Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

БИ-РОВАМЕТ ТАБЛ. Х 10

Би-Ровамет е комбиниран продукт, който съчетава антибактериалните свойства на макролидите и имидазолите.

Показанията се определят от спектъра на антибактериалната активност и фармакокинетичните характеристики на продукта. Би-Ровамет се прилага за:

Лечение на остри, хронични или рецидивиращи стоматологочни инфекции като:

• Зъбни абсцеси, флегмони, перимаксиларен синуит, перикоронити;

• Гингивити, стоматити;

• Пародонтити;

• Паротидити, субмаксилити.

Този продукт Ви носи 142 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

BI-ROVAMET® БИ-РОВАМЕТ

ВНИМАТЕЛНО ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ ЛИСТОВКА ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПРИЕМАТЕ ТОЗИ ЛЕКАРСТВЕН ПРОДУКТ- Запазете тази листовка! Може да се наложи да я прочетете отново.

- Ако у Вас възникнат допълнителни въпроси, моля обърнете се към Вашия лекуващ лекар или към фармацевт!

- Той може да навреди на други хора, дори ако me имат подобни на Вашите оплаквания.

 

В ТАЗИ ЛИСТОВКА СЕ СЪДЪРЖА СЛЕДНАТА ИНФОРМАЦИЯ:

1. Какво представлява Би-Ровамет и за какво се прилага

2. Какво е необходимо да знаете преди приложението на Би-Ровамет

3. Как се прилага Би-Ровамет

4. Възможни нежелани реакции

5. Условия на съхранение

6. Допълнителна информация

Би-Ровамет филмирани таблетки

Спирамицин

Метронидазол

 

Лекарствено вещество в една таблетка Би-Ровамет:

Spiramycine 1500000 IU, Metronidazole 250 mg

Помощни вещества: манитол, хидроксипропилцелулоза, натриев нишестен гликолат, микрокристална целулоза, магнезиев стеарат

Състав на филмовото покритие: хипромелоза, макрогол 6000, титаниев диоксид,

 

Опаковка

Филмирани таблетки по 10 броя в блистер от PVC/Al, по 1 блистер в опаковка

 

Притежател на разрешението за употреба:

Aктавис ЕАД

Бул."Княгиня Мария Луиза"№2

1000 София, България

Тел. ++359 2 9321762; ++359 2 9321771

 

Производител: Rottendorf Pharma

Zone Industrielle N2, Batterie 1000, 59309 Valenciennes France

Rottendorf Pharma GmbH 59320 Ennigerloh Germany

 

 

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА БИ-РОВАМЕТ И ЗА КАКВО СЕ ПРИЛАГА

Би-Ровамет е комбиниран продукт, който съчетава антибактериалните свойства на макролидите и имидазолите.

Показанията се определят от спектъра на антибактериалната активност и фармакокинетичните характеристики на продукта. Би-Ровамет се прилага за:

Лечение на остри, хронични или рецидивиращи стоматологочни инфекции като:

• Зъбни абсцеси, флегмони, перимаксиларен синуит, перикоронити;

• Гингивити, стоматити;

• Пародонтити;

• Паротидити, субмаксилити.

 

Профилактика на локални инфекции като постоперативни усложнения в стоматологичната хирургия.

 

 

2. КАКВО Е НЕОБХОДИМО ДА ЗНАЕТЕ ПРЕДИ ЗА ЗАПОЧНЕТЕ ЛЕЧЕНИЕТО С БИ-РОВАМЕТ

Би-Ровамет не се прилага при:

• свръхчувствителност към имидазоли, спирамицин и/или към някое от помощните вещества;• Деца под 15 години.

При приложението на този лекарствен продукт имайте предвид следното:

При поява на генерализирана еритема (зачервяване на кожата), съчетана с пустулозен обрив (гнойни пъпки) в началото на лечението е признак за развитие на остър генерализиран пустулозен екзантем и лечението трябва да се преустанови веднага.

Приложението на Би-Ровамет при болни със заболявания на централната и периферна нервна система може да влоши състоянието им поради съдържанието на метронидазол. При поява на несигурна походка и световъртеж приемът на продукта трябва да се спре. Има съобщения за гърчове и невропатия (мравучкане на крайниците, загуба на чувствителността) след приложение на Би-Ровамет. При поява на тези симптоми лечението трябва да се прекрати.

При едновременно приемане на Би-Ровамет с алкохол може да се развие антабус реакция - коремни колики, гадене, повръщане, главоболие, зачервяване, ускорена сърдечна дейност.По време на лечението трябва да се проследява кръвната картина (особено левкоцитите с оглед развитие на левкопения). Възможно е развитие на промени в кръвта при продължително лечение или лечение с високи дози. При пациенти с известна недостатъчност на глюкозо-6-фосфат -дехидрогеназа може да се развие хемолитична анемия, затова продуктът не се прилага при такива пациенти.

 

Приложение на Би-Ровамет и прием на храни и напитки

Няма необходимост от специален хранителен режим по време на лечението с този продукт.

 

Бременност

Преди прием на каквито и да е лекарствени продукти се консултирайте с лекуващия Ви лекар или с фармацевтБи-Ровамет не се прилага по време на първите три месеца на бременността. През останалата част от бременността прилагането на продукта може да се обсъжда.

 

Кърмене

Преди прием на каквито и да е лекарствени продукти се консултирайте с лекуващия Ви лекар или с фармацевтПродуктът се отделя в майчиното мляко в количество, подобно на това в кръвта. Ако се налага лечение в периода на кърмене, се препоръчва преустановяване на кърменето за времето на приемане на продукта.

 

Шофиране и работа с машини

Продуктът не повлиява способността за шофиране и работа с машини, но в отделни случаи могат да са наблюдават световъртеж, обърканост, халюцинации или гърчове и пациентите трябва да бъдат предупредени за това.

 

Приемане на други лекарства

Моля, информирайте своя лекуващ лекар или фармацевт ако приемате или скоро сте приемали скоро други лекарствени продукти, дори ако те не са Ви били предписани от лекар

• По отношение на метронидазолНаблюдавани са и психотични реакции у алкохолици, приемали дисулфирам за лечение на алкохолизма. Затова Би-Ровамет не трябва да се прилага у пациенти, приемали дисулфирам две седмици преди лечението. Би-Ровамет засилва противосъсирващото действие на варфарин и други кумаринови перорални антикоагуланти като удължава протромбиновото време.Едновременният прием с лекарства, които засилват действието на някои чернодробни ензими фенитоин или фенобарбитал, могат да усилят отделянето на Би-Ровамет, в резултат на което кръвните му нива да се понижат.

Едновременният прием с лекарства, които намаляват активността на тези ензими, като циметидин, може да удължи полуживота му и да намали отделянето на метронидазол, което да доведе до реакции от страна на централната нервна система.Доксициклин взаимодейства с метронидазол като в някои случаи засилва действието му срещу анаероби.Едновременното прилагане на продукта с флуороурацил може да доведе до повишена токсичност на последния поради намаляване на неговото отделяне.Meтринидазол може да имобилизира трепонемите и да доведе до фалшиво позитивиране на теста на Нелсън.

 

• По отношение на спирамицин

Продуктът потиска усвояването на леводопа и карбидопа и намалява плазмените нива на леводопа. В такива случаи се налага повишаване на дозата на последния.

 

 

3. КАК СЕ ПРИЛАГА БИ-РОВАМЕТ

Винаги приемайте Би-Ровамет според инструкциите на лекуващия лекар!

 

Лечение

Възрастни и деца над 15 години

Дневната доза е 2-3 таблетки от Би-Ровамет, приети 2-3 пъти дневно по време на хранене (3 000000 до 4 500 000IU спирамицин и 500 до 750 mg метронидазол). При тежки инфекции дозата може да бъде повишена на 4 таблетки дневно.

Профилактика на локални инфекции като постоперативни усложнения в стоматологичната хирургия

 

Възрастни и деца над 15 години

Обичайна доза 2 до 3 таблетки дневно в 2 или 3 приема по време на хранене.

Ако имате впечатлението, че ефектът от приложението на Би-Ровамет е по-силен от очаквания или недостатъчен, обърнете се към своя лекар или фармацевт!

 

Ако сте приели по-голямо количество от лекарството:

При прием на по-висока доза от предписаната веднага се обърнете за помощ към лекар!Няма специфичен антидот за спирамицин и метронидазолм. Нарушения от страна на метронидазолСъобщени са случаи на прием на единична доза от 12g. Симптомите са повръщане, несургурност в походката и лека дезориентация. От страна на спирамицинСимптомите са от страна на стомашно-чревния тракт - гадене, повръщане, диария. В някои случаи е наблюдавано удължаване на QT-интервала, което изисква ЕКГ-контрол на пациента.

 

Ако сте пропуснали да приложите Би-Ровамет

Ако сте пропуснали да приемете поредната доза, то приемете пропусната час по-скоро, но се не я приемайте едновременно със следващата.

 

 

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всеки друг лекарствен продукт, Би-Ровамет може за предизвика нежелани лекарствени реакции Дължащи са на метронидазол:

- реакции от страна на храносмилателната система - гадене, метален вкус в устата, безапетитие, коремна болка, повръщане, диария, много рядко -обратим панкреатит;

- реакции от страна на кожата и лигавиците - зачервяване, уртикария, вазомоторни нарушения, упорит сърбеж, глосит с усещане на сухота в устата; много рядко едем на Квинке и анафилактичен шок;

- невро-психични реакции - главоболие, световъртеж, дезориентация, промени в походката, конвулсии, халюцинации;

- от страна на кръвта - много рядко неутропения, агранулоцитоза, тромбоцитопения (намален брой бели кръвни клетки и кръвни плочки);

- чернодробни реакции - обратими нарушения на чернодробната функция и холестатична жълтеница;

- други - червеникаво-кафяво оцветяване на урината като резултат от метаболизма на продукта.

 

Дължащи се на спирамицин:

- реакции от страна на храносмилателната система - болки в стомаха, гадене, повръщане, диария и в много редки случаи псевдомембранозен колит;

- кожа и придатъците й - обриви, уртикария, упорит сърбеж, рядко едем на Квинке и анафилаксия, много рядко генерализиран гноен обрив (пустулозен екзантем);

- реакции от страна на ЦНС - редки и преходни мравучкания;

- чернодробни реакции - много рядко промени в стойностите на чернодробните показатели;

- от страна на хемопоезата - изключително рядко хемолитична анемия.

Ако забележите каквито и да е нежелани реакции, които не са отразени в тази листовка, моля съобщете за това на лекуващия лекар или фармацевт.

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА(САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за БИ-РОВАМЕТ ТАБЛ. Х 10

Web Statistics