Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ТАЛИТОН 12.5МГ ТАБЛ. Х 30

кардиолог или ОПЛ след консултация

Този продукт Ви носи 37 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Талитон 12,5 mg таблетки /

Talliton 12,5 mg tablets

Карведилол / Carvedilol

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство, защото тя съдържа важна за Вас информация.

•     Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

•     Ако имате допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

•     Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните признаци на заболяване са същите като Вашите.

•     Ако получите някакви нежелани реакции, говорете с Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте т.4.

Какво съдържа тази листовка:

1.   Какво представлява Талитон и за какво се използва

2.   Ккаво трябва да знаете преди да приемете Талитон

3.   Как да приемате Талитон

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Талитон

6.   Съдържание на опаковката и друга информация

1.   Какво представлява Талитон и за какво се използва

Карведилол, лекарственото вещество на Талитон, принадлежи към бета-блокерите, които имат също и съдоразширяващ ефект. Той се използва за продължително лечение на високо кръвно налягане, хронична стабилна стенокардия (гръдна болка, предизвикана от физическо усилие) и хронична сърдечна недостатъчност.

2.   Преди да приемете Талитон

Не приемайте Талитон

-     ако сте алергични към карведилол или към някоя от останалите съставки на това лекарство (показани в т. 6),

-     ако страдате от хронично сърдечно заболяване от белодробен произход или са Ви казали, че имате повишено кръвно налягане в белодробните артерии,

-     ако имате затруднено дишане, дължащо се на бронхиална астма (пристъпи от задух) или сте имали друго заболяване на дихателните пътища в миналото,

-     ако имате тежко чернодробно заболяване,

-     ако страдате от възбудно-проводни нарушения на сърцето (сърдечен блок), освен сърдечният ритъм е добре контролиран от пейсмейкър (изкуствен водач на съ ритъм),

-     ако имате тежко увредена сърдечна функция (кардиогенен шок), 

-     ако сте с брадикардия (ниска сърдечна честота, под 50 удара в минута) или хипотония (ниско кръвно налягане, горна граница под 85 mm Hg) по което и да е време,

-     ако имате феохромоцитом (особен тумор на надбъбречната жлеза, свързан с високо кръвно налягане),

-     ако се лекувате продължително с определен тип лекарства за депресия (МАО- инхибитори),

-     ако имате тежко нарушение в киселинния баланс на кръвта (метаболитна ацидоза, състояние на много висока киселинност на телесните течности и тъканите) поради други заболявалия (например захарен диабет),

-     ако симптомите на сърдечната недостатъчност са се влошили напоследък или са толкова тежки, че се налага венозно приложение на лекарствата,

-     ако сте на лечение с калциеви блокери, прилагани венозно, от типа на верапамил или дилтиазем.

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фамацевт преди да приемете Талитон

-     Ако някое от долуизброените състояния се отнася за Вас, моля информирайте Вашия лекар преди да започнете да приемате Талитон:

-     ако страдате от захарен диабет,

-     ако Ви е поставена диагноза за особен вид гръдна болка (стенокардия на Принцметал, наречена още вариантна ангина),

-     ако имате каквито и да било проблеми със сърцето,

-     ако имате стесняване на артериалните съдове на крайниците,

-     ако са Ви казали, че имате съдово нарушение, засягащо най-вече пръстите на ръцете (наречено болест на Рейно),

-     ако страдате от чернодробно, бъбречно заболяване или нарушение на функцията на щитовидната жлеза,

-     ако в момента сте на т.нар. десензибилизираща терапия (метод за намаляване на ефектите на познат алерген, който предизвиква Вашите алергични симптоми,

-     ако сте с псориазис или член на фамилията Ви е с такова заболяване,

-     ако носите контактни лещи.

Предупреждения

Ако страдате от хронично обструктивно заболяване на дихателната система със стеснение на бронхите (което води до затруднено издишване), за което не се лекувате с таблетки или с аерозол, можете да изпитате затруднения в дишането (при издишване) по време на лечението с Талитон. В такъв случай може да се наложи намаляване на дозата или прекъсване на лечението с него.

По време на лечението с Талитон и особено в началото му могат да се влошат симптомите на сърдечната недостатъчност, например да се появят уморяемост, задух, оток на краката. Ако това стане, непременно информирайте Вашия лекар защото може да се наложи промяна в дозата на Талитон,

Ако приемате Талитон по повод сърдечна недостатъчност и Вашето систолично кръвно налягане (горната граница) е по-ниско от 100 mm Hg, като при това страдате от исхемична болест на сърцето, стеснение на периферните съдове или бъбречна недостатъчност, бъбречната Ви функция може да се влоши по време на приемането на това лекарство. Затова бъбречната функция трябва да се изследва. Ако имате признаци на влошаване на бъбречната функция (увеличение на теглото, намалено количество на урината, сърбеж) консултирайте се незабавно с Вашия лекар.

Талитон може да прикрие или отслаби признаците на хипогликемия (намалено кръвната захар), такива като нервност, треперене, учестена сърдечна дейност нивото на кръвната захар може да се увеличи или намали по време на лечен

по-често изследване на кръвната захар е необходимо при пациенти с диабет, като е възможно Вашият лекар да промени дозата на лекарството за диабет.

Деца и юноши

Талитон таблетки не се препоръчват за употреба от деца на възраст под 18 години.

Други лекарства и Талитон

Информирайте Вашия лекар или фармацевт за всички други лекарства, които приемате, сте приемали напоследък или може да приемате, дори и тези без рецепта.

От особено значение е да информирате Вашия лекар:

ако приемате други лекарства за аритмия (неритмична сърдечна дейност),

ако приемате други лекарства за хипертония (високо кръвно налягане),

ако приемате други лекарства за сърцето или за други заболявалия, които също

намаляват кръвното налягане (напр. нитрати, сънотворни, успокоителни, за депресия),

ако приемате дигоксин или диуретици за сърдечна недостатъчност,

ако приемате лекарство, наречено циклоспорин (напр. след присаждане на органи),

ако приемате клонидин или ерготамин, рифампицин (за тулеркулоза),

болкоуспокояващи и лекарства за повишена температура, барбитурати, антиацидни

(напр. циметидин) или ако се лекувате за астма или друго белодробно заболяване с

инхалатор,

ако сте с диабет и приемате лекарства през устата, понижаващи кръвната захар или приемате инсулин.

Ако Ви предстои операция и обща упойка, абсолютно необходимо е да уведомите Вашия лекар че сте на лечение с Талитон.

Талитон с храна, напитки и алкохол

Талитон може да се према независимо от приема на храна и напитки. На пациенти с хронична сърдечна недостатъчност се препоръчва да го приемат по време на хранене за да се намали вероятността от внезапно спадане на кръвното нарягане.

Редовното приемане на алкохолни напитки по време на лечението с Талитон може да увеличи ефектите на Талитон, както и на алкохола.

Бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите, мислите, че може да сте бременна или планирате да имате дете, попитайте Вашия лекар за съвет преди да приемете това лекарство.

Приложението на Талитон по време на бременност е противопоказано. Ако сте бременна или считате, че може да сте бременна, информирайте Вашия лекар или фармацевт преди да приемате лекарството. Консултирайте се с Вашия леакр незабавно ако забременеете по време на лечението с Талитон.

Не трябва да преимате Талитон ако кърмите.

Шофиране и работа с машини

Талитон може да повлияе способностите за шофиране и работа с машини в различна степен, която варира индивидуално. Това се отнася особено за началото на лечението и при едновременна консумация на алкохол.

Ако чувствате силна уморяемост или сте замаяни не бива да шофирате и да работите с машини.

Талитон съдържа лактоза и захароза

Всяка таблетка съдържа 50 mg лактоза и 12,5 mg захароза. Ако сте информирани с Вашия лекар, че имате непоносимост към някои захари, консултирайте се с нет приемете този лекарствен продукт.

Талитон 12,5 mg съдържа оранжево-жълт оцветител (Е 110), който може да пр^чв алергични реакции.    

3.   Как да приемате Талитон таблетки

Винаги приемайте това лекардтво точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Приемайте таблетките с достатъчно количество вода, без да ги дъвчете, независимо от приема на храна.

Ако страдате от хронична сърдечна недостатъчност, приемайте таблтките по време на хранене за да се намали риска от внезапно спадане на кръвното налягане.

Високо кръвно налягане

Препоръчваната дневна доза е 12,5 mg еднократно през първите два дни. Препоръчваната поддържащата доза е 25 mg еднократно дневно. Ако е необходимо, най-рано след 2 седмици лечение, Вашият лекар може да увеличи дозата. Максималната дневна доза е 50 mg. Тази доза може да се приема еднократно дневно или на два приема, сутрин и вечер.

Стенокардия (гръдна болка)

Препоръчваната начална доза е 12,5 mg два пъти дневно през първите два дни. Препоръчваната поддържаща доза е 25 mg два пъти дневно. Ако е необходимо, най-рано след 2 седмици лечение, Вашият лекар може да увеличи тази доза. Максималната дневна доза е 50 mg два пъти дневно.

Хронична сърдечна недостатъчност

Лечението на хронична сърдечна недостатъчност с Талитон трябва да бъде започнато и стриктно проследявано от специалист кардиолог (сърдечни болести), който да назначи дозата и да я прецизира след това.

Препоръчваната начална доза е 3,125 mg два пъти дневно (сутрин и вечер) през първите 2 седмици. Ако е необходимо, Вашият лекар може да увеличава дозата на всеки 2 седмици до 6,25 mg два пъти дневно, след това до 12,5 mg два пъти дневно и 25 mg два пъти дневно.

При пациенти с телесното тегло до 85 kg и пациенти с тежка хронична сърдечна недостатъчност, максималната препоръчвана доза е 25 mg два пъти дневно. При телесно тегло над 85 kg и лека до умерена хронична сърдечна недостатъчност максималната доза е 50 mg два пъти дневно.

Пациенти в старческа възраст и такива с хронична сърдечна недостатъчност или бъбречно увреждане могат да приемат обичайните дози за възрастни. При пациенти в старческа възраст със стабилна стенокардия (гръдна болка) максималната дневна доза е 25 mg два пъти дневно.

Ако сте приели повече от необходимата доза Талитон

Ако сте приели повече Талитон от предписаното посетете с Вашия лекар или най- близкото звено за спешна медицинска помощ незабавно.

Ако сте приели много таблетки (значително предозиране) може да изпитате замаяност, прималяване, уморяемост, силно понижение на кръвното налягане и сърдечната честота, остра сърдечна недостатъчност, задух (при издишване) и повръщане. Без незабавна медицинска намеса може да се появят загуба на съзнание, припадъци, колапс и спиране на сърцето.

Ако сте спрели приема на Талитон

Талитон се използва за дългосрочно лечение. Не преустановявайте лечението преждевременно защото това може да доведе до влошаване на състоянието Ви. Рязкото спиране на лечението може да доведе до гръдна болка и увеличение на кръвното налягане, особено при пациенти с исхемична болест на сърцето, затова спирането на лекарството трябва да става постепенно, съобразно с инструкциите на Вашия лекар.

В случай, че приемате Талитон едновременно с лекарство, съдържащо клонидин, никога не преустановявайте лечението с тях, освен ако Вашият лекар не Ви посъветва как да стане това, защото може да се стигне до силно повишение на кръвното налягане.

Тези лекарства се спират само по инструкциите на Вашия лекар, които стриктно трябва да бъдат спазвани.

Ако имате допълнителни въпроси за приложението на този продукт, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвиква нежелани лекарствени реакции, макар че не всеки ги получава.

Много чести нежелани реакции: може да повлияят повече от 1 на 10 души

-     Замаяност

-     Главоболие

-     Сърдечна недостатъчност

-     Ниско кръвна налягане

-     Уморяемост

Чести нежелани реакции: може да повлияят до 1 на 10 души.

-     Бронхит, пневмония, инфекции на горните дихателни пътища

-     Инфекции на пикочните пътища

-     Намален брой на червените кръвни клетки

-     Наддаване на тегло

-     Увеличено ниво на холестерола

-     Загуба на контрол на кръвната захар при хора с диабет

-     Депресия, потиснато настроение

-     Зрителни нарушения

-     Намалено слъзоотделяне, раздразване на окото

-     Забавена сърдечна дейност

-     Оток (натрупване на течност в тъканите, напр.подуване на крайниците, гениталиите и други части на тялото)

-     Замаяност при бързо изправяне

-     Проблеми с циркулацията на кръвта (включват студени ръце и крака), втвърдяване на артериите, влошаване на признаците при пациенти с болест на Райно (пръстите на ръцете или краката стават отночало синкави, след това - бели и накрая - червени и болезнени) или т.нар. интермитентно накуцване (болки в краката, които се засилват при ходене)

-     Астма и проблеми с дишането

-     Задръжка на течности в белите дробове

-     Диария

-     Неразположение, повръщане, стомана болка, лошо храносмилане

-     Болки (напр. в ръцете и краката)

-     Остра бъбречна недостатъчност и нарушение на бъбречната функция пр/ втвърдени артерии и/или увредена бъбречна функция

-     Затруднено уриниране

Нечести нежелани реакции: може да повлияят до 1 на 100 души.

-     Нарушения на съня

-     Обърканост

-     Припадане

-     Ненормални усещания

-     Нарушение в проводната система на сърцето, стенокардия (включително гръдна болка)

-     Някои кожни реакции (напр. алергичен дерматит, уртикария, сърбеж и кожно възпаление, увеличено изпотяване, псориазисни или подобни на лихен кожни увреждания)

-     Косопад

-     Импотентност

Редки нежелани реакции: може да повлияят до 1 на 1000 души.

-     Понижен брой на кръвните плочици (тромбоцитопения)

-     Запушен нос

-     Запек Свиркащи хрипове и грипоподобни симптоми

-     Сухота в устата

Много редки нежелани реакции: може да повлияят до 1 на 10 000 души.

-     Понижен брой на белите кръвни клетки

-     Алергична реакция

-     Променени чернодробни проби

-     Неволево изпускане на урина при жени (инконтиненция на урина)

-     Тежки кожни нежелани реакции (напр. мултиформен еритем, синдром на Стивънс- Джонсън, токсична епидермална некролиза)

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване, в Изпълнителна агенция по лекарствата ул. „Дамян Груев” № 8, 1303 София, Тел.: +35 928903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.   Как да съхранявате Талитон

Да се съхранява под 25°С. Да се съхранява в оригиналната опаковка за да се предпази от светлина/влага.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Да се съхранява на недостъпно за деца място.

Не използвайте това лекарство, ако забележите влошаване на вида на лекарствения продукт.

Не изхвърляйте никакви лекарства в канализацията или с битовите отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърлите лекарствата, които повече няма да използвате. Тези мерки ще помогнат за опазване на околната среда.

б.   Съдържание на опаковакат и друга информация

Какво съдържа Талитон

Лекарственото вещество е: Всяка таблетка съдържа 6,25 mg, 12,5 mg или 25 mg карведилол.

Помощни вещества: Магнезиев стеарат, повидон, силициев диоксид колоиден безводен, захароза, лактоза монохидрат и кросповидон.

Таблетката от 6,25 mg съдържа още Ариавит хинолиново жълто (Е 104).

Таблетката от 12,5 mg съдържа още Ариавит сънсет жълт оцветител (Е 110).

Как изглеждат Талитон таблетки и описание на опаковката

Таблетките от 6,25 mg са бледо-жълти, продълговати, с делителка ивица от едната страна и са маркирани със стилизирано Е 341 от другата страна.

Таблетката може да бъде разделена на две еднакви дози.

Таблетките от 12,5 mg са бледо-оранжеви, тук-там с петънца, кръгли, плоски, със скосени ръбове, с линия за разчупване от едната страна и са маркирани с със стилизирано Е 342 от другата страна.

Линията за разчупване само улеснява разчупването за по-лесно гълтане, но не разделя таблетката на две еднакви дози.

Таблетките от 25 mg са бели, кръгли, плоски, със скосени ръбове, с линия за разчупване от едната страна и са маркирани с със стилизирано Е 343 от другата страна.

Линията за разчупване само улеснява разчупването за по-лесно гълтане, но не разделя таблетката на две еднакви дози.

30 таблетки са в поставени в бутилка от кафяво стъкло с осигурена срещу отваряне капачка (DEFG-8) с щракване, (с абсорбиращи свойства), поставена в картонена кутия заедно с листовката за пациента.

Притежател на разрешението за употреба

EGIS PHARMACEUTICALS PLC Н-1106 Budapest, Kereszturi ut 30-38. УНГАРИЯ

Производител

EGIS PHARMACEUTICALS PLC H-9900 Kormend, Matyas kiraly u. 65.

УНГАРИЯ

Тази листовка е последно ревизирана Март, 2014 г.

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПАЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за ТАЛИТОН 12.5МГ ТАБЛ. Х 30

Web Statistics