Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ФРОМИЛИД 125МГ/5МЛ ГРАНУЛИ ЗА ПЕРОРАЛНА СУСПЕНЗИЯ 60МЛ

Fromilid принадлежи към групата на макролидните антибиотици.
Fromilid се прилага за лечение на : възпаление на средното ухо, синузит, гърлото,сливиците, бронхите и белите дробове,инфекции на кожата и подкожните тъкани, микобактериални инфекции; също така се използва за ерадикация на бактерията Helicobacter plyori и при пациенти с язва.

  • Производител: KRKA
  • Код: 1733
Този продукт Ви носи 91 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

    Fromilid granules for oral suspension 125 mg/5 ml 

Фромилид гранули за орална суспенсия 125 mg/5 ml

Clarithromycin Кларитромицин

 

 Състав:

Активно вещество: clarithromycin.

- Помощни вещества във Fromilid гранули за орална суспенсия 125 mg/5 ml: карбомер, повидон, хидроксипропил метилцелулозен фталат, талк, рициново масло, ксантанова гума, бананов ароматизатор, калиев сорбат, лимонена киселина, колоиден безводен силидий, титаниев диоксид (Е 171), захар, натриев сорбат

 

Производител и притежател на разрешението за употреба:

Krka, d.d.9 Novo mesto, Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

 

1. КАКВО Е FROMILID И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

5 ml от оралната суспенсия (1 спринцовка за орално приложение) съдържа 125 mg clarithromycin (1 ml от оралната, суспенсия съдържа 25 mg clarithromycin). Гранулите за орална суспенсия и са опаковани в шише с приложена спринцовка за орално приложение. Гранулите за орална суспенсия са бели до почти бели, дребни, безформени. гранули.

 Fromilid принадлежи към групата на макролидните антибиотици.
Fromilid се прилага за лечение на : възпаление на средното ухо, синузит, гърлото,сливиците, бронхите и белите дробове,инфекции на кожата и подкожните тъкани, микобактериални инфекции; също така се използва за ерадикация на бактерията Helicobacter plyori и при пациенти с язва.

 

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ FROMILID

Не приемайте Fromilid:

Ако сте свръхчувствителни (алергични) към clarithromycin -или към някои от помощните вещества на Fromilid или към други макролидни антибиотици;

Ако имате тежко чернодробно увреждане;

Ако приемате terfenadine, cisapride, pimozide или astemizole; едновременното приложение на тези лекарства с clarithromycin може да доведе до опасно нарушение на ритъма на сърцето (аритмия); Ако приемате ерго алкалоди.

Обърнете специално внимание при прием на Fromilid:

Ако имате увредена чернодробна и бъбречна функция; по-ниски дози от този лекарствен продукт може да са достатъчни за вас; Ако страдате от порфирия, Вие не трябва да приемате clarithromycin; Ако по време на лечението или след лечението възникне тежка и продължителна диария (антибиотиците могат да повлияят върху чревната флора, поради което броят на бактериите Clostridium difficile да се повиши и това да причини диария). В такъв случай се консултирайте с Вашия лекар. Може да се наложи да прекратите лечението си с Fromilid;

Ако Вашето дете е под 6 месечна възраст или ако Вашето дете е инфектирано с бактерията Mycobacterium avium complex и е по-малко от 20 месечна възраст. Няма проведени проучвания в тази възрастова група.

 

Прием на Fromilid с храна и напитки:

 Вие можете да приемате Fromilid независимо от храната. Препоръчва се децата да приемат известно количество течност след поглъщането на суспенсията. Суспенсията съдържа дребни гранулки, които детето не трябва да сдъвква, защото те са горчиви на вкус.

Бременност

Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт преди приемането на какъвто и да било лекарствен продукт.
Тъй като безопасността на Fromilid по време на бременност не е установена, можете да приемате лекарствения продукт след преценка на съотношението полза/риск.

 

Кърмене

Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт преди приемането на какъвто и да било лекарствен продукт.
Не се препоръчва кърмене по време на лечение с Fromilid.

 

Шофиране и работа с машини:

Няма съобщения за влиянието на Fromilid върху способността за шофиране или работа с машини.

Приемане на други лекарствени продукти:

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или сте приемали някакви други лекарствени продукти, дори и такива без рецепта. Clarithromycin метаболизира в черния дроб, където може да потисне действието на някои ензими (Р450), които, участват в метаболизма на редица лекарствени продукти. Редуцирарането на метаболизма на дадени лекарства вози до повишаване на серумните им концентрации, което да доведе до сериозни нежелани лекарствени реакции. Затова Вие не трябва да приемате Fromilid едновременно с terfenadine, cisapride, pimozide и astemizole. Тъй като някои от лекарствените продукти, от които се нуждаете се приемат продължително време и не трябва да се преустановява приемането им, лекарят ще реши дали да измерва серумните им концентрации или, ако е необходимо да промени дозиравката им. Такива лекарствени продукти са theophylline, лекарствени продукти за сърце (digoxin, disopyramide), седативни (успокоителни) (triazolam, midazolam ...), лекарства срещу епилепсия (carbamazepine., phenytoin ...), лекарства срещу мигрена (ergot alkaloids), лекарства, потискащи имунния отговор (cyclosporine и tacrolimus) и лекарствени продукти за лечение на определени инфекции (rifabutin и itraconazole). Ако Fromilid се използва едновременно с лекарствени продукти, за намаляване на нивото на холестерола и друга масти в кръвта (lovastatin и simvastatin), може да се появи болка в мускулите и в много редки случаи разпадане на мускулите (рабдомиолиза). Затова се препоръчва приемането на тези лекарства да спре по време на лечение с Fromilid. Ако вземате Fromilid едновременно с лекарствени продукти, които предотвратяват съсирването на кръвта, действието на тези лекарствени продукти може да се засили и да се получат кръвоизливи. Яекарят ще провери допълнително вашето време на съсирване. 

Ако Fromilid се прилага едновременно със zidovudine, лекарствен продукт за лечение на СПИН инфекция, абсорбцията на zidovudine се намалява. Ако Fromilid се използва едновременно с ritonavir (също лекарствен продукт за лечение на СПИН инфекция), се повишават серумните концентрации на clarithromycin; в същото време концентрациите на неговите метаболити се понижават значително.

Важна информация за някои от помощните вещества на Fromilid:

5 ml от суспенсията съдържат 1.6 g захароза, затова този лекарствен пордукт не е подходящ за лечение на пациенти с вродена фруктозна непоносимост, с глюкозо/галактозен малабсорбционен синдром или захарозо-изомалтозен дефицит.

 

 

3. КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ FROMILID?

Стриктно спазвайте лекарските инструкции. Не трябва да променяте дозите или да прекратявате лечението без да се консултирате с вашия лекар.

 

Обичайните дозировки на Fromilid:

Дозировката и продължителността на лечението зависят от вида на инфекцията, мястото на инфекцията, годините на пациента и отговора от лечението. Приемайте лекарствения продукт както ви го е предписал Вашия лекар.

Възрастните и деца над 12 годишна възраст обикновенно приемат от 250 mg до 500 mg на всеки 12 часа.

Деца под 12 годишна възраст обикновено приемат орална суспенсия по 7.5 mg/kg тегло всеки 12 часа.
Лечението обикновено продължава от 7 до 14 дни. Приготовление на суспенсията
За приготвяне на 60 ml суспенсия Вие се нуждаете от 42 ml дестилирана или преварена и охладена вода.

Разклатете шишето за да раздробите гранулите. Прибавете около ХА от необходимата вода. Веднага разклатете добре така, че съдържанието да се смеси с водата и тогава долейте с останалото количество вода. Отново разклатете добре. Приготвената суспенсия трябва да изпълни шишето до отбелязаната линия.

Препоръчва се децата да приемат известно количество течност след приемането на оралната суспенсия. Суспенсията съдържа дребни гранулки, които детето не трябва да сдъвква, защото те са горчиви на вкус.За правилно дозиране е приложена спринцовка за орално приложение. Една пълна спринцовка съдържа 5 ml от суспенсията, в която има 125 mg clarithromycin. След всяко използване на спринцовката,тя трябва да се изплаква с вода.

Ако имате впечатление, че ефекта от лекарството е твърде силен или  твърде слаб трябва да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт.

Ако сте приели повече Fromilid отколкото би трябвало:

Предозирането обикновено причинява стомашно-чревни нарушения (гадене, повръщане, коремни болки), главоболие и объркване. Ако сте приели голямо количество от лекарството, консултирайте се с Вашия лекар.

Ако забравите да вземете Fromilid

Ако сте забравили да приемете дозата в определеното време, направете това веднага, когато се сетите. Ако това е близо до следващия прием, приемете следващата доза в обичайното време. Не взимайте двойна доза за да компенсирате пропуснатата.

Рискове, ако лечението с Fromilid се прекрати предварително

Приемайте лекарството толкова дълго, колкото ви го е предписал лекаря. Ако прекратите лечението преждевременно може да се разболеете повторно.

 

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарствени продукти, Fromilid също може да причини нежелани реакции.
Нежеланите реакции включват гадене, понижен апетит, повръщане, диария и коремни болки. Когато диарията е тежка и продължителна, това може да бъде признак за една форма на възпаление на червата (псевдомембанозен колит), която да е свързана с използването на антибиотици. Могат да се появят също и: възпаление в устата (стоматит, глосит), преходно оцветяване на зъбите и езика, главоболие, реакции на свръхчувствителност (алергия) като уртикария, анафилаксия, много рядко синдром на Stevens-Johnson, токсична епидермална некролиза, преходна промяна на обонянието и вкуса, шум и звънене в ушите, преходно увреждане на слуха. При някои пациенти се наблюдават нарушения от страна на централната нервна система (виене на свят, замаяност, безпокойство, чувство за страх, безсъние, кошмари, виждане и чуване на въображаеми неща, психически нарушения, гърчове). Нежеланите реакции са леки и преходни при повечето пациенти.
Изключително рядко може да се появи повишаване на активността на чернодробните ензими и пожълтяване на кожата (холестатична жълтеница). Тези реакции могат да бъдат тежки, но повечето от тях са преходни. Има съобщения за чернодробна недостатъчност с фатален край при няколко пациента с тежки основни заболявания, които са приемали също и други медикаменти. Консултирайте се с лекар веднага ако се почувствате зле или забележите пожълтяване на кожата.Има няколко докладвани случая на значително понижаване на нивото на кръвната захар (хипогликемия), най-вече при пациенти, които едновременно са приемали медикаменти за понижаване на кръвната захар. При индивидуални пациенти са наблюдавани болки в ставите и мускулите, бъбречна недостатъчност, възпаление на панкреаса и намаляване на броя на тромбоцитите (тромбоцитопения).
Индивидуални пациенти могат да почувстват ритъмни нарушения (камерна тахикардия) по време на лечението си с clarithromycin. Ако забележите каквито и да било нежелани реакции, дори и такива, които не са споменати в тази листовка, моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт.

 

5. СЪХРАНЕНИЕ НА FROMILID

Да се съхранява на места, недостъпни за деца.

Съхранявайте гранулите за орална суспенсия под 30°С.

Срок на годнаст

Да не се използва след срока на годност,  посочен на опаковката.

Приготвената суспенсия може да се използва 14 дни, ако се съхранява под 25°С и е предпазена от светлина.

Споделете мнението си за ФРОМИЛИД 125МГ/5МЛ ГРАНУЛИ ЗА ПЕРОРАЛНА СУСПЕНЗИЯ 60МЛ

Web Statistics