Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

СТАНДАЦИЛИН 500МГ КАПС. Х 12

Този продукт Ви носи 27 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

СТАНДАЦИЛИН 500mg твърди капсули /

Standacillin 500mg sapsules, hard

Какво съдържа тази листовка:

1.   Какво представлява Стандацилин и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Стандацилин

3.   Как да приемате Стандацилин

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Стандацилин

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СТАНДАЦИЛИН И ЗА КАКВО

Стандацилин съдържа ампицилин (вид аминопеницилин). Това е антибиотик, който убива много различни видове бактерии като потиска синтеза на бактериалната клетъчна стена. Затова може да се прилага при голямо разнообразие от заболявания.

Стандацилин се абсорбира добре в организма и се разпределя в различни телесни тък течности. Следните леки до умерено тежки състояния, могат да бъдат лекувани със Стандацилин, в случай че са причинени от чувствителни към ампицилин микроорган Инфекции на дихателните пътища

Инфекции на горните дихателни пътища и уши, нос и гърло инфекции, кг възпаление на назалните синуси и възпаление на средното ухо (синузит, < медия).

Инфекции на долните дихателни пътища, като остър и хроничен бронхит, възпаление на белите дробове (пневмония).

Инфекции на кожата и меките тъкани Инфекции на урогениталните органи:

Остро и хронично възпаление на бъбреците (пиелонефрит), възпаление на бъбречното легенче (пиелит), възпаление на пикочния мехур (цистит), възпаление на каналчето, което извежда урината от пикочния мехур навън (уретрит) и възпаление н простатата (простатит).

Г онорея

Инфекции на женските полови органи и малкия таз, като фебрилен аборт възпаление на фалопиевите тръби, яйчниците (аднексит, салпингит), възл матката (ендометрит, параметрит), възпаление на перитонеума в малкия таз (пелвио-перитонит), родилна треска (пуерперален сепсис)

Инфекции на стомашно-чревния тракт     

Бактериална инфекция на червата с диария, салмонелоза, шигелоза,/1 паратифна треска Инфекции на жлъ Лептоспироза (инфекциозно

Листериоза (инфекциозно бактериално заболяване) със или без симптоми.

Стандапилин се приема и за продължение на лечение, започнато със Стандаиилин инжекции. ПРИ пациенти с:

Възпаление на сърдечните клапи и покривната тъкан на сърдечните кухини (ендокардит)

Бактериално възпаление на мембраната, покриваща мозъка (менингит)

Отравяне на кръвта (септицемия), причинена от ампицилин-чувствителни организми

Листериоза

Последващо лечение в периода на възстановяване след заболяване

При рискови пациенти, на които предстои стомашно-чревна или урологична операция или операция на половите органи, Стандацилин може да се използва в комбинация с друг антибиотик за предпазване от възпаление на сърдечните клапи и покривната тъкан на сърдечните кухини-

Ампицилин се използва с успех при заболявалия на черния дроб за намаляване на съдържанието на амоняк в стомашно-чревния тракт.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ СТАНДАЦИЛИН

Не приемайте Стандацилин

ако сте алергични (свръхчувствителни) към ампицилин (активното вещество) или към някоя от останалите съставки на Стандацилин (изброени в точка 6); ако сте алергични (свръхчувствителни) към бета-лактамни антибиотици, като пеницилини и цефалоспорини;

ако имате жлезиста треска (вирусно заболяване), цитомегаловирусна инфекция или лимфатична левкемия, ампицилин трябва да се избягва, тъй като при тези състояния по-често се проявяват кожни реакции;

Стандацилин не може да се абсорбира нормално от организма в случаи на тежки стомашно-чревни (стомах и черва) заболявалия, съпътствани от продължителна диария или повръщане. Затова, моля уведомете Вашия лекар незабавно, ако се появят такива оплаквания. В такива случаи или при тежки заболявалия като менингит, възпаление на ставите, отравяне на кръвта или възпаление на покривната тъкан на сърдечните кухини и сърдечните клапи, Стандацилин трябва най-напред да се прилага за лечение като инжекции.

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт или медицинска сестра, преди да приемете използвате Стандацилин.

Ако Вие имате алергия, астма или гьбично заболяване, трябва да информирате незабавно лекуващия Ви лекар. Трябва незабавно да потърсите лекарска помощ при поява на алергични реакции, особено кожни обриви, сърбеж, потръпване, уртикария, затруднено дишане чувство на напрегнатост, както и ако се появят диария и коремни болки.

При лечение на възпаление на жлъчния мехур и жлъчния канал, антибиотиците са подходящи само ако симптомите са леки и няма запушване на жлъчния канал.

Ако имате нарушена бъбречна функция, Вашият лекар може да намали дозировката.

Сериозни и понякога фатални реакции на свръхчувствителност са докладвани приемащи антибиотици от типа на ампицилин (бета-лактамни антибиотици), к срещани при инжекционно приложение. По-вероятно е такъв тип реакции да пациенти, които имат предишни прояви на свръхчувствителност към

антибиотици. Ето защо е важно да уведомите Вашия лекар, ако сте имали реакции на свръхчувествителност в миналото.

При продължително лечение се препоръчва проследяване на кръвната картина, както и провеждане на функционални чернодробни и бъбречни тестове.

Продължителното лечение може да доведе до растеж на резистентни на ампицилин микроорганизми и гъбички. Ако се появят признаци на нова инфекция, напр. млечница, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Ако се появи продължителна и тежка диария, информирайте Вашия лекар.

Както и при други лекарства, ако сте бременна трябва да приемате този продукт само по лекарско предписание. Затова Вие трябва да информирате лекаря си при бременност.

Прием на други лекарства

Моля, кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали каквито и да е други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Стандацилин трябва да се комбинира с други антибиотици само по изрична препоръка от Вашия лекар, тъй като някои антибиотици могат да усилят ефекта на ампицилин, докато други могат да го отслабят.

Пробенецид (използван за намаляване на нивата на пикочна киселина) може да усили ефекта на ампицилин

Подобно на останалите антибиотици, Стандацилин може да намали ефекта на пероралните контрацептиви.

При съвместна употреба на ампицилин с антикоагуланти като варфарин и фениндион могат да се получат изменени стойности при изследвания за кръвосъсирване.

При приложението на ваксини от типа на ваксина срещу коремен тиф приемана през устата и прием на ампицилин ефикасността на ваксината може да бъде намалена.

Съвместната употреба на ампицилин с цитотоксици като метотрексат (лекарства, използвани при лечение на тежки заболявалия и рак) оказва влияние върху изхвърлянето на цитотоксиците от организма.

Има повишен риск от развитие на екзантем (обриви), при едновременно приложение на алопуринол (за лечение на подагра).

Ампицилин може да намали екскреция на атенолол (лекарство за сърце) в урината.

По време на лечение със Стандацилин, лабораторните тестове на урината могат да дадат неверни резултати.

Прием на Стандацилин с храни и напитки

Тъй като храната може да повлияе на усвояването на ампицилин в организма, препоръчително е ампицилин да се приема 1-2 часа преди хранене.

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.

Ако сте бременна или кърмите, Вашия лекар ще реши дали може да използвате Стандацилин.

Шофиране н работа с машини

Стандацилин не повлиява способността за шофиране или работата с машини.

Винаги приемайте Стандацилин точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Обичайната доза е: 

Подрастващи и възрастни: (1 g-) 2g — 4g дневно Деца: (25-) 50-100 mg/kg телесно тегло дневно

При необходимост дозата може да бъде повишена до 8g дневно (200mg/kg телесно тегло). Дневната доза трябва да бъде разделена на 3-4 приема. Ако не е възможен прием през устата, могат да се използват инжекционните форми на Стандацилин (виж раздел 2 “Не приемайте Стандацилин, ако:”)

Продължителност на лечението:

След подобряване на симптомите, приемът на Стандацилин трябва да продължи още 2-3 дни. При инфекции на отделителните или половите органи, приложението трябва да продължи поне 4-10 дни. При инфекции причинени от бета-хемолитични стрептококи (тонзилит, скарлатина), лечението трябва да продължи поне 10 дни.

Дозировка при пациенти с нарушена бъбречна функция и ПРИ недоносени и новородени: Вашият лекар ще намали дозата или продължителността на интервалите между приемите при недоносени и новородени, какго и при пациенти с нарушена бъбречна функция.

При увредена бъбречна функция, не трябва да се приема повече от lg на всеки 8 часа, освен ако лекарят не е препоръчал друго; при тежко увредена бъбречна функция, интервалите между приемите трябва да се увеличат до 12-15 часа. Затова е необходимо да предупредите Вашия лекар, ако имате бъбречно заболяване.

Ако сте приели повече от необходимата доза Стандацилин

Ако сте приели повече от необходимата доза Стандацилин, информирайте незабавно Вашия лекар, за да се предприемат подходящи мерки. В случай на предозиране със Стандацилин могат да настъпят гастро-интестинални (стомах и черва) проблеми. Възможни са също възпаление на жлъчния мехур или бъбреците, намалено отделяне на урина и увреждане на бъбреците.Тези симптоми са обратими след спиране на лечението.

При достигане на високи концентрации в цереброспиналната течност, могат да се появят неврологични симптоми. Няма специфичен антидот. Ампицилин може да се премахне от кръвообръщението чрез диализа.

Ако сте пропуснали да приемете Стандацилин

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза. Посъветвайте се с Вашия лекар.

Ако сте спрели приема на Стандацилин

Дори ако симптомите Ви се подобряват или напълно са изчезнали, лечението със Стандацилин не трябва да се променя или да се спира, освен ако не е препоръчано от лекар. Иначе, заболяването може да се възстанови или да се влоши отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Какго всички лекарства, Стандацилин може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Следните нежеланите реакции се категоризират като пенести (засягат по-малко от 1 на 100 лекувани пациенти):

• временни стомашно-чревни неразположения (гадене, повръщане, диар] възпаление на устната кухина или езика. Тези оплаквания често отшу] продължително лечение.

Следните нежеланите реакции се категоризират като редки (засягат по-малко лекувани пациенти):

•     лекарство-продуцирана треска, тежки кожни обриви (синдром на Lyell, синдром на Stevens Johnson), оток на ларинкса (падане на гласа), серумна болест (вид алергична реакция), възпалени кръвоносни съдове (алергичен васкулит), хепатит и холестазна жълтеница.

Следните нежеланите реакции се категоризират като много редки (засягат по-малко от 1 на 10000 лекувани пациенти):

•     промяна в кръвната картина, напр. тромбоцитопения ( намален брой на кръвните плочици), агранулоцитоза (значително намален брой на определени видове бели кръвни клетки), левкопения (намален брой на белите кръвни клетки) и еозинофилия (увеличен брой на определен вид бели кръвни клетки). Освен това, има съобщения за анемия и промени в коагулацията (удължено време на кървене и протромбиново време) Най-общо, промените в кръвната картина възвръщат нормалните си стойности след приключване на лечението.

•     тежки алергични симптоми, напр. циркулаторен колапс и/или затруднено дишане (анафилактичен шок)

•     оток на кожата или лигавиците (ангиоедем), тежки възпалителни промени на кожата (ексфолиативен дерматит, ерите ма мултиформе)

•     болки в ставите

•     възпалени бъбреци (признаците включват повишена температура, оток, особено в областта на лицето и/или кръв в урината).

•     повишена температура

Следните нежеланите реакции имат неустановена честота:

•     продължителната и често повтаряща се употреба на лекарствения продукт може да доведе до инфекции с други микроорганизми, или свръхрастеж на микроорганизми като гъбички, които не са чувствителни към антибиотици.

•     При вирусни заболявания, кожни обриви могат да се появят по-често от обикновено, при употреба на ампицилин. Поради това, моля, кажете на лекуващия Ви лекар, ако се появи вирусна инфекция по време на лечение с ампицилин или ако имате съмнение за инфекция (напр. детска болест като шарка, т.н). При лечение на тифна треска или сифилис, могат да се наблюдават повишена температура или кожни обриви. Те се дължат на бактериалните токсини, които се отделят с разграждането на мъртвите микроорганизми.

•     При пациенти с гьбични кожни заболявания, могат да се появят алергични реакции

след приемането на първата доза ампицилин.

•     При много високи серумни концентрации на ампицилин, напр. вследствие на нарушена бъбречна функция или при приложение на много високи дози, могат да настъпят възбуда на централната нервна система, мускулни крампи и припадъци.

•     Възможно е временно повишаване на чернодробните показатели.

•     Алергичните реакции на кожата (напр. обрив, зачервяване и оток) са по-рядко срещани, отколкото при лечение с инжекции. В повечето случаи те протичат по- леко; ако е необходимо, тези симптоми могат да бъдат лекувани според препоръките на лекуващия Ви лекар и обикновено отшумяват след няколко дни.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5, КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ СТАНДАЦИЛИН

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Да се съхранява при температура под 25 °С. Да се пази от влага.

Не използвайте Стандацилин след срока на годност, отбелязан върху опако годност отговаря на последния ден от посочения месец.  

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

СЪДЪРЖАНИЕ НА ОПАКОВКАТА И ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Стандацилнн

Активното вещество е ампицилин.

Всяка капсула съдържа 500 mg ампицилин (като ампицилин трихидрат). Другите съставки са: капсула, съдържание: магнезиев стеарат; капсула, обвивка: титанов диоксид (Е 171), желатин.

Как изглежда Стандацилнн н какво съдържа опаковката

Стандацилнн 500 mg - капсули:

Твърди желатинови капсули. Капсулите са бели, непрозрачни, размер 0 (приблизително 21,5 mm х 7,5 mm) с бял до кремав прах.

Блистерни опаковки с 12 и 1000 капсули.

Не всички видове опаковки могат да бъдат в продажба.

Притежател на разрешението за употреба и производител

Sandoz GmbH

10 Biochemiestrasse, 6250 Kundl, Австрия

мм/гггг

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за СТАНДАЦИЛИН 500МГ КАПС. Х 12

Web Statistics