Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

АВЕЛОКС 400МГ ТАБЛ. X 7

                    АВЕЛОКС 400 mg филмирани таблетки /  AVELOX 400 mg fflm-coated tablets съдържат Moxifloxacin - широкоспектърен антибиотик, което означава, че той убива широка гама болестотворни микроорганизми.

Този продукт Ви носи 428 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

АВЕЛОКС 400 mg филмирани таблетки /

AVELOX® 400 mg film-coated tablets

Моксифлоксацин / Moxifloxacin

За употреба при възрастни.

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите. Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка:

1.   Какво представлява Авелокс 400 mg филмирани таблетки и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете преди да приемете Авелокс 400 mg филмирани таблетки

3.   Как да приемате Авелокс 400 mg филмирани таблетки

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Авелокс 400 mg филмирани таблетки

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   Какво представлява Авелокс и за какво се използва

Авелокс съдържа активното вещество моксифлоксацин, който принадлежи към групата антибиотици, наречени флуорохинолони. Авелокс действа като убива бактериите, причиняващи инфекции.

Авелокс се използва при пациенти на 18-годишна възраст и по-възрастни за лечение на инфекции, когато са причинени от бактерии, срещу които моксифлоксацин е ефикасен. Авелокс трябва да се използва за лечение на тези инфекции, когато употребата на антибиотици, които обикновено се препоръчват не могат да се използват или когато лечението с тях е било неуспешно:

Инфекции на синусите, внезапно влошаване на продължително възпаление на дихателните пътища или инфекция на белите дробове (пневмония), придобита извън болницата (с изключение на тежките случаи).

Леки до умерено изразени инфекции на женския горен генитален тракт (тазова възпалител болест), включително инфекции на фалопиевите тръби и на лигавицата на матката. Авелокс таблетки не са достатъчни като самостоятелна терапия на този вид инфе Вашият лекар трябва да Ви предпише друг антибиотик в допълнение към таблетк за лечение на инфекции на женския горен генитален тракт (вижте точка 2 Какво знаете преди да приемете Авелокс, Предупреждения и предпазни мерки, Говоре лекар преди да приемете Авелокс).

Ако следните бактериални инфекции са показали подобрение по време на първонач

лечение с Авелокс инфузионен разтвор, Авелокс таблетки могат да бъдат предписани

лекар за завършване на курса на лечението: Инфекция на белите дробове (пневмония) придобита извън болницата, инфекции на кожата и кожните структури.

Авелокс таблетки не трябва да се използва за начална терапия за всеки тип инфекции на кожата и кожните структури или при тежки случаи на инфекции на белите дробове.

2.   Какво трябва да знаете преди да приемете Авелокс

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако не сте сигурни дали спадате към някоя от описаните по- долу групи пациенти.

Не приемайте Авелокс

Ако сте алергични към активното вещество моксифлоксацин, към други хинолоновн антибиотици или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).

Ако сте бременна или кърмите.

Ако сте под 18-годишна възраст.

Ако сте имали в миналото възпаление или увреждане на сухожилията, свързано с лечение с хинолонови антибиотици (вижте част Предупреждения и предпазни мерки и точка 4 Възможни нежелани реакции).

Ако имате вродено или документирано състояние, свързано с нарушение на сърдечния ритъм (видно на ЕКГ, електрически запис на сърдечната дейност), страдате от солеви дисбацанс в кръвта (особено ниски нива на калий или магнезий в кръвта), имате забавен сърдечен ритъм (наречен ‘брадикардия’), имате слабо сърце (сърдечна недостатъчност), в миналото сте имали нарушен сърдечен ритъм или приемате други лекарства, които могат да доведат до промени на ЕКГ (вижте точка Други лекарства и Авелокс).

Авелокс може да е причина за изменения в ЕКГ, а именно удължаване на QT интервала, т.е. забавяне на проводимостта на електрическите сигнали.

Ако страдате от тежка чернодробна болест или повишено ниво на чернодробни ензими (трансаминази) повече от 5 пъти над горната нормална граница.

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар преди да приемете Авелокс

Авелокс може да промени Вашето ЕКГ, особено при жени или при пациенти в старческа възраст. Ако към момента приемате някакви лекарства, конто понижават нивата на калий в кръвта Ви, уведомете Вашия лекар, преди да приемете Авелокс (вижте също част Не приемайте Авелокс и Други лекарства и Авелокс).

Ако страдате от епилепсия или от състояние, поради което получавате гърчове, консултирайте се с Вашия лекар преди да приемете Авелокс.

- Ако имате или някога сте имали психични проблеми, консултирайте се с Вашия лекар преди да приемете Авелокс.

Ако страдате от миастения гравис, приема на Авелокс може да влоши симптомите на Вашето заболяване. Ако считате, че това се отнася за Вас, консултирайте се незабавно с Вашия лекар.

Ако Вие или някой от Вашето семейство имате дефицит на глюкозо-б-фосфа дехидрогеназа (рядко наследствено заболяване), уведомете Вашия лекар, ко даде съвет дали Авелокс е подходящ за Вас.

Ако имате усложнена инфекция на женската полова система (напр. свъ на фалопиевите тръби и яйчниците или на таза), за която Вашият лекар счита необходимо интравенозно лечение, лечението с Авелокс таблетки не е подхо 

За лечение на леки до умерено изразени инфекции на женската полова система

Вашият лекар трябва да Ви предпище и друг антибиотик в допълнение към Авелокс. Моля консултирайте се с Валиш лекар, ако до 3 дни след започване на лечението не се наблюдава подобрение в симптомите.

Когато приемате Авелокс

Ако получите сърцебиене или неритмична сърдечна дейност по време на лечението, незабавно трябва да уведомите Вашия лекар. Той/тя може да поискат да Ви направят ЕКГ, за да измерят Вашия сърдечен ритъм.

Рискът от сърдечни проблеми може да нарасне с повишаване на дозата. Поради това следва да съблюдавате предписаната доза.

Има рядка възможност да получите тежка, внезапна алергична реакция (анафилактична реакция/шок) дори с първата доза, протичаща със следните симптоми: стягане в гърдите, замайване, чувствате, че Ви е лошо или губите съзнание, или имате замайване при изправен стоеж. Ако това е така, преустановете приема на Авелокс н незабавно потърсете медицинска помощ.

Авелокс може да причини бързо протичащо и тежко възпаление на черния дроб, което може да доведе до животозастрашаваща чернодробна недостатъчност (включително фатални случаи, вижте точка 4. Възможни нежелани реакции). Моля, уведомете Вашия лекар преди да продължите лечението, ако се появят прояви като бързо влошаване на състоянието и/или общо неразположение с пожълтяване на бялото на очите, тъмна урина, сърбеж по кожата, склонност към кървене или индуциране от черния дроб увреждане на мозъка (симптоми на намалена чернодробна дейност или бързо протичащо и тежко възпаление на черния дроб).

Ако получите кожна реакция илн се появят мехури н/или белене на кожата и/нли имате лигавична реакция (вижте точка 4. Възможни нежелани реакции), незабавно уведомете Вашия лекар преди да продължите лечението.

Хинолоновите антибиотици, включително Авелокс, могат да причинят гърчове. Ако това се случи, спрете лечението с Авелокс и незабавно потърсете Вашия лекар.

Може да проявите симптоми на невропатия като болка, парене, изтръпване, вкочаненост и/или слабост. Ако това се случи, незабавно информирайте Вашия лекар преди да продължите лечението с Авелокс.

Възможна е поява на психични проблеми дори след първото приложение на хинолонови антибиотици, включително Авелокс. В много редки случаи депресия или психични проблеми могат да доведат до самоубийствени мисли или самонараняващо поведение, като опити за самоубийство (вижте точка 4. Възможни нежелани реакции). В слуайче развиете такива реакции спрете лечението с Авелокс и незабавно информирайте Вашия лекар.

Може да получите диария по време на или след лечението с антибиотици, включително Авелокс. Ако тя стане тежка или е персистираща, или забележите, че Вашите изпражнения съдържат кръв или мукус, трябва да преустановите приема на Ав незабавно и да се консултирате с Вашия лекар. При тази ситуация, не трябва лекарства, които спират или забавят движението на червата.

Авелокс може понякога да причини болка и възпаление на Вашите сухож рамките на 48 часа от началото на лечението и до няколко месеца след прекр лечението с Авелокс. Рискът от възпаление и скъсване на сухожилията е пов сте в старческа възраст или провеждате лечение с кортикостероиди. При първ на някаква божа или възпаление трябва да преустановите приема на Авелокс, д 

оставите заеегнатия(те) крайник(ци) в покой и незабавно да уведомите Вашия лекар. Избягвайте ненужно натоварване, тъй като това може да увеличи риска от скъсване на сухожилието (вижте точки Не приемайте Авелокс и 4. Възможни нежелани реакции).

Ако сте в старческа възраст със съществуващи бъбречни проблеми, се погрижете да приемате достатъчно течности, тъй като обезводняването може да повиши риска от бъбречна недостатъчност.

Ако зрението Ви се увреди или изглежда, че очите Ви са засегнати по друг начин, незабавно се консултирайте със специалист по очни болести (вижте точка Шофиране и работа с машини и 4. Възможни нежелани реакции).

Флуорохинолоновите антибиотици могат да предизвикат нарушения в нивата на кръвната захар, намаляване нивата на кръвната захар под нормалните (хипогликемия) или увеличаване на кръвната захар над нормалните нива (хипергликемия). При пациенти, лекувани с Авелокс, нарушения в нивата на кръвната захар възникнат предимно при възрастни пациенти на едновременно лечение с перорални антидиабетни лекарства, които понижават кръвната захар (например сулфонилурея) или с инсулин. Ако страдате от диабет, Вашата кръвна захар трябва да се проследява внимателно (вижте точка 4. Възможни нежелани реакции).

Хинолоновите антибиотици могат да направят кожата Ви по-чувствителна към слънчева светлина или УВ лъчи. Трябва да избягвате продължително излагане на слънце или силна слънчева светлина и не трябва да се излагате на светлина в солариум или някаква друга лампа с УВ лъчи, докато приемате Авелокс.

Ефикасността на моксифлоксацин инфузионен разтвор при лечение на тежки изгаряния, инфекции на дълбоките тъкани и инфекции на диабетно стъпало с остеомиелит (инфектиране на костния мозък) не е установена.

Деца и юноши

Това лекарство не трябва да се прилага на деца и юноши на възраст под 18 години, тъй като ефикасността и безопасността не са установени при тази възрастова хрупа (вижте част Не приемайте Авелокс).

Други лекарства и Авелокс

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства, освен Авелокс.

За Авелокс би следвало да знаете следното:

Ако приемате Авелокс и други лекарства, които засягат сърцето Ви. има повишен риск от промяна на Вашия сърдечен ритъм. Поради това не приемайте Авелокс заедно със следните лекарства: лекарства, които принадлежат към групата на антиаритмичните (напр. хинидин, хидрохинидин, дизопирамид, амиодарон, соталол, дофетилид, ибутилид), антипсихотици (напр. фенотиазини, пимозид, сертиндол, халоперидол, султоприд), трициклични антидепресанти, някои антимикробни продукти (напр. саквинавир, спарфлоксацнн, интравенозен еритромицин, пентамццин, антималарийни препарати, особено халофантрин), някои антихистамини (напр. терфенадин, астемизол, мизоластин), и други лекарства (напр. цисаприд, интравенозен винкамин, бепридил и дифеманил). Трябва да уведомите Вашия лекар, ако приемате други лекарства, които могат да нивата на калий в кръвта (напр. някои диуретици, някои лаксативи и клизми [BI дози] или кортикостероиди [противовъзпалителни лекарства], амфотерицин В причинят забавяне на сърдечния ритъм, тъй като те също така могат да пов, сериозни нарушения на сърдечния ритъм, докато приемате Авелокс.

Лекарства, съдържащи магнезий или алуминий, като антиациди за стомаи или лекарства съдържащи желязо или цинк. лекарства съдържащи диданозин лекарства съдържащи сукралфат за лечение на стомашно-чревни нарушения

намалят действието на Авелокс таблетки. Затова вземайте Авелокс таблетки 6 часа преди или след приема на другото лекарство.

Едновременното перорално приложение на Авелокс и активен въглен намалява действието на Авелокс. Следователно едновременното приложение на тези два продукта не се препоръчва.

Ако към момента приемате пеоооални антикоагуланти (напр. варфарин), може да се наложи Вашият лекар да наблюдава времето Ви на кръвосъсирване.

Авелокс с крана и напитки

Ефектът на Авелокс не се влияе от приема на храна, включително на млечни продукти.

Бременност, кърмене и фертилитет

Не приемайте Авелокс, ако сте бременна или кърмите.

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Проучвания при животни не показват, че фертилитета Ви ще бъде намален, чрез използване на това лекарство.

Шофиране и работа с машини

Авелокс може да Ви накара да чувствате замайване и световъртеж, може внезапно, временно да изгубите зрение, или може да загубите съзнание за кратко време. Ако имате такива оплаквания, не шофирайте и не работете с машини.

Авелокс съдържа лактоза

Ако Ви е било казано от Вашия лекар, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с Вашия лекар преди да приемете Авелокс.

3.   Как да приемате Авелокс

Винаги приемайте това лекарство, точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Препоръчителната доза за възрастни е една филмирана таблетка 400 mg един път дневно.

Авелокс таблетки са за перорално приложение. Таблетката се приема цяла (за да маскирате горчивия вкус) с много течност. Може да приемате Авелокс с и без храна. Препоръчително е да приемате таблетките по едно и също време всеки ден.

Не е необходима корекция на дозата при пациенти в старческа възраст, паценти с ниско телесно тегло или пациенти с проблеми с бъбреците.

Продължителността на лечението зависи от типа на инфекцията. Ако не е предписано по друг начин от Вашия лекар, Авелокс трябва да се приема със следната продължителност:

-     Внезапно влошаване на хроничен бронхит (обостряне на хроничен брохит) 5-10 дни

-     Инфекция на белите дробове (пневмония), придобита извън болницата с изключение на тежките случаи:

-     Остра инфекция на синусите (остър бактериален синузит)

-     Леки до умерено изразени инфекции на женската полова система (таз< болест), включително инфекции на фалопиевите тръби и на лигавицата на

Когато Авелокс филмирани таблетки се използват за завършване на курса на ле с Авелокс инфузионен разтвор, препоръчителната продължителност на употреба - Инфекция на белите дробове (пневмония), придобита извън болница 

Повечето пациенти с пневмония преминават на перорално лечение с Авелокс филмирани таблетки в рамките на 4 дни.

- Инфекции на кожата и кожните структури   7-21 дни

Повечето пациенти с инфекции на кожата и кожните структури преминават на перорално лечение с Авелокс филмирани таблетки в рамките на 6 дни.

Важно е да завършите курса на лечение, дори ако започнете да се чувствате по-добре след няколко дни. Ако спрете приема на това лекарство прекадено рано инфекцията Ви може да не е напълно излекувана, може да се появи отново или състоянието Ви да се влоши, като може да развиете и бактериална резистентност към антибиотика.

Препоръчителната доза и продължителност на лечение не трябва да се надвишават (вижте точка 2. Какво трябва да знаете преди да приемете Авелокс, Предупреждения и предпазни мерки).

Ако сте приели повече от необходимата доза Авелокс

Ако сте приели повече от предписаната Ви една таблетка дневно, потърсете незабавно медицинска помощ и ако е възможно вземете таблетките, опаковката им или тази листовка с Вас, за да ги покажете на лекаря или фармацевта.

Ако сте пропуснали да приемете Авелокс

Ако сте пропуснали да приемете таблетка, трябва да я вземете веднага щом сй спомните, на същия ден. Ако не приемете таблетката в рамките на деня, вземете обичайната доза (една таблетка) на следващия ден. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза. Ако не сте сигурни какво да правите, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

Ако сте спрели приема на Авелокс

Ако преустановите лечението с това лекарство прекадено рано, инфекцията Ви може да не е напълно излекувана. Консултирайте се с Вашия лекар, ако искате да преустановите лечението преди края на курса на лечение.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Най-сериозните нежелани реакции, наблюдавани при лечението с Авелокс са изброени по- долу.

Ако забележите:

•     абнормно ускорен сърдечен ритъм (редки нежелани реакции)

•     че изведнъж се почувствате зле или забележите пожълтяване на бялото на очите, тъмна урина, сърбеж на кожата, склонност към кървене или мисловни разстройства или бодърстване (това могат да бъдат признаци и симптоми на фулминантно възпаление на черния дроб, потенциално водещо до животозастрашаваща чернодробна недостатъчност (много редки нежелани реакции, наблюдавани са фатални случаи)

•     промени в кожата й лигавиците, като болезнени мехури в устага/носа или на пениса/вагината (Stevens-Johnson синдром или токсична епидермална некролиза)(много редки нежелани реакции, потенциално животозастрашаващи)

•     тежка, внезапна генерализирана алергична реакция, вкл. много рядко животозасграшаващ шок (напр. затруднено дишане, спадане на кръвното налягане, ускорен пулс) (редки нежелани реакции)

•     оток, вкл. оток на дихателните пътища (редки нежелани реакции, потенциално животозастрашаваща)

•     конвулсии (редки нежелани реакции)

•     проблеми, свързани с нервната система, като болка, парене, изтръпване, вкочаненост и/или слабост в крайниците (редки нежелани реакции)

•     депресия (в много редки случаи водеща до самонараняване, като намерения/мисли за самоубийство, или опити за самоубийство)(редки нежелани реакции)

•     умопомрачение (потенциално водещо до самонараняване, като намерения/мисли за самоубийство, или опити за самоубийство)(много редки нежелани реакции)

•     тежка диария с кръв и/или слуз (свързан с антибиотици колит, вкл. псевдомембранозен колит), която при много редки обстоятелства може да премине в усложнения, които са животозастрашаващи (редки нежелани реакции)

•     болка и оток на сухожилията (тендинитХредки нежелани реакции), или скъсване на сухожилие (много редки нежелани реакции)

спрете приема на Авелокс н незабавно уведомете Вашия лекар, тъй като може да се нуждаете от спешна медицинска помощ.

Освен това, ако забележите

•     преходна загуба на зрението (много рядка нежелана реакция), свържете се с очен лекар веднага.

Ако сте имали животозастрашаваща неритмична сърдечна дейност (Torsade де Pointes) или спиране на сърцето, докато приемате Авелокс (много редки нежелани реакции), кажете незабавно на Вашия лекуващ лекар, че приемате Авелокс и не започвайте отново лечението.

В много редки случаи се наблюдава влошаване на симптомите на миасгения гравис. Ако това се случи, незабавно се консултирайте с Вашия лекар.

Ако страдате от диабет и забележите, че кръвната Ви захар се увеличава или намалява (редки или много редки нежелани реакции), незабавно уведомете Вашия лекар.

Ако сте в напреднала възраст със съществуващи проблеми с бъбреците и забележите намаляване на отделянето на урина, подуване на краката, глезените или краката, сънливост, задух или объркване (това могат да бъдат признаци и симптоми на бъб недостатъчност, рядка нежелана реакция), незабавно се консултирайте с Ваши

Други нежелани реакции, които са наблюдавани по време на лечението с Авел по-долу според вероятността от проявата им:

Чести (може да засегнат до 1 на 10 пациента)

• гадене 

•     диария

•     замаяност

« стомашна и коремна болка

•     повръщане

•     главоболие

•     повишение на определени чернодробни ензими в кръвта (трансаминази)

•     инфекции причинени от резистентни бактерии или гъбички, напр. орални и вагинални инфекции причинени от Кандида

•     промяна на сърдечния ритъм (ЕКГ) при пациенти с ниски нива на калий в кръвта

Нечестн (може да засегнат до 1 на 100 пациента) обрив

разстроен стомах (лошо храносмилане/киселини в стомаха) промени във вкуса (в много редки случаи загуба на вкус) проблеми със съня (предимно безсъние)

повишаване на определени чернодробни ензими в кръвта (гама-глутамил-трансфераза и/или алкална фосфатаза)

намален брой специални бели кръвни клетки (левкоцити, неутрофили) запек сърбеж

усещане за замайване (световъртеж или потъване) сънливост отделяне на газове промяна на сърдечния ритъм (ЕКГ)

увредена чернодробна функция (вкл. повишаване на определени чернодробни ензими в кръвта (LDH))

намален апетит и прием на храна намален брой бели кръвни клетки

болки и страдания като болки в гърба, гърдите, таза и крайниците повишение на броя на специалните кръвни клетки, необходими за кръвосъсирването изпотяване

повишен брой специализирани бели кръвни клетки (еозинофили) тревожност

общо неразположение (предимно слабост или уморяемост) треперене ставна болка сърцебиене

неритмична и ускорена сърдечна дейност затруднено дишане, вкл. астматични състояния повишаване на определени смилателни ензими в кръвта (амилаза) безпокойство/възбуда изтръпване (иглички) и/или схващане кожни уртики

разширяване на кръвоносните съдове объркване и дезориентация

понижение на броя на специални кръвни клетки, необходими за кръвосъсирването зрителни смущения, вкл. двойно и замъглено виждане забавено кръвосъсирване повишени кръвни липиди (масти) намален брой на червените кръвни клетки мускулна болка алергична реакция повишен билирубина в кръвта 

•     възпаление на стомаха

•     обезводняване

•     тежки сърдечни ритъмни нарушения

•     суха кожа

•     ангина пекторис

Редки (може да засегнат до 1 на 1 G00 пациента)

•     мускулни спазми

•     мускулни крампи

•     халюцинации

•     високо кръвно налягане

•     подуване (на ръцете, ходилата, глезените, устните, устата, гърлото)

•     ниско кръвно налягане

•     увреждане на бъбреците (вкл. повишаване на резултати от специални бъбречни лабораторни изследвания като урея и креатинин)

•     възпаление на черния дроб

•     възпаление на устата

•     звънтене/шум в ушите

•     жълтеница (пожълтяване на бялото на очите или кожата)

» нарушение на кожната чувствителност

•     странни сънища

•     нарушена концентрация

•     затруднено преглъщане

•     промени в обонянието (вкл. загуба на обоняние)

•     нарушен баланс и лоша координация (поради замайване)

•     частична или пълна загуба на памет

•     нарушение на слуха, включително глухота (обикновено обратима)

•     повишена пикочна киселина в кръвта

•     емоционална нестабилност

•     увреден говор

•     припадане

•     мускулна слабост

Много редки (може да засегнат до 1 на 10 000 пациента)

•     възпаление на стави

•     абнормен сърдечен ритъм

•     повишена кожна чувствителност

•     усещане за отделяне от себе си (не си себе си)

•     ускорено кръвосъсирване

•     мускулна ригидност

•     значително намаление на специални бели кръвни клетки (агрануло цитоза)

Освен това има много редки случаи на проява на следните ефекти при лечение с други хинолонови антибиотици, които е възможно да се появят и при лечение с Авелокс: повишени нива на натрий в кръвта, повишени нива на калций в кръвта, специален тип намаляване 6i червени кръвни клетки (хемолитична анемия), мускулни реакции с увреждане на мус: клетки, повишена кожна чувствителност към слънчева светлина или УВ лъчи.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Мо съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителната агенция по лекарствата ул.,Дамян Груев” № 8

1303 София тел.:+359 2 8903417

уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.   Как да съхранявате Авелокс

Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху блистера и картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Да се съхранява при температура под 25 °С.

Да се съхранява в оригинална опаковка, за да се предпази от влага.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа Авелокс

Активното вещество е: моксифлоксацин. Всяка филмирана таблетка съдържа 400 mg моксифлоксацин като хидрохлорид.

Другите съставки са:

Сърцевина на таблетката: микрокристална целулоза, кроскармепоза натрий, лактоза монохидрат (вижте част Авелокс съдържа лактоза) и магнезиев стеарат.

Обвивка на таблетката: хипромелоза, макрогол 4000, железен оксид (Е 172) и титанов диоксид (Е171).

Как изглежда Авелокс и какво съдържа опаковката

Всяка бледо червена филмирана таблетка с продълговата, изпъкнала форма с фасета, с размери 17x7 mm е означена с “М400” от едната страна и “Bayer” от другата страна.

Авелокс е опакован в картонени кутии, съдържащи безцветни или бели непрозрачни полипропиленови/алуминиеви блистери.

Авелокс се предлага в картонени опаковки съдържащи 5,7 или 10 филмирани таблетки, в болнични опаковки, съдържащи 25,50 или 70 филмирани таблетки и болнични опаковки, съставени от 5 картонени кутии, всяка съдържаща .1.6 филмирани, таблетки или 10 картонени кутии, всяка съдържаща 10 филмирани таблетки.

Авелокс се предлага и като мостра по една филмирана таблетка в картонена кутия, съдържаща алуминий/алуминий блистери.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба н производител

Притежател на разрешението за употреба: Bayer Pharma AG 

13342 Berlin Германия

Производител:

Bayer Pharma AG 51368 Leverkusen Германия

Този лекарствен продукт е разрешен за употреба в държавите-членки на ЕИП под следните имена:

Австрия, Белгия, Кипър, Чешка република, Дания, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Словашка република, Словения, Швеция, Обединено кралство: Avelox Франция:   Izilox

Германия, Италия:    Avalox

Дата на последно преразглеждане на листовката 09/2014

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за АВЕЛОКС 400МГ ТАБЛ. X 7

Web Statistics