Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

СОФАНАКС 0.5МГ ТАБЛ. Х 30

психиатър или ОПЛ след консултация; невролог или ОПЛ след консултация

Този продукт Ви носи 48 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

СОФАНАКС 0,5 mg таблетки /

SOPHANAX® 0.5 mg tablets

алпразолам (alprazolam)

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство.

- Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

1.   КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СОФАНАКС И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Софанакс се отнася към лекарствата, наречени анксиолитици (потискащи усещането за тревожност и страх). Притежава също така успокояващо и противогърчово действие.

Софанакс се прилага за лечение на състояния на тревожност, смесени тревожно-депресивни състояния, пристъпи на паника с или без агорафобия (страх от пребиваване на публични места или открити пространства).

2.   ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ СОФАНАКС

Не приемайте Софанакс

ако сте алергични (свръхчувствителни) към активното вещество алпразолам или към някоя от останалите съставки на Софанакс;

ако страдате от миастения гравис (заболяване, характеризиращо се с мускулна слабост); при остра дихателна недостатъчност (остро нарушение на дишането); ако страдате от временно спиране на дишането по време на сън; ако имате тежки чернодробни заболявалия.

Обърнете специално внимание при употребата на Софанакс

При продължително приложение на продукта може да се развие психическа или физическа зависимост. С особено внимание трябва да се употребява от болни, склонни към злоупотреба с алкохол, други лекарства и наркотици;

Не трябва да спирате приема на лекарството рязко, а чрез постепенно понижаване на дозата, според предписанието на лекуващия Ви лекар.

Лекарството не се препоръчва за първоначално лечение на психични заболявалия;

Предупредете лекуващия Ви лекар, ако имате чернодробни или бъбречни заболявалия.

Прием на други лекарства

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Лечението може да се повлияе, ако приемате едновременно: други лекарства за възбуда и тревожност, сънотворни, лекарства за лечение на депресия, нарк болкоуспокояващи, противогърчови, някои лекарства за лечение на алергии, пр таблетки, някои антибиотици, циметидин (за лечение на гастрит и язва). По вре 

със Софанакс не трябва да приемате противогъбични лекарства като кетоконазол или итраконазол.

Употреба на Софанакс с храни и напитки

По време на лечение със Софанакс не трябва да се употребява алкохол поради възможно усилване на потискащото действие на лекарството.

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство. Бременност

Употребата на продукта по време на бременност трябва да се избягва поради възможно увреждане на плода и новороденото.

Кърмене

Софанакс преминава в майчината кърма, поради което употребата му не се препоръчва по време на кърмене. Ако лечението с продукта е наложително, кърменето трябва да бъде прекратено.

Шофиране и работа с машини

По време на лечение със Софанакс трябва да избягвате шофиране и работа с машини, тъй като продуктът може да предизвика сънливост, отпуснатост, световъртеж и нарушена концентрация,

Важна информация относно някон от съставките на Софанакс

Лекарственият продукт съдържа помощно вещество лактоза монохидрат. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да вземете този продукт.

В състава на лекарствения продукт е включено пшенично нишесте. Не представлява риск за хора с цьояиакия (глутенова ентеропатия). Пациенти с алергия към пшеница (различна от цьолиакия) не трябва да вземат това лекарство.

3.   КАК ДА ПРИЕМАТЕ СОФАНАКС

Винаги приемайте Софанакс точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Дозировката зависи от това какви симптоми лекувате. Тя се определя индивидуално от лекуващия Ви лекар.

Таблетките се приемат през устата, след хранене, с достатъчно количество течност.

Възрастни

Състояния на тревожност:

Обичайната начална доза е 1/2 до 1 таблетка 3 пъта дневно. Лечебната дозировка е от 0,5-4 mg дневно, разделена на няколко приема.

Смесени тревожно-депресивни състояния:

Лечението започва с 1 таблетка 3 пъта дневно. Лечебен ефект се поетата с дози между 1,5 и 4 mg на ден, разделени на няколко приема.

Пристъпи на паника:

Дозата може да варира от 1 mg до 10 mg, като средната дозировка е около 5-6 mg дневно. Започва се с по-ниски дози, за да се избегне появата на нежелани лекарствени реакции.

Деца и подрастващи под 18-годишна възраст

Продуктът не се препоръчва за употреба при деца, тъй като не е доказана ефективността и безопасността му в тази възрастова група.

Пациенти в напреднала възраст и такива в увредено общо състояние

При пациенти над 65-годишна възраст обичайната начална доза е по-ниска -1/2 табл пъта дневно. Ефективната доза е между 0,5-0,75 mg дневно, разделена на няколко пр

Ако сте приели повече от необходимата доза Софанакс

Могат да се появят някои от следните симптоми на предозиране: неясен говор, сънливост, объркване, нарушение в координацията, забавяне на рефлексите, различна степен на нарушение на съзнанието - от замаяност до безсъзнание.

Незабавно се консултирайте с лекар!

Ако сте пропуснали да приемете Софанакс

Ако пропуснете една доза, вземете я колкото е възможно по-скоро. Ако почти е станало време за следващата доза, вземете я както обикновено. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате забравената. Продължете да вземате лекарството, както Ви е предписано.

Ако сте спрели приема на Софанакс

Не спирайте сами приема на Софанакс таблетки. Вашият лекар ще Ви каже как да прекратите лечението.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Софанакс може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Нежелани реакции се наблюдават обикновено в началото на лечението, като изчезват при неговото продължаване или при намаляване на дозата.

Най-често срещаните са: сънливост, умора и раздразнителност.

Нечести са: потиснатост, нарушения в паметта и координацията, промени в апетита и теглото, мускулна слабост, запек или диария, гадене, повръщане, замаяност, двойно или замъглено виждане, ускоряване на пулса, понижаване на кръвното налягане, нарушения в менструалния цикъл и сексуалната функция, жълтеница (пожълтяване на кожата и бялото на очите, причинено от проблеми с черния дроб или кръвта), кожни нарушения.

Рядко се наблюдават: сухота в устата, тревожност, безсъние, нервност.

При продължителна употреба може да се развие зависимост към продукта (физическа или психическа).

При рязко спиране след продължително лечение може да се наблюдава т.н. „синдром на отнемането”, характеризиращ се с потиснато настроение, безсъние, главоболие, болки в корема и мускулите, гадене, повръщане, повишено потене, треперене, в някои случаи и гърчове.

В редки случаи могат да се наблюдават някои парадоксални прояви при употреба на продукта, като силно безпокойство и раздразнителност, агресивност, пристъпи на гняв, кошмари, халюцинации, други промени в обичайното поведение. При поява на подобни симптоми, консултирайте се незабавно с лекуващия Ви лекар!

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5.   КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ СОФАНАКС

Да се съхранява в оригиналната опаковка, на защитено от светлина място, при температура под

25°С.

Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

Не използвайте Софанакс след срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за дом Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези м спомогнат за опазване на околната среда. 

6.   ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Софанакс

Активното вещество е алпразолам 0,5 mg в една таблетка.

Другите съставки са: натриев докузат; натриев бензоат; пшенично нишесте; лактоза монохидрат; целулоза, микрокристална; талк; силициев диоксид, колоиден безводен; магнезиев

стеарат.

Как изглежда Софанакс и какво съдържа опаковката

Бяла таблетка с кръгла форма, с двустранна фасета и делителна черта, диаметър 7 mm.

10 таблетки в блистер от PVC/алуминиево фолио; по 3 блистера в картонена кутия, заедно с листовка.

Притежател на разрешението за употреба и производител СОФАРМА АД

ул. Илиенско шосе 16,1220 София, България

Дата на последно одобрение на листовката: юли, 2016.

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за СОФАНАКС 0.5МГ ТАБЛ. Х 30

Web Statistics