Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

СТИМУЛОТОН 50МГ ТАБЛ. Х 30

Стимулогон е лекарство, което действа върху централната нервна система (антидепресант) и се използва за лечение на депресия, паническо разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство, социална фобия (социално тревожно разстройство) и посттравматично стресово разстройство.

  • Производител: Egis AD
  • Код: 31558
Този продукт Ви носи 95 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Стимулотон 50 mg филмирани таблетки/

Stimuloton 50 mg film-coated tablets

Сертралин / Sertraline

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това

лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

•     Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

•     Ако имате допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

•     Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на Други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

•     Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка

1.   Какво представлява Стимулотон и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Стимулотон

3.   Как да приемате Стимулотон

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Стимулотон

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   Какво представлява Стимулотон и за какво се използва

Стимулотон съдържа активното вещество сертралин. Сертралин е лекарство от групата На т. нар.селективни инхибитори на обратното захващане на серотинина (СИОЗС); тези лекарства се използват за лечение на депресия и/нли тревожни разстройства.

Стимулотон може да се използва за лечение на:

•     Депресия и предпазване от повторна поява на депресия (при възрастни).

•     Социално тревожно разстройство (при възрастни).

•     Посттравматично стресово разстройство (ГГГСР) (при възрастни).

•     Паническо разстройство (при възрастни).

•     Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) (при възрастни, деца и юно: 6-17 години).

Депресията е клинично заболяване, със симптоми като това да се чувствате тъжни, да не можете да спите добре или да се радвате на живота както досега.

ОКР и паническите разстройства са заболявалия, свързани с тревожност, със симптоми като това да сте непрекъснато тормозени от постоянни (натрапчиви) идеи, които Ви принуждават да изпълнявате повтарящи се ритуали (натрапливи импулси).

ПТСР е състояние, което може да възникне след много емоционално травматично преживяване и има някои симптоми, които наподобяват депресия и тревожност. Социалното тревожно разстройство (социална фобия) е заболяване, свързано с тревожност. Характеризира се с усещане за изразена тревога или чувство за беда в социални ситуации (например: разговор с непознати, говорене пред група хора, хранене или пиене пред другй

хора или притеснение, че може би се държите неловко).

Вашият лекар е решип, че това лекарство е подходящо за лечение на Вашето заболяване. Трябва да попитате Вашия лекар, ако не сте сигурни защо Ви е предписан Стимулотон.

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Стимулотон

Не приемайте Стимулотон

•     Ако сте алергични към сертралин или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).

•     Ако приемате или сте приемали лекарства, наречени моноаминооксидазни инхибитори (МАОИ, например сележилин, моклобемид), или МАОИ-подобни лекарства (например линезолид). Ако спрете лечението със сертралин, трябва да изчакате поне 1 седмица преди да започнете лечение с МАОИ. Ако спрете лечението с МАОИ, трябва да изчакате поне 2 седмици, преди за започнете лечение със сертралин.

•     Ако приемате друго лекарство, наречено пимозид (лекарство за психични нарушения, като психоза).

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете Стимулотон.

Лекарствата не винаги са подходящи за всеки. Кажете на Вашия лекар, преди да приемете

Стимулотон, ако страдате или в миналото сте страдали от някое от следните състояния:

•     Епилепсия или припадъци в миналото. Ако имате пристъп (припадък), незабавно се свържете с Вашия лекар.

•     Ако страдате от маниакално депресивно разстройство (биполярно разстройство) или шизофрения. Ако имате маниен епизод, незабавно се свържете с Вашия лекар.

•     Серотонинов синдром и Невролептичен малигнен синдром. В редки случаи този синдром може да се появи, когато приемате някои лекарства едновременно със сертралин. (За симптоми вижте точка 4).

•     Вашият лекар трябва да Ви е казал, ако сте страдали от това в миналото.

•     Ако имате ниско ниво на натрий в кръвта, тъй като това може да възникне в резултат На лечение със Стимулотон. Трябва също да кажете на Вашия лекар, ако приемате определени лекарства за артериална хипертония, тъй като тези лекарства също могат да променят нивата на натрий в кръвта Ви.

•     Обърнете специално внимание, ако сте в старческа възраст, тъй като може да сте изложени на риск от ниско ниво на натрий в кръвта (вж. по-горе).

•     Чернодробно заболяване. Вашият лекар може да прецени, че трябва да приемате по- ниска доза Стимулотон.

•     Диабет. Вашите нива на кръвна захар могат да се изменят поради приема на Стимулотон и може да се наложи коригиране на дозите на Вашите лекарства против диабет.

•     Ако имате или сте имали мисли за самонараняване или самоубийство (вж. по-долу „Мисли за самоубийство и влошаване на депресията или тревожното Ви разстройство”),

•     Ако сте страдали от нарушения на кървенето или приемате лекарства, които разреждат кръвта (напр. ацетилсалицилова киселина или варфарин) или могат да увеличат риска от кървене.

•     Ако сте дете или юноша на възраст под 18 години. Стимулотон трябва да се използва само за лечение на деца и юноши на възраст 6-17 години, страдащи от обсесйВНО- компулсивно разстройство (ОКР). Ако сте лекувани за това разстройство, Вашият лекар ще пожелае да Ви наблюдава стриктно (вж. по-долу „Приложение при деца и юноши”).

•     Ако сте на електроконвулсивно лечение (ЕКТ).

•     Ако имате проблеми с очите, като някои видове глаукома (повишено налягане в окото).

•     Ако Ви е съобщено, че имате нарушение на сърцето, наречено удължаване на QT интервала, установено с електрокардиограма (ЕКТ).

Безпокойство/акатизня

Употребата на сертралин се свързва с тежко безпокойство и нужда от движение, често с невъзможност да се седи или стои неподвижно (акатизия). Тя възниква през първите няколко седмици от лечението. Увеличаването на дозата може да бъде вредно, така че ако развиете такива симптоми, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Реакции на отнемане

Нежеланите реакции, свързани със спиране на лечението (реакции на отнемане) са чести, особено ако лечението е спряно внезапно (вж. точка 3 ^ко сте спрели приема на Стимулотони и точка 4 възможни нежелани реакции”). Рискът от симптоми на отнемане зависи от продължителността на лечение, дозировката и скоростта, с която дозата се намалява. Като цяло такива симптоми са леки до умерени. При някои пациенти обаче могат да бъдат сериозни. Обикновено възникват през първите няколко дни след спиране на лечението. Като цяло такива симптоми изчезват от само себе си и отзвучават в рамките на 2 седмици. При някои пациенти могат да продължат по-дълго (2-3 месеца или повече). При прекратяване на лечението със сертралин се препоръчва дозата да се намалява постепенно за период от няколко седмици или месеца, като винаги трябва да обсъждате с Вашия лекар най- добрия начин за спиране на лечението.

Мисли за самоубийство и влошаване на Вашата депресия или тревожно разстройство

Ако сте депресирани и/или имате тревожно разстройство, понякога може да имате мисли за самонараняване или самоубийство. Тези идеи могат да бъдат дори по-лоши, когато за първи път приемате антидепресанти, тъй като при всички тези лекарства е необходимо време, за да започнат да действат - обикновено около две седмици, но понякога и по-дълго.

Вие може да бъдете по-предразположени да мислите по този начин:

-     Ако и преди сте имали мисли за самоубийство или самонараняване.

-     Ако сте млад човек. Данни от клинични проучвания показват повишен риск от поведение, свързано със самоубийство при млади хора под 25 години, с психични заболявалия, които са лекувани с антидепресант.

Ако по което и да е време у Вас се появят мисли за самонараняване или самоубийство, свържете се с Вашия лекар или незабавно отидете в болница.

Може да прецените, че е полезно да споделите с роднина или близък приятел, че сте депресирани или имате тревожно разстройство и да ги помолите да прочетат тази листовка. Можете да ги помолите да Ви кажат, ако мислят, че Вашата депресия или тревожност се влошават или са обезпокоени от промени в поведението Ви.

Деца и юноши

Сертралин обикновено не трябва да се използва при деца и юноши на възраст под 18 години, освен при пациенти с обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР). При пациенти под 18 години има повишен риск от нежелани реакции, като опити за самоубийство, мисли за самонараняване или самоубийство (самоубийствени мисли) и враждебност (основно агресия, поведение на противопоставяне и гняв). Въпреки това е възможно Вашият лекар да предпише Стимулотон на пациент под 18 години, ако е в интерес на пациента. Ако Вашият лекар Ви е предписал Стимулотон и сте под 18 години и искате да обсъдите това, моля свържете се с лекаря. В допълнение, при поява или влошаване на който и да било от изброените по-горе симптоми, когато сте под 18 години и приемате Стимулотон, трябва да уведомите Вашия лекар. Също така безопасността на Стимулотон за продължителен период от време по отношение на растежа, съзряването и познавателното и поведенческо развотие в тази група все още не са установени

Други лекарства и Стимулотон

Кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или може да приемате други лекарства.

Някои лекарства могат да повлияят начина, по който действа Стимулотон, или Стимулотон , може да намали ефективността на други лекарства, приемани едновременно.     4

Приемането на Стимулотон заедно със следните лекарства може на причини сериозни

нежелани лекарствени реакции:

•     Лекарства, наречени моноаминооксидазни инхибитори (МАОИ), като моклобемид (за лечение на депресия) и сележилин (за лечение на Паркинсонова болест), антибиотика линезолид и метиленово синьо (използван за лечение на високи нива на метхемоглобин в кръвта). Не използвайте Стимулотон заедно с МАОИ.

•     Лекарства за лечение на психични нарушения, като психоза (пимозид). Не използвайте Стимулотон заедно с пимозид.

Кажете на Вашия лекар, ако приемате следните лекарства:

•     Лекарствени средства от растителен Произход, съдържащи жълт кантарион (Hypericum perforatum). Ефектите на жълтия кантарион могат да продължат 1 -2 седмици.

•     Продукти, съдържащи аминокиселината триптофан.

•     Лекарства за лечение на силна болка (напр. трамадол).

•     Лекарства, използвани при анестезия или за лечение на хронична болка (фентанйл, мивакуриум)

•     Лекарства за лечение на мигрена (напр. суматриптан).

•     Лекарства за разреждане на кръвта (варфарин).

•     Антитромбоцитни лекарства, използвани за предотвратяване на кръвни съсиреци (тиклопидин)

•     Лекарства за лечение на болка/артрит (нестероидни противовъзпалителни

•     средства (НСПВС) като ибупрофен, ацетилсалицилова киселина).

•     Седативни (успокоителни) средства (диазепам).

•     Диуретици (наричани също отводняващи таблетки).

•     Лекарства за лечение на епилепсия (фенитоин, карбамазепин, фенобарбитал).

•     Лекарства за лечение на диабет (толбутамид).

•     Лекарства за лечение на прекомерни стомашни киселини, язви и чувство на парене в гърдите (циметидин, омепразол, ланзопразол, пантопразол, рабепразол).

•     Лекарства за лечение на мания и депресия (литий).

•     Други лекарства за лечение на депресия (като амитрилтилин, нортриптилин, флуоксетин, флувоксамин, нефазодон).

•     Лекарства за лечение на шизофрения и други психични заболявалия (като перфеназин,

•     левомепромазин н оланзапин).

•     Лекарства за лечение на високо кръвно налягане, болка в гърдите или за регулиране на сърдечната честота и сърдечния ритъм (като флекаинид, пропафенон, верапамил и дилтиазем).

•     Лекарства за лечение на бактериални инфекция (като рифампицин, кларитромицин, телитромицин, еритромицин).

•     Противогъбични средства (като кетоконазол, итраконазол, посаконазол, вориконазол, флуконазол).

•     Лекарства, използвани за лечение на ХИВ/СПИН и хепатит С (протеазни инхйбйПгори като ритонавир, телапревир).

•     Лекарства за предотвратяване на гадене или повръщане след операция или химиотерапия (апрепитант).

•     Лекарства, за които е известно, че повишават риска от промяна на електрическата дейност на сърцето (напр. някои антипсихотици и антибиотици).

Стимулотон с храна, напитки и алкохол

Употребата на алкохолни напитки трябва да се избягва по време на лечението със Стимулотон.

Абсорбцията на продукта не се влияе от приема на храна, поради което таблетките могат да се приемат независимо от храна.

Сертралин не трябва да се приема в комбинация със сок от грейпфрут, тъй като това може да повиши нивото на сертралин в тялото Ви.

Бременност, кърмене и фертилитет

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство. Безопасността на сертралин не е напълно установена при бременни жени. Сертралин трябва да се прилага при бременни жени, само ако лекарят прецени, че ползата за Вас надвишава всякакъв възможен риск за плода. Ако сте жена в детеродна възраст, трябва да използвате подходящ метод за предпазване от забременяване, когато приемате сертралин.

Уверете се, че Вашата акушерка и/или лекар знаят, че сте на лечение със Стимулотон. Когато са приемани през време на бременността, особено в последните 3 месеца на бременността, лекарства като Стимулотон могат да увеличат риска от сериозно състояние при бебетата, наречено персистираща белодробна хипертония на новороденото (ПБХН), която кара бебето да диша учестено и да изглежда синкаво на цвят. Тези признаци обикновено се проявяват през първите 24 часа след раждането. Ако това се случи на Вашето бебе, трябва незабавно да се свържете с Вашата акушерка и/или лекар.

Вашето новородено бебе може да има и други симптоми, които обикновено се проявяват през първите 24 часа след раждането. Тези симптоми включват:

-     затруднено дишане

-     посиняла кожа или усещане за твърде горещо или студено, посинели устни,

-     повръщане или нарушено хранене,

-     бебето Ви е много уморено, не може да спи или плаче много,

-     сковани или отпуснати мускули,

-     тремор, треперене или припадъци,

-     усилени рефлекси,

-     раздразнителност, ниска кръвна захар.

Ако Вашето бебе прояви някой от тези симптоми при раждането, или сте загрижени за неговото здраве, попитайте Вашия лекар или акушерка, които ще могат да Ви посъветват.

Има доказателства, че сертралин преминава в кърмата. Сертралин трябва да се прилага при кърмачки, само ако лекарят прецени, че ползата надвишава всякакъв възможен риск за бебето.

Някои лекарства като сертралин могат да увредят спермата при проучвания с животни. Теоретично това може да повлияе фертилитета, но досега не е наблюдаван ефект върху фертилигета при хора.

Шофиране и работа с машини

Психотропни лекарства като сертралин могат да повлияят Вашата способност да шофирате или да работите с машини. Затова не трябва да шофирате и да работите с машини, докато не разберете как този лекарствен продукт повлиява Вашата способност да извършвате тези дейности.

3.   Как да приемате Стимулотон

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашия лекар. Таблетките Стимулотон могат да се приемат независимо от приема на храна. Приемайте Вашето лекарство еднократно дневно, сутрин или вечер. Таблетката може да бъде разделена на две равни дози.

Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Препоръчителната доза е:

Възрастни

Депресия и обсесивно-компулснвно разстройство

За депресия и ОКР обичайната ефективна доза е SO mg дневно. Дневната доза може да нараства стъпаловидно с увеличения от по 50 mg и интервали от поне една седмица за период от седмици. Максималната препоръчителна доза е 200 mg дневно.

Паническо разстройство, социално тревожно разстройство и посттравматично стресово разстройство

При паническо разстройство, социално тревожно разстройство и посттравматично стресово разстройство лечението трябва да започне с доза 25 mg дневно и да се увеличи на 50 mg дневно след една седмица.

След това дневната доза може да нараства стъпаловидно с по 50 mg за период от седмици. Максималната препоръчителна доза е 200 mg дневно.

Употреба при деца и юноши

Стимулотон трябва да се използва за лечение само при деца и юноши, страдащи от компулсивно разстройство (ОКР) на възраст 6-17 години:

Обсесивно-компулсивно разстройство

Деца на възраст от 6 до 12 години: Препоръчителната начална доза е 25 mg дневно, След една седмица Вашият лекар може да повиши дозата до 50 mg дневно. Максималната доза е 200 mg дневно.

Юноши от 13 до 17 години: Препоръчваната начална доза е 50 mg дневно. Максималната доза е 200 mg дневно.

Ако имате чернодробни или бъбречни проблеми, кажете на Вашия лекар и следвайте указанията на лекаря,

Вашият лекар ще Ви посъветва колко време да приемате този лекарствен продукт. Това ще зависи от характера на Вашето заболяване и от това как се повлиявате от лечението. Може да изминат няколко седмици преди Вашите симптоми да започнат да се подобряват. Лечението на депресия обикновено продължава 6 месеца след настъпване на подобрение.

Ако сте приели повече от необходимата доза Стимулотон

Ако случайно сте приели твърде много Стимулотон, веднага се свържете с Вашия лекар или отидете до най-близкото спешно отделение на болница. Винаги носете със себе си опаковката на лекарството, независимо дали е останало лекарство или не.

Симптомите на предозиране може да включват сънливост, гадене и повръщане, учестен сърдечен ритъм, треперене, възбуда, замайване и, в редки случаи, безсъзнание.

Ако сте пропуснали да приемете Стимулотон

Ако сте пропуснали да приемете една доза, не я вземайте. Просто Приемете следващата доза в обичайното време. Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако сте спрели приема Стимулотон

Не спирайте приема на Стимулотон, освен ако Вашият лекар Ви каже да го направите.

Вашият лекар ще иска постепенно да намали Вашата доза от Стимулотон в рамките на няколко седмици, преди окончателно да спрете приема на това лекарство. Ако внезапно спрете приема на това лекарство, може да имате нежелани реакции като замайване, безчувственост, нарушения на съня, възбуда или тревожност, главоболие, прилошаване, повръщане и треперене. Ако изпитате някоя от тези нежелани реакции или каквито и Да други нежелани реакции, докато спирате приема на Стимулотон, свържете се с Вашия лекар.

Ако имате някакви допълнителни въпроси относно употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвиква нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Гаденето е най-честата нежелана лекарствена реакция. Нежеланите лекарствени реакции зависят от дозата и често изчезват или намаляват при продължаване на лечението.

Кажете незабавно на Вашия лекар:

Ако имате някой от следните симптоми след приема на това лекарство, тези симптоми могат да бъдат сериозни:

•     Ако развиете тежък кожен обрив, който причинява образуване на мехури (еритема мултиформе) (той може да засегне устата и езика). Те може да са признаци на състояние, известно като синдром на Стивънс-Джонсън или токсична епидермална некролиза (ТЕН). В тези случаи Вашият лекар ще спре лечението Ви.

•     Алергични реакции или алергия, която може да включва симптоми като сърбящ кожен обрив, проблеми с дишането, хрипове, подуване на клепачите, лицето или устните.

•     Ако имате възбуда, объркване, диария, висока температура и високо кръвно налягане, обилно изпотяване и учестено сърцебиене. Това са симптоми на Серотонинов синдром и Невролептичен малигнен синдром. В редки случаи този синдром може да се появи, когато приемате някои лекарства по същото време както сертралин, Вашият лекар може да спре лечението Ви.

•     Ако получите пожълтяване на кожата и очите, което може да означава увреждане на черния дроб.

•     Ако изпитвате депресивни симптоми с идеи за самонараняване или самоубийство (суицидни мисли).

•     Ако започнете да усещате двигателно неспокойствие и не сте в състояние да седите или да стоите неподвижно, след като започнете да приемате Стимулотон, Трябва да кажете на Вашия лекар, ако започнете да чувствате неспокойство.

•     Ако получите пристъп (припадък).

•     Ако имате маниен епизод (вж. точка 2).

Следните нежелани лекарствени реакции са наблюдавани в клиничните проучвания при възрастни.

Много чести нежелани лекарствени реакции (могат да засегнат повече от 1 та 10 души):

Безсъние, замайване, сънливост, главоболие, диария, прилошаване, сухота в устата, липса на еякулация, умора.

Чести нежелани лекарствени реакции (могат да засегнат не повече от 1 на 10 душй):

•     Възпалено гърло, анорексия, повишен апетит,

•     депресия, странно усещане, кошмари, тревожност, възбуда, нервност, намален сексуален интерес, скърцане със зъби,

•     безчувственост и изтръпване, треперене, мускулно напрежение, необичаен вкус, разсеяност,

•     зрителни нарушения, звънене в ушите,

•     сърцебиене, горещи вълни, прозяване,

•     болка в корема, повръщане, запек, разстроен стомах, газове,

•     обрив, повишено изпотяване, болка в мускулите, еректилна дисфункция, болка в гърдите,

•     болка в ставите,

•     общо неразположение.   :

Нечести нежелани лекарствени реакции (могат да засегнат не повече от 1 на 100 души):

•     Студ в гърдите, хрема,

•     свръхчувствителност,

•     ниски нива на хормони на щитовидната жлеза,

•     халюцинации, чувство на прекомерно щастие, чувство за безгрижие, необичайни мисли, агресивност,

•     конвулсии, неконтролируеми мускулни контракции, нарушена координация, прекомерно движение, амнезия, намалени усещания, нарушение на говора, замайване при изправяне, припадане, мигрена,

•     разширяване на зениците,

•     болка в ухото, учестен пулс, високо кръвно налягане, зачервяване,

•     затруднено дишане, възможно хриптене, задух, кървене от носа,

•     възпаление на хранопровода, затруднение при преглъщане, хемороиди, повишено слюноотделяне, нарушение на езика, оригване,

•     подуване на очите, пурпурни петна по кожата, оток на лицето, косопад, студена пот, суха кожа, копривна треска, сърбеж,

•     остеоартрит, мускулна слабост, болка в гърба, мускулни потрепвания,

•     нощно уриниране, неспособност за уриниране, повишение на уринирането, увеличена честота на уриниране, проблемно уриниране, незадържане на урина,

•     вагинално кръвотечение, сексуална дисфункция, сексуална дисфункция при жените, менструални нарушения, подуване на краката, студени тръпки, повишена температура, слабост, жажда, повишение в нивата на чернодробните ензими, понижаване на теглото, наддаване на тегло.

Редки нежелани лекарствени реакции (могат да засегнат не повече от 1 на 1000 душн);

•     Чревни проблеми, инфекция иа ушите, рак, подуване на жлези, висок холестерол, ниска кръвна захар,

•     физически симптоми, дължащи се на стрес или емоции, Лекарствена зависимост, психотично разстройство, параноя, мисли за самоубийство, ходене на сън, преждевременна еякулация,

•     тежка алергична реакция,

•     кома, необичайни движения, затруднено движение, повишено усещане, сетивно нарушение,

•     глаукома, слъзен проблем, петна пред очите, двойно виждане, чувствителност на светлина, кръв в окото,

•     проблеми с контрола на стойностите на кръвната захар (диабет),

•     сърдечен удар, забавен пулс на сърцето, сърдечен проблем, намалено кръвообращение в ръцете и краката, стягане в гърлото, учестено дишане, забавено дишане, затруднен говор, хълцане,

•     кръв в изпражненията, възпаление на устата, язви по езика, нарушения на езика, проблем със зъбите, язви по устата, проблеми с чернодробната функция,

•     кожен проблем с мехури, обрив в косата, нарушение в структурата на косата, необичайна миризма на кожата, костно нарушение,

•     намалено уриниране, затруднено уриниране, кръв в урината,

•     прекомерно вагинално кървене, суха вагинална област, зачервен и болезнен пенис и препуциум (кожната гънка около главичката на половия член или на клитора), генитално течение, удължена ерекция, секреция от гърдите,

•     херния, намалена лекарствена поносимост, затруднено ходене, нарушения в спермата, повишение на нивата на холестерола в кръвта, нараняване, съдоразшнряваща процедура.

Случаи на мисли и действия за самоубийство са съобщавани по време на лечение или скоро

след спиране на лечението със сертралин (вж. точка 2).

След пускането на пазара на сертралин са съобщени следните нежелани лекарствени реакции:

•     Намаление на белите кръвни клетки, намаление на клетките на кръвосъсирването, ендокринен проблем, ниско ниво на сол в кръвта, повишение на стойностите на 1фъвната захар (диабет);

•     плашещи необичайни сънища, самоубийствено поведение;

•     проблеми с мускулното движение (като прекомерно движение, мускулни потрепвалия, затруднено ходене и скованост, спазми и неволеви движения иа мускулите), внезапно силно главоболие (което може да е признак на тежко състояние, наречено синдром на обратимата мозъчна вазоконстрикия /СОМВ/);

•     нарушено зрение, неравен размер на зенициите, проблеми с кървене (напр. кръвоизлив в стомаха), прогресивно уплътняване на белодробната, тъкан (интерстициална белодробна болест), панкреатит, сериозни чернодробни проблеми, пожълтяване на кожата и очите (жълтеница);

•     оток по кожата, кожна реакция към слънцето, мускулни схващания, уголемяване на гърдите, проблеми с кръвосъсирването, проблеми с кръвосъсирването, отклонения в лабораторните показатели, нощно напикаване;

•     световъртеж, прималяване или неразположение в гърдите, които може да са признаци за промени в електрическата дейност (установени с електрокардиограма) или нарушен ритъм на сърцето.

При пациенти, приемащи такъв вид лекарства се наблюдава увеличен риск от счупвания на костите.

Нежелани лекарствени реакции при деца и юноши

В клиничните проучвания при деца и юноши като цяло нежеланите лекарствени реакции са били сходни с тези при възрастните (вж. по-горе). Най-честите нежелани лекарствени реакции при деца и юноши са били главоболие, безсъние, диария и гадене.

Симптоми, които могат да възникнат при спиране на лечението Ако внезапно спрете приема на това лекарство, може да изпитате нежелани реакции като замайване, безчувственост, нарушения на съня, възбуда или тревожност, главоболие, гадене, прилошаване и треперене (вж. точка 3 „Ако сте спрели приема на Стимулотон”).

По време на лечение със Стимулотон е възможно да се получат неверни положителни резултати от имунологични изследвания за проверка наличието на бензодиазепини в урината.

Съобщаване на подозирани нежелани реакции

Съобщаването на подозирани нежелани реакции след разрешаване за употреба на лекарствения продукт е важно. Това позволява да продължи наблюдението на съотношението полза/риск за лекарствения продукт. От медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана реакция чрез национална система за съобщаване към Изпълнителната агенция по лекарствата, ул. „Дамян Груев” № 8, 1303 София, тел.: +35928903417, уебсайт: www.bda.bg.

5.   Как да съхранявате Стимулотон

Да се съхранява под 25°С.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху опаковката,сДвД / :ч надписа „Годен до: ММ.ГГТТ”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посоченото на опаковката.

Не използвайте това лекарство, ако забележите видими признаци на влошаване на качеството (например промяна в цвета).

Не изхвърляте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

б.   Съдържание на опаковката и допълнителна информации

Какво съдържа Стимулотон

Активно вещество:

Стимулотон 50 mg: Всяка филмирана таблетка съдържа 50 mg сертралин, (под формата на 55,95 mg сертралинов хидрохлорид).

Стимулотон 100 mg: Всяка филмирана таблетка съдържа 100 mg сертралин, (под формата на 1И ,90 mg сертралинов хидрохлорид).

Други съставки: магнезиев стеарат, хидроксипропилцелулоза, натриев нишестен гликолат (тип А), калциев хидрогенфосфат дихидрат, микрокристална целулоза, макрогол 6000, титанов диоксид (Е 171), хипромелоза.

Как изглежда Стимулотон и какво съдържа опаковката

Външен вид

Бели или почти бели, без миризма, двойно-изпъкнали, продълговати, филмирани таблетки с надпис „Е271” (50 mg) и „Е272” (100 mg) върху едната страна и делителна черта от другата страна.

Опаковка

Стимулотон 50 mg: 30 филмирани таблетки (3 х 10);

Стимулотон 100 mg: 28 филмирани таблетки (2 х 14) в блистерни ленти от PVC/PVDC и картонената кутия.

Притежател на разрешението за употреба:

EGIS Pharmaceuticals PLC 1106 Budapest, Kereszturi ut 30-38.

УНГАРИЯ

Производител:

EGIS Pharmaceuticals PLC 9900 Kormend, Maty&s kiraly ut 65.

УНГАРИЯ

Дата на последно преразглеждане на листовката:

Август, 2016 г.

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за СТИМУЛОТОН 50МГ ТАБЛ. Х 30

Web Statistics