Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

БЕКЛОФОРТЕ ИНХ 250МКГ/ДОЗА

БЕКЛОФОРТЕ се използват за лечение на бронхиална астма. Активното вещество е беклометазонов дипропионат - кортикостероид.Той намалява набъбването и дразненето на стените на малките въздухоносни пътища в белия дроб и по този начин облекчават дихателните проблеми.

Този продукт Ви носи 276 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

БЕКЛОФОРТЕ™ 250 микрограма/дозирано впръскване, разтвор под налягане за инхалация /

BECLOFORTE™ 250 micrograms/metered actuation, pressurised inhalation, solution беклометазонов дипропионат (beclometasone dipropionate)

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.

В тази листовка:

1. Какво представлява БЕКЛОФОРТЕ и за какво се използва

2. Преди да приемете БЕКЛОФОРТЕ

3. Как да приемате БЕКЛОФОРТЕ

4. Възможни нежелани реакции

5. Как да съхранявате БЕКЛОФОРТЕ

6. Допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА БЕКЛОФОРТЕ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

БЕКЛОФОРТЕ представлява разтвор под налягане за инхалация, който съдържа активното вещество беклометазонов дипропионат (beclometasone dipropionate).

Вашият лекар е избрал това лекарство като подходящо за Вас и Вашето състояние. БЕКЛОФОРТЕ се използва в лечението на всички форми на бронхиална астма при хора, които се нуждаят от редовно лечение.

Активното вещество беклометазонов дипропионат принадлежи към група лекарства, наречени кортикостероиди. Кортикостероидите се използват за лечение на бронхиална астма, тъй като притежават противовъзпалително действие. Те намаляват набъбването и дразненето на стените на малките въздухоносни пътища в белия дроб и по този начин облекчават дихателните проблеми. Редовният прием на кортикостероиди помага за предотвратяване на астматичните пристъпи.

БЕКЛОФОРТЕ е преработен с цел отстраняване на хлор-съдържащите фреони трихлорофлуорометан и дихлородифлуорометан. Не съществува опасност за пациента от наличието на тези фреони, но те могат да допринесат за разрушаване на озоновия слой в атмосферата. Преработеният продукт съдържа нов аерозол HFA134a, който няма негативно въздействие върху околната среда. Може да откриете минимални различия във вкуса на новия аерозол и звука при употреба на Инхалера.

Активното вещество в БЕКЛОФОРТЕ, както и начинът на действие на лекарствения продукт са непроменени. Използвайте преработения БЕКЛОФОРТЕ по същия начин, както предишния. Вашият Инхалер съдържа много малко количество етанол (алкохол) и глицерол. При обичайно дозиране тези количества са толкова малки, че не би трябвало да предизвикат някакви проблеми, но някои пациенти може да усетят различен вкус.

2.            ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ БЕКЛОФОРТЕ

Не приемайте БЕКЛОФОРТЕ

ако сте алергични (свръхчувствителни) към беклометазонов дипропионат^ 

от останалите съставки на БЕКЛОФОРТЕ.

Обърнете специално внимание при употребата на БЕКЛОФОРТЕ

Уведомете Вашия лекар преди да започнете да прилагате лекарството, ако отговорите с “да” на някой от следните въпроси:

•             Бременна ли сте, опитвате ли се да забременеете?

•             Кърмите ли?

•             Боледували ли сте от кандидоза на устата?

•             Лекувани ли сте от туберкулоза?

•             Приемате ли/прилагат ли Ви в момента кортикостероиди под формата на таблетки/инжекции? Приемали ли сте/прилагали ли са Ви скоро кортикостероиди под формата на таблетки/инжекции?

•             Приемате ли антибиотик, който съдържа метронидазол?

•             Приемате ли лекарства за лечение на алкохолна зависимост, например дисулфирам? Прием на други лекарства

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта. Не забравяйте да включите и витамините, билките, и препарати като желязо и калций.

Бременност и кърмене

Няма достатъчно данни за безвредностга на активното вещество беклометазонов дипропионат или помощното вещество HFA134a при бременни жени.

Прилагането на лекарства по време на бременност трябва да става само ако лекарят прецени, че очакваната полза за майката превишава възможните рискове за плода.

Предполага се, че активното вещество беклометазонов дипропионат се отделя в кърмата, но при инхалиране на обичайните дози съществува малка вероятност за достигане на значимо количество в кърмата.

Използването на БЕКЛОФОРТЕ при кърмачки трябва да става само ако лекарят прецени, че лечебният ефект превишава възможния риск за майката и кърмачето.

Шофиране и работа с машини

Не се очаква БЕКЛОФОРТЕ да повлияе способността за шофиране и работа с машини.

3.            КАК ДА ПРИЕМАТЕ БЕКЛОФОРТЕ

Винаги приемайте БЕКЛОФОРТЕ точно както Ви е казал Вашият лекар. Лекарят определя дозировката и продължителността на лечението. Важно е лекарството да бъде приемано в точно определеното време.

БЕКЛОФОРТЕ трябва да се инхалира (вдишва) през устата в белите дробове. При правилна употреба може да усетите вкуса на лекарството, защото малка част от него остава за кратко време по езика и гърлото.

Ако лекарят не е предписал друго, обичайната доза на беклометазонов дипропионат при възрастни и деца над 12 години е:

Лека форма на бронхиална астма: до две впръсквания дневно.

Средно теоюка форма на бронхиална астма: до 1 000 микрограма дневно, като дозата се разпределя в няколко приема на ден.

Тежка форма на бронхиална астма: 1 000 до 2 000 микрограма дневно, разпределя в няколко приема на ден.

В хода на лечението лекарят може да промени дозата (например при постигане на контрол на заболяването да я намали до оптималната ефикасна доза според индивидуалните нужди).

В първите няколко дни след началото на лечението с беклометазонов дипропионат може да не усетите подобрение. Важно е да приемате лекарството редовно и всеки ден. Не спирайте приема на лекарството след като усетите подобрение освен ако лекарят не Ви каже да спрете.

Ако дишането или хриптенето в гърдите се влошава след прием на лекарството, спрете приема и незабавно се консултирайте с Вашия лекар.

Внимавайте да не объркате това лекарство с друго, ако приемате и други лекарства за лечение на заболявалия на белите дробове. БЕКЛОФОРТЕ не е предназначен за овладяване на астматичен пристъп. По време на пристъп Вие се нуждаете от друго лекарство, такова за бързо облекчаване на симптомите.

Ако сте приели повече от необходимата доза БЕКЛОФОРТЕ

Ако случайно приемете твърде голяма доза, незабавно потърсете съвета на лекар или се обадете на Бърза помощ. Ако някой от обкръжението Ви (особено деца) е погълнал от лекарството по грешка, незабавно потърсете лекарска помощ.

Ако сте пропуснали да приемете БЕКЛОФОРТЕ

Ако сте забравили да приемете някоя доза, не се безпокойте. Приемете дозата веднага след като си спомните и продължете приемането на следващите дози точно според определеното време. Ако обаче е наближило времето за следващия прием, изчакайте неговото настъпване и приемете направо следващата доза. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт или не разбирате инструкциите за употреба, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА

Проверка па Инхалера:

Преди да използвате инхалаторното устройство (Инхалер) за първи път или ако Вашият Инхалер не е бил използван в продължение на една седмица, или повече, отстранете пластмасовата капачка на мундщука чрез внимателно стисване от двете й страни, разклатете Инхалера добре и пръснете един път във въздуха, за да се уверите, че работи.

5.            Издишайте и след това поставете мундщука в устата си между зъбите и затворете устни

6.            Веднага след като започнете вдишването през устата натиснете върха на Инхалера, за да впръскате беклометазонов дипропионат, като вдишате продължително и дълбоко. 

7.            Докато задържате дъха си, извадете Инхалера от устата и махнете пръста от върха на Инхалера. Задръжте дъха си, докато Ви е възможно.

8.            Ако трябва да поемете повече на брой дози, задръжте Инхалера нагоре и изчакайте половин минута, след което повторете действията от т.З до т,7.

9.            Върнете капачката на място върху мундщука чрез натискане до щракването й,

ВАЖНО! Изпълнявайте възможно по-бавно действията от точки 5, 6 и 7. Важно е да започнете да вдишвате колкото е възможно по-бавно точно преди задействането на Инхалера. Упражнявайте се пред огледало първите няколко пъти. Ако след инхалиране видите капчици по Инхалера или отстрани по устните си, трябва да повторите приема.

Ако лекуващият лекар Ви е дал други инструкции за употреба на Инхалера, моля спазвайте ги внимателно.

Хората със слаби ръце трябва да държат Инхалера с двете ръце. Двата показалеца трябва да се

:о двата палеца се държат върху основата под мундщука.

Почистване:

Вашият Инхалер трябва да бъде почистван поне веднъж седмично по следния начин:

1,            Издърпайте металния контейнер от пластмасовата част на Инхалера и отстранете капачката на мундщука,

2.            Изплакнете пластмасовата част и капачката с топла вода.

3.            Оставете ги да изсъхнат на сухо и топло място. Не ги нагрявайте.

4.            Отново поставете на място металния контейнер и капачката.

Във водата може да разтворите слаб детергент или разтвор от типа на тези бутилки за хранене на бебета (потърсете съвета на фармацевт). След това чиста вода. Не поставяйте металния контейнер във вода.

Както всички лекарства, БЕКЛОФОРТЕ може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Някои хора имат алергия към лекарства. Уведомете незабавно Вашия лекар, ако забележите някой от следните симптоми:

•             внезапно затруднение в дишането, тежест и хриптене в гърдите;

•             подуване на устните, клепачите, лицето, езика или гърлото;

•             релефен или подобен на уртикария обрив, където и да е по тялото.

Ако дишането или хриповете в гърдите се влошават, незабавно кажете на Вашия лекар.

Ако почувствате затруднено дишане или хрипове, които се влошават веднага след прием на БЕКЛОФОРТЕ, спрете употребата на лекарството и незабавно кажете на Вашия лекар.

При някои пациенти лекарството може да причини дразнене на гърлото или езика, или гласа да стане по-дрезгав. Редовното приемане на по-високи дози от лекарството може да стане причина за поява на кандидоза (гъбички) на устата и гърлото. За предпазване от подобни усложнения се препоръчва изплакване на устата с вода след инхалиране. Използването на обемна камера също може да намали риска от поява на кандидоза. В тези случаи се консултирайте с Вашия лекар, но не спирайте лечението без лекарят да Ви е казал да го направите.

Много рядко, при прием на високи дози от лекарството е възможно да се появят някои от следните нежелани реакции: закръгляне на лицето (луновидно лице), намаляване на костната плътност, проблеми с очите и забавяне на растежа при деца. Ако се опасявате, че при Вас или Вашето дете се проявяват някои от гореизброените нежелани реакции, консултирайте се с Вашия лекар.

Ако Вашето дете се лекува продължително с БЕКЛОФОРТЕ е необходима редовна консултация с лекар.

Много рядко пациент, приемащ лекарството, може да почувства тревожност, може да има нарушения в съня или повишена раздразнителност (главно при деца).

Ако няколко дни след началото на приема почувствате, че състоянието Ви се влошава и Ви се налага по-често да употребявате лекарството си за бързо облекчаване на симптомите, спрете приема на БЕКЛОФОРТЕ и незабавно информирайте Вашия лекар,

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Също така, информирайте Вашия лекар за всяко нещо, което Ви тревожи, смущава или не разбирате,

5.            КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ БЕКЛОФОРТЕ

Веднага след употреба поставете капачката плътно на място, докато щракне. Не използвайте прекомерна сила,

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Да не се съхранява над 30°С.

Да не се замразява. Да се пази от пряка слънчева светлина.

Както при повечето инхалаторни продукти в опаковки под налягане, лечебният ефект може да намалее, когато алуминиевият контейнер е изстуден. В случай на охлаждане извадете металния контейнер от пластмасовата опаковка и го стоплете, като го държите няколко минути в ръцете си. Не използвайте друг начин за затопляне!

Металната опаковка е под налягане. Не трябва да се пробива, нагрява или чупи, дори ако е видимо празна.

Не използвайте БЕКЛОФОРТЕ след срока на годност, отбелязан върху опаковката.

6.            ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ Какво съдържа БЕКЛОФОРТЕ

Активното вещество е беклометазонов дипропионат. Всяко впръскване доставя 250 микрограма беклометазонов дипропионат.

Другите съставки са: 1,1,1,2-тетрафлуороетан (HFA134а или Норфлуран), безводен етанол и глицерол.

Как изглежда БЕКЛОФОРТЕ и какво съдържа опаковката

Опаковката е алуминиева, херметически затворена и е поставена в пластмасово инхалаторно устройство с пулверизатор (Инхалер), чрез което лекарството се впръсква директно в дихателните пътища.

Всяка опаковка БЕКЛОФОРТЕ съдържа 200 дозирани впръсквания.

Притежател иа разрешението за употреба и производител Притежател на разрешението за употреба:

Glaxo Group Ltd., Greenford road, Greenford, UB6 ONN, Middlesex, Великобритания Производители:

Glaxo Wellcome Production, Zone Industrielle No.2,23 rue Lavoisier, 27000 Evreux, Франция или

Chiesi Farmaceutici SpA, 96 via S. Leonardo, 43100 Parma, Италия

Дата иа последно одобрение на листовката:

Becloforte (Беклофорте) е запазена търговска марка на GlaxoSmithKline Group of companies.

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за БЕКЛОФОРТЕ ИНХ 250МКГ/ДОЗА

Web Statistics