Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

РОКАЛТРОЛ КАПС. 0.25МКГ x 100

Rocaltrol се използва за лечение на установена остеопороза при жени след менопауза, на остеодистрофия (вид костно заболяване) при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност и при различни състояния, свързани с нарушения на  калциевата обмяна (вторичен хиперпаратиреоидизъм при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност, постоперативен хипопаратиреоидизъм, идиопатичен хипопаратиреоидизъм, псевдохипопаратиреоидизъм, витамин D-зависим рахит, хипофосфатемичен витамин D-резистентен рахит).

Този продукт Ви носи 886 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Рокалтрол 0,25 микрограма меки капсули/

Rocaltrol 0,25 micrograms capsules, soft

Калцитриол (Calcitriol)

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка

1.   Какво представлява Рокалтрол и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Рокалтрол

3.   Как да приемате Рокалтрол

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Рокалтрол

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   Какво представлява Рокалтрол и за какво се използва

Рокалтрол съдържа активното вещество калцитриол, която представлява синтетична, биологично най-акгивна форма на витамин D3. Калцитриол подпомага усвояването на калций от храната и регулира костната минерализация.

Рокалтрол се използва за лечение на:

- установена остеойороза при жени след менопауза;

бъбречна остеодистрофия при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност, особено при болни на хемодиализа;

вторичен хи пер паратирео ид изъм при пациенти с умерена до тежка хронична бъбречна

недостатъчност (преддиализа);

постоперативен хипопаратиреоидизъм;

идиопатичен хипопаратиреоидизъм;

псевдохипопар атиреоид изъм;

витамин D-зависим рахит;

витамин D-резистентен рахит с хипофосфатемия.

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Рокалтрол

Не приемайте Рокалтрол:

ако сте алергични към калцитриол или към някоя от останалите съставки 

(изброени е точка б);

ако сте алергични и към някой друг продукт на витамин D; ако имате хиперкалциемия (високо ниво на калций в кръвта); ако имате признаци на витамин D токсичност.

Предупреждения и предпазни мерки

-     По време на лечението с Рокалтрол трябва да спазвате стрикгно диетата, която Вашият лекуващ лекар Ви е предписал. Рязкото увеличаване на приема на калций (например засилена консумация на млечни продукти, неконтролиран допълнителен прием на калциеви добавки) може да предизвика хиперкалциемия. Обездвижени болни (напр. след операция) са особено изложени на риск от хиперкалциемия. Лекарят ще Ви каже как да разпознавате признаците на хиперкалциемията.

-     Калцитриол повишава нивото на определени вещества в кръвта, наречени неорганични фосфати. Това може да бъде проблем (образуване на калцификати на необичайни места) при пациенти с бъбречна недостатъчност. При болните с витамин D-резистентен рахит може да се промени нуждата от фосфорни добавки. Лекуващият лекар ще следи редовно нивото на калция и фосфатите в кръвта Ви (в началото на лечението най-малко два пъти седмично).

-     Тъй като калцитриол е най-активната форма на витамин D, по време на лечение с него не трябва да приемате други продукти на този витамин, за да избегнете хипервитаминоза D.

-     По време на лечение с Рокалтрол трябва да приемате достатъчно количество течности.

Други лекарства и Рокалтрол

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно

да приемете други лекарства. Това включва и лекарства, закупени без рецепта. Това е важно,

защото Рокалтрол може да окаже влияние върху ефекта на други лекарства. Също така, някои

други лекарства могат да окажат влияние върху ефекта на Рокалтрол.

По-специално, информирайте Вашия лекар, ако приемате:

Лекарства, които съдържат калций (калциеви заместители и др.) и храни, които са богати на калций (млечни продукти и др.). Трябва много стрикгно да спазвате указанията на Вашия лекар за диетата, особено по отношение на калциевите добавки, и да избягвате неконтролирания прием на продукти, които съдържат калций.

Пациентите с витамин D-резистентен рахит трябва да продължат да вземат фосфорни добавки, но може да се наложи да се промени тяхното количество. Вашият лекуващ лекар ще определи каква доза трябва да приемате. Посъветвайте се с лекуващия си лекар, ако имате въпроси относно техния прием,

-     Пациенти на диализа не трябва да приемат магнезий-съдържащи лекарства (напр. антиациди - лекарства, които се използват за регулиране на повишена киселинност на стомаха) едновременно с Рокалтрол.

-     Едновременното лечение с тиазидни диуретици увеличава риска от хиперкалциемия.

Трябва да се внимава при приложение на калцитриол при пациенти, подложени на лечение с дигиталисови продукти, тъй като хиперкалциемията при такива пациенти може да причини промени в сърдечния ритъм.

Колестирамин и севеламер може да намалят усвояването от червата на мастно-разтворимите витамини и по този начин на влошат и усвояването на калцитриол.

-     Ако пациентът премине от ергокалциферол (витамин D2) на калцитриол, може да са необходими няколко месеца, докато нивата на ергокалциферол в кръвта се върнат до изходното си ниво.

Бременност, кърмене и фертилитет

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

След това Вашият лекар ще реши дали трябва да провеждате лечение с Рокалтрол. Лекарството трябва да се използва по време на бременност само ако ползата за майката надхвърля потенциалният риск за плода.

Калцитриол преминава в майчиното мляко. Поради риска от хиперкалциемия и възможните нежелани реакции при кърмачето майките могат да кърмят по време на лечение с Рокалтрол при положение, че нивата на калций в кръвта на майката и детето се проследяват. Така че Вашият лекар ще назначи да се направят изследвания на кръвта на Вас и на бебето Ви, за да се провери, че няма нежелани реакции.

Шофиране и работа с машини

Възприема се, че способността Ви да шофирате или да работите с машини не се повлиява от лечението с Рокалтрол или е малко вероятно тя да се повлияе.

Рокалтрол съдържа сорбитол.

Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да вземете този продукт.

3.   Как да приемате Рокалтрол

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

В зависимост от характера на заболяването Ви, нивото на калций в кръвта Ви и от това как точно Вашият организъм реагира на лечението с Рокалтрол, лекуващият лекар ще Ви предпише подходящата за Вас доза. Обикновено лечението започва с ниска доза и в зависимост от реакцията към лекарството, лекарят ще увеличи постепенно дозата.

Остеопороза след менопауза

При лечение на остеопороза при жени в периода след менопауза препоръчителната доза е една капсула Рокалтрол от 0,25 микрограма два пъти дневно.

Бъбречна остеодистрофия

Препоръчителната начална доза е една капсула Рокалтрол от 0,25 микрограма дневно. Ако след 2 седмици лечение с Рокалтрол нивото на калций не се е повишило значително, лекарят може постепенно да увеличи дозата с по 0,25 микрограма, докато се постигане задоволително ниво на калций в кръвта.

Вторичен хиперпаратиреоидизъм (при преддиализни пациенти)

Препоръчителната начална доза е една капсула Рокалтрол от 0,25 микрограма дневно. Ако е необходимо, дозата може да се увеличи до 0,5 микрограма дневно.

Хипопаратиреоидизъм, рахит

Препоръчителната начална дневна доза е една капсула Рокалтрол от 0,25 микрограма, приемана сутрин. При необходимост дозата може да се увеличи през интервали от 2 до 4 седм

Употреба при пациенти в старческа възраст

Няма нужда от коригиране на дозата при пациенти в старческа възраст. Те могат да се лекуват с дозата, приемана от по-младите пациенти.

Употреба при деца

Не се препоръчва употребата на Рокалтрол капсули при деца.

В хода на лечение с Рокалтрол Вашият лекар редовно ще следи нивото на калция в кръвта Ви. Ако тези нива на кръвен калций станат твърде високи, Вашият лекар може да прекрати лечението с Рокалтрол, докато те се върнат в нормалните си граници. Освен това лекарят може да Ви предпише да приемате калциеви добавки в зависимост от количеството калций в храната Ви.

Поглъщайте капсулите цели, с вода или с друга безалкохолна напитка.

Ако сте приели повече от необходимата доза Рокалтрол

Ако вземете повече от предписания Ви брой капсули или ако някой друг направи това, незабавно се консултирайте с лекар или се обърнете към най-близката болница за помощ.

Ако сте пропуснали да приемете Рокалтрол

Ако сте пропуснали доза, вземете я веднага след като се сетите. Не вземайте двойна доза Рокалтрол, за да компенсирате пропуснатата доза. Вместо това просто продължете със следващата доза съгласно схемата на лечение. Не променяйте самоволно предписаната доза.

Ако прецените, че ефектът на приеманото от Вас лекарство е твърде слаб или твърде силен, консултирайте се с Вашия лекар.

Ако сте спрели приема на Рокалтрол

Вашият лекуващ лекар знае най-добре кога и как да прекратите лечението с Рокалтрол. Винаги трябва да се консултирате с лекаря, ако искате да прекратите лечението.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Нежеланите лекарствени реакции могат да настъпят с определена честота, във връзка с което се определят, както следва:

Много чести: засягат повече от 1 от 10 души;

Чести: засягат 1 до 10 души на 100;

-     Нечести: засягат 1 до 10 души на 1 000;

-     Редки: засягат 1 до 10 души на 10 000;

Много редки: засягат по-малко от 1 на 10 000 души;

С неизвестна честота: от наличните данни не може да бъде направена оценка на честотата.

Нарушения на имунната система

С неизвестна честота:

-     Реакции на свръхчувствителност;

-     Уртикария.

Нарушения на метаболизма и храненето

Много чести:

Хиперкалциемия.

Нечести:

-     Понижен апетит.

С неизвестна честота:

-     Прекалена жажда (полидипсия);

Обезводняване (дехидратация);

Намалено тегло.

Психични нарушения

С неизвестна честота:

-     Апатия.

Нарушения на нервната система

Чести:

-     Главоболие.

С неизвестна честота:

-     Мускулна слабост;

-     Сетивни нарушения.

Стомашно-чревни нарушения

Чести:

-     Болка в корема;

-     Гадене.

Нечести:

-     Повръщане.

С неизвестна честота:

Запек;

-     Болка в горните отдели на корема.

Нарушения на кожата и подкожната тъкан

Чести:

-     Обрив.

С неизвестна честота:

-     Зачервянане на кожата (еритема);

Сърбеж.

Нарушения на мускулно-скелетната система и съединителната тъкан

С неизвестна честота:

Забавяне на растежа.

Нарушения на бъбреците н пикочните пътища

Чести:

Инфекция на пикочните пътища.

С неизвестна честота:

Повишено отделяне на урина (полиурия).

Общи нарушения и ефекти на мястото на приложение

С неизвестна честота:

-     Калциноза;

Повишена телесна температура (пирексия);

-     Жажда.

Изследвания

Нечести:

Повишени стойности на креатинина в кръвта.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез:

Изпълнителна агенция по лекарствата ул., Дамян Груев” № 8 1303 София тел.: +35 928903417

уебсайт: www.bda.bg

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.   Как да съхранявате Рокалтрол

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Стъклени бутилки:

Да се съхранява под 30°С.

Да се съхранява в оригинал ната опаковка.

Да се пази от светлина.

Блистери:

Да се съхранява под 25°С.

Да се съхранява в оригиналната опаковка.

Да се пази от светлина и влага.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка след „Годен до:”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Рокалтрол

Активното вещество е: калцитриол. Една мека капсула Рокалтрол от 0,25 микрограма съдържа 0,25 микрограма калцитриол (calcitriol).

- Другите съставки са: бутилхидроксианизол; бутилхидрокситолуен; триглицериди, средно верижни; желатин; глицерол (85-процентен); карион 83 (сорбитол, манитол, хидрогенирано хидролизирано нишесте); тнганов диоксвд (Е 171), червен железен оксид (Е 172); жълт железен оксид (Е 172).

Как изглежда Рокалтрол и какво съдържа опаковката

Рокалтрол 0,25 микрограма меки капсули са овални, кафяво-оранжеви до червено-оранжеви, непрозрачни от едната страна и бели до сиво-жълти или сиво-оранжеви, непрозрачни от другата.

Бутилка от кафяво стъкло с пластмасова запушалка на винт. Бутилките съдържат 30 или 100 броя капсули.

Картонена опаковка, която може да съдържа 30 или 100 броя капсули (в блистери от PVC/AL фолио с по 10 или 20 броя капсули).

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба:

Рош България ЕООД ул. „Бяло поле” № 16, София 1618, България

Производител, отговорен за освобождаване на партидите:

Рош България ЕООД ул. „Бяло поле” № 16, София 1618, България

Допълнителна инФормаиия

За всякаква информация относно този лекарствен продукт, моля, обръщайте се към представителя на F.HofFmann-La Roche в България.

Адресът е:

Рош България ЕООД ул. „Бяло поле” № 16 София 1618 тел: (02) 818 4444

Дата на последно преразглеждане на листовката:

Януари 2014 г.

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за РОКАЛТРОЛ КАПС. 0.25МКГ x 100

Web Statistics