Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

РЕГЛАН АМП 5МГ/2МЛ

Реглан (Reglan) съдържа активната съставка метоклопрамид (metoclopramide), който е средство против поръщане и подпомага перисталтиката. Показан е при: профилактика на следоперативно гадене и повръщане, за улеснение на пасажа през стомаха и тънките черва при ренгенови иледвания, диабетна гастропареза.

Този продукт Ви носи 3 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

РЕГЛАН 10 mg/2 ml инжекционен разтвор (метоклонра.мидов хидрохлорид) /

REGLAN® 10 mg/2 ml solution for injection (metoclopramide hydrochloride)

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това     

лекарство.

Запазете тази листовката. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Това лекарство е предписано лично за Вас. Не го преотстъпвайте на други хора.

То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:

1.            Какво представлява Реглан и за какво се използва

2.            Преди да използвате Реглан

3.            Как да използвате Реглан

4.            Възможни нежелани реакции

5.            Как да съхранявате Реглан

6.            Допълнителна информация

1.            КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РЕГЛАН И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Реглан (метоклопрамид) принадлежи към група лекарства, наречени допаминергични антагонисти. Метоклопрамид въздейства върху мускулатурата на храносмилателната система и спомага за премахване на чувството на гадене и позивите за повръщане като в същото време подобрява перисталтиката на червата.

Реглан може да се използва:

за облекчаване на гаденето, паренето, болката в горната част на корема и повръщането на несмляна храна, свързано с диабетна гастропареза;

след операции, за облекчаване гадене и повръщане и за да се възстановят нормалните чревни движения;

за диагностични процедури (метоклопрамид увеличава преминаването на бариев храна при рентгенова обработка и улеснява въвеждането на тръба в стомаха и червата).

2.            ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ РЕГЛАН Не използвайте Реглан:

ако сте имали алергична реакция към метоклопрамид или към някоя от съставките на лекарството;

ако сте имали кървене, перфорация или блокаж на стомаха; 

ако страдате от феохромоцитом (тумор на надбъбречната жлеза, който предизвиква високо кръвно налягане);

ако приемате невролептици (лекарства, които се използват при някои психиатрични състояния като шизофрения или други подобни състояния);

ако приемате лекарства от типа на леводопа, бромокриптин, перголид и тетрабеназин за лечение на болестта на Паркинсон и други подобни състояния.

Обърнете специално внимание при употребата на Реглан:

ако страдате от епилепсия. Метоклопрамид може да повиши риска от получаване на гърч;

ако страдате от чернодробно или бъбречно заболяване;

ако сте имали операция на стомаха преди три или четири дни;

ако страдате от болестта на Паркинсон;

ако страдате от повишено кръвно налягане;

ако имате тумор на гърдата.

Необходимо е внимание при пациентите в напреднала възраст, тъй като те са по- чувствителни към ефектите на метоклопрамид.

Лекарството трябва да се употребява с предпазливост при деца.

Прием на други лекарства

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Важно е, ако приемате някое от следните лекарства:

лекарства, предписвани при някои психиатрични състояния като шизофрения и други подобни състояния;

лекарства от типа на леводопа, бромокриптин, перголид и тетрабеназин за лечение на болестта на Паркинсон и други подобни състояния;

лекарства за лечение на депресия (МАО-инхибитори, трициклични анти депресанти);

дигоксин (лекарство, широко използвано за лечение на различни сърдечни състояния);

циметидин (лекарство, което подтиска продукцията на киселина в стомаха); сукцинилхолин (лекарство, широко използвано в спешната медицина и за анестезия).

Моля информирайте лекаря си, ако приемате циклоспорин (използва се лечение на някои възпалителни заболявания и след трансплантации), мексилетин (антиаритмично средство), парацетамол, аспирин, диазепам, литий или тетрациклини (вид антибиотици), тъй като метоклопрамид може да повиши тяхната абсорбция и токсичност.

Прием на Реглан с храни и напитки

Не пийте алкохолни напитки по време на лечението с метоклопрамид, тъй като алкохолът ще Ви направи сънливи, а приемът на метоклопрамид ще Ви приспи още повече.

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което ида е лекарство. 

Ако сте бременна или кърмите, уведомете Вашия лекар преди да започнете прием на Реглан.

Използването на Реглан не се препоръчва по време на бременност.

Метоклопрамид се излъчва в майчиното мляко и затова по време на терапия с Реглан кърменето трябва да се избягва.

Шофиране и работа с машини

Метоклопрамид може да предизвика сънливост и по този начин да повлияе въз-можностите Ви за шофиране или работа с машини.

3.            КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ РЕГЛАН

Винаги използвайте Реглан точно, както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Реглан обикновено се прилага от лекар или медицинска сестра, директно във вената или в мускул. Вашият лекар трябва да определи дозата, начина на приложение (мускулно или интравенозно приложение) и продължителността на лечението. Дозата е индивидуална и може да се променя според състоянието на пациента.

Дозиране при възрастни

Следоперативно гадене и повръщане: 10 mg (1 ампула) интрамускулно в края на оперативната интервенция. При нужда дозата може да се повторя след всеки 6 часа. Пост хирургическа стомашна стаза и диабетна гастропареза: 10 mg (1 ампула) интрамускулно или интравенозно 4 пъти дневно, докато стане възможен пероралният прием.

Диагностични процедури (еднократна доза може да се даде 5-10 минути преди процедурата): 10 mg (1 ампула) бавно интравенозно (1-2 минути).

Диагностични процедури (еднократна доза може да се даде 5-10 минути преди процедурата):

15-19 години    10 mg

9-14 години       5 mg

5-9 година         2 Уг mg

3-5 години         2 mg

под 3 години    1 mg

Дозиране при бъбречна и чернодробна недостатъчност

При пациенти е бъбречна недостатъчност или тежка чернодробна недостатъчност дневната корекция на дозата трябва да бъде направена от вашия лекар.

Ако сте исползвали повече от необходимата доза Реглан

Ако сте използвали повече от Реглан, незабавно трябва да потърсите Вашия лекар или фармацевт.

В случай на предозиране може да настъпят объркване, раздразнителност, коремни спазми, сънливост, замаяност, екстрапирамидални симптоми, намален пулс, повишено/намалено кръвно налягане, възбуда.

Ако сте пропуснали да използвате Реглан

Ако сте забравили да вземете една доза, вземете я веднага щом установите пропуска.

Но ако е настъпило времето за следващата доза, не вземайте пропуснатата доза и продължете с приема на следващата доза. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.            ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства и Реглан може да предизвика появата на нежелани реакции, но не всеки може да ги почувства.

Нежеланите реакции на метоклопрамид зависят от дозата и продължителността на лечението.

Реакиии върху кръвта и лимфната ситема

Много рядко Вашето лекарство може да повлияе броя и вида на кръвните клетки. Ако забележите лесно насиняване, кървене от носа, чести инфекции, трябва да го споделите с Вашия лекар.

Реакиии върху имунната система

Алергична реакция - анафилактична реакция. Тежки алергични реакции могат да възникнат много рядко и обикновено се случват много скоро след приема на метоклопрамид. Характеризират се със затруднено дишане, стягане в гърлото, бързо разпространяващи се обриви, замаяност, много ускорен пулс и дори загуба на съзнание. Реакиии върху ендокринната система

Повишено кръвно ниво на хормона пролактин е наблюдавано в хода на терапия с метоклопрамид. Това може да доведе до неправилна млечна секреция от гърдите, нередовна менструация и уголемяване на гърдите.

Реакиии от страна на нервната система

Най-честите странични реакции на метоклопрамид са сънливост, умора и раздразнителност.

- спазми на лицевата и челюстната мускулатура, които възпрепятстват отварянето на устата, ритмично провисване на езика, затруднен говор, спазми на околоочните мускули, предизвикващи въртеливи движения на очните ябълки, неестествено положение на главата и шията, неволеви извивания на главата, шията и гърба (дистонични ефекти);

Това са екстрапирамидни симптоми, които обикновено се появяват до 36 часа след започване на терапията и отшумяват до 24 часа след преустановяване на приема.

-              малигнен невролетичен синдром възниква много рядко: прекомерно висока температура, сънливост, ригидна мускулатура, учестено дишане, безпокойство и неконтролирани движения. По-вероятно е да се получи, ако приемате невролептици от типа на хлорпромазин или халоперидол. Лечението с метоклопрамид трябва да се преустанови незабавно при появата на този синдром;

-              неконтролирани движения (тардивна дискинезия);

-              рядко, главоболие, безпокойство, безсъние, обърканост, тревожност, превъзбуденост, предизвикваща необичайно поведение, нарушено внимание, перцепция и когнитивни възможности са били докладвани при пациенти, приемащи метоклопрамид терапия. Изключително рядко се съобщава за депресия.

Реакции върху сърдечната система Неправилен сърдечен ритъм.

Реакции върху съдовата система

Понижено кръвно налягане или хипертонични кризи.

Реакции върху храносмилателната система Диария. Рядко могат да възникнат запек или гадене.

Реакции върху бъбреците и пикочните пътища

Често уриниране, повишено количество урина, неволно изпускане на малки количества урина.

Реакции върху възпроизводителната система и гърдата Сексуална дисфункция или болезнена ерекция.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар ши фармацевт.

5.            КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ РЕГЛАН

Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

Този лекарствен продукт не изисква специални условия за съхранение.

Не използвайте Реглан след срока на годност, отбелязан върху опаковката (за отбелязване срока на годност са използвани съкращения). Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Да се съхранява под 25°С.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.            ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ Какво съдържа Реглан

Активното вещество е метоклопрамидов хидрохлорид.

Всяка ампула с 2 ml инжекционен разтвор съдържа 10 mg метаклопрамидов хидрохлорид, под формата на монохидрат.

Другите съставки са: натриев хлорид, вода за инжекции.

Как изглежда Реглан и какво съдържа опаковката

Реглан инжекционен разтвор е бистър, безцветен инжекционен разтвор.

5             безцветни стъклени ампули от 2 ml, поставени в A1/PVC блистер.

6             блистери е 5 ампули от 2 ml в и лисовка поставени в картонена кутия.

Притежател на разрешението за употреба и производител

Притежател на разрешението за употреба АЛКАЛОИД ЕООД ж.к. "Мотописта" 2, ул. “Рикардо Вакарини” 2 , ет. 3, ап.10 София 1404, България тел. +359 2 8081081 +359 2 8081099 факс +359 2 9589367 e-mail, office@alkaloid.bg

Производител

АЛКАЛОИД АД - Скопие

Бул. “Александър Македонски” 12

1000 Скопие, Република Македония

Тел. +389 2 31 04 000

факс: +389 2 31 04 021

www.alkaloid.com.mk

По лиценз: Sanofi-Aventis, Франция

Производител, отговорен за освобождаване на партидите

ALKALOID d.o.o. Ljubljana

Celovska 40 a

1000 Ljubljana

P. Словения

Дата на последно одобрение на листовката

Споделете мнението си за РЕГЛАН АМП 5МГ/2МЛ

Web Statistics