Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

АУГМЕНТИН 457МГ/5МЛ СИРОП 70МЛ

АУГМЕНТИН СИР 457МГ/5МЛ 70МЛ се използва за лечение на инфекции, които могат да засегнат белите дробове (бронхит или пневмония), сливиците (тонзилит), синусите (синуит), ушите (отит на средното ухо), пикочо - половата система (цистит, уретрит, пиелонефрит, инфекции на женската полова система), кожата, костите (остеомиелит) и ставите.

Този продукт Ви носи 151 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Аугментин 400 mg/57 mg/5 ml прах за перорална суспензия (смесен плодов вкус) /

Augmentin 400 mg/57 mg/5 ml powder for oral suspension (mixed fruit flavour)

Амоксицилин/клавуланова киселина (Amoxicillin/clavulanic acid)

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да давате на Вашето дете това лекарство.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство обикновено се предписва на бебе или дете. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като на Вашето дете.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:

1.   Какво представлява Аугментин и за какво се използва

2.   Преди да дадете Аугментин

3.   Как да давате Аугментин

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Аугментин

6.   Допълнителна информация

1.   КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АУГМЕНТИН И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Аугментин е антибиотик и действа, като убива бактериите, които причиняват инфекции. Съдържа две различни лекарства, наречени амоксицилин и клавуланова киселина. Амоксицилин принадлежи към група лекарства, наречени '■‘пеницилини’', чието действие понякога може да бъде спряно (да станат неактивни). Другата активна съставка на Аугментин (клавуланова киселина) предпазва това да се случи.

Аугментин се използва при бебета и деца за лечение на следните инфекции: 

125 mg/31,25 mg/5 ml, 250 mg/62,5 mg/5 ml, 400 mg/57 mg/5 ml (смесен плодов вкус) прах за перорална суспензия

•     инфекции на средното ухо и синусите

•     инфекции на дихателните пътища

•     инфекции на пикочните пътища

•     инфекции на кожата и меките тъкани, включително зъбни инфекции

•     инфекции на костите и ставите.

600 rag/42,9 mg/5 ml прах за перорална суспензия

•     инфекции на средното ухо

•     белодробни инфекции.

2.   ПРЕДИ ДА ДАДЕТЕ АУГМЕНТИН Не давайте Аугментин на Вашето дете:

•     ако то е алергично (свръхчувствително) към амоксицилин, клавуланова киселина, или към някоя от останалите съставки на Аугментин (изброени в точка 6).

•     ако детето Ви е имало тежка алергична реакция (реакция на свръхчувствителност) към някой друг антибиотик. Това може да включва кожен обрив или подуване на лицето или шията

•     ако детето Вие имало чернодробни проблеми или жълтеница (пожълтяване на кожата) при прием на антибиотик.

Не давайте Аугментин на Вашето дете, ако някое от посочените по-горе твърдения се отнася до него. Ако не сте сигурни за нещо, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да дадете Аугментин.

Обърнете специално внимание при употребата на Аугментин

Консултирайте с Вашия лекар или фармацевт, преди да започнете да давате на детето си това лекарство, ако то:

•     има инфекциозна мононугслеоза

•     се лекува за чернодробни и бъбречни проблеми

•     не уринира редовно.

Ако не сте сигурни дали някое от посочените по-горе твърдения се отнася до Вашето дете, говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да започнете да давате Аугментин.

В някои случаи Вашият лекар може да изследва вида на бактериите, които причиняват инфекцията при Вашето дете. В зависимост от резултатите на детето Ви ще бъде предписана различна концентрация Аугментин или друго лекарство.

Състояния, за които е необходимо да следите

Аугментин може да влоши някои съществуващи заболявания или да причини сериозни нежелани реакции. Те включват алергични реакции, гърчове (припадъци) и възпаление на дебелото черво. Трябва да следите за определени симптоми, докато Вашето дете приема Аугментин, за да намалите риска от каквито и да е проблеми. Вижте "Състояния, за които е необходимо да следите” в точка 4.

Изследвания на кръвта или урината

Ако на детето Ви се правят кръвни изследвания (като изследвания за състоянието на червените кръвни клетки или изследвания на чернодробната функция) или изследвания на урината, кажете на лекаря или медицинската сестра, че то приема Аугментин. Това се налага, тъй като Аугментин може да повлияе резултатите от тези видове изследвания.

Прием на други лекарства

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако детето Ви приема или наскоро е приемало други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта и лекарства на билкова основа. 

Ако Вашето дете приема пробенецид (използван за лечение на подагра), Вашият лекар може да реши да коригира дозата Аугментин.

Ако лекарства, които предпазват от образуване на кръвни съсиреци (като варфарин), се приемат заедно с Аугментин, може да се наложи провеждането на допълнителни кръвни изследвания.

Аугментин може да повлияе на начина, по който действа метотрексат (лекарство, което се използва за лечение на рак или ревматични заболявания).

Бременност и кърмене

Ако Вашето дете, което ще започне да приема това лекарство е бременно, или кърми, моля кажете на Вашия лекар или фармацевт.

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство. Важна информация за някои от съставките на Аугментин

•     Аугментин съдържа аспартам (Е951), който е източник на фенилаланин. Това може да е вредно за деца, родени със заболяване, наречено “фенилкетонурия”.

•     Аугментин съдържа малтодекстрин (глюкоза). Ако Вашият лекар Ви е казал, че Вашето дете има непоносимост към някои захари, обърнете се към него преди то да започне да приема този лекарствен продукт.

3.   КАК ДА ДАВАТЕ АУГМЕНТИН

Винаги давайте Аугментин, точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Възрастни и деца с телесно тегло 40 kg или повече

•     Тази суспензия обикновено не се препоръчва при възрастни и деца с телесно тегло 40 kg и повече. Обърнете се към Вашия лекар или фармацевт за съвет.

Деца с телесно тегло под 40 kg

Всички дози са определени според телесното тегло на детето в килограми.

•     Вашият лекар ще Ви посъветва колко Аугментин трябва да давате на Вашето бебе или дете.

125 mg/31,25 mg/5 ml и 250 mg/62,5 mg/5 ml прах за перорална суспензия

•     В опаковката може да има пластмасова мерителна лъжичка или мерителна чашка. Трябва да ги използвате, за да дадете правилната доза на Вашето бебе или дете.

•     Обичайна доза - 20 mg/5 mg до 60 mg/15 mg за всеки килограм телесно тегло на ден, разделени на три отделни дози.

mg/57 mg/5 ml прах за перорална суспензия (смесен плодов вкус)

В опаковката може да има пластмасова мерителна лъжичка или мерителна чашка. Трябва да ги използвате, за да дадете правилната доза на Вашето бебе или дете.

Обичайна доза - 25 mg/3,6 mg до 45 mg/6,4 mg за всеки килограм телесно тегло на ден, разделени на две отделни дози.

По-висока доза - до 70 mg/10 mg за всеки килограм телесно тегло на ден, разделени на две отделни дози.      — —

mg/42,9 mg/5 ml прах за перорална суспензия В опаковката може да има пластмасова мерителна лъжичка или мерителна да я използвате, за да дадете правилната доза на Вашето бебе или дете.

•     Обичайна доза -90 mg/6,4 mg за всеки килограм телесно тегло на ден, разделени на две отделни дози.

Аугментин не се препоръчва при деца на възраст под 3 месеца.

Пациенти с бъбречни и чернодробни проблеми

•     Ако детето Ви има проблеми с бъбреците, дозата може да бъде по-ниска. Вашият лекар може да избере различна концентрация или друго лекарство.

•     Ако детето Ви има проблеми с черния дроб, може по-често да му се правят кръвни изследвания, за да се проверява как работи черният му дроб.

Как да давате Аугментин

•     Винаги разклащайте бутилката добре преди приемане на всяка доза

•     Давайте сместа в началото на храненето или малко преди това

•     Разпределете дозите на равни интервали от време през деня, най-малко на 4 часа. Не давайте две дози в рамките на един час

•     Не давайте Аугментин на Вашето дете в продължение на повече от две седмици. Ако то все още не се чувства добре, трябва отново да посетите лекаря.

Ако дадете повече от необходимата доза Аугментин

Ако дадете на Вашето детето повече от необходимата доза Аугментин, признаците могат да включват проблеми със стомаха (гадене, повръщане или диария) или гърчове. Обърнете се към лекуващия лекар възможно най-бързо. Вземе бутилката на лекарствения продукт, за да я покажете на лекаря.

Ако пропуснете да дадете Аугментин

Ако пропуснете да дадете доза на Вашето дете, дайте я веднага след като се сетите. Не трябва да давате следващата доза твърде скоро и трябва да изчакате около четири часа, преди да я дадете.

Ако детето Ви спре да приема Аугментин

Давайте Аугментин на Вашето дете, докато лечението завърши, дори ако то се чувства по-добре. Необходима му е всяка доза, в борбата с инфекцията. Ако някои бактерии оцелеят, те могат отново да предизвикат инфекция.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Аугментин може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Нежеланите реакции изброени по-долу могат да се наблюдават при прием на това лекарство.

Състояния, за които е необходимо да следите

Алергични реакции:

•     кожен обрив

•     възпаление на кръвоносните съдове (васкулкт), което може да се прояви като червен или виолетов релефен обрив по кожата, но може да засегне и други части от тялото

•     повишена температура, ставни болки, подути лимфни възли в областта на шията, под-^*~

мишниците или в слабините      /

•     подуване, понякога на лицето или устата (ангиоедем), причиняващо затруднени6,ка, V'

дишането

припадък. 

Уведомете незабавно Вашия лекар, ако Вашето дете получи някой от тези симптоми. Спрете приема на Аугментин.

Възпаление на дебелото черво

Възпаление на дебелото черво, което причинява водниста диария, обикновено с кръв и слуз, болка в стомаха и/или повишена температура.

Обърнете се към Вашия лекар за съвет възможно най-бързо, ако Вашето дете получи тези симптоми.

Много чести нежелани реакции

Такива, които могат да засегнат повече от 1 на 10 пациенти

•     диария (при възрастни).

Чести нежелани реакции

Такива, които могат да засегнат до 1 на 10 пациенти

•     кандидоза (предизвикана от Candida - гъбична инфекция на влагалището, устата или кожните гънки)

•     гадене, особено при прием на високи дози

•     ако имате такива проблеми, приемайте Аугментин преди хранене

•     повръщане

•     диария (при деца).

Нечести нежелани реакции

Такива, които могат да засегнат до 1 на 100 пациенти

•     кожен обрив, сърбеж

•     релефен сърбящ обрив (уртики)

•     нарушено храносмилане

•     замайване

•     главоболие.

Нечести нежелани реакции, които могат да се наблюдават в кръвните изследвания:

•     повишаване на нивата на някои вещества (ензими), произвеждани от черния дроб.

Редки нежелани реакции

Такива, които могат да засегнат до 1 на 1 000 пациенти

•     кожен обрив с образуване на мехури и малки кръгли петна с централна тъмна зона, заобиколена от по-светла област и тъмен контур - еритема мултпформе

ако забележите някои от тези симптоми, незабавно се обърнете към Вашия лекар.

Редки нежелани реакции, които могат да се наблюдават в кръвните изследвания:

•     намаляване на броя на клетките, участващи в съсирването на кръвта

•     намаляване на броя на белите    кръвни      клетки.

Други нежелани реакции

Други нежелани реакции са наблюдавани при много малък брой пациенти, но точната им честота е неизвестна.

Алергични реакции (вижте по-горе)

Възпаление на дебелото черво (вижте по-горе)

Тежки кожни реакции:  

генерализиран обрив с мехури и лющене на кожата, особено около устата, очите и половите органи (синдром на Стивънс-Джонсън), и една по-тежка фЪрмС г : причиняваща обширно излющване на кожата (повече от 30% от телесната повърхност - токсична епидермална некролиза) 

- широко разпространен червен кожен обрив с малки мехурчета, съдържа^й^йрй*Ч?г-‘

(булозен ексфолиатавен дерматит)

червен, лющещ се обрив с подкожни бучки и мехури {екзсштемна пустулоза).

4 Незабавно се свържете с Вашия лекар, ако Вашето дете нолучи някои от тези симптоми.

•     възпаление на черния дроб (хепатит)

•     жълтеница, предизвикана от повишаване на билирубина (вещество, което се произвежда в черния дроб) в кръвта. Вследствие на това кожата и бялата част на очите на Вашето дете може да изглеждат жълти

•     възпаление на каналчетата на бъбреците

•     забавяне на съсирването на кръвта

•     хиперактивност

•     гърчове (при хора, приемащи високи дози Аугментин, или при хора с бъбречни проблеми)

•     черен език, който изглежда “окосмен”

•     оцветяване на зъбите (при деца), което обикновено се отстранява чрез измиване на зъбите.

Нежелани реакции, които могат да се наблюдават в изследванията на кръвта или урината:

•     сериозно намаляване на броя на белите кръвни клетки

•     намален брой на червените кръвни клетки (хемолитична анемия)

•     кристали в урината.

Ако при Вашето дете се появят нежелани реакции

4 Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или обезпокоителна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5.   КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ АУГМЕНТИН

125 mg/31,25 mg/5 ml прах за перорална суспензия, 250 mg/62,5 mg/5 ml прах за перорална суспензия

Преди разтваряне да се съхранява при температура под 25°С, в оригиналната опаковка, на сухо място.

След разтваряне на праха, получената суспензия трябва да се съхранява в хладилник (от 2°С до 8°С) за период не по-дълъг от 7 дни. Да не се замразява.

400 mg/57 mg/5 ml прах за перорална суспензия (смесен плодов вкус)

Преди разтваряне да се съхранява при температура под 25°С, в оригиналната опаковка, на сухо място.

След разтваряне на праха, получената суспензия трябва да се съхранява в хладилник (от 2°С до 8°С), за период не по-дълъг от 7 дни. Да не се замразява.

600 mg/42,9 mg/5 ml прах за перорална суспензия

Преди разтваряне прахът да се съхранява при температура под 25°С, на сухо място, в плътно затворена опаковка.

След разтваряне на праха, получената суспензия трябва да се съхранява в хладилник (от 2°С до 8°С), но без да се замразява. Използвайте суспензията в рамките на 10 дни.

Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

Не използвайте Аугментин след срока на годност, отбелязан върху картонената^цаЕкрвка. ^ Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.   ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Аугментин

125 mg/31,25 mg/5 ml прах за перорална суспензия

•     Активните вещества са амоксицилин и клавуланова киселина. Всеки 5 ml от суспензията съдържат 125 mg амоксицилин и 31,25 mg клавуланова киселина.

•     Другите съставки са: ксантанова гума, хидроксипро пил метил целулоза, аспартам, хидратиран колоиден силициев диоксид, безводен колоиден силициев диоксид, сукцинова киселина, малинова есенция, суха портокалова есенция 1, суха портокалова есенция 2, суха есенция за сироп (златна).

250 mg/62,5 mg/5 ml прах за перорална суспензия

•     Активните вещества са амоксицилин и клавуланова киселина. Всеки 5 ml от суспензията съдържат 250 mg амоксицилин и 62,5 mg клавуланова киселина,

•     Другите съставки са: ксантанова гума, хидроксипропилметилцелулоза, аспартам, хидратиран колоиден силициев диоксид, безводен колоиден силициев диоксид, сукцинова киселина, малинова есенция, суха портокалова есенция 1, суха портокалова есенция 2, суха есенция за сироп (златна).

400 mg/57 mg/5 ml прах за перорална суспензия (смесен плодов вкус)

•     Активните вещества са амоксицилин и клавуланова киселина. Всеки 5 ml от суспензията съдържат 400 mg амоксицилин и 57 mg клавуланова киселина.

•     Другите съставки са: ксантанова гума, аспартам, сукцинова киселина, безводен колоиден силициев диоксид, хидроксипропилметил целулоза, суха портокалова есенция 610271 Е, суха портокалова есенция 9/027108, суха малинова есенция, суха есенция за сироп (златна), силициев диоксид.

600 mg/42,9 mg/5 ml прах за перорална суспензия

•     Активните вещества са амоксицилин и клавуланова киселина. Всеки 5 ml от суспензията съдържат 600 mg амоксицилин и 42,9 mg клавуланова киселина.

•     Другите съставки са: безводен колоиден силициев диоксид, натриева

карбо кси метил целулоза, аспартам, ксантанова гума, силициев диоксид, ягодова есенция.

Как изглежда Аугментин и какво съдържа опаковката

125 mg/31,25 mg/5 ml прах за перорална суспензия

Аугментин 125 mg/31,25 mg/5 ml прах за перорална суспензия е под формата на прах и след разтварянето му се получава 100 ml суспензия.

250 mg/62,5 mg/5 ml прах за перорална суспензия

Аугментин 250 mg/62,5 mg/5 ml прах за перорална суспензия е под формата на прах и след разтварянето му се получава 100 ml суспензия.

400 mg/57 mg/5 ml прах за перорална суспензия (смесен плодов вкус)

Аугментин 400 mg/57 mg/5 ml прах за перорална суспензия е под формата на прах и CJJ разтварянето му се получава 70 ml суспензия.

600 mg/42,9 mg/5 ml прах за перорална суспензия

Аугментин ES 600 mg/42,9 mg/5 ml прах за перорална суспензия е под формата нащррйи сл^дч разтварянето му се получава 100 ml суспензия.    Н \ '     / 

Притежател на разрешението за употреба и производител Притежател на разрешението за употреба

ГлаксоСмитКлайн ЕООД, ул. Димитър Манов бл.10, София 1408, България Производител

125 mg/31,25 mg/5 ml прах за перорална суспензия, 250 mg/62,5 mg/5 ml прах за перорална суспензия, 400 mg/5 7 mg/5 ml прах за перорална суспензия (смесен плодов вкус)

SmithKHne Beecham Pharmaceuticals, Worthing, West Sussex, BN 14 8QH, Великобритания.

600 mg/42,9 mg/5 ml прах за перорална суспензия

Glaxo Wellcome Production, 53100 Mayenne, Франция или SmithKHne Beecham Pharmaceuticals, Worthing, West Sussex, BN 14 8QH, Великобритания.

Този лекарствен продукт е разрешен за употреба в държавите-членки на ЕЕА със следните имена: 125 mg/31,25 mg/5 ml прах за перорална суспензия

Австрия - Clavamox

Белгия- Augmentin

България- Augmentin

Кипър -Noprilam

Чехия - Augmentin

Дания - Spektramox

Гер мания - Augmentan

Гърция - Augmentin

Унгария - Augmentin

Ирландия - Augmentin, Clavamel

Люксембург - Augmentin

Холандия - Augmentin, Amoxicilline/clavulaanzuur Полша - Augmentin

Португалия - Augmentin, Clavamox, Noprilam, Penilan Испания - Clavumox Швеция - Spektramox Великобритания - Augmentin

250 mg/62,5 mg/5 ml прах за перорална суспензия

Австрия - Clavamox

Белгия- Augmentin

България- Augmentin

Кипър - Augmentin, Noprilam

Чехия- Augmentin

Дания- Spektramox

Германия - Augmentan

Гърция - Augmentin

Унгария - Augmentin

Исландия - Augmentin

Люксембург - Augmentin

Холандия - Augmentin, Amoxicilline/clavulaanzuur Полша - Augmentin

Португалия - Augmentin Forte, Clavamox, Noprilam, Penilan Forte Швеция - Spektramox Великобритания - Augmentin

400 mg/57 mg/5 ml прах за перорална суспензия (смесен плодов вкус) България - Augmentin,

Г ермания - Augmentan Литва - Augmentin

600 mg/42,9 mg/5 ml прах за перорална суспензия

България - Augmentin ES

Кипър - Augmentin ES

Гърция - Augmentin ES

Унгария - Augmentin Extra

Латвия - Augmentin ES

Литва - Augmentin ES

Полша - Augmentin ES

Португалия - Augmentin ES, Clavamox ES

Румъния - Augmentin ES

Словакия - Augmentin ES

Дата на последно одобрение на листовката:

250 mg/62,5 mg/5 ml прах за перорална суспензия

Преди употреба проверете дали капачката е запечатана. Разклатете бутилката, докато прахът вътре започне да се движи свободно. Прибавете необходимия обем вода (както е показано по- долу), обърнете и разклатете добре. Друг начин на приготвяне е да напълните бутилката с вода точно под означението на етикета на бутилката, след което обърнете и разклатете добре. След това допълнете с вода точно до означението, обърнете и разклатете добре.

Количество на активното вещество в дозова единица      Обем вода, който да се прибави при приготвяне на суспензията (ml)  Краен обем на приготвената перорална суспензия (ml)

250 mg/62,5 mg/5 ml  Прибавете до означението   60

      72  80

      90  100

Разклатете бутилката добре преди прилагането на всяка доза.

400 mg/57 mg/5 ml прах за перорална суспензия (смесен плодов вкус)

Преди употреба проверете дали капачката е запечатана. Разклатете бутилката, докато прахът вътре започне да се движи свободно. Прибавете необходимия обем вода (както е показано по- долу), обърнете и разклатете добре. Друг начин на приготвяне е да напълните бутилката с вода точно под означението на етикета на бутилката, след което обърнете и разклатете добре. След това допълнете с вода точно до означението, обърнете и разклатете добре.

Количество на активното вещество в дозова единица      Обем вода, който да се прибави пои поиготвяне на суспензията (ml)  Краен обем на приготвената перооална суспензия (ml)

400 mg/57 mg/5 ml     62  70

      124      140

Разклатете бутилката добре преди прилагането на всяка доза.

600 mg/42,9 mg/5 ml прах за перорална суспензия

Преди употреба проверете дали капачката е запечатана. Разклатете бутилката, докато прахът вътре започне да се движи свободно. Прибавете необходимия обем вода (както е показано по- долу), обърнете и разклатете добре. Друг начин на приготвяне е да напълните бутилката с вода точно под означението върху етикета на бутилката, след което обърнете и разклатете добре. След това допълнете с вода точно до означението, обърнете и разклатете добре.

Количество на активното вещество в дозова единица      Обем вода, който да се прибави при приготвяне на суспензията (ml)  Краен обем на приготвената перорална суспензия (ml)

600 mg/42,9 mg/5 ml  50  50

      70  75

      90  100

      135      150

Разклатете бутилката добре преди прилагането на всяка доза.

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за АУГМЕНТИН 457МГ/5МЛ СИРОП 70МЛ

Web Statistics