Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

СПАЗМАЛГОН АМПУЛИ 2МЛ Х 1

Този продукт Ви носи 12 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

СПАЗМАЛГОН ампули  /

SPASMALGON ampules

СЪСТАВ

Съдържание на една ампула:     2 ml / 5 ml

Лекарствени вещества:

Metamizole sodium     500 mg/ml

Fenpiverine bromide   0,02 mg/ml ■

Pitofenone hydrochloride  2 mg/ml

Помощни вещества: Вода за инжекции.

ЛЕКАРСТВЕНА ФОРМА И ФАРМАКО-ТЕРАПЕВТИЧНА ГРУПА Спазмалгон под формата на инжекционен разтвор е комбиниран обезболяващ и спазмолитичен продукт.

ПОКАЗАНИЯ

В кои случаи може да се прилага Спазмалгон?

Прилага се при силни болки при стомашни или чрев!

бъбречни колики при камъни в бъбреците, спастична дис жлъчните пътища, дисменорея (болезнена менструация). 

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

В кои случаи не трябва да се прилага Спазмалгон?

Спазмалгон не се прилага при свръхчувствителност към съставките на продукта.

Други противопоказания са: тежка чернодробна и бъбречна недостатъчност, острата чернодробна яхорфирия (наследствено заболяване с нарушено образуване на еритроцитите), дефицит на глюкозо-6-фосфат-дехвдрогеназа (наследствено заболяване с опасност от разрушаване на еритроцитите); кръвни заболявалия, като агранулоцитоза (силно намаляване на определен* вид левкоцити) и левкопения (намаляване на общия брой на левкоцитите); бременност (първо и последно тримесечие) и в периода на кърмене; аденом (тумор) на простатата; атония (липса на тонус) на жлъчния и пикочния мехур.

Не се прилага при деца под 15 годишна възраст.

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ПРИ УПОТРЕБА Кога Спазмалгон трябва да се прилага с повишено внимание? Спазмалгон трябва да се прилага внимателно при пациенти с хранителна, медикаментозна (особено към други средства от групата на обезболяващите и температуропонижаващите лекарства) алергия или други атопични заболявалия (сенна хрема, бронхиална астма). При болните с кръвни заболявалия или прекарани в миналото такива се налага точно прецизиране на нуждата от използването на този лекарствен продукт и евентуалния риск от неговата употреба, както^ и проследяване на кръвната картина в хода на лечението.

Заболявалия на бъбреците и черния дроб налагат индивидуализиране на дозовия режим, поради възможните нежелани реакции на продукта върху бъбреците и черния дроб. Механични пречки по хода на стомашно-чревния тракт могат да доведат 'до задръжка на стомашно-чревно съдържимо и интоксикация, поради изразения спазмолитичен ефект на продукта. Прилагането на - Спазмалгон при пациенти с гастроезофагеална 1 рефлуксна болест !(ГЕРБ) - връщане на стомашно съдържимо в хранопровода, намален тонус на чревната мускулатура, ^парализа на чревната мускулатура, повишено вътреочно налягане, миастения гравис, със сърдечни заболявалия (аритмии, ИБС, застойна сърдечна недостатъчност) изисква особено внимание и само по назначение от лекуващия лекар ; след строга преценка на полза/риск, поради възможност за засилване на оплакванията.

СПЕЦИАЛЕН ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

Изследвания върху бременни жени не са провеждани, липсват и данни от наблюдения относно приложението при тази група, поради което системно приложение на продукта по време на бременност се изключва, особено в първия и последния триместър.

Тъй като метаболитите на аналгин се екскретират с майчиното мляко, Спазмалгон не се прилага в периода на лактация. Ако използването му не може да бъде избегнато, то в тези случаи кърменето за този период трябва да бъде преустановено.

При по-продължително приложение на Спазмалгон могат да с наблюдават известни нарушения в акомодацията, поради 

приложението на продукта при шофьори и лица, работещи с машини трябва да става при точна оценка на риска.

ЛЕКАРСТВЕНИ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ Какви други лекарства повлияват действието на Спазмалгон? Спазмалгон, поради съдържащия се в него метамизол може да усили увреждащото действие върху кръвта на редица други лекарства (хлорамфеникол и др.).

Темпидон и .трицикличните антидепресанти засилват ефектите на

метамизол. Спазмалгон може, да се комбинира с хиосцин- бутилбромид, фуроземид, глибенкламид.

Необходима е коригиране на дозировката на противосъсирващите средства и циклоспорини, тъй като съдържащия се в Спазмалгон метамизол понижава активността им.

Едновременното приложение с други обезболяващи и нестероидни противовъзпалителни средства повишава риска от развитие на прояви на свръхчувствителност и поява на други нежелани ефекти. При едновременно приложение на Спазмалгон и други лекарства е необходимо да се уведоми лекуващия лекар, поради възможни лекарствени взаимодействия.

НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ И ДОЗИРОВКА

Продуктът се прилага интрамускулно от 2 до 5 мл от инжекционния разтвор, като при необходимост същата доза може да се повтори след 6-8 часа. Лечението не трябва да продължава по-дълго от 2-3 дни.

Еднократната, денонощната доза и продължителността на лечебния курс при всеки болен трябва да се определят от лекуващия лекар, съобразно изразеността на клиничната симптоматика.

НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

Какви нежелани реакции могот да настъпят при прилагането на Спазмалгон?

Най-честите нежелани лекарствени реакции са проявите на свръхчувствителност, обикновено от страна на кожата (сърбеж^ зачервяване, кожни обриви), в що-тежките случаи - анафилактоидни реакции и в най-тежките случаи шок. В някои случаи-могат да се наблюдават сухота в устата, задръжка на урината, зрителни нарушения.

Описани са случаи на задръжка на вода и електролити и бъбречни нарушения след прилагане на метамизол (намалено отделяне на урина, азотна задръжка, наличие на кръв в урината).

Една от най-сериозните нежелани реакции е увреждането на кръвотворенето от метамизол, най-вероятно в резултат на имуноалергични реакции.

При лица с гастрит или язвена болест може да настъпи обостряне на заболяването.

При поява на нежелана реакция трябва да се уведоми лекуващия лекар.

СПЕЦИАЛНИ УКАЗАНИЯ ПРИ ПРЕДОЗИРАНЕ

Какво да се предприеме, ако Спазмалгон е приложен в много високи дози (умишлено или погрешно предозиране)?

Остро предозиране може да се развие при използване на големи дози еднократно, умишлено или случайно.

Клиничната картина на острата интоксикация се владее от симптомите на метамизолова интоксикация. Най-често се наблюдава токсо-алергичен синдром, в по-тежките случаи към него могат да се добавят проявите на увреждане на кръвотворенето, стомашно- чревни нарушения, мозъчни прояви.

Лечението се провежда по правилата на клиничната токсикология.

Освен прилагането на симптоматични средства, на първо място се цели вземането на мерки за бързото

елиминиране на продукта от организма - форсирана диуреза, вливане на водно-солеви разтвори, при нужда хемодиализа.

Специфичен антидот не е известен.

ИНСТРУКЦИИ ЗА СЪХРАНЕНИЕ

В оригинална опаковка на защитено от светлина място при температура под 25°С. Да не се замразява!

Да се съхранява на място, недостъпно за деца!

СРОК НА ГОДНОСТ

Пет години от датата на производство.

Да не се употребява след изтичане срока на годност!

ДАННИ ЗА ОПАКОВКАТА Продуктът се пълни в ампули от 2 и 5 ml.

Ампулите от 2 ml се опаковат по 5 броя (1 блистер), 10 броя (1 блистер), 100 броя (10 блистера). 

Ампулите от 5 ml се опаковат по 5 броя (1 блистер), 10 броя (1 блистер), 50 броя (5 блистера).

Блистерите от твърдо ПВХ фолио се поставят в картонена кутия заедно с листовка с указания за употреба, пилички и контролен номер. Когато има маркировка на горната част на ампулите във вид на цветна точка или пръстен, не се ползват пилички за отваряне на ампулите. Отварянето на ампулите се извършва с натискане на палеца върху маркировката (точката) над шийката на ампулите. НАЧИН НА ОТПУСКАНЕ По лекарско предписание.

ПРИТЕЖАТЕЛ НА РАЗРЕШЕНИЕТО ЗА УПОТРЕБА

СОФАРМА АД, България

1220 София, ул. Илиенско шосе No 16

ПРОИЗВОДИТЕЛ

СОФАРМА АД, България

1229 София, ул. Илиенско шосе No 16

ДАТА НА ПОСЛЕДНАТА РЕДАКЦИЯ НА ЛИСТОВКАТА

09.06.2003 г.

Споделете мнението си за СПАЗМАЛГОН АМПУЛИ 2МЛ Х 1

Web Statistics