Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

СОРТИС 10МГ ТАБЛ. Х 30

НЗОК заплаща до 10 мг дневно

  • Производител: Pfizer Co
  • Код: 1338
Този продукт Ви носи 111 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

СОРТИС 10 mg филмирани таблетки

SORT1S 10 mg film-coated tablets

Аторвастатин (Atorvastatin)

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите. - Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар,

фармацевт или медицинска сестра. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

СОРТИС принадлежи към група лекарства, известни като статнни - лекарства, които регулират липидите (мазнините).

СОРТИС се използва за намаляване на липидите, известни като холестерол и триглицериди в кръвта, когато само диета с ниско съдържание на мазнини и промени в начина на живот са недостатъчни. Ако при Вас има повишен риск от сърдечно заболяване, СОРТИС може също да намали този риск, дори ако нивата на холестерола са нормални. Стандартната диета, понижаваща холестерола, трябва да се продължи по време на лечението.

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете СОРТИС

Не приемайте СОРТИС

-     ако кърмите

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра, преди да приемете СОРТИС.

Изброени са причините, поради които СОРТИС може да не е подходящ за Вас:

-     ако сте имали предишен удар (инсулт) с кървене в мозъка или имате малки колекции от течност в мозъка, в резултат на предишен удар

-     ако имате проблеми с бъбреците

-     ако имате понижена активност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм)

-     ако имате повтарящи се или необясними мускулни болки, лична или фамилна анамнеза за проблеми с мускулите

-     ако сте имали предишни проблеми с мускулите по време на лечение с други липидопонижаващи лекарства (напр. други статини или фибрати)

-     ако редовно употребявате голямо количество алкохол

-     ако имате анамнеза за чернодробно заболяване

-     ако сте по-възрастни от 70 години

Посъветвайте се с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра, преди да приемете

СОРТИС

-     ако имате тежка дихателна недостатъчност.

Ако някое от описаните състояния се отнася за Вас, лекарят Ви ще направи кръвни тестове преди и вероятно по време на лечението със СОРТИС, за да предвиди риска от свързани с мускулите нежелани реакции. Известно е, че рискът от свързани с мускулите нежелани лекарствени реакции, напр. рабдомиолиза, се повишава, когато някои лекарства се приемат едновременно (вж. точка 2 „Други лекарства и СОРТИС“).

Също така информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако имате мускулна слабост, която е постоянна. Може да е необходимо провеждане на допълнителни изследвания и прием на допълнителни лекарства за диагностика и лечение на това състояние.

Ако имате диабет или сте с риск от развитие на диабет, Вашият лекар ще проследява стриктно Вашето състояние докато приемате това лекарство. Вие вероятно сте с риск от развитие на диабет, ако имате високи стойности на захар и мазнини в кръвта, ако сте с наднормено тегло и имате високо кръвно налягане.

Други лекарства и СОРТИС

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

Има някои лекарства, които могат да променят ефекта на СОРТИС или техният ефект може да бъде променен от СОРТИС. Този вид взаимодействие би могъл да намали ефикасността на едното или на двете лекарства. Обратно, би могло да повиши риска или тежестта на нежеланите лекарствени реакции, включително тежкото състояние на мускулна загуба, известно като рабдомиолиза и описано в точка 4:

-     Лекарства, прилагани да променят начина, по който работи Вашата имунна система, напр. циклоспорин

-     Определени антибиотици или противогъбични лекарства, напр. еритромицин.

кларитромицин, телитромицин, кетоконазол, итраконазол, вориконазол, позаконазол, рифампин, фусидинова киселина

Други лекарства, контролиращи нивата на липидите, напр. гемфиброзил, колестипол 

-     Някои блокери на калциевите канали, прилагани при стенокардия или високо кръвно налягане, напр. амлодипин, дилтиазем; лекарства, които регулират Вашия сърдечен ритъм като дигоксин, верапамил, амиодарон

-     Лекарства, прилагани за лечение на СПИН напр. ритонавир, лопинавир, атазанавир, индинавир, дарунавир, комбинацията типранавир/ритонавир и др.

-     Някои лекарства, използвани за лечение на хепатит С, напр. телапревир

-     Други лекарства, за които е известно, че взаимодействат със СОРТИС, включително езетимиб (който понижава холестерола), варфарин (който намалява кръвосъсирването), пероралните контрацептиви, стирипентол (противоепилептичен продукт), циметидин (използван при стомашни киселини и язви), феназон (болкоуспокояващ продукт), колхицин (използван за лечение на подагра), антиациди (продукти при нарушено храносмилане, съдържащи алуминий или магнезий) и боцепревир (използван за лечение на заболяване на черния дроб, като хепатит С)

-     Лекарства, отпускани без рецепта: жълт кантарион

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

СОРТИС с храна и напитки

Вж. точка 3 за инструкции как трябва да се приема СОРТИС. Моля, отбележете следното:

Сок от грейпфрут

Не приемайте повече от една или две малки чаши сок от грейпфрут на ден, защото големи количества сок от грейпфрут може да променят ефектите на СОРТИС.

Алкохол

Избягвайте приема на твърде много алкохол, докато приемате това лекарство. Вж. точка 2 „Предупреждения и предпазни мерки“ за повече информация.

Бременност и кърмене

Не приемайте СОРТИС, ако сте бременна или ако се опитвате да забременеете.

Не приемайте СОРТИС, ако може да забременеете, освен ако не вземате сигурни мерки за контрацепция.

Не приемайте СОРТИС, ако кърмите.

Безопасността на СОРТИС по време на бременност и кърмене все още не е доказана. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на каквото и да е лекарство.

офираие и работа с машини

По принцип това лекарство не повлиява способността за шофиране и работа с машини. Въпреки това не шофирайте, ако то засяга способността Ви за шофиране. Не използвайте никакви инструменти или машини, ако способността Ви да ги използвате е повлияна от това лекарство.

СОРТИС съдържа лактоза

Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с него, преди да приемете този лекарствен продукт.

Преди да започнете лечението Вашият лекар ще Ви назначи диета с ниско съдържание на холестерол, която трябва да продължите и по време на лечението със СОРТИС.

Обичайната начална доза на СОРТИС е 10 mg веднъж дневно при възрастни и деца на 10 и повече години. Тя може да бъде повишена, ако е необходимо, от Вашия лекар, докато се достигне количеството, от което се нуждаете. Вашият лекар ще адаптира дозировката на интервали от 4 седмици или повече. Максималната доза на СОРТИС е 80 mg веднъж дневно за възрастни и 20 mg веднъж дневно за деца.

СОРТИС таблетки трябва да се поглъщат цели с малко вода и могат да се приемат по всяко време на деня, със или без храна. Все пак опитайте се да вземате таблетките си по едно и също време всеки ден.

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Продължителността на лечението със СОРТИС се определя от Вашия лекар.

Моля, попитайте Вашия лекар, ако мислите, че ефектът на СОРТИС е твърде силен или твърде слаб.

Ако сте приели повече от необходимата доза СОРТИС

Ако случайно приемете твърде много таблетки СОРТИС (повече от Вашата обичайна дневна доза), свържете се с Вашия лекар или най-близката болница за съвет.

Ако сте пропуснали да приемете СОРТИС

Ако пропуснете да приемете доза, просто вземете Вашата следваща планирана доза в правилното време. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако сте спрели приема на СОРТИС

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт или искате да прекратите лечението, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Ако получите някоя от следните сериозни нежелани реакции, спрете приема на таблетките си и информирайте незабавно Вашия лекар, или отидете до близката болница или спешно отделение.

Редки: може да засегнат до 1 на 1 000 души

-     Сериозни алергични реакции, които причиняват подуване на лицето, езика и гърлото, което води до голямо затруднение при дишане.

-     Сериозно заболяване с тежко изразено излющване и подуване на кожата, с поява на мехури по кожата, устата, очите, гениталиите, и треска. Кожен обрив във вид на розово- червени петна, най-често по дланите на ръцете и стъпалата, с възможна поява на мехури.

-     Мускулна слабост, чувствителност или болка и особено ако в същото време се чувствате неразположени или имате висока температура; това може да е причинено от увреждане на мускулите. Увреждането на мускулите не винаги преминава, дори и след к^тб стб; спрели приема на аторвастатин, а това може да бъде животозастрашаващо и проблеми с бъбреците.

Много редки: може да засегнат до 1 на 10 000 души

- Ако имате проблеми с неочаквано или необичайно кървене или насиняване, това може да предполага чернодробно оплакване. Трябва да се консултирате с Вашия лекар колкото е възможно по-скоро.

Други възможни нежелани реакции със СОРТИС

Честите нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 10 души) включват:

•     възпаление на носоглътката, болка в гърлото, кървене от носа

•     алергични реакции

•     повишени нива на глюкоза в кръвта (ако имате диабет, продължете да следите нивата на Вашата кръвна захар), повишени нива на креатинкиназа в кръвта

•     главоболие

•     гадене, запек, газове, лошо храносмилане, диария

•     болки в ставите, мускулни болки и болки в гърба

•     отклонения в стойностите на кръвните тестове за чернодробната функция

Нечестите нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 100 души) включват:

•     анорексия (загуба на апетит), повишаване на теглото, понижаване нивата на кръвната захар (ако имате диабет, продължете да следите нивата на Вашата кръвна захар)

•     кошмари, безсъние

•     замаяност, изтръпване и мравучкане по пръстите на ръцете и краката, намалена чувствителност за болка и допир, промяна във вкуса, загуба на памет

•     замъглено зрение

•     звънтене в ушите и/или главата

•     повръщане, оригване, болка в горната и долната част на корема, панкреатит (възпаление на задстомашната жлеза, което води до стомашна болка)

•     хепатит (чернодробно възпаление)

•     обрив, кожен обрив и сърбеж, уртикария, косопад

•     болка във врата, мускулна слабост

•     умора, общо неразположение, слабост, болка в гърдите, подуване особено на глезените (оток), висока температура

•     бели кръвни клетки в урината при тестове

Редките нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 1000 души) включват:

•     зрителни нарушения

•     неочаквано кървене или насиняване

•     холестаза (пожълтяване на кожата и очите)

•     травма на сухожилие

Много редките нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 10 000 души) включват:

•     алергична реакция - симптомите може да включват внезапен задух и болка в гърдите или стягане, подуване на клепачите, лицето, устните, устата, езика и гърлото, затруднено дишане, припадък

•     загуба на слуха

•     гинекомастия (увеличаване на гърдите при мъже)

Нежелани реакции с неизвестна честота:

• мускулна слабост, която е постоянна 

•     проблеми c дишането, включително продължителна кашлица и/или задух и висока температура

•     диабет. Това е по-вероятно, ако имате високи нива на захар или липиди в кръвта, ако сте с наднормено тегло и имате високо кръвно налягане. Вашият лекар ще проследява състоянието Ви, докато приемате това лекарство.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата, ул.,Дамян Груев” № 8, 1303 София, тел.: +359 2 8903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.   Как да съхранявате СОРТИС

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху етикета и картонената опаковка след „Годен до:”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Този лекарствен продукт не изисква специални условия на съхранение.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа СОРТИС

-     Активното вещество е аторвастатин. Всяка филмирана таблетка съдържа съответно 10 mg, 20 mg, 40 mg или 80 mg аторвастатин (като аторвастатин калций трихидрат).

-     Другите съставки са: калциев карбонат, микрокристална целулоза, лактоза монохидрат, кроскармелоза натрий, полисорбат 80, хидроксипропилцелулоза и магнезиев стеарат.

-     Обвивката на СОРТИС съдържа хипромелоза, макрогол 8000, титанов диоксид (Е 171), талк, симетиконова емулсия, съдържаща симетикон, стеаринови емулгатори (полиетилен гликол сорбитанов тристеарат, полиетоксилат стеарат, глицериди), сгъстители (метилцелулоза, ксантанова гума), бензоена киселина, сорбитолова киселина и сярна киселина.

Как изглежда СОРТИС я какво съдържа опаковката

маркирани с „10” от едната страна и „ATV” от другата.

СОРТИС 20 mg филмирани таблетки са бели с кръгла форма маркирани с „20” от едната страна и „АTV” от другата.

СОРТИС 40 mg филмирани таблетки са бели с кръгла форма маркирани с „40” от едната страна и „ATV” от другата.

СОРТИС 80 mg филмирани таблетки са бели с кръгла форма маркирани с „80” от едната страна и „АTV” от другата.

Блистерите се състоят от формуващ филм от полиамид/алуминиево фолио/поливйнндхлррид термично запечатано покритие от алуминиево фолио/винил.

Бутилката се състои от HDPE, съдържа сушител, със защитена от деца запушалка.

СОРТИС се предлага в опаковки с блистери, съдържащи 4,7,10,14,20,28,30, 50, 56, 84,90,98 и 100 филмирани таблетки, болнични опаковки, съдържащи 50, 84,100, 200 (10 х 20) или 500 филмирани таблетки и бутилки, съдържащи 90 филмирани таблетки.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба и производител

Притежател на разрешението за употреба

PFIZER EUROPE МА EEIG Ramsgate Road Sandwich, Kent CT13 9NJ

Обединено кралство Производител

Pfizer Manufacturing Deutschland GmbH Betriebsstatte Freiburg Mooswaldallee 1 79090 Freiburg Германия

Този лекарствен продукт е разрешен за употреба в държавите-членки на ЕИП под следните имена:

Австрия, България, Чешка република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения  Sortis

Белгия, Кипър, Финландия, Гърция, Ирландия, Люксембург, Малта, Холандия, Норвегия, Швеция, Обединено кралство Lipitor

Дания, Исландия, Португалия, Испания    Zarator

Франция   Tahor

Германия  Atorvastatin Pfizer

Италия      Xarator

Дата на последно преразглеждане на листовката:

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за СОРТИС 10МГ ТАБЛ. Х 30

Web Statistics