Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ТРАМАЛ РЕТАРД 100МГ Х 10ТАБ

Този продукт Ви носи 76 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Трамал Ретард 100mg /

Tramal retard 100 mg

ЛИСТОВКА

В настоящата листовка:

1.   Какво представлява Tramal retard 100 mg и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете преди да започнете лечение с Tramal retard 100 mg

3.   Как се прилага Tramal retard 100 mg

4.   Какви са възможните нежелани реакции

5.   Как трябва да съхранявате Tramal retard 100 mg

Tramal® retard 100 mg - таблетки c удължено освобождаване

Tramadol

•     Лекарствено вещество, съдържащо се в Tramal retard 100 mg е tramadol

•     Всяка таблетка с удължено освобождаване Tramal retard 100 mg съдържа 100 mg tramadol

•     Помощни вещества: микрокристална целулоза, хипромелоза, магнезиев стеарат, колоиден силициев хидроксид, лактоза-монохидрат, макрогол 6000, пропилен гликол, талк, титаниев диоксид.

Притежател на разрешението за употреба

Grunenthal GmbH, Zieglerstrasse 6, 52078 Aachen, Германия

Адрес за кореспонденция: Р.О. Box 50 04 44, 52088 Aachen, Германия

1.   КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА TRAMAL RETARD 100 mg И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА 

нервни клетки, разположени в гръбначния мозък и в главния мозък. Тези нервни клетки имат свойството да намаляват усещането за болка и тази тяхна физиологична функция се засилва под действието на tramadol.

Tramal retard 100 mg се предлага под формата на таблетки с удължено освобождаване опаковани в кутии по 10, 30, 50, 60 таблетки.

2.   КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ЛЕЧЕНИЕ С TRAMAL RETARD 100 mg

НЕ ТРЯБВА ДА ВЗЕМАТЕ Tramal retard 100 mg:

•     ако сте алергични към tramadol или към някой от останалите компоненти, съдържащи се в продукта Tramal retard 100 mg

•     ако имате остро отравяне с алкохол или със сънотворни, или с болкоуспокояващи, или с психотропни медикаменти (лекарства, които влияят върху настроението и емоциите);

•     ако вземате по същото време инхибитори на МАО (определен вид лекарства за лечение на депресията) или ако сте вземали този тип лекарства през последните 2 седмици.

Tramal retard 100 mg не бива да се използва за лечение на проявите на

абсгинентен синдром при лица със зависимост от наркотични вещества.

Бъдете особено предпазливи, когато използвате Tramal retard 100 mg

Преди да започнете лечение с продукта Tramal retard 100 mg, трябва

задължително да предупредите лекуващия си лекар:

•     ако подозирате, че може да имате зависимост към други силнодействащи болкоуспокоителни (опиати);

•     ако имате нарушения на съзнанието (ако чувствате главата си празна или лека, или ако припадате, или ако Ви прилошава);

•     ако сте в състояние на шок (студеното изпотяване може да е признак на шок);

•     ако имате повишено налягане в черепа (например след травми на главата или при мозъчно заболяване);

•     ако имате затруднено дишане;

•     ако страдате от епилепсия или от гърчове (припадъци);

•     ако имате някакво заболяване на черния дроб или на бъбреците;

•     ако страдате от непоносимост към лактоза.

Трябва задължително да се посъветвате с лекаря и в случай, че някой от гореизброените проблеми се появи по време на лечението с продукта Tramal retard 100 mg, а също и тогава, когато сте имали подобни проблеми в миналото.

Ако сте бременни, лекарят би Ви предписал лечение с Tramal retard 100 mg само ако е абсолютно наложително. По правило, използването на Tramal retard 100 mg в такова състояние не се препоръчва, тъй като не са провеждани изследвания за установяване на безопасността на продукта при бременни жени. Винаги преди да започнете лечение с някакъв продукт, е редно да се посъветвате с лекар или с аптекар.

Кърмене

Ако кърмите, не се препоръчва да предприемете лечение с Tramal retard 100 mg.

Винаги преди да започнете лечение с някакъв продукт, е редно да се посъветвате с лекар или с аптекар.

Способност за шофиране и работа с машини

Tramal retard 100 mg може да повлияе върху реакциите Ви. Ако те са засегнати, не бива да шофирате, да използвате уреди, да управлявате машини, нито да извършвате каквато и да е дейност без да имате стабилна опора!

Важна информация за един от компонентите на Tramal retard 100 mg

Таблетките Tramal retard 100 mg съдържат лактоза. Ако страдате от рядко срещаното наследствено заболяване, наречено непоносимост към галактоза, от недостатъчност на ензима лактаза или от глюкозо-галактозна малабсорбция, моля непременно да се обърнете за съвет към лекаря си.

Приемане на други лекарствени продукт

Моля непременно да уведомите лекаря си или аптекар, ако в момента приемате

или ако неотдавна сте се лекували с други лекарства, дори и ако те се продават

в аптеките без рецепта.

•     Не вземайте Tramal retard 100 mg, ако се лекувате с инхибитори на МАО (определен тип лекарства за лечение на депресиите).

•     Ако употребявате алкохол или някакви медикаменти, които също както и Tramal retard 100 mg подтискат мозъчните функции, нежелани реакции на Tramal retard 100 mg, засягащи мозъчните функции могат да се усилят.

•     Ако използвате Tramal retard 100 mg едновременно с лекарствени продукти, които съдържат карбамазепин (лекарство за лечение на епилептични припадъци), тези продукти могат да намалят болкоуспокояващия ефект на Tramal retard 100 mg, както и да скъсят времетраенето на този ефект.

•     Ако вземате Tramal retard 100 mg едновременно с продукти, които увеличават податливостта Ви към припадъци, или ако самите те могат да предизвикват гърчове и припадъци (например антидепресанти, или продукти за лечение на някои психични болести), в редки случаи може да се появят припадъци.

•     Ако вземате Tramal retard 100 mg заедно с определен тип антиден

които засилват действието на серотонина (хормоноподобт^вЬВДш

произвеждано от организма, което участва в предаването^ импулси), възможно е при много малка част от случаите да наречения "серотонинов синдром". Признаци на серотонин|шшЩР§Щ^; да са:      обърканост, безпокойство, висока температ/ра^уйзШ^ва^^

некоординирани движения на крайниците или на очите, неконтролируемо свиване на мускули, или диария.

• Ако вземате Tramaf retard 100 mg заедно с продукти за предотвратяване на патологично сьсирване на кръвта, спадащи към групата на т. нар. кумаринови производни (напр. варфарин), противосъсирващото действие на такива продукти може да се промени и да се появят малки точковидни кръвоизливи (екхимозни кръвоизливи).

3.   КАК ДА ВЗЕМАТЕ TRAMAL RETARD 100 mg

Винаги вземайте Tramal retard 100 mg при точно спазване на указанията на лекаря. Ако не сте напълно сигурни, трябва да се посъветвате отново с лекаря или с аптекар.

Ако лекарят не Ви е предписал друго, би трябвало да вземате Tramal retard 100 mg по следния начин:

Лица в активна възраст и подрастващи над 12 годишна възраст:

1 таблетка Tramal retard 100 mg (100 mg tramadol) два пъти дневно, за предпочитане сутрин и вечер.

Не вземайте повече от 4 таблетки Tramal retard 100 mg на ден, освен по изрично указание на лекаря.

Деца:

Tramal retard 100 mg не е подходящ за лечение на деца на възраст под 12 години.

Пациенти в напреднала и старческа възраст:

При пациенти в старческа възраст (над 75 години) може да се наблюдава забавено отделяне от организма на лекарственото вещество - tramadol. Ако това се установи и във Вашия случай, лекуващият лекар сигурно ще Ви даде указания да удължите интервала между отделните приеми.

Пациенти със заболявания на черния дроб и бъбреците:

Ако страдате от тежко заболяване на черния дроб или на бъбреците, не се препоръчва да използвате Tramal retard 100 mg. В случаи на по-леко протичане на такива заболявания, вероятно лекарят ще Ви даде указания да удължите интервала между отделните приеми.

Как трябва да вземат таблетките от продукта Tramal retard 100 mo:

Таблетките Tramal retard 100 mg трябва винаги да се поглъщат цели, без да се счупват, стриват или сдъвкват, и с обилно количество течност, за предпочитане ...

Не бива да вземате Tramal retard 100 mg по-дълго, отколкото е необходимо. Ако е необходимо по-продължително лечение, лекарят Ви ще проверява редовно, през кратки интервали (ако е необходимо и чрез спиране на лечението) дали трябва да продължите лечението с Tramal retard 100 mg и в каква доза на продукта.

Ако Ви се струва, че ефектът на Tramal retard 100 mg е прекалено силен или прекалено слаб, трябва да обсъдите това с лекаря или с аптекар.

Ако сте взели повече таблетки Tramal retard 100 mg, отколкото трябва

Ако по грешка вземете наведнъж две еднократни дози от Tramal retard 100 mg, това обикновено не води до отрицателни последици. Ако болката се появи отново, продължете да вземате Tramal retard 100 mg както обикновено.

След приемане на много високи дози могат да се появят точковидно стеснени зеници (като върха на карфица), повръщане, спадане на кръвното налягане, ускорен пулс, колапс, нарушения на съзнанието до кома включително (пълна тежка загуба на съзнание), епилептични припадъци и затруднено дишане до спиране на дишането. В такива случаи спешно трябва да се повика лекар.

Ако сте забравили да вземете Tramal retard 100 mg

Ако сте пропуснали да вземете таблетката, много вероятно е болката да се появи отново. Не бива да вземате двойна доза, за да компенсирате пропуснатата еднократна доза, а трябва просто да продължите да вземате таблетките, както обикновено.

Ефекти при спиране на лечението с продукта Tramal retard 100 mg

Ако временно прекъснете или прекратите лечението с Tramal retard 100 mg твърде рано, много вероятно е болката да се появи отново. Ако искате да прекратите лечението поради неприемливи нежелани лекарствени реакции, моля да се посъветвате преди това с лекаря си.

По принцип, след прекратяване на лечението с Tramal retard 100 mg, не се появяват последствия. Въпреки това, при много малък брой пациенти, които са приемали tramadol по-продължително време, се съобщава за появата на последствия, проявени като безпокойство, тревожност, нервност, безсъние, треперене или смущения във функцията на стомаха или червата. Ако след спиране на приема на Tramal retard 100 mg и при Вас се появят някои от изброените нарушения, моля да се обърнете към лекаря си.

4.   КАКВИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

Подобно на всички лекарства, Tramal retard 100 mg може да предизвика нежелани лекарствени реакции. Нежеланите лекарствени реакции O6HJ се класифицират както следва: много чести (повече от 1 на 10 пацие!

(повече от 1 на 100 пациента), нечесги (повече от 1 на 1000 паци«J 

(повече от 1 на 10 000 пациенти), много редки (1 или по-малко от 1 на 10 000 пациенти, включително единични изолирани случаи).

Най-честите нежелани лекарствени реакции по време на лечение с Tramai retard 100 mg са гаденето и световъртежа (замаяност), като всеки един от тях се срещат при повече от 1 на 10 от пациентите.

Нарушения от страна на сърцето и циркулацията:

Нечесги    Въздействие]# върху сърцето и циркулацията

(сърцебиене и прескачане на сърцето, ускорен пулс, чувство на прималяване и колапс). Тези нежелани ефекти по-специално могат да се появят при пациенти, които са в изправено състояние или са подложени на физическо натоварване.

Редки  Брадикардия (забавен сърдечен пулс), повишаване на

кръвното налягане

Нарушения от страна на нервната система:

Много чести  Световъртеж (замаяност)

Чести  Главоболие, обърканост

Редки  Промени в апетита,   паресгезии      (изтръпване,

безчувственост и мравучкане) на ръцете и краката, треперене, затруднено дишане, епилептични гърчове.

При надвишаване на препоръчителните дози, или при едновременно приемане на  други  продукти, които

подтискат мозъчните функции, може дишането да се забави.

Епилептиформените гърчове са наблюдавани предимно след прилагане на високи дози tramadol или при едновременно използване с лекарства, които увеличават предразположението към гърчове.

Психични нарушения:

Редки  Халюцинации, обърканост за време и място, нарушения

на съня и кошмарни сънища.

Нежелани реакции от страна на психиката могат да се появят след прилагане на Tramai retard 100 mg и показват индивидуални различия по отношение на интензитета и естеството си (в зависимост от личностните особености и продължителността на лечение). Тук спадат промени в настроението (обикновено приповдигнато добро настроение, и по-рядко раздразнително), променена двигателна активност (обикновено снижена, по-рядко увеличена), и нарушения в когнитивната и сензорната перцепция (променени усещания и представи, да доведе до погрешна преценка).

Може да се развие лекарствена зависимост. 

Нарушения на зрението:

Редки  Замъглено, неясно виждане

Нарушения от страна на дихателната система:

Има съобщения за влошаване на съществуваща астма, въпреки, че не е установено, дали това е причинено от tramadol или не.

Нарушения от страна на стомашно-чревния тракт:

Много чести  Гадене

Чести  Повръщане, запек, сухост в устата

Нечести    Повдигане, неприятно усещане в стомаха (чувство на

тежест или подуване)

Нарушения от страна на кожата:

Чести  Изпотяване

Нечести    Кожни реакции (т.е. сърбеж,     обрив)

Нарушения от страна на опорно-двигателния апарат:

Редки  Мускулна слабост

Нарушения от страна на черния дроб и жлъчните пътиша:

Единични Увеличени стойности на чернодробните ензими

изолирани случаи

Нарушения от страна на пикочната система:

Редки  Трудно уриниране и намалено количество на урината,

спрямо нормалното

От страна на организма като цяло:

Редки  Алергични реакции (напр. затруднено дишане, свиркащо

дишане, оток на кожата) и шок (внезапна остра сърдечна и циркулаторна недостатъчност)

Ако Tramal retard 100 mg се употребява продължително време, съществува малък риск от развитие на физическа зависимост и от появата на абстинентни реакции след спиране лечението с продукта (моля, вижте раздела "Ефекти след спиране на лечението с продукта Tramal retard 100 mg"

Ако у Вас се появи някоя от изброените по-горе сериозни нежелани лекарствени реакции, веднага потърсете лекарска помощ. Ако се появят други нежелани лекарствени реакции, моля да се консултирате с Ваш относно начина на продължаване на лечението.

Ако забележите появата на някакви нежелани лекарствени реакции, които не са описани в тази листовка, или ако не сте сигурни дали Tramal retard 100 mg действа, моля уведомете Вашият лекар или аптекар.

5.   КАК ТРЯБВА ДА СЪХРАНЯВАТЕ TRAMAL RETARD 100 mg

Не бива да използвате Tramal retard 100 mg след датата на изтичане на срока на годност, отпечатана на картонената опаковка и върху лентата на таблетките. Съхранявайте Tramal retard 100 mg на място, недостъпно за деца.

6.   ПРОИЗВОДИТЕЛ

Grunenthal GmbH

Zweifaller Strasse 112, D-52224 Stolberg Germany

Farmaceutici Formenti s.p.a.

via di Vittorio 2,1-21040 Origgio (VA)

Italy

Дата на последна редакция - ноември 2001 год.

В настоящата листовка:

1.   Какво представлява Tramal retard 150 mg и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете преди да започнете лечение с Tramal retard 150 mg

3.   Как се прилага Tramal retard 150 mg

4.   Какви са възможните нежелани реакции

5.   Как трябва да съхранявате Tramal retard 150 mg

Tramal® retard 150 mg - таблетки c удължено освобождаване

Tramadol

•     Лекарствено вещество, съдържащо се в Tramal retard 150 mg е tramadol

•     Всяка таблетка с удължено освобождаване Tramal retard 150 mg съдържа 150 mg tramadol

•     Помощни вещества: микрокристална целулоза, хипромелоза, магнезиев стеарат, колоиден силициев хидроксид, лактоза-монохидрат, макрогол 6000, пропилен гликол, талк, титаниев диоксид, хинолиново жълто (Е 104), червен железен оксид (Е 172).

Притежател на разрешението за употреба

Grunenthal GmbH, Zieglerstrasse 6, 52078 Aachen, Германия

Адрес за кореспонденция: Р.О. Box 50 04 44, 52088 Aachen, Германия

1.   КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА TRAMAL RETARD 150 mg И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Tramal retard 150 mg е предназначен за облекчаване на умерена до силна

болка.

Tramadol, лекарственото вещество, съдържащо централно действащо обезболяващо лекарство, аналгетици. Облекчава болката посредством действието си върху специфични нервни клетки, разположени в гръбначния мозък и в главния мозък. Тези нервни клетки имат свойството да намаляват усещането за болка и тази тяхна физиологична функция се засилва под действието на tramadol.

Tramal retard 150 mg се предлага под формата на таблетки с удължено освобождаване опаковани в кутии по 10, 30, 50, 60 таблетки.

2.   КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ЛЕЧЕНИЕ С TRAMAL RETARD 150 mg

НЕ ТРЯБВА ДА ВЗЕМАТЕ Tramal retard 150 mg:

•     ако сте алергични към tramadol или към някой от останалите компоненти, съдържащи се в продукта Tramal retard 150 mg

•     ако имате остро отравяне с алкохол или със сънотворни, или с болкоуспокояващи, или с психотропни медикаменти (лекарства, които влияят върху настроението и емоциите);

•     ако вземате по същото време инхибитори на МАО (определен вид лекарства за лечение на депресията) или ако сте вземали този тип лекарства през последните 2 седмици.

Tramal retard 150 mg не бива да се използва за лечение на проявите на абстинентен синдром при лица със зависимост от наркотични вещества.

Бъдете особено предпазливи, когато използвате Tramal retard 150 mg

Преди да започнете лечение с продукта Tramal retard 150 mg, трябва задължително да предупредите лекуващия си лекар:

•     ако подозирате, че може да имате зависимост към други силнодейсгващи болкоуспокоителни (опиати);

•     ако имате нарушения на съзнанието (ако чувствате главата си празна или лека, или ако припадате, или ако Ви прилошава);

•     ако сте в състояние на шок (студеното изпотяване може да е признак на шок);

•     ако имате повишено налягане в черепа (например след травми на главата или при мозъчно заболяване);

•     ако имате затруднено дишане;

•     ако страдате от епилепсия или от гърчове (припадъци);

•     ако имате някакво заболяване на черния дроб или на бъбреците;

•     ако страдате от непоносимост към лактоза.

Трябва задължително да се посъветвате с лекаря и в случай, че някой от гореизброените проблеми'се появи по време на лечението с продукта Tramal retard 150 mg, а също и тогава, когато сте имали подобни проблеми в миналото.

Приемане на Tramal retard 150 mg с храна и питиета

Трябва да избягвате употребата на алкохол по време на лечение с 150 mg

Бременност

Ако сте бременни, лекарят би Ви предписал лечение с Tramal retard 150 mg само ако е абсолютно наложително. По правило, използването на Tramal retard 150 mg в такова състояние не се препоръчва, тъй като не са провеждани изследвания за установяване на безопасността на продукта при бременни жени. Винаги преди да започнете лечение с някакъв продукт, е редно да се посъветвате с лекар или с аптекар.

Кърмене

Ако кърмите, не се препоръчва да предприемете лечение с Tramal retard 150 mg.

Винаги преди да започнете лечение с някакъв продукт, е редно да се посъветвате с лекар или с аптекар.

Способност за шофиране и работа с машини

Tramal retard 150 mg може да повлияе върху реакциите Ви. Ако те са засегнати, не бива да шофирате, да използвате уреди, да управлявате машини, нито да извършвате каквато и да е дейност без да имате стабилна опора!

Важна информация за един от компонентите на Tramal retard 150 mg

Таблетките Tramal retard 150 mg съдържат лактоза. Ако страдате от рядко срещаното наследствено заболяване, наречено непоносимост към галактоза, от недостатъчност на ензима лактаза или от глюкозо-галактозна малабсорбция, моля непременно да се обърнете за съвет към лекаря си.

Приемане на други лекарствени продукт

Моля непременно да уведомите лекаря си или аптекар, ако в момента приемате

или ако неотдавна сте се лекували с други лекарства, дори и ако те се продават

в аптеките без рецепта.

•     Не вземайте Tramal retard 150 mg, ако се лекувате с инхибитори на МАО (определен тип лекарства за лечение на депресиите).

•     Ако употребявате алкохол или някакви медикаменти, които също какхо и Tramal retard 150 mg подтискат мозъчните функции, нежелани реакции на Tramal retard 150 mg, засягащи мозъчните функции могат да се усилят.

•     Ако използвате Tramal retard 150 mg едновременно с лекарствени продукти, които съдържат карбамазепин (лекарство за лечение на епилептични припадъци), тези продукти могат да намалят болкоуспокояващия ефект на Tramal retard 150 mg, както и да скъсят времетраенето на този ефект.

•     Ако вземате Tramal retard 150 mg едновременно с продукти, които увеличават податливостта Ви към припадъци, или ако самите те могат да предизвикват гърчове и припадъци (например антидепресанти, или продукти за лечение на някои психични болести), в редки случаи може да се появят припадъци.

•     Ако вземате Tramal retard 150 mg заедно с определен тип антидепре, които засилват действието на серотонина (хормоноподобно произвеждано от организма, което участва в предаването нг импулси), възможно е при много малка част от случаите да наречения "серотонинов синдром". Признаци на серотонинов си! 

да са:   обърканост, безпокойство, висока температура, изпотяване,

некоординирани движения на крайниците или на очите, неконтролируемо свиване на мускули, или диария.

• Ако вземате Tramal retard 150 mg заедно с продукти за предотвратяване на патологично съсирване на кръвта, спадащи към групата на т. нар. кумаринови производни (напр. варфарин), противосъсирващото действие на такива продукти може да се промени и да се появят малки точковидни кръвоизливи (екхимозни кръвоизливи).

3,   КАК ДА ВЗЕМАТЕ TRAMAL RETARD 150 mg

Винаги вземайте Tramal retard 150 mg при точно спазване на указанията на лекаря. Ако не сте напълно сигурни, трябва да се посъветвате отново с лекаря или с аптекар.

Ако лекарят не Ви е предписал друго, би трябвало да вземате Tramal retard 150 mg по следния начин:

Лица в активна възраст и подрастващи над 12 годишна възраст:

1 таблетка Tramal retard 150 mg (150 mg tramadol) два пъти дневно, за предпочитане сутрин и вечер.

Не вземайте повече от 400 mg tramadol на ден, освен по изрично указание на лекаря.

Деца:

Tramal retard 150 mg не е подходящ за лечение на деца на възраст под 12 години.

Пациенти в напреднала и старческа възраст:

При пациенти в старческа възраст (над 75 години) може да се наблюдава забавено отделяне от организма на лекарственото вещество - tramadol. Ако това се установи и във Вашия случай, лекуващият лекар сигурно ще Ви даде указания да удължите интервала между отделните приеми.

Пациенти със заболявания на черния дроб и бъбреците:

Ако страдате от тежко заболяване на черния дроб или на бъбреците, не се препоръчва да използвате Tramal retard 150 mg. В случаи на по-леко протичане на такива заболявания, вероятно лекарят ще Ви даде указания да удължите интервала между отделните приеми.

Как трябва да вземат таблетките от продукта Tramal retard 150 mg:

Таблетките Tramal retard 150 mg трябва винаги да се поглъщат цели, бездахе счупват, стриват или сдъвкват, и с обилно количество течност, за иреш^^ще? сутрин и вечер. Таблетките могат да се вземат на гладно или пр^времеЗ| * хранене.      ffSY§t&tilk

т

% 

Продължителност на лечението:

Не бива да вземате Tramal retard 150 mg по-дълго, отколкото е необходимо. Ако е необходимо по-продължително лечение, лекарят Ви ще проверява редовно, през кратки интервали (ако е необходимо и чрез спиране на лечението) дали трябва да продължите лечението с Tramal retard 150 mg и в каква доза на продукта.

Ако Ви се струва, че ефектът на Tramal retard 150 mg е прекадено силен или прекадено слаб, трябва да обсъдите това с лекаря или с аптекар.

Ако сте взели повече таблетки Tramal retard 150 mg, отколкото трябва

Ако по грешка вземете наведнъж две еднократни дози от Tramal retard 150 mg, това обикновено не води до отрицателни последици. Ако болката се появи отново, продължете да вземате Tramal retard 150 mg както обикновено.

След приемане на много високи дози могат да се появят точковидно стеснени зеници (като върха на карфица), повръщане, спадане на кръвното налягане, ускорен пулс, колапс, нарушения на съзнанието до кома включително (пълна тежка загуба на съзнание), епилептични припадъци и затруднено дишане до спиране на дишането. В такива случаи спешно трябва да се повика лекар.

Ако сте забравили да вземете Tramal retard 150 mg

Ако сте пропуснали да вземете таблетката, много вероятно е болката да се появи отново. Не бива да вземате двойна доза, за да компенсирате пропуснатата еднократна доза, а трябва просто да продължите да вземате таблетките, както обикновено.

Ефекти при спиране на лечението с продукта Tramal retard 150 mg

Ако временно прекъснете или прекратите лечението с Tramal retard 150 mg твърде рано, много вероятно е болката да се появи отново. Ако искате да прекратите лечението поради неприемливи нежелани лекарствени реакции, моля да се посъветвате преди това с лекаря си.

По принцип, след прекратяване на лечението с Tramal retard 150 mg, не се появяват последствия. Въпреки това, при много малък брой пациенти, които са приемали tramadol по-продължително време, се съобщава за появата на последствия, проявени като безпокойство, тревожност, нервност, безсъние, треперене или смущения във функцията на стомаха или червата. Ако след спиране на приема на Tramal retard 150 mg и при Вас се появят някои от изброените нарушения, моля да се обърнете към лекаря си.

4.   КАКВИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

Подобно на всички лекарства, Tramal retard 150 mg може нежелани лекарствени реакции. Нежеланите лекарствени реак се класифицират както следва: много чести (повече от 1 на 10 (повече от 1 на 100 пациента), нечести (повече от 1 на 1000

(повече от 1 на 10 000 пациенти), много редки (1 или по-малко от 1 на 10 000 пациенти, включително единични изолирани случаи).

Най-честите нежелани лекарствени реакции по време на лечение сТгаmaI retard 150 mg са гаденето и световъртежа (замаяност), като всеки един от тях се срещат при повече от 1 на 10 от пациентите.

Нарушения отстрана на сърцето и циркулацията:

Нечести    Въздействието върху сърцето и циркулацията

(сърцебиене и прескачане на сърцето, ускорен пулс, чувство на прималяване и колапс). Тези нежелани ефекти по-специално могат да се появят при пациенти, които са в изправено състояние или са подложени на физическо натоварване.

Редки  Брадикардия (забавен сърдечен пулс), повишаване на

кръвното налягане

Световъртеж (замаяност)

Главоболие, обърканост

Промени в апетита, парестезии (изтръпване, безчувственост и мравучкане) на ръцете и краката, треперене, затруднено дишане, епилептични гърчове.

При надвишаване на препоръчителните дози, или при едновременно приемане на други продукти, които подтискат мозъчните функции, може дишането да се забави.

Епилептиформените гърчове са наблюдавани предимно след прилагане на високи дози tramadol или при едновременно използване с лекарства, които увеличават предразположението към гърчове.

Халюцинации, обърканост за време и място, нарушения на съня и кошмарни сънища.

Нежелани реакции от страна на психиката могат да се появят след прилагане на Tramal retard 150 mg и показват индивидуални различия по отношение на интензитета и естеството си (в зависимост от личностните особености и продължителността на лечение). Тук спадат промени в настроението (обикновено приповдигнато добро настроение, и по-рядко раздразнително), променена двигателна активност (обикновено снижена, по-рядко увеличена), и нарушения в когнитивната и сензорната перцепция (променени усещания и представи^^^б^й&^^к да доведе до погрешна преценка). //

Може да се развие лекарствена зависимост/* 

Нарушения на зрението:

Редки  Замъглено, неясно виждане

Нарушения от страна на дихателната система:

Има съобщения за влошаване на съществуваща астма, въпреки, че не е установено, дали това е причинено от tramadol или не.

Нарушения от страна на стомашно-чревния тракт:

Много чести  Гадене

Чести  Повръщане, запек, сухост в устата

Нечесги    Повдигане, неприятно усещане в стомаха (чувство на

тежест или подуване)

Нарушения от страна на кожата:

Чести  Изпотя ва не

Нечесги    Кожни реакции (т.е.  сърбеж, обрив)

Нарушения от страна на опорно-двигателния апарат:

Редки  Мускулна слабост

Нарушения от страна на черния дроб и жлъчните пътища:

Единични Увеличени стойности     на  чернодробните ензими

изолирани случаи

Нарушения от страна на пикочната система:

Редки  Трудно уриниране и намалено количество на урината,

спрямо нормалното

От страна на организма като цяло:

Редки  Алергични реакции (напр. затруднено дишане, свиркащо

дишане, оток на кожата) и шок (внезапна остра сърдечна и циркулаторна недостатъчност)

Ако Tramal retard 150 mg се употребява продължително време, съществува малък риск от развитие на физическа зависимост и от появата на абстинентни реакции след спиране лечението с продукта (моля, вижте раздела "Ефекти след спиране на лечението с продукта Tramal retard 150 mg"

Ако у Вас се появи някоя от изброените по-горе сериозни нежелани лекарствени реакции, веднага потърсете лекарска помощ. Ако се поя\ нежелани лекарствени реакции, моля да се консултирате с относно начина на продължаване на лечението.   //£?/'

'/деШпУ 

Ако забележите появата на някакви нежелани лекарствени реакции, които не са описани в тази листовка, или ако не сте сигурни дали Tramal retard 150 mg действа, моля уведомете Вашият лекар или аптекар.

5.   КАК ТРЯБВА ДА СЪХРАНЯВАТЕ TRAMAL RETARD 150 mg

Не бива да използвате Tramal retard 150 mg след датата на изтичане на срока на годност, отпечатана на картонената опаковка и върху лентата на таблетките. Съхранявайте Tramal retard 150 mg на място, недостъпно за деца.

6.   ПРОИЗВОДИТЕЛ

Grunenthal GmbH

Zweifaller Strasse 112, D-52224 Stolberg Germany

Farmaceutici Formenti s.p.a.

via di Vittorio 2,1-21040 Origgio (VA)

Italy

Дата на последна редакция - ноември 2001 год.

 

 

ЛИСТОВКА

В настоящата листовка:

1.   Какво представлява Tramal retard 200 mg и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете преди да започнете лечение с Tramal retard 200 mg

3.   Как се прилага Tramal retard 200 mg

4.   Какви са възможните нежелани реакции

5.   Как трябва да съхранявате Tramal retard 200 mg

Tramal® retard 200 mg - таблетки c удължено освобождаване

Tramadol

•     Лекарствено вещество, съдържащо се в Tramal retard 200 mg е tramadol

•     Всяка таблетка с удължено освобождаване Tramal retard 200 mg съдържа 200 mg tramadol

•     Помощни вещества: микрокрисгална целулоза, хипромелоза, магнезиев стеарат, колоиден силициев хидроксид, лактоза-монохидрат, макрогол 6000, пропилен гликол, талк, титаниев диоксид, хинолиново жълто (Е 104), червен железен оксид (Е 172), кафяв железен оксид (Е 172).

Притежател на разрешението за употреба

Grunenthal GmbH, Zieglerstrasse 6, 52078 Aachen, Германия

Адрес за кореспонденция: Р.О. Box 50 04 44, 52088 Aachen, Германия

1.   КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА TRAMAL RETARD 200 mg И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Tramal retard 200 mg е предназначен за облекчаване на умерена до силна болка.

Tramadol, лекарственото вещество, съдържащо се в Tramal retd централно действащо обезболяващо лекарство от групата на /«HI

аналгетици. Облекчава болката посредством действието си върху специфични нервни клетки, разположени в гръбначния мозък и в главния мозък. Тези нервни клетки имат свойството да намаляват усещането за болка и тази тяхна физиологична функция се засилва под действието на tramadol.

Tramal retard 200 mg се предлага под формата на таблетки с удължено освобождаване опаковани в кутии по 10, 30, 50, 60 таблетки.

2.   КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ЛЕЧЕНИЕ С TRAMAL RETARD 200 mg

НЕ ТРЯБВА ДА ВЗЕМАТЕ Tramal retard 200 mg;

•     ако ere алергични към tramadol или към някрй от останалите компоненти, съдържащи се в продукта Tramal retard 200 mg.!

•     ако имате остро отравяне с алкохол или със сънотворни, или с болкоуспокояващи, или с психотропни медикаменти (лекарства, които влияят върху настроението и емоциите);

•     ако вземате по същото време инхибитори на МАО (определен вид лекарства за лечение на депресията) или ако сте вземали този тип лекарства през последните 2 седмици.

Tramal retard 200 mg не бива да се използва за лечение на проявите на абегинентен синдром при лица със зависимост от наркотични вещества.

Бъдете особено предпазливи, когато използвате Tramal retard 200 mg

Преди да започнете лечение с продукта Tramal retard 200 mg, трябва задължително да предупредите лекуващия си лекар:

•     ако подозирате, че може да имате зависимост към други силнодейсгващи болкоуспокоителни (опиати);

•     ако имате нарушения на съзнанието (ако чувствате главата си празна или лека, или ако припадате, или ако Ви прилошава);

•     ако сте в състояние на шок (студеното изпотяване може да е признак на шок);

•     ако имате повишено налягане в черепа (например след травми на главата или при мозъчно заболяване);

•     ако имате затруднено дишане;

•     ако страдате от епилепсия или от гърчове (припадъци);

•     ако имате някакво заболяване на черния дроб или на бъбреците;

•     ако страдате от непоносимост към лактоза.

Трябва задължително да се посъветвате с лекаря и в случай, че някой от гореизброените проблеми се появи по време на лечението с продукта Tramal retard 200 mg, а също и тогава, когато сте имали подобни проблеми в миналото.

Приемане на Tramal retard 200 mg с храна и питиета

Трябва да избягвате употребата на алкохол по време на лечение 

Бременност

Ако сте бременни, лекарят би Ви предписал лечение с Tramal retard 200 mg само ако е абсолютно наложително. По правило, използването на Tramal retard 200 mg в такова състояние не се препоръчва, тъй като не са провеждани изследвания за установяване на безопасността на продукта при бременни жени. Винаги преди да започнете лечение с някакъв продукт, е редно да се посъветвате с лекар или с аптекар.

Кърмене

Ако кърмите, не се препоръчва да предприемете лечение с Tramal retard 200 mg.

Винаги преди да започнете лечение с някакъв продукт, е редно да се посъветвате с лекар или с аптекар.

Способност за шофиране и работа с машини

Tramal retard 200 mg може да повлияе върху реакциите Ви. Ако те са засегнати, не бива да шофирате, да използвате уреди, да управлявате машини, нито да извършвате каквато и да е дейност без да имате стабилна опора!

Важна информация за един от компонентите на Tramal retard 200 mg

Таблетките Tramal retard 200 mg съдържат лактоза. Ако страдате от рядко срещаното наследствено заболяване, наречено непоносимост към галактоза, от недостатъчност на ензима лактаза или от глюкозо-галактозна малабсорбция, моля непременно да се обърнете за съвет към лекаря си.

Приемане на други лекарствени продукт

Моля непременно да уведомите лекаря си или аптекар, ако в момента приемате

или ако неотдавна сте се лекували с други лекарства, дори и ако те се продават

в аптеките без рецепта.

•     Не вземайте Tramal retard 200 mg, ако се лекувате с инхибитори на МАО (определен тип лекарства за лечение на депресиите).

•     Ако употребявате алкохол или някакви медикаменти, които също както и Tramal retard 200 mg подтискат мозъчните функции, нежелани реакции на Tramal retard 200 mg, засягащи мозъчните функции могат да се усилят.

•     Ако използвате Tramal retard 200 mg едновременно с лекарствени продукти, които съдържат карбамазепин (лекарство за лечение на епилептични припадъци), тези продукти могат да намалят болкоуспокояващия ефект на Tramal retard 200 mg, както и да скъсят времетраенето на този ефект.

•     Ако вземате Tramal retard 200 mg едновременно с продукти, които увеличават податливостта Ви към припадъци, или ако самите те могат да предизвикват гърчове и припадъци (например антидепресанти, или продукти за лечение на някои психични болести), в редки случаи може да се появят припадъци.

•     Ако вземате Tramal retard 200 mg заедно с определен тип антиде^, които засилват действието на серотонина (хормоноподобнс ^ произвеждано от организма, което участва в предаването импулси), възможно е при много малка част от случаите наречения "серотонинов синдром". Признаци на серотонинов ш|дрф

да са: обърканост, безпокойство, висока температура, изпотяване, некоординирани движения на крайниците или на о

Споделете мнението си за ТРАМАЛ РЕТАРД 100МГ Х 10ТАБ

Web Statistics