Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

АУРОРИКС 150МГ ТАБЛ. Х 30

психиатър съгласно утвърдени критерии; НЗОК заплаща до 300 мг дневно

Този продукт Ви носи 147 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Аурорикс 150 mg филмирани таблетки /

Aurorix 150 mg fllm-coated tablets

Моклобемид (Moclobemide)

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите. Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

В тази листовка:

1.   Какво представлява Аурорикс и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете преди да приемете Аурорикс

3.   Как да приемате Аурорикс

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Аурорикс

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   Какво представлява Аурорикс и за какво се използва

Аурорикс филмирани таблетки съдържат активното вещество моклобемид, което е от групата лекарства, известни като антидепресанти. Аурорикс е обратим инхибитор на моноаминооксидазата тип А (ЮМА), който предизвиква намаление на метаболизма на норадреналина, допамина и серотонина (5-НТ), което води до повишени извънклетъчни концентрации на тези невронни трансмитери.

Аурорикс е лекарство, което се използва за лечение на депресия и социална фобия.

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Аурорикс Не приемайте Аурорикс

Ако сте алергични (свръхчувствителни) към моклобемид или към някоя от останалите съставки на Аурорикс.

-     Ако приемате болкоуспокояващото лекарство петидин или селегилин за лечение на болестта на Паркинсон.

Ако приемате или наскоро сте престанали да приемате други лекарства за лечение на депресия (включително и лекарства, известни като SSRIs) съдържащи бупропион или триптамин.

-     Ако имате тумор на надбъбречните жлези (Вашият лекар може да нарича това заболяване “феохромоцитом”).

-     Ако вземате лекарства, съдържащи декстрометорфан, т.е. лекарства за кашлица, закупени от аптеката.

Ако приемате лекарства, съдържащи трамадол или линезолид

Ако страдате от объркване

-     При деца

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете Аурорикс.

Не забравяйте да информирате Вашия лекар, ако:

Приемате някакви други лекарства. Тук спадат и закупените от аптеката лекарства за лечение на кашлица и настинка, съдържащи ефедрин, псевдоефедрин или фенилпропаноламин.

-     Страдате от друго психично заболяване.

Имате проблеми с щитовидната жлеза.

Имате чернодробно заболяване.

-     Фитотерапевтични продукти, съдържащи Hypericum трябва да се използват с внимание в комбинация с моклобемид, тъй като това може да повиши концентрацията на серотонин.

-     Пациенти с редки наследствени проблеми като непоносимост към гапактозата, Lapp- лактозен дефицит или малабсорбция на глюкоза-галактоза не трябва да приемат това лекарство.

Други лекарства и Аурорикс

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Някои лекарства като морфин, фентанил и симетидин могат да повлияят ефекта на Аурорикс. Аурорикс не трябва да се приема едновременно със следните лекарства: селегилин, бупропион, триптани, петидин, трамадол, декстрометорфан, линезолид.

Ако приемате някое от тези лекарства, информирайте Вашия лекар, преди да започнете лечение с Аурорикс.

Аурорикс с храна, напитки и алкохол

Не се налагат специални ограничения в диетата, когато приемате тези таблетки. Тъй като някои пациенти са особено чувствителни към тирамин, би следвало да избягвате да приемате големи количества храни, съдържащи това съединение. Такива храни са зрялото сирене, екстракти от дрожди и ферментирали продукти от соеви зърна (съдържащи се в някои китайски храни). Поради това, Вашият лекар може да Ви даде съвет за начина на хранене, който трябва да спазвате.

Бременност, кърмене и фертнлнтет

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

По принцип бременните жени не трябва да приемат това лекарство.

Ако приемате тези таблетки, не трябва да кърмите.

Шофиране и работа с машини

Не се очаква Аурорикс да повлияе способността Ви да шофирате или да работите с машини. Независимо от това, трябва да сте особено внимателни при започване на лечение с Аурорикс.

Мисли за самоубийство и влошаване на Вашата депресия или тревожно разстройство

Ако сте депресирани и/или имате тревожно разстройство, понякога може да имате мисли за самонараняване или самоубийство. Тези мисли може да се засилят, когато за приемете антидепресанти, тъй като при всички тези лекарства е необходимо започнат да действат - обикновено около две седмици, но понякога и по-дълго.

Вие може да бъдете по-предразположени да мислите по този начин:

-     Ако и преди сте имали мисли за самоубийство или самонараняване;

-     Ако сте млад човек. Данни от клинични проучвания показват повишен риск от поведение, свързано със самоубийство при млади хора (под 25 години) с психични заболявалия, които са лекувани с антидепресант.

Ако по което и да е време у Вас се появят мисли за самонараняване или самоубийство, свържете се с Вашия лекар или незабавно отидете в болница* Може да прецените, че е полезно да споделите с роднина или близък приятел, че сте депресирани или имате тревожно разстройство и да ги помолите да прочетат тази листовка. Можете да ги помолите да Ви кажат, ако мислят, че Вашата депресия или тревожност се влошават или са обезпокоени от промени в поведението Ви.

3.   Как да приемате Аурорикс

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Препоръчителната доза е между една и две таблетки, които се приемат два пъти дневно (т.е. между две до четири таблетки дневно).

Таблетките винаги трябва да се приемат след ядене с вода.

Ако сте приели повече от необходимата доза Аурорикс

Ако приемете по погрешка повече от необходимата доза таблетки или ако някой друг по погрешка вземе от Вашето лекарство, свържете се незабавно с Вашия лекар, фармацевт или с най-близката болница.

Ако сте пропуснали да приемете Аурорикс

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако сте спрели приема на Аурорикс

Дори състоянието Ви да се подобри, трябва да продължите да приемате таблетките, докато Вашият лекар не прекрати лечението.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Едновременно с благоприятния ефект, това лекарство може да причини и някои нежелани реакции.

Това са: нарушение на съня, напрежение, чувство за тревожност, безпокойство, раздразнителност, световъртеж, главоболие, вцепеняване и пищене в ушите, сухота в устата, промени в зрението, гадене или повръщане, диария, запек, подуване или необичайно ниски нива на натрий в кръвта, което може да Ви накара да почувствате слабост, сънливост, объркване или да предизвика гърчове. Могат още да се появят кожни реакции като обриви, сърбеж или зачервяване.

Ако имате въпроси относно тези или други нежелани реакции, консултирайте се с Вашия лекар.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Ваши лекар ил Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. 

да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата, ул. „Дамян Груев” № 8, 1303 София, Тел.: +35 928903417, уебсайт: www.bda.bg.

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.   Как да съхранявате Аурорикс

Няма специални изисквания за съхранение.

Не използвайте Аурорикс след срока на годност (Годен до), отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца

Не изхвърляте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхърляге лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа Аурорикс

Активното вещество е: моклобемид. Всяка таблетка съдържа 150 mg моклобемид.

Другите съставки са: лактоза, царевично нишесте, повидон К30, натриев нишестен гликолат, магнезиев стеарат, хидроксипропил метилцелулоза, полиетиленгликол 6 000, талк, титанов диоксид (Е171), жълт железен оксид (Е172).

Как изглежда Аурорикс и какво съдържа опаковката

Светложълти овални таблетки, с делителна черта от едната страна и надпис 150 от другата страна, в блистерна опаковка, поставена в картонена кутийка.

Една опаковка съдържа 30 таблетки.

Притежател на разрешението за употреба и производител:

MEDA Pharma GmbH & Co. KG Benzstrafle 1

61352 Bad Homburg v.d. H5he Германия

Cenexi

52, rue Marcel et Jacques Gaucher 94120 Fontenay-sous-Bois Франция

Дата на последно преразглеждане на листовката: Март 2014 г.

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за АУРОРИКС 150МГ ТАБЛ. Х 30

Web Statistics