Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

РЕКОКСА 15МГ ТАБЛ. Х 10

Този продукт Ви носи 38 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

РЕКОКСА 15 mg таблетки /

RECOXA 15 mg tablets

Мелоксикам/Meloxicam

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство, гьй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

1.            Какво представлява Рекокса и за какво се използва

Рекокса съдържа активна съставка мелоксикам. Мелоксикам принадлежи към група лекарства наречени нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които се използват за намаляване на възпалението и облекчаване на болката.

Рекокса е предназначен за краткосрочно лечение на обостряния на остеоартрит и дългосрочно лечение на ревматоиден артрит и анкилозиращ спондилит.

Лекарственият продукт е предназначен за възрастни и юноши над 15 години.

2.            Какво трябва да знаете, преди да използвате Рекокса

Не използвайте Рекокса

ако сте алергични (свръхчувствителни) към мелоксикам или към някоя от останалите съставки на това лекарство.

ако сте алергични (свръхчувствителни) към ацетилсалициловата киселина (аспирин) или други противовъзпалителни лекарства

ако някога сте страдали от астма (затруднено дишане), полипи в носа (запушване на носа поради подуване на лигавицата на носа Ви) заедно с хрема, подуване на кожата, копривна треска, когато сте приемали аспирин или други противовъзпалителни лекаре ако имате или сте имали повече от два пъти гастроинтестинална язва (яз] червата) или кръвоизлив в стомаха или червата (това например може изпражнения)

ако някога сте имали, кървене или перфорация в храносмилателния минало лечение с НСПВС

ако някога сте страдали от мозъчно-съдово кървене (кървене от кръво мозъка) или други нарушения на кръвосъсирването. ако имате тежко чернодробно заболяване, ако имате тежко бъбречно заболяване и не сте на диализа

ако имате тежка сърдечна недостатъчност

ако сте жена в последните три месеца на бременността

Рекокса не трябва да се използва от деца и юноши под 15 годишна възраст.

Предупреждения и предпазни мерки

Не използвайте никакви други противовъзпалителни лекарства заедно с Рекокса, ако не сте изрично посъветвани от Вашия лекар. Мелоксикам и другите НСПВС могат да доведат до. кървене в храносмилателния тракт и червата, язва или перфорация, понякога животозастрашаващи. Това може да стане по всяко време на лечението с или без предупредителни симптоми или преходна поява на такива събития.

Рисковете се увеличават с увеличаване на дозата и времетраенето на лечението. Не надвишавайте препоръчителната доза или продължителност на лечението.

Говорете с Вашия лекар преди да използвате Рекокса, ако някое от изброените по-долу се отнася за Вас. Може да се наложи промяна терапията или наблюдение на състоянието Ви по време на лечението.

Ако сте бременна или планирате бременност, или кърмите

Ако някога сте страдали от езофагит (възпаление на хранопровода) или гастрит (възпаление на стомаха) или или някакво друго гастроинтестинално заболяване, напр улцерозен колит, болест на Крон. Съобщете на Вашия лекар за всеки необичаен симптом свързан с корема

Ако едовременно използвате лекарства които могат да повишат риска от гастротоксичност или кървене (други нестероидни противовъзпалителни лекарства, кортикостероиди, антикоагуланти като варфарин, селективни инхибитори на обратното поемане на серотонина (SSRI) или антитромбоцитни агенти като ацетилсалицилова киселина)

Ако имате сърдечни проблеми, анамнеза за инсулт или мислите, че можете да сте изложени на риск за тези състояния (например ако имате високо кръвно налягане, диабет, повишен ходестерол или сте пушач)

Имате хиповолемия (намален обем на кръвта), което може да се появи в следствие на тежки изгаряния или загуба на кръв, хирургическа операция или нисък прием на течности Имате чернодробно или бъбречно заболяване Ако сте диабетик

Ако някога сте били с диагноза за високи нива на калий в кръвта

Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, тъй като този продукт съдържа лактоза

Ако сте в напреднала възраст, отслабнали или с по-слаба физика, вие сте с повишен риск за нежелани реакции от НСПВС и поради това Вашият лекар може да се наложи да Ви наблюдава внимателно. Трябва незабавно да съобщите на Вашия лекар за всеки необичаен симптом (особено стомашно-чревно кървене) свързан с корема.

При пациенти с повишен риск от гастроинтестинална токсичност лекарят трябва да обмисли едновременна употреба на протективни средства.

Лекарства като Рекокса могат да бъдат свързани с леко повишен риск от сърде (“миокарден инфаркт”) или инсулт

Потенциални животозастрашаващи кожни обриви (Синдром на Стивънс-Джонсън, епидермална некролиза) са докладвани при употреба на мелоксикам, проявяващи се като червеникави мишеноподобни точки или кръгли петна по торса, често с мехури Допълнителни признаци за които да се внимава са язви в устата, гърлото, носа, гени конюктивит (зачервени и подути очи) 

Тези потенциално животозстрашаващи кожни обриви често протичат с грипоподобни симптоми. Обривът може да се влоши до широко разпространени мехури или белене на кожата. Най-висок риск за поява на серозни кожни реакции е през първите седмици на лечението. Ако развиете синдром на Стивън-Джонсън или токсична епидермална некролиза при употреба на мелкоксикам, никога не трябва да започвате отново лечение с мелоксикам.

Ако развиете обрив или тези кожни симптоми, спрете приема на мелоксикам, тотърсете спешно съвет от лекар и му кажете че приемате това лекарство.

Други лекарства и Рекокса

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако използвате, наскоро сте използвали или е възможно да използвате други лекарства.

Тъй като Рекокса може да повлияе или да бъде повляна от други лекарства, моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако използвате или наскоро сте използвали други лекарства, дори тези, които не са ви били предписани.

По-специално моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или сте приемали някое от следните:

Други противовъзпалителни лекарства, включително ацетилсалицилова киселина (аспирин)

Корти костероид и

Лекарства, които пречат на кръвосъсирването, напр. варфарин или такива, които разрушават кръвните съсиреци (тромболитици)

Селективни инхибитори на обратното поемане на серотонина (SSRI, лекарства за лечение на депресия и други психични нарушения)

Лекарства за лечение на високо кръвно налягане и диуретици („обезводняващи таблетки”). Вашият лекар може да наблюдава бъбречната Ви функция, ако приемате диуретици.

Циклоспорин - често използвано лекарство след трансплантации на органи или за тежки кожни състояния, ревматоиден артрит или нефротичен синдром Литий - лекарство за лечение на разтройства на настроението

Метотрексат - лекарство използвано основно за лечение на тумори или тежки

неконтролирани кожни състояния или активен ревматоиден артрит

Холестирамин - основно използван за намаляване на нивата на холестерола

Ако сте жена която използва вътрематочни контрацептивни системи (IUD), известни като

спирала.

Ако имате някакви съмнения, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Рекокса с храна и напитки

Абсорбцията не се повлиява при едновременно приемане с храна.

Таблетките трябва да се приемат по време на хранене, с вода или друга течност.

Бременност, кърмене и фертилитет

Ако сте бременна или кърмите, смятате че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство,

Рекокса не трябва да се използва през третия триместьр на бременността.

Бременни жени през първи и втори триместьр на бременността и по време на кърмене могат да използват Рекокса само след препоръка на лекаря.

Употребата на Рекокса може да увреди способността на жената да забременява препоръчва при жени, които се опитват да забременеят. При жени, които се забременеят или провеждат изследвания за стерилитет трябва да се обмисли пре лечението с мелоксикам.

Шофиране и работа с машини

Лекарственият продукт не повлиява вниманието и способността за концентриране.1 поява на нежелани лекарствени реакции като нарушено зрение, замаяност или продуктът може да повлияе неблагоприятно дейностите, изискващи повишено в

координация на движенията и бързо вземане на решения (напр. по време на шофиране, работа с машини или работа на високи места). При поява на описаните нежелани реакции, не трябва да извършвате дейности, изискващи повишено внимание.

Рекокса съдържа лактоза. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да започнете да използвате този продукт.

3.            Как да използвате Рекокса

Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашия лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

За дозировка от 7,5 mg, вземете половин таблетка Рекокса 15 mg.

Обичайната доза за възрастни и юноши над 15 годишна възраст е:

Обостряния на остеоартрит: 7,5 mg дневно, но при необходимост дозата може да бъде повишена до 15 mg дневно.

Ревматоиден артрит: 15 mg дневно, обаче при необходимост дозата може да бъде намалена до 7,5 mg дневно.

Анкилозиращ спондилит: 15 mg дневно, обаче при необходимост дозата може да бъде намалена до 7,5 mg дневно.

Специални групи пациенти

Ако сте в напреднала възраст, имате увредена чернодробна или бъбречна функция, или риска от нежелани лекарствени реакции е повишен (ако някое от условията описани в “Предупреждения и предпазни мерки” се отная за Вас), Вашият лекар може да намали Вашата доза до 7,5 mg веднъж дневно.

Употреба при деца и юноши

Деца и юноши под 15 годишна възраст

Рекокса не трябва да се дава на деца под 15 годишна възраст

НЕ ПРЕВИШАВАЙТЕ МАКСИМАЛНАТА ДНЕВНА ДОЗА ОТ 15 MG ДНЕВНО.

Цялата дневна доза трябва да се прилага като еднократна доза веднъж дневно. Вземете таблетката по време на хранене и я преглътнете с вода или друга течност.

Ако сте използвали повече от необходимата доза Рекокса

Ако Вие или някой друг се взели повече от необходимата доза Рекокса, информирайте незабавно лекар.

Симптомите на предозирането са: летаргия, сънливост, гадене, повръщане, болка в епигастриума.

Тежката интоксикация може да предизвика хипертония, остра бъбречна недостатъчност, чернодробна дисфункция, затруднено дишане, кома, гърчове и сърдечносъдов колапс.

Ако сте пропуснали да вземете Рекокса

Не се притеснявайте, ако сте пропуснали да вземете Вашата доза. Пропуснете дозата, която сте забравили и продължете със следващата в точното време, съгласно първоначалната схема. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако сте спрели приема на Рекокса

Преждевременното прекъсване на лечението може да предизвика повтф>|$ влошаване на заболяването/симптомите, заради които е започнало лечението

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

кцни

Както всички лекарства Рекокса може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Веднага потърсете медицинска помощ и прекратете употребата на този продукт в случай на:

Кървене от храносмилателния тракт (повръщане на кръв или изпражнения с черен цвят) Кожен обрив или всякакви лезии на лигавиците (напр. устната лигавица, вижте редки нежелани реакции)

Алергични реакции или астма (затруднено дишане)

Списъкът отдолу включва всички известни нежелани лекарствени реакции при лечение с мелоксикам, включително тези изпитвани при хора приемащи дози по-високи от препоръчителните или на продължителна терапия. Те са класифицирани според честотата им според следната конвенция:

Чести: по-малко от 1 на 10 пациенти, но повече от I на 100 лекувани пациенти (1-10%)

Нечести: по-малко от 1 на 100 пациенти, но повече от 1 на 1000 лекувани пациенти (0.1 -1 %) Редки: по-малко от 1 на 1000 пациенти, но повече от 1 на 10000 лекувани пациенти (0.01-0,1%) Много редки: по-малко от 1 на 10000 лекувани пациенти

Чести нежелани лекарствени реакции:

Анемия

замаяност, главоболие

храносмилателни проблеми, гадене, повръщане, коремни болки, запек, образуване на газове, диария сърбеж, обрив

отоци (натрупване на течности в тъканите), включително отоци на долните крайници

Нечести нежелани лекарствени реакции:

отклонения на броя на белите кръвни клетки или на броя на тромбоцитите

виене на свят, шум в ушите (бучене или звънене в ушите), сънливост

сърцебиене, повишаване на кръвното налягане, зачервяване или обрив по лицето и шията

кървене в храносмилателния тракт, язви на стомаха или дванадесетопръстника (това може

да доведе до изпражнения с черен цвят или повръщане на кръв)

възпаление или болки в хранопровода или устата

преходни промени в чернодробните проби (напр. повишаване на трансаминазите или билирубина, повишаването на билирубина може да предизвика слабо жълтеникаво оцветяване на кожата), копривна треска

задържане на натрий и вода, повишени нива на калий в кръвта, промени в лабораторните

проби, оценяващи бъбречните функции

оригване

Редки нежелани лекарствени реакции:

тежки алергични реакции (анафилактични реакции) които могат да включват задух, кожни реакции, начало на астматични пристъпи при определе алергични към аспирин или други НСПВС, промени в настроението, безсъние и кошмари, обърканост нарушено зрение, включително замъглено виждане стомашночревни перфорации (малки отвори в стомашночревния тра стомаха или дебелото черво възпаление на черния дроб

остра бъбречна недостатъчност при пациенти с рискови фактори 

потенциални животозастрашаващи кожни обриви (Синдром на Стивънс-Джонсън, токсична епидермална некролиза, виж точка 2)

Лекарства като Рекокса могат да бъдат свързани с леко повишен риск от сърдечен удар (“миокарден инфаркт”) или инсулт.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата ул. „Дамян Груев” № 8, 1303 София, Тел.: +3 5 928903417, уебсайт: www.bda.bg.

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5. Как да съхранявате Рекокса

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте Рекокса след изтичане срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Този лекарствен продукт не изисква специални условия за съхранение.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

б. Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа Рекокса

Активното вещество е мелоксикам 15 mg в една таблетка.

Другите съставки са лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, колоидален силиконов диоксид, магнезиев стеарат, натриев цитрат дихидрат, кросповидон (тип А).

Как изглежда Рекокса и какво съдържа опаковката

Рекокса 15: светло жълти, кръгли, двойноизпъкнали таблетки, със скосени ръбове и щамповани “В” и “19” от двете страни на делителната черта, и гладка обратна страна на таблетката. Таблетките са опаковани в блистер по 10 таблетки.

Съдържание на една опаковка:

Рекокса 15: 10, 20, 30, 60 или 100 таблетки Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Производител и притежател на разрешението за употреба:

Притежател на Разрешението за употреба:

Zentiva k.s.

U Kabelovny 130,

Dolni Mecholupy,

102 37 Prague,

Чешка Република

Производители:

Zentiva k.s.

U Kabelovny 130, Dolni Mecholupy, 

102 37 Prague, Чешка Република

Saneca Pharmaceuticals a.s.,

Nitrianska 100,

920 27 Hlohovec,

Словакия

Дата на последно преразглеждане на листовката

28.08.2015

Споделете мнението си за РЕКОКСА 15МГ ТАБЛ. Х 10

Web Statistics