Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ВИГАНТОЛ 0.5МГ/МЛ СОЛУЦИО 10МЛ

ВИГАНТОЛ е за деца до 2 годишна възраст .Използва се за: *Профилактика на рахит при кърмачета( нарушения в отлагането на калциеви соли в костите, причинено от липса или недоимък на витамин D) * Профилактика на предполагаем риск от заболяване, причинено от недостатъчност на витамин D * Профилактика на симптомите на дефицит при синдром на малабсорбция( намалено поглъщане на веществата), напр. дължаща се на хронични чревни заболявания, жлъчна цироза на черния дроб, обширна резекция на гастроинтестиналния тракт ( изрязване на част от стомаха и червата) * Лечение на рахит и остеомалация (размекване на костите при възрастни), индуцирана от дефицит на витамин D* Поддържащо лечение на остеопороза( намаляване на плътността на костното вещество в костта)* Лечение на хипопаратиреоидизъм и псевдохипопаратиреоидизъм (намаляване на функцията на околощитовидните жлези).

Този продукт Ви носи 29 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Вигантол Ойл 20 000 IU/ml, перорални капки, разтвор /

Vigantol Oil 20 000 IU/ml oral drops, solution

Холекалциферол /Cholecalciferol

Прочетете внимателио цялата листовка, преди да започнете да прилагате това лекарство.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

-     Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

-     Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.

-     Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт. Вижте точка 4.

1.   Какво представлява Вигантол и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете, преди да използвате Вигантол

3.   Как да приемате Вигантол

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Вигантол

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   Какво представлява Вигантол и за какво се използва

Вигантол е витаминен препарат:     Вигантол съдържа холекалциферол

(cholecalciferol) (съответства на витамин D3).

Вигантол се използва за:

-     Профилактика на рахит и остеомалация при деца и възрастни

-     Профилактика на рахит при преждевременно родени бебета

-     Профилактика на недостиг на витамин D при деца и възрастни с идентифициран риск

-     Профилактика на недостиг на витамин D при деца и възрастни с малабсорбция, налр. дължаща се на хронични чревни заболявалия, цироза на черния дроб, обширна резекция на гастроинтестиналния тракт

-     Лечение на рахит и остеомалация, индуцирани от дефицит на витамин D при деца и възрастни

-     Лечение на хипопаратиреоидизъм и псевдохипопаратиреоидизъм

-     Поддържащо лечение на остеопороза при възрастни

2.   Какво трябва да знаете, преди да използвате Вигантол Не приемайте Вигантол

-     ако сте алергични (свръхчувствителни) към холекалциферол или към някоя от другите съставки на Вигантол;

-     ако имате хиперкалциемия (повишена концентрация на калций в кръвта);

-     ако имате хиперкалциурия (повишена концентрация на калций в урината);

Обърнете специално внимание при употребата на Вигантол

-     при повишено съдържание на калций в кръвта и/или в урината;

-     при лечение с производни на бензотиадиазина (лекарствени препарати, стимулиращи отделянето на урина);

-     по време на бременност;

-     ако страдате от саркоидоза, защото съществува риск от засилено усвояване на витамин Оз и неговата активна форма. В този случай трябва да следите нивото на калция в кръвта и урината.

При пациенти с ограничена бъбречна функция, водеща до поява на камъни в бъбреците, трябва да се следи нивото на калций в кръвта и урината.

-     когато се приемат допълнителни количества витамин D с други лекарствени продукти

При псевдохипопаратиреодизъм трябва да се обърне особено внимание на признаците на интоксикация и да се има предвид, че са възможни фази на нормална чувствителност към витамин D, така че изискването съответно се редуцира.

Употреба на други лекарства

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

. Фенитоин (за лечение на епилепсия) и барбитурати (за лечение на епилепсия и безсъние, както и за упойка) могат да намалят ефекта на вит. D3.

- Едновременната употреба на на глюкокортикостероиди може да намали ефекта на вит. D3.

- Съпътстващото приложение със сърдечни гликозиди (стимулиращи сърдечния мускул) може да повиши тяхната токсичност, поради повишаване нивото н кръвта. При тези пациенти сърдечната дейност трябва да се проследява се изследва нивото на калций в кръвта и урината.

- Едновременната употреба на тиазидните диуретици (напр. произво бензотиадиазин), прилагани за стимулиране отделянето на урина, мо риска от хиперкалциемия (повишена концентрация на калций в кръвт продължително лечение трябва да се следи нивото на калций в кръвта и 

-     Ако са предписани други препарати със съдържание на витамин D3 трябва да се вземе предвид дозата на витамин D3 във Вигантол. Допълнителното приемане на витамин D или на калций трябва да става само под лекарско наблюдение. В тези случаи трябва да се следи нивото на калций в кръвта и урината.

-     Рифампицин и изониазид (бактерицидни антибиотици): може да увеличат метаболизма на витамин D и да намалят неговата ефективност.

Бременност, кърмене и фертилитет

По време на бременност е необходим достатъчен прием на витамин D.

Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт за съвет преди да започнете приемането на всякакви лекарствени препарати.

По време на бременността Вигантол трябва да се дава само при строго определени симптоми и да се дозира така, както е задължително за отстраняването на недостига. По време на бременност трябва да се избягва продължителното предозиране на витамин D, защото това може да доведе до хиперкалциемия (повишена концентрация на калций в кръвта), което от своя страна може да доведе до физически и умствени увреждания, както и до вродени сърдечни заболявалия на детето.

Витамин D и неговите продукти преминават в кърмата. Не е наблюдавано предозиране, предизвикано само от кърмата.

Шофиране и работа с машини

Не е необходимо да се взимат особени предпазни мерки.

3.   Как да приемате Вигантол

Винаги приемайте Вигантол точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Дръжте шишето с Вигантол с отвора надолу във вертикално положение.

Ще отнеме известно време, докато се появи първата капка.

Ако не е предписано друго, обичайната доза е:

-     Профилактика на рахит при кърмачета: 1 капка дневно Вигантол (приблизително 500 IU витамин D3), недоносени кърмачета: 2 капки дневно Вигантол

-     ( приблизително 1000 IU витамин D3 )

Кърмачетата получават Вигантол от втората седмица след раждането им до първата им година. Препоръчителни са допълнителни дози Вигантол npj година от раждането им, особено през зимните месеци.

Капките се дават с лъжица мляко или храна. Ако капките се добавят лъжица храна, трябва да се внимава храната да се консумира изцяло, противен случай няма да се приеме цялата доза.

-     Лечение на рахит и остеомалация, индуцирани от дефицит на ви

2-10 капки дневно Вигантол (приблизително 1000 - 5000IU витамин D3 ). Лечението трябва да продължи една година.

-     Поддържащо лечение на остеопороза: 2-6 капки дневно Вигантол (приблизително 1000-3000 IU витамин D3).

-     Профилактика при предполагаем риск от витамин D дефицитно заболяване: 1-2 капки дневно Вигантол ( приблизително 500-1000 Ш витамин D3 ).

-     Профилактика на малабсорбция: 6-10 капки дневно Вигантол (еквивалентен на 3000-5000 Ш витамин D3 ).

-     Лечение на хипопаратиреоидизъм и псевдохипопаратиреоидизъм: препоръчителните дози са от 10 000 до 200 000 Ш витамин D дневно. В зависимост от нивата на серумния калций дневната доза е 20-40 капки ( еквивалентна на 10 000 - 20 000 Ш витамин D3 ). Ако се изискват по-високи дози, е препоръчително да се приложат форми с по-високи дози. Калциевите нива в урината и кръвта трябва да бъдат проверявани първоначално на всеки 4-6 седмици и след това на всеки 3-6 месеца, като дозата се адаптира към тези нива.

Ако сте приели повече от необходимата доза Вигантол

Продължителното предозиране на витамин D може да доведе до риск от хиперкалциемия (повишена концентрация на калций в кръвта) и хиперкалциурия (повишена концентрация на калций в урината).

При предозиране се появява синдром на хиперкалциемия (повишена концентрация на калций в кръвта), а по-късно и до отделяне на калций в тъканите и главно в бъбреците (бъбречни камъни и бъбречни калциеви образувания) и в съдовете.

Симптомите на предозиране не са много характерни и се изразяват в загуба на апетит, главоболие, повръщане, гадене, констипация (запек), повишена жажда, повишено отделяне на урина, мускулна слабост, адинамия (намалена двигателна активност), дехидратация (обезводняване). Типичните лабораторни заключения са хиперкалциемия (повишена концентрация на калций в кръвта) и хиперкалциурия (повишена концентрация на калций в урината), както и повишени стойности на серума на 25-хидроксикалциферол.

При предозиране трябва да се вземат мерки за лечение на често продължителната и при определени обстоятелства опасната хиперкалциемия (повишена концентрация на калций в кръвта).

При продължителна употреба на дневни дози, надвишаващи 1000 IU витамин D нивата на серумния калций трябва да бъдат изследвани.

Освен това продължителното предозиране може да доведе до калцифициране на кръвоносните съдове и тъканите.

Лечение

При предозиране с витамин D, лечението трябва да се преустанови и рехидратация.

В зависимост от степента на хиперкалциемия могат се предприемат посочени във възходящ ред: 

диета, бедна на калций или диета, изключваща калций

глюкокортикостероиди

приемане на течности

засилване на диурезата

калцитонин

Не съществува специфичен антидот.

Консултирайте се с Вашия лекар за симптомите на предозиране на витамин D.

Ако сте пропуснали да приемете Вигантол

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства Вигантол може да предизвика нежелани реакции, въпреки че

не всеки ги получава.

Честотата на нежеланите лекарствени реакции не е известна, което да позволи оценяване на честотата.

Стомашно-чревни нарушения:

Стомашно-чревни оплаквания като запек, метеоризъм, гадене, коремна болка или диария.

Нарушения на кожата и подкожната тъкан:

Реакции на свръхчувствителност като пруритус, обрив или уртикария

Нарушения на метаболизма и храненето:

Хиперкалцемия и хиперкалциурия при продължително приемане на високи дози

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар. Това

включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да

съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата

ул. „Дамян Груев” № 8

1303 София

Тел.:+35 928903417

уебсайт: www.bda.bg

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

Как да съхранявате Вигантол

Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

Да се съхранява в картонената опаковка, за да се предпази от свет Не използвайте Вигантол след срока на годност, отбелязан върху е картонената опаковка.

Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Вигантол

Активното вещество е: Холекалциферол

1 ml Вигантол (около 40 капки) съдържа 0,5 mg Холекалциферол, което отговаря на 20 000 международни единици (Ш) витамин D3.

(1 капка съдържа около 500 международни единици).

Другите съставки са:

Средно-верижни триглицериди

Как изглежда Вигантол и какво съдържа опаковката

Вигантол се предлага в опаковка 1 х 10 ml кафяво стъклено шише с централен капкомер, от полиетилен и бяла полипропиленова капачка на винт.

Притежател на разрешението за употреба и производител

Merck KGaA,

Frankfurter Strasse 250 D-64293 Darmstadt, Германия

Дата на последно преразглеждане на листовката

декември 2015

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за ВИГАНТОЛ 0.5МГ/МЛ СОЛУЦИО 10МЛ

Web Statistics