Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ХИДРОКОРТИЗОН С ХЛОРАМФЕНИКОЛ 5МГ/ГР + 2МГ/ГР ОЧЕН УНГВЕНТ 3ГР

идрокортизон с Хлорамфеникол маз за очи е комбинирана лекарствен продукт, съставен от антиинфекциозен компонент - широкоспектърния антибиотик хларамфеникол и от противовъзпалителен компонент - синтетичния кортикостероид хидрокортизон.
Хлорамфеникол унищожава голям брой инфекциозни причинители, като потиска производството на белтъци в техните клетки и така повлиява благоприятно очните инфекции.
Хидрокортизон действа противовъзпалително, противооточно и противоалергично. Потиска възпалителната реакция на организма спрямо агенти от механично, химично или имунологично естество.
Хидрокортизон с Хлорамфеникол маз за очи се използва при повърхностни възпалителни състояния на конюнктивата, роговицата и предния очен сегмент, когато се препоръчва употребата на кортикостероид и е налице или има вероятност от развитие на бактериална инфекция.

Този продукт Ви носи 43 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ХИДРОКОРТИЗОН С ХЛОРАМФЕНИКОЛ И ЗА КАКВО СЕ ПРИЛАГА

Хидрокортизон с Хлорамфеникол маз за очи е комбинирана лекарствен продукт, съставен от антиинфекциозен компонент - широкоспектърния антибиотик хларамфеникол и от противовъзпалителен компонент - синтетичния кортикостероид хидрокортизон.
Хлорамфеникол унищожава голям брой инфекциозни причинители, като потиска производството на белтъци в техните клетки и така повлиява благоприятно очните инфекции.
Хидрокортизон действа противовъзпалително, противооточно и противоалергично. Потиска възпалителната реакция на организма спрямо агенти от механично, химично или имунологично естество.
Хидрокортизон с Хлорамфеникол маз за очи се използва при повърхностни възпалителни състояния на конюнктивата, роговицата и предния очен сегмент, когато се препоръчва употребата на кортикостероид и е налице или има вероятност от развитие на бактериална инфекция.

• Възпалителни състояния на клепачната и очна конюнктива, роговицата и предния очен сегмент;
• Хронични предни увеити.

 

2. КАКВО Е НЕОБХОДИМО ДА ЗНАЕТЕ ПРЕДИ ПРИЛОЖЕНИЕТО НА ХИДРОКОРТИЗОН С ХЛОРАМФЕНИКОЛ

Хидрокортизон с Хлорамфеникол не се прилага при:

алергия към някое от активните или помощните вещества на продукта;

• херпес симплекс на роговицата, вирусни заболявания на корнеята и конюнктивата;

• очни инфекции, причинени от микобактерии;

• трахома (хронично възпалително заболяване на конюнктивата и роговицата, причинено от хламидии)

• заболявания на очните структури, предизвикани от гъбични причинители.

При приложението на този лекарствен продукт, имайте предвид следното:

Продължителната употреба на кортикостероиди може да повиши вътреочното налягане (глаукома), което да причини увреждане на зрителния нерв, дефекти в зрителната острота и зрителното поле, както и да доведе до поява на задна подкапсулна катаракта (очно перде). Поради това е необходим редовен контрол на вътреочното налягане.

Продължителната употреба може да потисне защитния отговор на организма и до този начин да увеличи риска от развитие на вторични очни инфекции.
При заболявания, причиняващи изтъняване ка роговицата или склерата е възможно употребата на локални стероиди да доведе до перфорации.
При остри гнойни процеси на окото е възможно стероидите да маскират или да активизират съществуващата инфекция.
Продължителната употреба може да стане причина за развитие на резистентни микроорганизми, включително и гъбички. В случай на суперинфекция трябва да ' бъде назначена подходяща терапия.
По време на лечение с този продукт е препоръчително да не се носят контактни лещи.

 

Приложение на Хидрокортизон с Хлорамфеникол и прием на храни и напитки:

Няма данни за необходимост от специален хранителен режим или ограничения на определени видове храни и напитки по време на лечението с този продукт

Бременност

Преди прием на каквито и да е лекарствени продукти се консултирайте с лекуващия Би лекар или с фармацевт.
Няма данни за увреждане на плода при бременни, но се препоръчва употребата на продукта да се назначава само при категорична необходимост и след внимателна преценка на съотношението полза/риск.
Преди прием на каквито и да е лекарствени продукти се консултирайте с лекувагция Би лекар или с фармацевт.

Кърмене

Не се препоръчва по време на кърмене, тъй като поради несъвършена обмяна у кърмачето е възможно натрупване на хлорамфеникол и оттам увреждане на хемопоезата.

 

Шофиране и работа с машини

Поради замъгляване на зрението и намаляване на зрителната острота, непосредствено след приложение, способността за шофиране и работа с машини могат да бъдат временно повлияни.
Важна информация за някои от съставките на Хидрокортизон с Хлорамфеникол
Този продукт съдържа като помощни вещества парабени, които могат да причинят сърбежи и обриви, а понякога и по-тежки алергични реакции.

Приложение на други лекарствени продукти:

Моля, информирайте своя лекуващ лекар или фармацевт, ако приемате ши скоро сте приемали други лекарствени продукти, дори ако те не са Би били предписана от лекар.
Едновременното приложение с антихолинергични средства (атропин) може да доведе до повишаване на вътреочното налягане.
При едновременно лечение с лекарствени продукти, потискащи кръвотворната функция, може да се засили увреждащият . костния мозък ефект на хлорамфеникола.

 

3. КАК СЕ ПРИЛАГА ХИДРОКОРТИЗОН С ХЛОРАМФЕНИКОЛ

Винаги прилагайте Хидрокортизон с Хлорамфеникол маз за очи според инструкциите на лекуващия лекар.

За локално очно приложение.
Дозата и продължителността на лечение се определят от лекуващият лекар. Обичайно се прилага 1-3 пъти дневно, в зависимост от тежестта на заболяването.По-удачно е през деня да се използват капки за очи, а през нощта- маз за очи.

Деца: Ефективността и безопасността при деца под 3 години не е установена.
Лечението продължава до отзвучаване на признаците на заболяването (средно 5-7 дни), но не повече от 14 дни.

Начин на употреба:

Мазта за очи се прилага по следния начин:

- преди приложение отворете тубата без да докосвате накрайника и.

- наведете главата назад.

- поставете пръст на бузата точно под окото и внимателно изтеглете долния клепач надолу.
- в образувания по този начин "джоб" поставете 1 cm от мазта за очи. Накрайникът на тубата не трябва да докосва окото!

- погледнете надолу преди да затворите окото.

- поставете краткотрайна превръзка (за 1-2 часа).

Ако имате впечатлението, че ефектът от приложението на Хидрокортизон с Хлорамфеникол е по-силен от очаквания или недостатъчен, обърнете се към своя лекар или фармацевт.

Ако сте използвали по-голяма доза Хидрокортизон с Хлорамфеникол от предписаната

При прием на по-висока доза от предписаната веднага се обърнете за помогц към лекар.
При точно спазване на инструкциите за употреба на продукта не се наблюдава предозиране и токсичност при локалното му приложение

Клинично изразените симптоми на предозиране на Хидрокортизон с Хлорамфеникол маз за очи са подобни на нежеланите лекарствени реакции: зачервяване, сълзене, подуване и сърбеж на клепача.
При прояви на симптоми на предозиране, незабавно се обърнете към лекар!

Ако сте пропуснали да приложите Хидрокортизон с Хлорамфеникол

Ако сте пропуснали един прием, използвайте продукта във времето на следващия
регулярен прием без да увеличавате дозата.

 

 

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както и всеки друг лекарствен продукт, Хидрокортизон с Хлорамфеникол маз за очи може да предизвика нежелани лекарствени реакции.
Нежеланите лекарствени реакции свързани с действието на комбинирания лекарствен продукт Хидрокортизон с Хлорамфеникол маз за очи могат да се дължат на антибактериалната съставка, на стероидната съставка или на действието на самата комбинация.
Най-често-срещаните нежелани лекарствени реакции, свързани с локалната очна употреба на хлорамфеникол са: развитие на алергични реакции и поява на локално очно дразнене, проявяващо се със сърбеж, подуване на клепачите и зачервяване на конюнктивата. Макар и много рядко е възможно потискане на костния мозък и развитието на апластична анемия (силно намаляване броя на кръвните клетки от всички редове, поради потиснатото им производство в костния мозък), което не зависи от приложената доза.
Нежеланите лекарствени реакции, които могат да се дължат на стероидната съставка (хидрокортизон) са: възможно повишаване на вътреочното налягане, развитие на глаукома, в много редки случаи съчетана с увреждане на зрителния нерв, формиране на задна субкапсуларна катаракта очно перде) и забавено зарастване на очните рани. Наблюдавани са случаи на перфорации, когато кортикостероиди са прилагани при заболявания, водещи до изтъняване на роговицата и склерата.
При продължителна употреба е възможно помътняване на лещата, както и развитие на повърхностен кератит.
Вторична инфекция: вследствие употребата на комбинирани лекарствени продукти, съдържащи стероидна и антимикробна компонента е възможно развитието на вторична инфекция. Очите, лекувани дълго с локални кортикостероиди са предразположени към допълнителна поява на гъбични инфекции на роговицата. Възможността за гъбично разрастване трябва да се вземе предвид в случаите, когато лечението със стероиди е започнато при налична язва на роговицата. Възможно е вторичната инфекция да е резултат от потисната защитна реакция на организма.
Ако забележите каквито и да е нежелани реакции, които не са отразени в тази листовка, люля съобщете за това на лекуващия лекар или фармацевт.

Споделете мнението си за ХИДРОКОРТИЗОН С ХЛОРАМФЕНИКОЛ 5МГ/ГР + 2МГ/ГР ОЧЕН УНГВЕНТ 3ГР

Web Statistics