Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ТОРЕС 50/12,5МГ Х 30ТАБЛ

Торес 50 mg/12,5 mg филмирани таблетки
Tores 50 mg/12,5 mg film-coated tablets


Активни вещества: Лозартан калий/хидрохлоротиазид
Losartan potassium/ hydrochlorothiazide


Прочетете внимателно пялата листовка, преди да приемате това лекарство.
- Запазете тази листовка. Може да имате нужда да я прочетете отново.
- Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
- Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите както Вашите. - Ако някоя от нежеланите реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка, моля информирайте Вашия лекар или фармацевт


В тази листовка ще намерите:
1. Какво представлява Торес и за какво се използва
2. Преди да приемате Торес
3. Как да приемате Торес
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Торес
6. Допълнителна информация


1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТОРЕС И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
ТОРЕСе комбинация от ангиотензин II рецепторен антагонист (лосартан) и диуретик (хидрохлоротиазид).
Ангиотензин II рецепторните антагонисти са вид антихипертензивни лекарства. Тези лекарства се използват за лечение на повишеното кръвно налягане (хипертония).
Диуретиците Ви стимулират да произвеждате повече урина и това спомага за понижаване на кръвното налягане. Диуретиците са също познати, като „водни" таблетки. Двете активни вещества на Торес работят съвместно, за да понижат кръвното Ви налягане. Те работят по-добре съвместно, отколкото всяко от тях приложено самостоятелно.

2.ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ТОРЕС
Не приемайте ТОРЕС:
- ако сте алергични (свръхчувствителни) към лосартан, хидрохлортиазид или към някое от от помощните вещества на това лекарство (вижте точка 6).
- ако сте алергични (свръхчувствителни) към група лекарства наречени "сулфонамидни" производни" (напр. други тиазиди, някои антибактериални лекарства като ко-тримоксазол
ТОРЕС е показан за лечение на есенциална хипертония (високо кръвно налягане,попитайте своя лекар, ако не сте сигурни).
- ако сте бременна повече от три месеца (Също така трябва да избягвате употребата на Торес и при ранна бременност -вижте раздел,,Бременност и кърмене")
- ако сте с тежко увредена чернодробна функция и/или страдате от холестаза (нарушен е притокът на жлъчка към черния дроб) или имате обструктивно увреждане на жлъчката
- ако имате тежко увредена бъбречна функция или бъбреците Ви не произвеждат никаква урина.
- ако сте с много ниско ниво на калий, много ниско ниво на натрий, или много високи нива на калций в кръвта, които не могат да бъдат коригирани с лечение
- ако имате много намален обем на телесната течност (хиповолемия)
- ако боледувате от подагра (заболяване, предизвикващо болезнено възпаление на ставите).


Обърнете специално внимание при употребата на ТОРЕС
- ако преди сте имали подуване на лицето, устните, гърлото и/или езика (ангиоедем)
- ако приемате диуретици (хапчета за отделяне на повече урина)
- ако сте на диета с ограничен прием на сол
- ако имате или сте имали тежко повръщане и/или диария
- ако имате сърдечна недостатъчност
- ако имате леко до умерено увредена бъбречна функция или ако имате стеснение на артериите на Вашите бъбреци (стеноза на бъбречната артерия)
или сте само с един функциониращ бъбрек, или неотдавна Ви е бил присаден бъбрек
- ако имате леко до умерено увреждане на чернодробната функция
- ако имате сърдечна недостатъчност (предизвикваща намален приток на кръв в кръвоносните съдове на сърцето) или мозъчно-съдова болест (причиняващо нарушено мозъчно кръвообращение)
- ако имате стеснение на артериите (атеросклероза), стенокардия (болка в гърдите поради слаба сърдечна функция)
- ако сте с „аортна или митрална стеноза" (стеснение на клапите на сърцето) или „хипертрофична кардиомиопатия" (заболяване, причиняващо задебеляване на сърдечния мускул)
- ако сте с диабет
- ако сте имали подагра
- ако имате или сте имали алергично заболяване, астма или заболяване, което причинява ставна болка, кожни обриви и треска (системен лупус еритематодес)
- ако сте с високи нива на калций и ниски на калий или сте на диета с ограничен прием на калий
- ако ще Ви бъде прилагана упойка (дори при зъболекар) или преди операция, или ще Ви бъдат правени изследвания за определяне функцията на паратироидните жлези, трябва да уведомите своя лекар или медицински персонал, че вземате таблетки лосартан калий и хидрохлоротиазид.
- ако боледувате от първичен хипералдостеронизъм (синдром свързан с повишена секреция на хормона алдостерон от надбъбречните жлези, причинен от аномалии в жлезите).
- Ако сте атлет, който се подлага на допинг тестове, тъй като Торес съдържа активни вещества, които могат да доведат до положителен резултат при провеждането на допинг тест. Възможният здравословен ефект от употребата на Торес като допинг не може да бъде прогнозиран, като тежките здравословни последици не могат да бъдат изключени.


Трябва да кажете на Вашия лекар ако мислите, че сте или ако сте бременна или може да забременеете. Торес не се препоръчва при ранна бременност и не трябва да се приема,ако сте бременна повече от три месеца, тъй като може сериозно да навреди на Вашето бебе на този етап от бременността (виж раздел ,,Бременност ").


Прием на други лекарства
Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства,включително лекарства, отпускани без рецепта. Диуретичните продукти, съдържащи се в ТОРЕС могат да взаимодействат с други медикаменти. Препарати съдържащи литий не следва да се приемат с ТОРЕС без непрекъснат контрол от Вашия лекар. Могат да бъдат уместни и специални предпазни мерки (напр. кръвни изследвания, ако приемате калиеви хранителни добавки, калий-съдържащи заместители на сол или калий съхраняващи лекарства (например някои диуретици), диуретици (таблетки за отделяне на повече урина), лекарства, които се свързват със загуба на калий или хипокалиемия като някои слабителни, лекарства за лечение на подагра, лекарства за контролиране на сърдечния ритъм или за диабет (орални продукти или инсулини). Важно е също Вашият лекар да е информиран, ако приемате други лекарства, които понижават кръвното налягане, стероиди, лекарства за лечение на рак, болкоуспокояващи, медикаменти за лечение на гьбични инфекции, лекарства за лечение на артрит, смоли използвани при висок холестерол, като холестирамин, медикаменти за мускулно релаксиране, хапчета за сън, опиати като морфин, „пресорни амини" като адреналин или други лекарства от същата група, таблетки за лечение на диабет или инсулин.
Моля, информирайте своя лекар, ако се планира приложение на йод съдържащи контрастни вещества, че провеждате лечение с ТОРЕС.


Прием на ТОРЕС с храни и напитки
Препоръчително е да не пиете алкохол докато приемате тези таблетки: алкохол и ТОРЕС могат взаимно да засилят ефекта си.
Диетична сол, приемана в прекомерни количества с храната може да неутрализира ефекта на Торес.
Торес може да се приема с или без храна.


Бременност и кърмене


Бременност
Трябва да кажете на Вашия лекар ако мислите, че сте бременна или може да забременеете. Вашият лекар ще ви посъветва да спрете приема на Торес преди да забременеете или веднага щом разберете, че сте бременна и ще ви предпише друг лекарствен продукт вместо Торес. Торес не се препоръчва при ранна бременност и не трябва да се приема след третия месец от бременността, защото може сериозно да навреди на Вашето бебе.


Кърмене
Кажете на Вашия лекар ако кърмите или възнамерявате да кърмите. Торес не се препоръчва при майки, които кърмят и Вашия лекар може да избере друго лечение за Вас ако искате да кърмите, особено при новородено или преждевременно родено бебе.


Използване при деца и юноши
Няма опит с използване на ТОРЕС при деца. Поради това ТОРЕС не трябва да се прилага при деца.


Използване при пациенти в старческа възраст
ТОРЕС действат еднакво добре и се понасят еднакво добре от възрастни и по-млади пациенти. Няма промяна на дозировката при пациенти в старческа възраст.


Шофиране и работа с машини
Когато започнете лечение с това лекарство, не трябва да извършвате дейности изискващи специално внимание (например, да карате кола или да работите на опасни машини)докато не разбере как понасяте лекарството.


Важна информация относно някои от съставките на ТОРЕС
ТОРЕС съдържа лактоза. Ако знаете от своя лекар, че не понасяте и не можете да приемате определени захари (имате непоносимост към някои захари), консултирайте се с него преди да приемете лекарството.


3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ ТОРЕС
Винаги приемайте ТОРЕС точно както Ви е казал Вашия лекар. Вашият лекар ще реши коя е подходящата доза ТОРЕС в зависимост от Вашето състояние и това дали приемате други лекарства. Важно е да продължите да приемате ТОРЕС толкова дълго, колкото е предписал Вашия лекар, тъй като това ще осигури постоянен контрол на Вашето кръвно налягане.
Трябва да поглъщате таблетката или половинките на таблетката цели, без да се дъвчат, с чаша вода. Може да приемате таблетките с или без храна.
Торес 100 mg/25 mg филмирани таблетки може да бъдат разделени на две равни половини,
всяка от които съдържа 50 mg лосартан и 12,5 mg хидрохлоротиазид.
Таблетките Торес са налични в две концентрации: Торес 50 mg/12,5 mg и 100 mg/25 mg.


Високо кръвно налягане
Обичайната доза ТОРЕС при повечето пациенти e таблетка ТОРЕС 50 mg/12,5 mg или 1/2 таблека Торес 100 mg/25 mg еднократно дневно за контрол на кръвното налягане за период от 24 часа.
Тя може да бъде увеличена до 2 таблетки еднократно дневно Торес 50 mg/12,5 mg или да се премине на 1 таблетка дневно Торес 100 mg/25 mg. Максималната дневна доза е 2 таблетки еднократно дневно Торес 50 mg/12,5 mg или 1 таблетка Торес 100 mg/25 mg еднократно дневно.
Могат да бъдат необходими до 4 седмици преди до почувствате пълния ефект от лечението. Трябва да си осигурите достатъчен прием на течности, за да не се обезводните (чувство на силна жажда). Възможно е някои нежелани реакции да се появят, вследствие на обезводняване.
Ако имате чувството, че ефекта от Торес е прекалено силен или прекалено слаб, моля кажете на Вашия лекар или фармацевт.


Ако сте приели повече от необходимата доза ТОРЕС
В случай на предозиране, уведомете своя лекар или незабавно отидете в болница, за да получите нужната медицинска помощ своевременно. Моля вземете тази листовка, останали таблетки и опаковката с Вас при Вашия лекар или в болницата, за да видят какви таблетки сте приемали.
Предозирането може да причини рязко понижаване на кръвното налягане, сърцебиене, забавен пулс, промяна в кръвните показатели и обезводняване.


Ако сте пропуснали да приемете ТОРЕС
Приемайте препоръчваната доза всеки ден.
В случай, че пропуснете да приемете таблетката, не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата. Просто продължете приема по обичайната схема.


Ако сте спрели приема на Торес
Никога не трябва да спирате лечението по своя собствена инициатива, освен ако не забележите сериозна нежелана реакция. Във всеки случай Вие трябва незабавно да се консултирате с Вашия лекар.


4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, ТОРЕС може да предизвика нежелани реакции, въпреки всеки ги получава.
Ако получите подобна реакция, спрете приема на таблетките лосартан и незабавно уведомете своя лекар или отидете в спешното отделение на най-близката болница:
Тежка алергична реакция (обрив, сърбеж, оток на лицето, устните, устата или гърлото, което може да причини затруднено преглъщане или дишане).
Това е тежка, но рядка нежелана реакция, която засяга повече от 1 до 10 на 10,000 пациенти. Може да Ви е нужна спешна медицинска помощ или хоспитализация.


Следните нежелани реакции са наблюдавани:


Чести: (засягащи 1 до пациенти 100):
• Кашлица, инфекция на горните дихателни пътища, запушване на носа, синузит, нарушения в синусите,
• Диария, коремна болка, гадене, диспепсия,
• Мускулна болка или спазъм, болка в крака, болка в гърба,
• Безсъние, главоболие, замайване,
• Слабост, умора, болка в гърдите,
Повишени нива на калий (което може да причини нарушение на сърдечния ритъм), променени кръвни показатели (понижени нива на хемоглобин и хематокрит).


Нечести: (засягащи от 1 до 100 пациенти на 1 000):
• Анемия, червени или кафеникави петна по кожата (понякога особено по ходилата, краката, ръцете и хълбоците, със ставна болка, подуване на ръцете и ходилата и стомашна болка), навяхване, понижение на белите кръвни клетки, проблеми със съсирването и навяхване,
• Загуба на апетит, повишени нива на пикочна киселина или подагра, повишени нива на кръвна захар, абнормни кръвни нива на електролити,
• Тревожност, нервност, паническо разстройство (повтарящи се пристъпи на паника), объркване, депресия, абнормни сънища, нарушен сън, сънливост, замаяност, увредена памет,
• Изтръпване или подобно усещане, болка в крайниците, тремор, мигрена, загуба на съзнание,
• Замъглено зрение, парене или смъдене в очите, конюнктивит, влошено зрително поле, виждане на предметите в жълто,
• Различни шумове в ушите - звънене, жужене, грохот или щракане, вертиго
• Ниско кръвно налягане, което може да е свързано с промяна на позата (замайване или слабост при ставане, гръдна жаба (болка в гърдите), абнормно сърцебиене, цереброваскуларен инцидент (преходен исхемичен пристъп, „мини инсулт"), сърдечен пристъп, сърцебиене,
• Възпаление на кръвоносните съдове, често свързано с кожен обрив или натъртване,
• Възпалено гърло, възпаление на гълтача, възпаление на гръкляна, задух, бронхит, пневмония, вода в белите дробове (причиняваща затруднено дишане), кървене от носа, отделяне на секреция от носа, запушване
• Запек, отделяне на газове, нервен стомах със стомашни спазми и възпаление (гастрит), повръщане, сухота в устата, възпаление на слюнчените жлези, зъбобол,
• Жълтеница (пожълтяване на очите и кожата), възпаление на панкреаса,
• Копривна треска, сърбеж, възпаление на кожата, обрив, зачервяване на кожата, чувствителност към светлина, суха кожа, изчервяване, изпотяване, косопад, тежка кожна реакция, характеризираща се с пришки (мехури) и лющене на най-горния слой на кожата
• Болка в ръцете, раменете, бедрата, колената или други стави, подуване на ставите, схващане, мускулна слабост, възпаление на ставите, хронична мускулна болка (фибриомиалгия)
• Често уриниране, включително нощем, абнормна бъбречна функция, включително възпаление на бъбреците, инфекция на пикочните пътища, захар в урината,
• Понижено сексуално желание, импотентност
• Оток на лицето, треска.


Редки: (случващи при 1 на 10 от 10000 пациенти)
• Хепатит (възпаление на черния дроб), нарушени показатели на чернодробната функция
• Тежка алергична (анафилактична) реакция


Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка, моля уведомете Вашия лекар.


5. Как да съхранявате Торес
Да се съхранява на място недостъпно за деца.
Да не се използва Торес след изтичане на датата отбелязана на кутията и блистера. Датата на изтичане на срока на годност се отнася за последния ден на отбелязания месец.
Да се съхранява при температура под 30° С. Съхранявайте Торес в оргиналната опаковка. Съхранявайте блистерите в картонената опаковка. Отваряйте блистерната опаковка, само ако ще вземате таблетка за прием.
Неизползваната част от лекарствата не бива да се изхвърля с отпадните води или битовите отпадъци. Попитайте Вашият фармацевт как да се освободите от лекарствата, които повече не са Ви необходими. Това ще помогне да защитим околната среда.


6. Допълнителна информация


Какво съдържа Торес 50 mg/12,5 mg филмирани таблетки


Активните вещества са:
- Лозартан калий
- хидрохлоротиазид


Една филмирана таблетка Торес 50 mg/12,5 mg съдържа 50 mg лозартан калий и 12,5 mg хидрохлоротиазид.
Една филмирана таблетка Торес 100 mg/25 mg съдържа 100 mg лозартан калий и 25 mg хидрохлоротиазид.


Помощни вещества са:


Ядро на таблетката:
Лактоза монохидрат
Микрокристална целулоза
Прежелатинизирано царевично нишесте
Колоиден силициев диоксид
Магнезиев стеарат


Филмова обвивка:
Хипромелоза
Макрогол 400
Титанов диоксид (Е171)


Как изглеждат Торес и какво съдържа неговата опаковка
Торес 50 mg/12,5 mg филмирани таблетки са бели, кръгли таблетки.


Торес се опакова в полимер/алуминиев блистер.


Опаковки по 7,14,28,30, 56, 60,90,98, 112,126, 154 или 196 филмирани таблетки Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.


Торес 100 mg/25 mg филмирани таблетки са бели, продълговати таблетки с делителна черта. Таблетката може да бъде разделена на две равни половини.


Торес се опакова в полимер/алуминиев блистер.


Опаковки по 10, 28, 30, 56, 60 , 98, 112 филмирани таблетки
Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.


Този продукт Ви носи 52 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Торес 50 mg/12,5 mg филмирани таблетки
Tores 50 mg/12,5 mg film-coated tablets


Активни вещества: Лозартан калий/хидрохлоротиазид
Losartan potassium/ hydrochlorothiazide

 
Прочетете внимателно пялата листовка, преди да приемате това лекарство.
- Запазете тази листовка. Може да имате нужда да я прочетете отново.
- Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
- Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите както Вашите. - Ако някоя от нежеланите реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка, моля информирайте Вашия лекар или фармацевт


В тази листовка ще намерите:
1. Какво представлява Торес и за какво се използва
2. Преди да приемате Торес
3. Как да приемате Торес
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Торес
6. Допълнителна информация


1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТОРЕС И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
ТОРЕСе комбинация от ангиотензин II рецепторен антагонист (лосартан) и диуретик (хидрохлоротиазид).
Ангиотензин II рецепторните антагонисти са вид антихипертензивни лекарства. Тези лекарства се използват за лечение на повишеното кръвно налягане (хипертония).
Диуретиците Ви стимулират да произвеждате повече урина и това спомага за понижаване на кръвното налягане. Диуретиците са също познати, като „водни" таблетки. Двете активни вещества на Торес работят съвместно, за да понижат кръвното Ви налягане. Те работят по-добре съвместно, отколкото всяко от тях приложено самостоятелно.

2.ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ТОРЕС
Не приемайте ТОРЕС:

- ако сте алергични (свръхчувствителни) към лосартан, хидрохлортиазид или към някое от  от помощните вещества на това лекарство (вижте точка 6).
- ако сте алергични (свръхчувствителни) към група лекарства наречени "сулфонамидни" производни" (напр. други тиазиди, някои антибактериални лекарства като ко-тримоксазол
ТОРЕС е показан за лечение на есенциална хипертония (високо кръвно налягане,попитайте своя лекар, ако не сте сигурни).
- ако сте бременна повече от три месеца (Също така трябва да избягвате употребата на Торес и при ранна бременност -вижте раздел,,Бременност и кърмене")
- ако сте с тежко увредена чернодробна функция и/или страдате от холестаза (нарушен е притокът на жлъчка към черния дроб) или имате обструктивно увреждане на жлъчката
- ако имате тежко увредена бъбречна функция или бъбреците Ви не произвеждат никаква урина.
- ако сте с много ниско ниво на калий, много ниско ниво на натрий, или много високи нива на калций в кръвта, които не могат да бъдат коригирани с лечение
- ако имате много намален обем на телесната течност (хиповолемия)
- ако боледувате от подагра (заболяване, предизвикващо болезнено възпаление на ставите).


Обърнете специално внимание при употребата на ТОРЕС
- ако преди сте имали подуване на лицето, устните, гърлото и/или езика (ангиоедем)
- ако приемате диуретици (хапчета за отделяне на повече урина)
- ако сте на диета с ограничен прием на сол
- ако имате или сте имали тежко повръщане и/или диария
- ако имате сърдечна недостатъчност
- ако имате леко до умерено увредена бъбречна функция или ако имате стеснение на артериите на Вашите бъбреци (стеноза на бъбречната артерия)
или сте само с един функциониращ бъбрек, или неотдавна Ви е бил присаден бъбрек
- ако имате леко до умерено увреждане на чернодробната функция
- ако имате сърдечна недостатъчност (предизвикваща намален приток на кръв в кръвоносните съдове на сърцето) или мозъчно-съдова болест (причиняващо нарушено мозъчно кръвообращение)
- ако имате стеснение на артериите (атеросклероза), стенокардия (болка в гърдите поради слаба сърдечна функция)
- ако сте с „аортна или митрална стеноза" (стеснение на клапите на сърцето) или „хипертрофична кардиомиопатия" (заболяване, причиняващо задебеляване на сърдечния мускул)
- ако сте с диабет
- ако сте имали подагра
- ако имате или сте имали алергично заболяване, астма или заболяване, което причинява ставна болка, кожни обриви и треска (системен лупус еритематодес)
- ако сте с високи нива на калций и ниски на калий или сте на диета с ограничен прием на калий
- ако ще Ви бъде прилагана упойка (дори при зъболекар) или преди операция, или ще Ви бъдат правени изследвания за определяне функцията на паратироидните жлези, трябва да уведомите своя лекар или медицински персонал, че вземате таблетки лосартан калий и хидрохлоротиазид.
- ако боледувате от първичен хипералдостеронизъм (синдром свързан с повишена секреция на хормона алдостерон от надбъбречните жлези, причинен от аномалии в жлезите).
- Ако сте атлет, който се подлага на допинг тестове, тъй като Торес съдържа активни вещества, които могат да доведат до положителен резултат при провеждането на допинг  тест. Възможният здравословен ефект от употребата на Торес като допинг не може да бъде прогнозиран, като тежките здравословни последици не могат да бъдат изключени.


Трябва да кажете на Вашия лекар ако мислите, че сте или ако сте бременна или може да  забременеете. Торес не се препоръчва при ранна бременност и не трябва да се приема,ако сте бременна повече от три месеца, тъй като може сериозно да навреди на Вашето бебе на този етап от бременността (виж раздел ,,Бременност ").


Прием на други лекарства
Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства,включително лекарства, отпускани без рецепта. Диуретичните продукти, съдържащи се в ТОРЕС могат да взаимодействат с други медикаменти. Препарати съдържащи литий не следва да се приемат с ТОРЕС без непрекъснат контрол от Вашия лекар. Могат да бъдат уместни и специални предпазни мерки (напр. кръвни изследвания, ако приемате калиеви хранителни добавки, калий-съдържащи заместители на сол или калий съхраняващи лекарства (например някои диуретици), диуретици (таблетки за отделяне на повече урина), лекарства, които се свързват със загуба на калий или хипокалиемия като някои слабителни, лекарства за лечение на подагра, лекарства за контролиране на сърдечния ритъм или за диабет (орални продукти или инсулини). Важно е също Вашият лекар да е информиран, ако приемате други лекарства, които понижават кръвното налягане, стероиди, лекарства за лечение на рак, болкоуспокояващи, медикаменти за лечение на гьбични инфекции, лекарства за лечение на артрит, смоли използвани при висок холестерол, като холестирамин, медикаменти за мускулно релаксиране, хапчета за сън, опиати като морфин, „пресорни амини" като адреналин или други лекарства от същата група, таблетки за лечение на диабет или инсулин.
Моля, информирайте своя лекар, ако се планира приложение на йод съдържащи контрастни вещества, че провеждате лечение с ТОРЕС.


Прием на ТОРЕС с храни и напитки
Препоръчително е да не пиете алкохол докато приемате тези таблетки: алкохол и ТОРЕС могат взаимно да засилят ефекта си.
Диетична сол, приемана в прекомерни количества с храната може да неутрализира ефекта на Торес.
Торес може да се приема с или без храна.


Бременност и кърмене


Бременност
Трябва да кажете на Вашия лекар ако мислите, че сте бременна или може да забременеете. Вашият лекар ще ви посъветва да спрете приема на Торес преди да забременеете или веднага щом разберете, че сте бременна и ще ви предпише друг лекарствен продукт вместо Торес. Торес не се препоръчва при ранна бременност и не трябва да се приема след третия месец от бременността, защото може сериозно да навреди на Вашето бебе.


Кърмене
Кажете на Вашия лекар ако кърмите или възнамерявате да кърмите. Торес не се препоръчва при майки, които кърмят и Вашия лекар може да избере друго лечение за Вас ако искате да кърмите, особено при новородено или преждевременно родено бебе.


Използване при деца и юноши
Няма опит с използване на ТОРЕС при деца. Поради това ТОРЕС не трябва да се прилага при деца.


Използване при пациенти в старческа възраст
ТОРЕС действат еднакво добре и се понасят еднакво добре от възрастни и по-млади пациенти. Няма промяна на дозировката при пациенти в старческа възраст.


Шофиране и работа с машини
Когато започнете лечение с това лекарство, не трябва да извършвате дейности изискващи специално внимание (например, да карате кола или да работите на опасни машини)докато не разбере как понасяте лекарството.


Важна информация относно някои от съставките на ТОРЕС
ТОРЕС съдържа лактоза. Ако знаете от своя лекар, че не понасяте и не можете да приемате определени захари (имате непоносимост към някои захари), консултирайте се с него преди да приемете лекарството.


3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ ТОРЕС
Винаги приемайте ТОРЕС точно както Ви е казал Вашия лекар. Вашият лекар ще реши коя е подходящата доза ТОРЕС в зависимост от Вашето състояние и това дали приемате други лекарства. Важно е да продължите да приемате ТОРЕС толкова дълго, колкото е предписал Вашия лекар, тъй като това ще осигури постоянен контрол на Вашето кръвно налягане.
Трябва да поглъщате таблетката или половинките на таблетката цели, без да се дъвчат, с чаша вода. Може да приемате таблетките с или без храна.
Торес 100 mg/25 mg филмирани таблетки може да бъдат разделени на две равни половини,
всяка от които съдържа 50 mg лосартан и 12,5 mg хидрохлоротиазид.
Таблетките Торес са налични в две концентрации: Торес 50 mg/12,5 mg и 100 mg/25 mg.


Високо кръвно налягане
Обичайната доза ТОРЕС при повечето пациенти e таблетка ТОРЕС 50 mg/12,5 mg или 1/2 таблека Торес 100 mg/25 mg еднократно дневно за контрол на кръвното налягане за период от 24 часа.
Тя може да бъде увеличена до 2 таблетки еднократно дневно Торес 50 mg/12,5 mg или да се премине на 1 таблетка дневно Торес 100 mg/25 mg. Максималната дневна доза е 2 таблетки еднократно дневно Торес 50 mg/12,5 mg или 1 таблетка Торес 100 mg/25 mg еднократно дневно.
Могат да бъдат необходими до 4 седмици преди до почувствате пълния ефект от лечението. Трябва да си осигурите достатъчен прием на течности, за да не се обезводните (чувство на силна жажда). Възможно е някои нежелани реакции да се появят, вследствие на обезводняване.
Ако имате чувството, че ефекта от Торес е прекалено силен или прекалено слаб, моля кажете на Вашия лекар или фармацевт.


Ако сте приели повече от необходимата доза ТОРЕС
В случай на предозиране, уведомете своя лекар или незабавно отидете в болница, за да получите нужната медицинска помощ своевременно. Моля вземете тази листовка, останали таблетки и опаковката с Вас при Вашия лекар или в болницата, за да видят какви таблетки сте приемали.
Предозирането може да причини рязко понижаване на кръвното налягане, сърцебиене, забавен пулс, промяна в кръвните показатели и обезводняване.


Ако сте пропуснали да приемете ТОРЕС
Приемайте препоръчваната доза всеки ден.
В случай, че пропуснете да приемете таблетката, не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата. Просто продължете приема по обичайната схема.


Ако сте спрели приема на Торес
Никога не трябва да спирате лечението по своя собствена инициатива, освен ако не забележите сериозна нежелана реакция. Във всеки случай Вие трябва незабавно да се консултирате с  Вашия лекар.


4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, ТОРЕС може да предизвика нежелани реакции, въпреки всеки ги получава.
Ако получите подобна реакция, спрете приема на таблетките лосартан и незабавно уведомете своя лекар или отидете в спешното отделение на най-близката болница:
Тежка алергична реакция (обрив, сърбеж, оток на лицето, устните, устата или гърлото, което може да причини затруднено преглъщане или дишане).
Това е тежка, но рядка нежелана реакция, която засяга повече от 1 до 10 на 10,000 пациенти. Може да Ви е нужна спешна медицинска помощ или хоспитализация.


Следните нежелани реакции са наблюдавани:


Чести: (засягащи 1 до пациенти 100):
• Кашлица, инфекция на горните дихателни пътища, запушване на носа, синузит, нарушения в синусите,
• Диария, коремна болка, гадене, диспепсия,
• Мускулна болка или спазъм, болка в крака, болка в гърба,
• Безсъние, главоболие, замайване,
• Слабост, умора, болка в гърдите,
Повишени нива на калий (което може да причини нарушение на сърдечния ритъм), променени кръвни показатели (понижени нива на хемоглобин и хематокрит).


Нечести: (засягащи от 1 до 100 пациенти на 1 000):
• Анемия, червени или кафеникави петна по кожата (понякога особено по ходилата, краката, ръцете и хълбоците, със ставна болка, подуване на ръцете и ходилата и стомашна болка), навяхване, понижение на белите кръвни клетки, проблеми със съсирването и навяхване,
• Загуба на апетит, повишени нива на пикочна киселина или подагра, повишени нива на кръвна захар, абнормни кръвни нива на електролити,
• Тревожност, нервност, паническо разстройство (повтарящи се пристъпи на паника), объркване, депресия, абнормни сънища, нарушен сън, сънливост, замаяност, увредена памет,
• Изтръпване или подобно усещане, болка в крайниците, тремор, мигрена, загуба на съзнание,
• Замъглено зрение, парене или смъдене в очите, конюнктивит, влошено зрително поле, виждане на предметите в жълто,
• Различни шумове в ушите - звънене, жужене, грохот или щракане, вертиго
• Ниско кръвно налягане, което може да е свързано с промяна на позата (замайване или слабост при ставане, гръдна жаба (болка в гърдите), абнормно сърцебиене, цереброваскуларен инцидент (преходен исхемичен пристъп, „мини инсулт"), сърдечен пристъп, сърцебиене,
• Възпаление на кръвоносните съдове, често свързано с кожен обрив или натъртване,
• Възпалено гърло, възпаление на гълтача, възпаление на гръкляна, задух, бронхит, пневмония, вода в белите дробове (причиняваща затруднено дишане), кървене от носа, отделяне на секреция от носа, запушване
• Запек, отделяне на газове, нервен стомах със стомашни спазми и възпаление (гастрит), повръщане, сухота в устата, възпаление на слюнчените жлези, зъбобол,
• Жълтеница (пожълтяване на очите и кожата), възпаление на панкреаса,
• Копривна треска, сърбеж, възпаление на кожата, обрив, зачервяване на кожата, чувствителност към светлина, суха кожа, изчервяване, изпотяване, косопад, тежка кожна реакция, характеризираща се с пришки (мехури) и лющене на най-горния слой на кожата
• Болка в ръцете, раменете, бедрата, колената или други стави, подуване на ставите, схващане, мускулна слабост, възпаление на ставите, хронична мускулна болка (фибриомиалгия)
• Често уриниране, включително нощем, абнормна бъбречна функция, включително възпаление на бъбреците, инфекция на пикочните пътища, захар в урината,
• Понижено сексуално желание, импотентност
• Оток на лицето, треска.


Редки: (случващи при 1 на 10 от 10000 пациенти)
• Хепатит (възпаление на черния дроб), нарушени показатели на чернодробната функция
• Тежка алергична (анафилактична) реакция


Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка, моля уведомете Вашия лекар.


5. Как да съхранявате Торес
Да се съхранява на място недостъпно за деца.
Да не се използва Торес след изтичане на датата отбелязана на кутията и блистера. Датата на изтичане на срока на годност се отнася за последния ден на отбелязания месец.
Да се съхранява при температура под 30° С. Съхранявайте Торес в оргиналната опаковка. Съхранявайте блистерите в картонената опаковка. Отваряйте блистерната опаковка, само ако ще вземате таблетка за прием.
Неизползваната част от лекарствата не бива да се изхвърля с отпадните води или битовите отпадъци. Попитайте Вашият фармацевт как да се освободите от лекарствата, които повече не са Ви необходими. Това ще помогне да защитим околната среда.


6. Допълнителна информация


Какво съдържа Торес 50 mg/12,5 mg филмирани таблетки


Активните вещества са:
- Лозартан калий
- хидрохлоротиазид


Една филмирана таблетка Торес 50 mg/12,5 mg съдържа 50 mg лозартан калий и 12,5 mg хидрохлоротиазид.
Една филмирана таблетка Торес 100 mg/25 mg съдържа 100 mg лозартан калий и 25 mg хидрохлоротиазид.


Помощни вещества са:


Ядро на таблетката:
Лактоза монохидрат
Микрокристална целулоза
Прежелатинизирано царевично нишесте
Колоиден силициев диоксид
Магнезиев стеарат


Филмова обвивка:
Хипромелоза
Макрогол 400
Титанов диоксид (Е171)


Как изглеждат Торес и какво съдържа неговата опаковка
Торес 50 mg/12,5 mg филмирани таблетки са бели, кръгли таблетки.


Торес се опакова в полимер/алуминиев блистер.


Опаковки по 7,14,28,30, 56, 60,90,98, 112,126, 154 или 196 филмирани таблетки Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.


Торес 100 mg/25 mg филмирани таблетки са бели, продълговати таблетки с делителна черта. Таблетката може да бъде разделена на две равни половини.


Торес се опакова в полимер/алуминиев блистер.


Опаковки по 10, 28, 30, 56, 60 , 98, 112 филмирани таблетки
Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Споделете мнението си за ТОРЕС 50/12,5МГ Х 30ТАБЛ

Web Statistics