Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ТЕРБИНАФИН ГЕННЕРИКОН 250МГ ТАБЛ. Х 28

Този продукт Ви носи 429 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Тербинафин (Terbinafim)

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка:

1.   Какво представлява Тербинафин Генерикон и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Тербинафин Генерикон

3.   Как да приемате Тербинафин Генерикон

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Тербинафин Генерикон

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   Какво представлява Тербинафин Генерикон и за какво се използва

Тербинафин Генерикон съдържа като активно вещество тербинафин, който е противогьбично средство. ТоЙ убива гъбичките чрез унищожаване на тяхната клетъчна мембрана.

Тербинафин Генерикон се използва за лечението на гьбичнн заболявалия по кожата и ноктите, познати като Tineay както и при гъбични инфекции на ноктите на ръцете и краката (наречени онихомикози), причинени от дерматофити.

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Тербинафин Генерикон Не приемайте Тербинафин Генерикон

ако сте алергични към тербинафин или към някоя от останалите съставки на Тербинафин Генерикон;

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар. Фармацевт или медицинска сестра поели да приемете Тербинафин Генерикон. ако:

имате чернодробни проблеми; имате бъбречни проблеми;

имате псориазис (вид кожно заболяване). Тербинафин Генерикон може да влоши псориазиса.

Деца и юноши

Употребата на Тербинафин Генерикон от деца и подрастващи под 17 години не ^препоръчва.

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемате други лекарства. Това е важно, тъй като Тербинафин Генерикон може да взаимодейства с другите лекарства. Това може да засили или намали ефекта и на двете лекарства.

Ако приемате някой от ПО-ДОЛУ изброените лекарствени ПРОДУКТИ, може да се наложи лекарят Ви да коригира дозировката на ТербинаФин Генерикон или на ДРУГОТО лекарство: рифампицин (лекарство, което се прилага за лечение на туберкулоза); циметидин (за лечение на язва на стомаха);

трициклични антидепресанти, селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, инхибитори на моноаминоксидазата (лекарства за лечение на Паркинсонова болест);

перорални контрацептиви (може да настъпят нарушения като кървене по време на цикъла или нередовен цикъл при някои пациенти жени)

бета-блохери (прилагат се за лечение на високо кръвно налягане и някои сърдечни заболявания);

антиаритмични средства (за лечение на сърдечни заболявания); циклоспорин (за предотвратяване отхвърляне на трансплантирани органи); лекарства за лечение на гъбични инфекции (напр. флуконазол, кетоконазол); лекарства за кашлица (напр. декстрометорфан); кофеин.

Тербинафин Генерикон с храни и напитки

Действието на Тербинафин Генерикон не се повлиява от прием с храни и напитки.

Бременност, кърмене и фертнлитет

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди употребата на това лекарство.

Не бива да приемате Тербинафин Генерикон, ако сте бременна, освен ако Вашият лекар не сметне, че е абсолютно необходимо.

Не приемайте Тербинафин Генерикон в случай че кърмите, тъй като лекарството преминава в кърмата. Ако лечението е наложително, то трябва да спрете да кърмите преди да започнете да приемате това лекарство.

Шофиране и работа с машини

Тербинафин Генерикон не оказва или има незначително влияние върху способността за шофиране или работа с машини.

При някои хора се наблюдава замаяност при прием на Тербинафин Генерикон. Ако се чувствате замаяни, Вие трябва да избягвате да шофирате и работите с машини.

3.   Как да приемате Тербинафин Генерикон

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашия лекар или фармацевт. Ако не сте си1урни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Препоръчителната доза при възрастни е 250 mg дневно, приети еднократно (1 таблетка Тербинафин Генерикон веднъж дневно).

Допълнителна информация за специални ГРУПИ пациенти

Депа и юноши (под 17 години!

Опитът с пероралното приложение на тербинафин при деца и подрастващи (под 17 години) е

Няма данни, които да предполагат, че пациентите в старческа възраст се нуждаят от различна дозировка или че нежеланите реакции при тях се различават от тези при по-младите пациенти. При предписване на Тербинафин Генерикон в тази възрастова група, трябва да се отчита възможността за нарушена чернодробна или бъбречна функция.

Нарушение на бъбречната и чернодробна функция

Тербинафин Генерикон не се препоръчва при пациенти с хронично или активно чернодробно или бъбречно заболяване.

Продължителност на лечение с Тербинафин Генерикон

Продължителността на лечението зависи от показанията и сериозността на инфекцията.

Кожни инфекции

При гъбични инфекции, засягащи краката (Tinea pedis), кожата (Tinea corporis) и космените фоликули в областта на долните крайници (Tinea cruris), средната продължителност на лечението е между 2 и 4 седмици.

В случай на микоза на ходилото (Tinea pedis засягаща пространството между пръстите на краката и стъпалото) препоръчителния период на лечение е до 6 седмици.

В някои случаи до пълното изчезване на симптомите е необходимо да минат няколко седмици след лечението.

Гъбични инфекции на ноктите (онихомикози!

Лечението трябва да продължи 6-12 седмици.

Гъбични инфекции на ноктите на ръцете: В повечето случаи лечение в продължение на 6 седмици е достатъчно.

Гъбични инфекции на ноктите на краката: В повечето случаи лечение в продължение на 12 седмици е достатъчно. Въпреки това, при някои пациенти може да се наложи лечението да продължи до 6 месеца. По-бавното израстване на ноктите през първите седмици на лечението показва, че може да е необходимо по-продължително лечение.

В някои случаи е възможно симптомите да не изчезнат напълно няколко седмици след спиране на лечението. Резултатът може да проличи едва няколко месеца след края на лечението, колкото е необходимо на здравия нокът да израстне.

Ако сте приели повече от необходимата доза Тербинафин Геиернкон

Ако сте приели повече от необходимата доза Тербинафин Генерикон, незабавно уведомете Вашия лекар или посетете най-близката болница.

Симптомите на предозиране са главоболие, гадене, болка в горната част на стомаха и замаяност.

Ако сте пропуснали да приемете Тербинафин Генерикон

В случай че пропуснете една доза, вземете я веднага щом се сетите. Ако почти е станало време за следващата доза, пропуснете забравената доза и вземете направо следващата доза в обичайното за това време. Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.

Ако сте спрели приема на Тербинафин Генерикон

Вашият лекар ще Ви каже колко дълго ще продължи лечението с Тербинафин Генерикон. Не спирайте приема на Тербинафин Генерикон преди края на курса на лечение, тъй като инфекцията може да не е напълно излекувана. Може да е необходимо да минат няколко седмици от края на лечението, за да изчезнат всички симптоми.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт. 

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

В повечето случаи тези реакции са сравнително леки и отшумяват след известно време.

Много чести  Срещат се при повече от 1 пациент от 10 лекувани

Чести  Срещат се при по-рядко от 1 на 10, но по-често от 1 на 100 пациента

Нечести    Срещат се по-рядко от 1 на 100, но по-често от 1 на 1 000 пациента

Редки  Срещат се по-рядко от 1 на 1000* но по-често от 1 на 10 000 пациента

Много редки  Срещат се по-рядко от 1 на 10 000

С неизвестна честота      (от наличните данни не може да бъде направена оценка)

За оценка честотата на нежеланите лекарствени реакции е използвана следната класификация:

Някои нежелани реакции могат да се сериозни.

Спрете приема на таблетките и информирайте незабавно Вашия лекар, ако забележите някой от следните редки или много редки симптоми:

Пожълтя ване на кожата или на очите. Необичайно тъмна урина или бледи изпражнения, необяснимо и продължително гадене, стомашни проблеми, загуба на апетит или необичайна умора или слабост (това може да са симптоми на чернодробни проблеми), повишение на чернодробните ензими в кръвните изследвания;

Тежки кожни реакции, включително обрив, слаба чувствителност, лющене или мехури по кожата, и подуване, главно на кожата и гърлото (тежка алергична реакция);

Слабост, необичайно кървене, посиняване, необичайно бледа кожа или слабост или задух при усилия или чести инфекции (това може да са симптоми на нарушения на кръвта); Затруднено дишане, замаяност, подуване главно на лицето и гърлото, почервеняване, еластична коремна болка, скованост, обрив, висока температура или подуване/уголемяване на лимфните възли (възможни признаци на тежки алергични реакции);

Симптоми като обрив, висока температура, сърбеж, умора или поява на лилаво-червеникави петна под повърхността на кожата (възможни признаци на възпаление на кръвоносните съдове);

Сериозни кожни проблеми;

Силна болка в горната половина на корема, която се разпространява към гърба (възможни признаци на възпаление на панкреаса);

Необяснима мускулна слабост или болка или тъмно (червено-кафяво) оцветяване на урината (възможни признаци на мускулна некроза).

Много чести нежелани реакции

Стомашни проблеми като гадене, загуба на апетит, коремни болки, лошо храносмилане, чувство на поду тост или отпадналост, диария, сърбеж, обрив или подуване, болки в ставите и мускулите.

Чести нежелани реакции

Главоболие

Нечести нежелани реакции

Загуба на вкус и нарушения на вкуса. Те обичайно изчезват до няколко седмици след спиране приема на лекарството. При много малък брой хора обаче (по-рядко от 1 на 10 000), нарушението на вкуса е продължително, в резултат на това те намаляват храната и отслабват. Докладвани са също случаи на хора, които изпитват тревожност или симптоми на депресия в резултат на тези нарушения на вкуса.

Редки нежелани реакции

Чернодробни проблеми

Маого редки нежелани реакции

Чувство на умора, намаляване броя на някои видове кръвни клетки, сериозни кожни реакции, алергични реакции, замаяност, изтръпване и мравучкане, понижена чувствителност към различни физически стимули, псориазис-подобни пристъпи или влошаване на съществуващ псориазис, включително обрив и почва на малки гнойни мехури, поява или влошаване на лупус еритематозус (продължително заболяване със симптоми, включващи кожен обрив и болка в мускулите и ставите), косопад.

Следните нежелани реакции също са били съобщавани

Понижен брой на червените кръвни клетки, тежки алергични реакции, възпаление на кръвоносните съдове, нарушения на обонянието, включително постоянна загуба на обоняние, възпаление на панкреаса, мускулна некроза, намален слух, увреден слух и/или шум в ушите при липса на шум, грипоподобни симптоми (напр. умора, втрисане, зачервено гърло, болки в ставите или мускулите), висока температура, повишаване на мускулните ензими в кръвта (креатинин фосфокиназа), повишена фоточувствителност.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата ул. ,Дамян Груев” № 8, 1303 София, тел.: +35 928903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5. Как да съхранявате Тербинафин Генерикон

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Този лекарствен продукт не изисква специални условия за съхранение.

Не използвайте Тербинафин Генерикон след срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърлите лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

б. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Тербинафин Генерикон

Всяка таблетка съдържа:

Активното вещество е 250 mg тербинафин под формата на тербинафинов хидрохлорид. Другите съставки са: целулоза, микрокристална, кроскармелоза натрий, силициев диоксид, колоиден безводен, хипромелоза, магнезиев стеарат.

Как изглежда Тербинафин Генерикон и какво съдържа опаковката

Таблетките Тербинафин Генерикон 250 mg са бели, кръгли, плоски таблетки с диаметър 11 mm, делителна черта от двете страни, маркирани с надпис “Т” над делителната черта и надпис “1” под делителната черта от едната страна на таблетката.

Блистери, съдържащи 7, 10, 14, 28, 30, 42, 50, 56, 98 или 112 таблетки или полиетиленова опаковка с капачка на винт с 50 или 100 таблетки. Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Блистерите/ полиетиленовата опаковка се поставят в картонена кутия с листовка: информация за потребителя.  /?%

Genericon Pharma GmbH Hafnerstrasse 211» 8054 Graz Австрия

Дата на последна актуализация на листовката

За допълнителна информация относно този лекарствен продукт, моля свържете се с локалния представител на притежателя на разрешението за употреба:

ЕКОФАРМ ЕООД

бул.”Черни връх” 14, бл.3,1421 София тел: (02) 963 15 96; 950 44 10 факс: (02) 963 15 61

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за ТЕРБИНАФИН ГЕННЕРИКОН 250МГ ТАБЛ. Х 28

Web Statistics