през първите три месеца на бременността. Редица епидемиологични проучвания сочат, че вероятно може да има повишен риск от устни цепки сред новородените от жени, които са били лекувани с глюкокортикоиди по време на първото тримесечие от бременността.

Особено третирането на големи участъци, продължително приложение или оклузивни превръзки следва да се избягва.

Кърмене

Не е известно дали метилпреднизолонов ацепонат се отделя в човешката кърма. Не локално приложения Адвантан крем може да доведе до системно отделяне на метил ацепонат до установими количества в човешката кърма.

Ако кърмите, не трябва да нанасяте Адвантан крем върху гърдите. Лекарят ще прец предпише Адвантан крем, ако кърмите, така че е необходимо да го информирате за на големи участъци, продължително приложение или оклузивни превръзки следва д време на кърмене.

Фертнлитет

Няма налична информация за влиянието на метилпреднизолонов ацепонат върху фергилитета.

Шофиране н работа с машини

Адвантан крем не влияе на способността на шофиране и работа с машини.

Адвантан крем съдържа цетостеарилов алкохол и бутилхидрокситолуен

Две от помощните вещества на Адвантан 0.1% крем (цетостеарилов алкохол и бутилхидрокситолуен) могат да причинят локални кожни реакции (напр. контактен дерматит). Бутилхидрокситолуен може също да причини и дразненена очите и лигавичните мембрани.

3.   Как да използвате Адвантан крем

Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Вашият лекар ще реши коя форма Адвантан е най-подходяща за Вас (крем или маз). Освен ако не е предписано друго от лекар, трябва да прилагате Адвантан крем на тънък слой, веднъж дневно върху засегнатите области, като го втривате леко.

Продължителността на употреба не трябва да надвишава 12 седмици при възрастни.

Употреба при деца и юноши

Безопасността на Адвантан крем при деца на възраст под 4 месеца не е установена.

Не е необходима корекция на дозата когато Адвантан крем се прилага при бебета, деца и юноши. По принцип продължителността на употреба не трябва да надвишава 4 седмици при деца.

Ако имате впечатление, че ефектът на Адвантан крем е твърде силен или твърде слаб, съобщете на Вашия лекар или фармацевт.

Ако сте използвали повече от необходимата доза Адвантан крем

Не се очаква риск при еднократно предозиране (когато е приложен еднократно върху обширна кожна зона) или при случайно перорално поглъщане.

Ако сте пропуснали да използвате Адвантан крем

Не прилагайте двойна доза Адвантан крем, за да компенсирате пропуснатата доза. Продължете употребата така, както Ви е предписано от Вашия лекар или според описанието в листовката за пациента.

Ако сте спрели употребата на Адвантан крем

Ако сте спрели употребата на Адвантан крем преждевременно, началните симптоми могат отново да се появят. Моля, уведомете Вашия лекар или фармацевт преди да преустановите лечението с Адвантан крем.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани G употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпре ги получава.

Оценката на нежеланите реакции се основава на следните честоти:

много чести (>1/10); чести (>1/100 до <1/10); нечести (>1/1,000 до <1/100), редки (>1/10,000 до <1/1,000); много редки (<1/10,000), с неизвестна честота (не може да бъде направена оценка от наличните данни)

Чести:

парене на мястото на приложение, сърбеж на мястото на приложение Нечести:

- сухота на кожата на мястото на приложение, зачервяване (еритема) на мястото на приложение, мехури на мястото на приложение, възпаление на фоликулите на косъма (фоликулит) на мястото на приложение, обрив на мястото на приложение, парестезия на мястото на приложение, свръхчувствителност към лекарството

Редки:

целулит на мястото на приложение, оток на мястото на приложение, дразнене на мястото на приложение, гнойно възпаление на кожата (пиодермия), кожни фисури, поява на червени петна (телеангиектазия), изтъняване на кожата (атрофия), гьбична кожна инфекция, акне С неизвестна честота:

кожни стрии, специфично възпаление на кожата в областта на горната устна и брадичката (периорален дерматит), депигментация на кожата, алергични кожни реакции, засилен растеж на космите (хипертрихоза)

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции.

5.   Как да съхранявате Адвантан крем

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Да се съхранява при температура под 25°С.

Не използвайте това лекарство след срока на годност отбелязан върху тубата и картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате . Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа Адвантан крем

Активното вещество е: метилпреднизолонов ацепонат (methylprednisolone aceponate 0.1 %) Другите съставки са: децилолеаг, глицеролов моностеарат 40 - 55 %, цетостеарилов алкохол, твърда мас, каприло-каприк-миристик-стеаринов триглицерид, макроголов стеарат 40, глицерол 85 %, динатриев едетат, бензилов алкохол, бутилхидрокситолуен, пречистена вода.

Как изглежда Адвантан крем и какво съдържа опаковката

Туби, съдържащи от 15 g, 30 g или 50 g. 

Притежател на разрешението за употреба и производител

Притежател на разрешението за употреба

Bayer Pharma AG Muellerstrasse 178 13353 Berlin, Германия

Производител

Bayer Healthcare Manufacturing S.r.l.

Via E. Schering 21

20090 Segrate (Milan), Италия

За допълнителна информация относно това лекарство, моля свържете се с локалния представител на притежателя на разрешението за употреба:

Байер България ЕООД

ул. Резбарска № 5,1510 София

България

Дата на последно преразглеждане на листовката хх/хххх

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за АДВАНТАН 0.1% KРEM 15ГР

Web Statistics