Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

УНИДЕКСА 0.1% КОЛИР 10МЛ

Този продукт Ви носи 66 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

УИИДЕКСА® УНИМЕД ФАРМА 0,1% капки за очи, разтвор/

UNIDEXA® UNIMED PHARMA 0,1% еуе drops, solution

Дексаметазонов натриев фосфат (Dexamethasone sodium phosphate)

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да използвате това лекарство.

-     Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

-     Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

-     Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То

може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.

- Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в гази листовка нежелани реакции, моля да уведомите Вашия лекар или фармацевт.          

В тази листовка:                   

1.   Какво представлява УНИДЕКСА® УНИМЕД ФАРМА

2.   Преди да използвате УНИДЕКСА® УНИМЕД ФАРМА

3.   Как да използвате УНИДЕКСА® УНИМЕД ФАРМА

4.   Възможни нежелани реакции   

5.   Как да съхранявате УНИДЕКСА® УНИМЕД ФАРМА

6.   Допълнителна информация

1.   КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА УНИДЕКСА® УНИМЕД ФАРМА 0,1% И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

УНИДЕКСА® 0,1% са капки за очи, разтвор, който съдържа дексаметазон (глюкокортикоид). По тази причина това лекарство притежава значителен противовъзпалителен и антиалергичен ефект. УНИДЕКСА® 0,1% ефикасно предпазва очите и намалява възпалителните реакции в тях.

УНИДЕКСА® 0.1% е продукт, който се използва за лечение на неспецифични, алергични конюнктивити, неинфекциозни възпаления на клепачите, конюнктивита, роговицата и тъканите (части) на предния очен сегмент. Освен това се използва при състояния след травми (проникване на чуждо тяло, химични, светлинни и топлинни увреждания на роговицата) и след очни операции, с оглед намаляване на възпалителните реакции и потискане на имунологичните реакции по време на оздравителния процес след трансплантация на роговица.

2.   11РЕДИ ДА И31IOJI3BATE УНИДЕКСА® УНИМЕД ФАРМА 0,1 %

Пе използвайте УНИДЕКСА® УНИМЕД ФАРМА 0,1%:

Преди да използва те това лекарство уведомете Вашия лекар в следните случаи:

ако сте алергични (свръхчувствителни) към дексаметазон или към някоя от останалите съставки на УНИДЕКСА® УНИМЕД ФАРМА 0,1%;

ако страдате от гнойни възпаления на окото, а така също и от такива предизвикани от вируси (напр. причинени от херпес симплекс, дребна шарка), при туберкулозна инфекция на очите или очни инфекции предизвикани от болестотворни гъбичкц.цл и-v плесени.  

в случай, че имате увреждане на роговицата и разязвяване   

ако страдате от глаукома в случай, че пациентът е новородено.

Обърнете специално внимание при употребата на УНИДЕКСА® УНИМЕД ФАРМА 0,1%

в случай, че сте болни от захарен диабет.

ако сте бременни. УНИДЕКСА® 0,1 % не трябва да се използва по време на кърмене трябва да са налице много сериозни причини за прилагане на очните капки при деца.

Употреба на други лекарства

При едновременно приложение на УНИДЕКСА® УНИМЕД ФАРМА 0,1% и други лекарства е възможно взаимодействие между техните ефекти. По тази причина, Вашият лекар трябва да бъде информиран за всички лекарства, които приемате или възнамерявате да взимате, независимо дали са по лекарско предписание или отпускани без рецепта. В случай, че друг лекар Ви предпише нов медикамент, информирайте го, че използвате УНИДЕКСА® УНИМЕД ФАРМА 0,1% очни капки, разтвор.

Употребата на УНИДЕКСА® УНИМЕД ФАРМА 0,1% едновременно с мидриатици (лекарствени продукти, водещи до разширяване на зеницата) увеличава риска от повишаване на вътреочното налягане.

УНИДЕКСА® УНИМЕД ФАРМА 0,1% може да намали ефекта на лекарствените продукти използвани за намаляване на вътреочното налягане.

Употреба па УНИДЕКСА® УНИМЕД ФАРМА 0,1 % е храни и напитки

Лекарственият продукт представлява очни капки и неговото приложение няма никаква връзка с приема на храна и напитки.

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство. Засега не е доказана безопасността от употребата на лекарствения продукт при хора по време на бременност и кърмене. УНИДЕКСА® УНИМЕД ФАРМА 0,1% не трябва да се използва по време на бременност, освен ако евентуалната полза за майката от прилагане на продукта превишава потенциалния риск за плода.

Шофиране и работа е машини

Продуктът може да повлияе способността за шофиране и работа с машини.

Скоро след прилагане на лекарствения продукт може да се замъгли зрението, което има негативен ефект върху способността за шофиране или работа с машини. По тази причина се препоръчва извършване на тези дейности най-малко 15 минути след прилагаме на лекарствения продукт.

Важна информация относно някои от съставките на УНИДЕКСА® УНИМЕД ФАРМА 0,1%

Лекарството съдържа консервант бснзалкониев хидрохлорид. Не се разрешава носенето на контактни лещи по време па употребата на продукта.

УНИДЕКСА® 0.1 % капки за очи, разтвор съдържа също така витамин от група В - декспантенол, който спомага за бързото възстановяване на клетките на роговицата и конюктивата. По този начин частично се коригира нежеланият ефект на дексаметазон - забавяне заздравяването на раните в областта на очите.

3.   КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ УНИДЕКСА® УНИМЕД ФАРМА 0,1 %

Винаги използвайте УНИДЕКСА УНИМЕД ФАРМА 0,1% точно както Ви едсазал Вашия лекар.Ако не с те сигурни в нещо, попитайте вашия лекар или фармацевт.Еу V

Дозировката и продължителността на лечението трябва да бъдат определени от лекар.

Обикновено лекарственият продукт се използва по следния начин:

При тежко или остро възпаление - 1 капка на всеки 60 минути в конюнктивалната торбичка; след подобрение на симптомите - 1 капка на всеки 4 часа; при евентуална по-нататъшна употреба - 1 капка 3 до 4 пъти дневно. Продуктът може да се комбинира с локални анестетици.

Лекарят трябва индивидуално да контролира вътреочното налягане в зависимост от нуждите на пациента.

Продължителността на лечение, освен в специални случаи, не трябва да бъде повече от две седмици. Препоръчва се, при провеждане на продължително лечение, редовно проследяване на вътреочното налягане на интервали определени от лекар.

Ако сте използвали повече от необходимата доза УНИДЕКСА УНИМЕД ФАРМА

0,1%

При използване на предписаните дози е практически изключено предозиране на лекарствения продукт. При неволно поглъщане на УНИДЕКСА® 0,1% очни капки, разтвор, при възрас тни не би трябвало да се очакват неадекватни реакции. При неволно поглъщане от деца трябва незабавно да се обърнете към лекар.

Винаги измивайте ръцете си преди поставяне на очните капки. Поставяйте очните капки по следния начин:

Предпазната капачка трябва да се отвие; пациентът/пациентката трябва леко да наклони назад своята глава, да се обърне надолу бутилката и да се накапе предписаният брой капки в долната кошоктивална торбичка посредством натискане на пластмасовата бутилка. Препоръчва се, както и при другите очни капки, преди поставяне на капките да се притисне с пръст слъзната торбичка (вътрешният ъгъл на окото), за да се намали системната абсорбция и да се освободи натиска 2-3 минути след прилагането на продукта. Трябва да се избягва контакт на капкомера с окото или клепачите. След процедурата, капачката трябва да се завинти обратно добре, за предпазване от евентуално замърсяване.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, УНИДЕКСА® 0,1% може да предизвика нежелани реакции, въпреки че пе всеки ги получава.

Рискът от поява на нежелани реакции при краткотрайна употреба е малък. Непосредствено след поставяне на капките е възможно да се появят замъгляване на зрението и сълзеие. Продължителната упот реба обаче може да предизвика повишаване на вътреочното налягане и развитие на глаукома. Възможна е появата на случаи с отслабване и изтъняване на роговицата и склерата (опасност от образуване на дупки) и субкапсуларна катаракта (помътняване под корнеалната капсула). Понякога може да се наблюдават последващи инфекции на окото, забавяне на заздравяването на рани, рядко птоза (отпускане на клепача) и увреждания на роговицата.

Рискът от развитие на общи нежелани реакции трябва да се има пред&йд при продължително лечение с високи дози, особено при деца.

Ако някоя от нежеланите реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5.   КАК ДЛ СЪХРАНЯВАТЕ УНИДЕКСЛ® 0,1% УНИМЕД ФАРМА

Да се съхранява под 25°С.

Да не се съхранява в хладилник или замразява.

Да се пази от светлина.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Да не се използва УНИДЕКСА® 0,1% след срока на годност, отбелязан върху опаковката.

Отворената опаковка може да се използва до 28 дни след първото отваряне.

След всяко прилагане затворете незабавно флакона.

Не използвайте лекарственият продукт УНИДЕКСА® 0,1%, ако установите, че предпазният пръстен е счупен преди първото отваряне на опаковката. В такъв случай върнете лекарственият продукт обратно в аптеката.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията, или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.   ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа УНИДЕКСЛ® УНИМЕД ФАРМА 0,1%

- Активното вещество е: дексаметазонов натриев фосфат 0,1% (lmg в 1 ml воден разтвор)

-Другите съставки са: бензалкониев хлорид, декспантенол, натриев хлорид, динатриев фосфат додекахидрат, натриев дихидрогенфосфат дихидрат, динатриев едетат, полисорбат 80, хииромелоза. вода за инжекции.

Как изглежда УНИДЕКСЛ® УНИМЕД ФАРМА 0,1% и какво съдържа опаковката

1x10 ml; 1 х 5 ml (полиетиленова бутилка с капкомер)

Притежател на разрешението за употреба и производител

UN1MED PHARMA Ltd.

Orieskova 1 1.

821 05 Bratislava Словашка република

Дата на последно одобрение на листовката Април/2010

Orieskova 11, 821 05 Bratislava, Slovak Republic

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за УНИДЕКСА 0.1% КОЛИР 10МЛ

Web Statistics