Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ТОБРЕКС УНГВ. ОФТАЛМИКА 3МГ

Лекарственият продукт Tobrex®, съдържащ тобрамицин, е предназначен за локално лечение на външните възпалителни заболявания на очната ябълка.

Този продукт Ви носи 37 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

ТОБРЕКС 3 mg/g маз за очи /

TOBREX 3 mg/g eye ointment

Тобрамицин /(Tobramycin)

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да прилагате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

-     Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

-     Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

-     Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

-     Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка :

1.   Какво представлява ТОБРЕКС маз за очи и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете, преди да използвате ТОБРЕКС маз за очи

3.   Как да използвате ТОБРЕКС маз за очи

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате ТОБРЕКС маз за очи

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   Какво представлява ТОБРЕКС маз за очи и за какво се използва

ТОБРЕКС маз за очи е от групата лекарствени продукти, наречени противовъзпалителни.

Тази противовъзпалителна група включва антибиотици (тобрамицин в този случай), които са ефективни срещу широк спектър микроорганизми, които могат да инфектират окото (очите).

ТОБРЕКС маз за очи е предиазиачеи за лечение на външни бактериални инфекции на окото (очите) и неговите структури, причинени от бактерии, чувствителни към тобрамицин, при възрастни и деца над 1 годинка.

2.   Какво трябва да знаете преди да използвате ТОБРЕКС маз за очп Не използвайте ТОБРЕКС маз за очи:

ако сте алергични към тобрамицин или към някоя от останалите съставки на ТОБРЕКС маз за очи.

Предупреждения и предпазни мерки

ако изпитвате алергични реакции при използването на ТОБРЕКС маз за очи, преустановете употребата и се консултирайте с Вашия лекар. Алергичните реакции могат да варират от локализиран сърбеж или зачервяване на кожата до тежки алергични реакции^ реакция) или сериозни кожни реакции. Такива алергични реакции може използването на други антибиотици за локално или системно приложе]

(аминогликозиди).

посъветвайте се с Вашия лекар, ако използвате и друго антибиотично^^еИие. еднр>£еменар с ТОБРЕКС маз за очи. 

ако симптомите Ви се влошават или внезапно се възобновят, моля консултирайте се с Вашия лекар. Ако използвате ТОБРЕКС маз за очи продължително време, Вие може да станете по- податливи към други очни инфекции, мазта за очи може да забави заздравяването на очните рани.

ако вземате и други лекарства, моля прочетете също и част “Употреба на други лекарства и ТОБРЕКС маз за очи”.

Употреба на други лекарства и ТОБРЕКС маз за очи

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако използвате или наскоро сте използвали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Бременност и кърмене

По време на бременност ТОБРЕКС маз за очи трябва да се използва само, ако наистина е необходимо. Ако сте бременна или смятате, че може да сте бременна, или планирате да забременеете, консултирайте се с Вашия доктор или фармацевт преди да използвате това лекарство. ТОБРЕКС маз за очи не се препоръчва по време на кърмене.

Шофиране и работа с машини

Възможно е непосредствено след поставянето на ТОБРЕКС маз за очи да установите, че зрението Ви е краткотрайно замъглено. Не шофирайте и не работете с машини, докато зрението Ви не се проясни.

3.   Как да използвате ТОБРЕКС маз за очн

Винаги използвайте ТОБРЕКС маз за очи, точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Използвайте ТОБРЕКС маз за очи само за Вашите очи.

Възрастни и деца над 1 годинка:

При леки до умерени болестни състояния, обичайната доза е малко количество (лентичка с дължина приблизително 1,5 cm) от лекарствения продукт в засегнатото око (очи), два или три пъти дневно.

При тежки болестни състояния, обичайната доза е малко количество (лентичка с дължина приблизително 1,5 cm) от лекарствения продукт в засегнатото око (очи) на всеки три до четири часа през първите два дни, а след това по два или три пъти дневно, докато премине инфекцията. ТОБРЕКС маз за очи може да се прилага вечер при едновременно лечение с ТОБРЕКС капки за очи, разтвор, през деня.

Обичайната продължителност на лечението е 7-10 дни. Продължителността на лечението е по преценка на Вашия лекар.

ОБЪРНЕТЕ СТРАНИЦАТА ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

Обърнете сега>

3. Как да използвате ТОБРЕКС маз за очи. Колко да поставите

1.   Вземете тубата ТОБРЕКС и огледало.

2.   Измийте си ръцете.

3.   Отвъртете капачката.

4.   Дръжте тубата между палеца и показалеца.

5.   Наклонете главата назад- Разтворете клепача с почистения вече пръст, така че да се образува ‘джоб’ между него и окото. Лентичката маз трябва да попадне именно на това място.

6.   Приближете накрайника на тубата близо до окото. Използвайте огледалото, ако това Ви улеснява.

7.   Не докосвайте окото, клепача, заобикалящата ги площ или други повърхности с накрайника. Това може да замърси лекарствения продукт.

8.   Внимателно стиснете тубата, за да изпусне лентичка от ТОБРЕКС маз за очи (фигура2).

9.   След като поставите ТОБРЕКС маз за очи, пуснете клепача, мигнете няколко пъти, за да е сигурно, че лекарственият продукт е покрил цялата повърхност на окото. Внимателно затворете окото (очите) за няколко секунди; това е необходимо, за да попречите на ТОБРЕКС да премине към другите части на тялото.

10. Ако е необходимо да поставите ТОБРЕКС маз за очи и в двете очи, повторете стъпките и за другото око.

11. Затворете добре тубата веднага след употреба.

12. Използвайте само една и съща туба.

Ако използвате и други лекарствени продукти за очи (капки или маз), изчакайте 5 минути между поставянето на всяко от тях. Мазта за очи трябва да се постави последна.

Ако ТОБРЕКС маз за очи не попадне в окото, опитайте отново.

Ако сте поставили повече от необходимото количество ТОБРЕКС маз за очи, изплакнете цялото количество от окото/очите с хладка вода. Симптомите на предозиране могат да включват очно възпаление, зачервяване на окото, подуване на окото и сърбеж на клепача.

Ако сте пропуснали да поставите ТОБРЕКС маз за очи, продължете със следващата доза, както е планирано.. Ако обаче вече е време за следващата доза, прескочете пропуснатата и се върнете към Вашата обичайна схема на дозиране. Не поставяйте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Следните нежелани реакции са наблюдавани при употребата на ТОБРЕКС маз за очи:

Чести нежелани реакции {засягат 1 до 10 потребители на 100):

•     Ефекти, свързани с окото: очен дискомфорт, зачервяване на окото

Нечести нежелани реакции (засягат 1 до 10 потребители на 1 000):

•     Ефекти, свързани с окото: възпаление на очната повърхност, увреждане на роговицата, нарушение на зрението, замъглено зрение, зачервяване на клепача, подуване на окото и клепача, болка в окото, сухота в окото, очен секрет, очен сърбеж, увеличено слъзоотделяне

•     Ефекти, свързани с целия организъм: алергия (свръхчувствителност), главоболие, обрив, възпаление на кожата, намален растеж или брой на миглите, загуба на пигментация на кожата, сърбеж, суха кожа

Реакции с неизвестна честота (не може да бъде оценена от наличните данни):

•     Ефекти, свързани с окото: очна алергия, дразнене в окото, сърбеж на клепача

•     Ефекти, свързани с целия организъм: обрив, сериозна алергична реакция, сериозна кожна реакция (синдром на Stevens-Johnson^ еритема мултиформе)

Обикновено, Вие може да продължите употребата на мазта за очи, освен ако реакциите не са сериозни. Ако нещо Ви притеснява, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, оптометрист (оптик) или фармацевт. Това включва и всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване (вижте данните по-долу). Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

България

Изпълнителна агенция по лекарствата ул,,Дамян Груев” № 8

1303 София

Тел: +35 92 8903417

уебсайт: www.bda.bg

5.   Как да съхранявате ТОБРЕКС маз за очи

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте ТОБРЕКС маз за очи след срока на годност, отбелязан върху тубата и картонената опаковка след ’Тоден до”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Да не се замразява.

Да се съхранява в плътно затворена опаковка.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа ТОБРЕКС маз за очи

Активното вещество е тобрамицин. Един грам маз съдържа 3 mg тобрамицин.

Другите съставки са безводен хлорбутанол, течен парафин (минерално масло) и бял вазелин.

Как изглежда ТОБРЕКС маз за очи и какво съдържа опаковката

ТОБРЕКС маз за очи е бяла до почти бяла хомогенна маз за очи, която се доставя в опаковка, съдържаща туба от 3,5 g с пластмасов накрайник и пластмасова капачка.

Притежател на разрешението за Производител      Производител

За допълнителна информация относно това лекарство, моля свържете се с локалния представител на притежателя на разрешението за употреба:

България

Алкон България ЕООД 9+359295015 65

Дата на последно преразглеждане на листовката * запазена марка на Novartis

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

ТОБРЕКС 3 mg/g маз за очи /

TOBREX 3 mg/g eye ointment

Тобрамицин /(Tobramycin)

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да прилагате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

-     Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

-     Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

-     Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

-     Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка :

1.   Какво представлява ТОБРЕКС маз за очи и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете, преди да използвате ТОБРЕКС маз за очи

3.   Как да използвате ТОБРЕКС маз за очи

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате ТОБРЕКС маз за очи

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   Какво представлява ТОБРЕКС маз за очи и за какво се използва

ТОБРЕКС маз за очи е от групата лекарствени продукти, наречени противовъзпалителни.

Тази противовъзпалителна група включва антибиотици (тобрамицин в този случай), които са ефективни срещу широк спектър микроорганизми, които могат да инфектират окото (очите).

ТОБРЕКС маз за очи е предиазиачеи за лечение на външни бактериални инфекции на окото (очите) и неговите структури, причинени от бактерии, чувствителни към тобрамицин, при възрастни и деца над 1 годинка.

2.   Какво трябва да знаете преди да използвате ТОБРЕКС маз за очп Не използвайте ТОБРЕКС маз за очи:

ако сте алергични към тобрамицин или към някоя от останалите съставки на ТОБРЕКС маз за очи.

Предупреждения и предпазни мерки

ако изпитвате алергични реакции при използването на ТОБРЕКС маз за очи, преустановете употребата и се консултирайте с Вашия лекар. Алергичните реакции могат да варират от локализиран сърбеж или зачервяване на кожата до тежки алергични реакции^ реакция) или сериозни кожни реакции. Такива алергични реакции може използването на други антибиотици за локално или системно приложе]

(аминогликозиди).

посъветвайте се с Вашия лекар, ако използвате и друго антибиотично^^еИие. еднр>£еменар с ТОБРЕКС маз за очи. 

ако симптомите Ви се влошават или внезапно се възобновят, моля консултирайте се с Вашия лекар. Ако използвате ТОБРЕКС маз за очи продължително време, Вие може да станете по- податливи към други очни инфекции, мазта за очи може да забави заздравяването на очните рани.

ако вземате и други лекарства, моля прочетете също и част “Употреба на други лекарства и ТОБРЕКС маз за очи”.

Употреба на други лекарства и ТОБРЕКС маз за очи

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако използвате или наскоро сте използвали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Бременност и кърмене

По време на бременност ТОБРЕКС маз за очи трябва да се използва само, ако наистина е необходимо. Ако сте бременна или смятате, че може да сте бременна, или планирате да забременеете, консултирайте се с Вашия доктор или фармацевт преди да използвате това лекарство. ТОБРЕКС маз за очи не се препоръчва по време на кърмене.

Шофиране и работа с машини

Възможно е непосредствено след поставянето на ТОБРЕКС маз за очи да установите, че зрението Ви е краткотрайно замъглено. Не шофирайте и не работете с машини, докато зрението Ви не се проясни.

3.   Как да използвате ТОБРЕКС маз за очн

Винаги използвайте ТОБРЕКС маз за очи, точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Използвайте ТОБРЕКС маз за очи само за Вашите очи.

Възрастни и деца над 1 годинка:

При леки до умерени болестни състояния, обичайната доза е малко количество (лентичка с дължина приблизително 1,5 cm) от лекарствения продукт в засегнатото око (очи), два или три пъти дневно.

При тежки болестни състояния, обичайната доза е малко количество (лентичка с дължина приблизително 1,5 cm) от лекарствения продукт в засегнатото око (очи) на всеки три до четири часа през първите два дни, а след това по два или три пъти дневно, докато премине инфекцията. ТОБРЕКС маз за очи може да се прилага вечер при едновременно лечение с ТОБРЕКС капки за очи, разтвор, през деня.

Обичайната продължителност на лечението е 7-10 дни. Продължителността на лечението е по преценка на Вашия лекар.

ОБЪРНЕТЕ СТРАНИЦАТА ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

Обърнете сега>

3. Как да използвате ТОБРЕКС маз за очи. Колко да поставите

1.   Вземете тубата ТОБРЕКС и огледало.

2.   Измийте си ръцете.

3.   Отвъртете капачката.

4.   Дръжте тубата между палеца и показалеца.

5.   Наклонете главата назад- Разтворете клепача с почистения вече пръст, така че да се образува ‘джоб’ между него и окото. Лентичката маз трябва да попадне именно на това място.

6.   Приближете накрайника на тубата близо до окото. Използвайте огледалото, ако това Ви улеснява.

7.   Не докосвайте окото, клепача, заобикалящата ги площ или други повърхности с накрайника. Това може да замърси лекарствения продукт.

8.   Внимателно стиснете тубата, за да изпусне лентичка от ТОБРЕКС маз за очи (фигура2).

9.   След като поставите ТОБРЕКС маз за очи, пуснете клепача, мигнете няколко пъти, за да е сигурно, че лекарственият продукт е покрил цялата повърхност на окото. Внимателно затворете окото (очите) за няколко секунди; това е необходимо, за да попречите на ТОБРЕКС да премине към другите части на тялото.

10. Ако е необходимо да поставите ТОБРЕКС маз за очи и в двете очи, повторете стъпките и за другото око.

11. Затворете добре тубата веднага след употреба.

12. Използвайте само една и съща туба.

Ако използвате и други лекарствени продукти за очи (капки или маз), изчакайте 5 минути между поставянето на всяко от тях. Мазта за очи трябва да се постави последна.

Ако ТОБРЕКС маз за очи не попадне в окото, опитайте отново.

Ако сте поставили повече от необходимото количество ТОБРЕКС маз за очи, изплакнете цялото количество от окото/очите с хладка вода. Симптомите на предозиране могат да включват очно възпаление, зачервяване на окото, подуване на окото и сърбеж на клепача.

Ако сте пропуснали да поставите ТОБРЕКС маз за очи, продължете със следващата доза, както е планирано.. Ако обаче вече е време за следващата доза, прескочете пропуснатата и се върнете към Вашата обичайна схема на дозиране. Не поставяйте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Следните нежелани реакции са наблюдавани при употребата на ТОБРЕКС маз за очи:

Чести нежелани реакции {засягат 1 до 10 потребители на 100):

•     Ефекти, свързани с окото: очен дискомфорт, зачервяване на окото

Нечести нежелани реакции (засягат 1 до 10 потребители на 1 000):

•     Ефекти, свързани с окото: възпаление на очната повърхност, увреждане на роговицата, нарушение на зрението, замъглено зрение, зачервяване на клепача, подуване на окото и клепача, болка в окото, сухота в окото, очен секрет, очен сърбеж, увеличено слъзоотделяне

•     Ефекти, свързани с целия организъм: алергия (свръхчувствителност), главоболие, обрив, възпаление на кожата, намален растеж или брой на миглите, загуба на пигментация на кожата, сърбеж, суха кожа

Реакции с неизвестна честота (не може да бъде оценена от наличните данни):

•     Ефекти, свързани с окото: очна алергия, дразнене в окото, сърбеж на клепача

•     Ефекти, свързани с целия организъм: обрив, сериозна алергична реакция, сериозна кожна реакция (синдром на Stevens-Johnson^ еритема мултиформе)

Обикновено, Вие може да продължите употребата на мазта за очи, освен ако реакциите не са сериозни. Ако нещо Ви притеснява, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, оптометрист (оптик) или фармацевт. Това включва и всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване (вижте данните по-долу). Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

България

Изпълнителна агенция по лекарствата ул,,Дамян Груев” № 8

1303 София

Тел: +35 92 8903417

уебсайт: www.bda.bg

5.   Как да съхранявате ТОБРЕКС маз за очи

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте ТОБРЕКС маз за очи след срока на годност, отбелязан върху тубата и картонената опаковка след ’Тоден до”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Да не се замразява.

Да се съхранява в плътно затворена опаковка.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа ТОБРЕКС маз за очи

Активното вещество е тобрамицин. Един грам маз съдържа 3 mg тобрамицин.

Другите съставки са безводен хлорбутанол, течен парафин (минерално масло) и бял вазелин.

Как изглежда ТОБРЕКС маз за очи и какво съдържа опаковката

ТОБРЕКС маз за очи е бяла до почти бяла хомогенна маз за очи, която се доставя в опаковка, съдържаща туба от 3,5 g с пластмасов накрайник и пластмасова капачка.

Притежател на разрешението за Производител      Производител

За допълнителна информация относно това лекарство, моля свържете се с локалния представител на притежателя на разрешението за употреба:

България

Алкон България ЕООД 9+359295015 65

Дата на последно преразглеждане на листовката * запазена марка на Novartis

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за ТОБРЕКС УНГВ. ОФТАЛМИКА 3МГ

Web Statistics