Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ПРЕГНИЛ 5000 IU ИНЖЕКЦИОНЕН РАЗТВОР + РАЗТВОРИТЕЛ X 50

Този продукт Ви носи 66 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Прегнил 5000IU прах и разтворител за инжекционен разтвор /

Pregnyl 5000 IU powder and solvent for solution for injection

човешки хорионгонадотропин/human chorionic gonadotrophin

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.

Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

Какво съдържа тази листовка:

1.Какво представлява Прегнил и за какво се използва

2.Какво трябва да знаете, преди да използвате Прегнил

3.Как да използвате Прегнил

4.Възможни нежелани реакции

5.Как да съхранявате Прегнил

6.Съдържание на опаковката или допълнителна информация

1.   Какво представлява Прегнил и за какво се използва

Прегнил съдържа хормон известен като човешки хорионгонадотропин (или накратко чХГ), който принадлежи към група лекарства, наречени гонадотропини.

Прегнил е получен от урината на бременни жени.

ЧХГ има същия ефект върху тялото като лутеинизиращия хормон (J1X), който се произвежда в хипофизната жлеза на мъжете и жените. Заедно с друг хормон на хипофизната жлеза, фоликулости мул и ращ хормон (ФСХ), ЛХ контролира действието на репродуктивните органи (яйчници при жените и тестиси при мъжете). Тези хормони са необходими за правилния растеж и развитие на яйцеклетките и спермата.

Лекарствена форма

В един флакон Прегнил се съдържа доза от 5000 международни единици (IU). Прахът трябва да бъде разтворен с разтворителя, съдържащ се във флакона с течност.

За какво се използва Прегнил?

При жени

•     При жените ФСХ и ЛХ допринасят за ежемесечно узряване на яйцеклетка в един от яйчниците. ЛХ също е необходим за овулацията, освобождаването на яйцеклетката. Ако организмът не произвежда самостоятелно достатъчно ФСХ и ЛХ, това може да доведе до частично безплодие. Ежедневни инжекции с хормонален препарат, съдържащ ФСХ^водят до узряване на яйцеклетката. Последващото освобождаване на яйцеклетката мо постигнато с прилагането на Прегнил.

•     Прегнил може също да се прилага след овулация в програмите за асистиране При мъже

•     При мъжете Прегнил, сам или заедно с ФСХ-съдържащ продукт, може да бъде използван, когато има недостатъчно развити полови жлези, закъснял пубертет или когато има проблеми с образуването на сперма.

•     В някои случаи Прегнил може да се прилага на момчета, при които единият или и двата тестиса не са слезли в скроталната торбичка.

2.   Какво трябва да знаете, преди да използвате Прегнил Не използвайте Прегнил

•     ако сте алергични към човешки гонадотропини или към някое от помощните вещества на това лекарство (изброени в точка б)

•     ако знаете или подозирате за тумор, зависим от половите хормони. Примери за такива тумори са тумори на яйчниците, на гърдата или на матката при жената и тумори на простатата при мъжа

•     ако страдате от увреждания на половите органи, несъвместими с бременността

•     ако страдате от фиброидни тумори на матката, несъвместими с бременността

Не използвайте Прегнил, ако имате някое от гореизброените състояния. Ако някое от тези състояния се отнася за Вас, моля, уведомете Вашия лекар, преди да започнете да използвате това лекарство.

Предупреждения и предпазни мерки Ако сте жена:

Постоянното наблюдение от Вашия лекар е много важно. Обикновено това включва редовни прегледи на яйчниците с ултразвук и изследване на кръвта. Резултатите от тези изследвания и прегледи ще позволят на лекуващия лекар да подбере най-подходящата дневна доза от ФСХ. Това е важно, тъй като ако дозата на прилаганите гонадотропини се окаже твърде висока, яйчниците ще бъдат свръхстимулирани, а това макар и много рядко може да доведе до опасни усложнения. Това може да бъде отчетено като болка в коремната област. Това предупреждение е особено важно за пациентки с поликистозни яйчници. Редовното проследяване на реакцията на организма при лечението с гонадотропини позволява на Вашия лекар да предотврати настъпването на свръхстимулация. В случай, че изпитате болка в корема, веднага се консултирайте с Вашия лекар. При бременности, възникнали след лечение с гонадотропини, има увеличен риск от раждането на близнаци или многоплодна бременност, Многоплодните бременности са свързвани с повишен риск за здравето на майката и нейните деца по време на бременността и около момента на раждането. Освен това, многоплодните бременности и характеристиките на пациентите, подложени на лечение на безплодие (например възраст на жената, характеристики на спермата) могат да бъдат свързани с повишен риск от вродени аномалии.

При жени с увредени фалопиеви тръби има леко повишен риск от извънматочна бременност.

При жени, подложени на лечение на безплодието, може да има леко повишен риск от спонтанен аборт.

Лечението с Прегнил (както и самата бременност) може да повиши риска от тромбоза (образуването на кръвен съсирек в кръвоносен съд, най-често във вените на краката и белите дробове).

Моля, обсъдете това с Вашия лекар, преди да започнете лечение, особено ако:

•     вече знаете, че имате повишен риск от тромбоза;

•     Вие или някой от семейството Ви е имал тромбоза;

•     имате наднормено тегло.

Прегнил не трябва да се използва за намаляване на телесното тегло, ЧХГ не повлиява метаболизма и разпределянето на мазнините или апетита.

Ако сте мъж:

Лечението с чХГ води до повишено производство на андроген (мъжки полов хормон). Следователно е необходимо допълнително наблюдение от лекаря:

*    при лечение на момчета, които не са навлезли в пубертета. Това се налага, защото Прегнил може да доведе до ранно полово развитие и да забави растежа.

•     Ако имате или някога сте имали:

заболяване на сърцето или кръвоносните съдове;

заболяване на бъбреците;

епилепсия;

мигренозно главоболие.

Може да настъпи влошаване или повторно появяване в резултат от повишеното производство на андрогени (мъжки полови хормони).

Други лекарства и Прегнил

Не са проучвани взаимодействия на Прегнил с други лекарства; следователно не могат да се изключат взаимодействия с обичайно прилагани лекарства.

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемате други лекарства.

Бременност и кърмене

Прегнил може да се използва за поддържане на лутеалната фаза, но не трябва да се използва по-късно по време на бременноста.

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Прегнил не трябва да се прилага по време на кърмене.

Шофиране и работа с машини

Според съществуващите данни, Прегнил не оказва влияние върху активното внимание и концентрацията.

3.   Как да използвате Прегнил

Винаги прилагайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Вашият лекар ще определи дозата Прегнил, която да Ви се прилага.

При жени, обикновено се прилага една инжекция за индукция на овулацията и максимум 3 инжекции за поддържане на лутеалната фаза.

При мъже, в зависимост от оплакванията, инжекциите се правят няколко пъти седмично за няколко седмици или месеци. Тъй като производството на сперматозоиди продължава около 74 дни, лечението трябва да продължи поне три месеца, преди да се очаква някакво подобрение. Ако имате наблюдение, че влиянието на Прегнил е твърде силно или твърде слабо, незабавно се консултирайте с Вашия лекар.

Как се правят инжекциите?

Преди употреба прахът се разтваря с разтворителя, съдържащ се във флакона Лекарството може да бъде инжектирано мускулно (прилагано само от лекар сестра), например в седалището, горната част на крака или горната част на (например в кожна гънка на коремната стена). В последния случай, инже 

направите сами или да помолите Вашия партньор за това. Вашият лекар ще Ви даде съответните инструкции.

Ако сте приложили повече от необходимата доза Прегнил Незабавно се свържете с Вашия лекар или фармацевт.

Токсичността на Прегнил е много ниска.

Ако сте пропуснали да приложите Прегнил

Не прилагайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Съобщете на Вашия лекар, че сте пропуснали доза.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Има съобщения за локални реакции в мястото на инжектиране като болка, зачервяване, оток, сърбеж и посиняване. Понякога се съобщава и за възникване на алергични реакции, проявяващи се с болка и обрив на мястото на инжектиране. В отделни случаи може обривът да е генерализиран и да се придружава от треска.

Ако сте жена:

Ако Вашите яйчници са били стимулирани твърде много с ФСХ-препарат и след това бъде приложен Прегнил, това може да доведе до нежелана яйчникова свръхстимулация. Тя може да се прояви с коремна болка, придружена от гадене и диария. Тези състояния са много редки, а рискът от възникването им може да бъде понижен чрез внимателно проследяване на развитието на яйцеклетките по време на провежданото лечение. Ако се появи сериозна коремна болка, непременно съобщете за това на Вашия лекар, дори и да са минали няколко дни след последната инжекция.

Много рядко могат да се появят кръвни съсирени без нежелана свръхстимулация на яйчниците (вижте също раздел 2. Преди да използвате Прегнил).

Ако сте мъж:

При мъже е възможно да настъпи задръжка на течности, която се проявява с подуване на глезените. Понякога може да настъпи нарастване на гърдите. Това може да е причинено от увеличеното прозводство на андрогени от лечението с чХГ. Ако някой от тези симптоми се появи, непременно съобщете на Вашия лекар.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции.

5.   Как да съхранявате Прегнил

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху етикета.

Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Да се съхранява в оригиналната опаковка.

Да се съхранява на тъмно място при температура от 2°С до 8°С (в хладил Разтворът трябва да се приложи веднага след приготвяне.

Не използвайте това лекарство, ако забележите, че приготвеният разтвор е мътен или съдържа неразтворени частици.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Прегнил

Активното вещество е: човешки хорионгонадотропин, хормон, познат още като чХГ, в концентрация от 5000IU в един флакон.

Другите съставки са: манитол, динатриев хидрогенфосфат, натриев дихидрогенфосфат и кармелоза натрий. Разтворителят съдържа натриев хлорид (9 mg) и вода за инжекции (1 ml).

Как изглежда Прегнил и какво съдържа опаковката

Прегнил прах е бял сух прах или маса в стъклен флакон. Прахът трябва да се разтвори с бистрия и безцветен разтворител от втората опаковка, която е стъклен флакон. Налични са опаковки, съдържащи съответно 1,3, 10 или 50 флакона Прегнил прах и 1, 3, 10 или 50 флакона разтворител.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати на пазара.

Притежател на разрешението за употреба

N.V. Organon, Kloosterstraat 6, 5349 АВ Oss, Нидерландия

Производител

N.V. Organon, Kloosterstraat б, 5349 АВ Oss, Нидерландия

Представител на притежателя на разрешението за употреба

Мерк Шарп и Доум България ЕООД

бул. "Никола Вапцаров" №55, ЕКСПО 2000, ет.1

Йзточно крило, Сектори В1 и В2

район Лозенец

гр, София 1407, България

тел, 02/819 3737

факс: 02/862 5196

имейл: info-msdbg@merck.com

Дата на последно преразглеждане на листовката

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за ПРЕГНИЛ 5000 IU ИНЖЕКЦИОНЕН РАЗТВОР + РАЗТВОРИТЕЛ X 50

Web Statistics