Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ПРАМИПЕКСОЛ ТАБЛ. 0.25МГ/0.18МГ/ Х 30

Прамипексол е предназначен за лечение на признаците и симптомите на идиопатична Паркинсонова болест самостоятелно (без леводопа) или в комбинация с леводопа, т.е. в хода на заболяването през късните стадии, когато ефектът на леводопа намалява или става непостоянен и се наблюдават флуктуации в терапевтичния ефект (при изчерпване на дозата или “on off” флуктуации).

Този продукт Ви носи 76 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Прамипексол Генерикон 0,18 mg таблетки / Pramipexole Genericon 0,18 mg tablets

Прамипексол (Pramipexole)

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите както Вашите. Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

В тази листовка:

1.   Какво представлява Прамипексол Генерикон и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Прамипексол Генерикон

3.   Как да приемате Прамипексол Генерикон

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Прамипексол Генерикон

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   Какво представлива Прамипексол Генериков н за какво се използва

Прамипексол Генерикон съдържа активното вещество прамипексол и принадлежи към група лекарства, наречени допаминови агонисти, стимулиращи допаминовите рецептори в мозъка. Стимулирането на допаминовите рецептори предизвиква нервни импулси в мозъка, което спомага за контролиране на движенията на тялото.

Прамипексол Генерикон се използва:

за лечение на симптомите на първична Паркинсонова болест. Може да се използва самостоятелно или в комбинация с ле водо па (друго лекарство за лечение на Паркинсонова болест).

за лечение на умерен до тежък първичен Синдром на неспокойни крака при възрастни.

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Прамипексол Генерикон

Не приемайте Прамипексол Генерикон    

ако сте алергични към прамипексол или към някоя от останалите     съставки на това лекарство (вижте точка 6).

Предупреждения и предпазни меркн 

Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Прамипексол Генерикон. Информирайте Вашия лекар, ако имате (имали сте) или развиете някакви медицински състояния или симптоми, особено някой от следните: бъбречно заболяване

халюцинации (виждане, чуване или усещане на неща, които не са там).

Повечето халюцинации са зрителни.

дискинезия (например необичайни, неволеви движения на крайниците)

Ако имате напреднала Паркинсонова болест и приемате също леводопа, е възможна

появата на дискинезия по време на повишаване на дозата на Прамипексол Генерикон.

сънливост и епизоди на внезапно заспиване

психози (например сравними със симптомите при шизофрения)

зрителни нарушения

Трябва редовно да правите очни прегледи в периода на лечение с прамипексол. тежко сърдечно или съдово заболяване

Необходимо е редовно контролиране на кръвното налягане, особено при започване на лечението. Това е необходимо, за да се избегне ортостатична хипотония (спад в кръвното налягане при изправяне на крака), влошаване на състоянието

Може да почувствате, че симптомите започват по-рано от обикновено, да са по-интензивни и да се проявят и в други крайници.

Информирайте Вашия лекар, ако Вие или семейството Ви/болногледачът Ви, забележите, че развивате склонност или непреодолимо желание да се държите по необичаен за Вас начин и не можете да се устоите на импулса, подтика или изкушението да извършвате определени действия, с което може да навредите на себе си или на другите. Те се наричат нарушения в контрола на импулсите и може да включват поведение като пристрастеност към хазарт, прекомерно ядене или харчене, необичайно силно сексуално желание или обсебване от сексуални мисли и чувства. Може да се наложи Вашият лекар да коригира дозата или да спре лечението.

Деца и юноши

Не се препоръчва употребата на Прамипексол Генерикон при деца и юноши под 18 години. Други лекарства и Прамипексол Генерикон

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро се приемали или е възможно да приемате други лекарства. Това включва лекарствени продукти, билкови лекарства, лечебни храни или хранителни добавки, които сте получили без рецепта.

Трябва да избягвате приема на Прамипексол Генерикон едновременно с антипсихотични лекарства.

Бъдете внимателни, ако приемате следните лекарства:

циметидин (за лечение на повишена стомашна киселинност и стомашни язви) амантадин (което може да бъде използвано за лечение на Паркинсонова болест) мексилетин (за лечение на нарушен сърдечен ритъм, състояние известно като вентрикуларна аритмия)

зидовудин (което може да бъде използвано за лечение на синдром на придобитата имунна недостатъчност (СПИН), заболяване на имунната система на човека) цисплатин (за лечение на различни видове рак)

хинин (което може да бъде използвано за предотвратяване на болезнени, нощни крампи на краката и за лечение за определен вид малария, известна като малария фалщщарум (злокачествена малария))

прокаинамид (за лечение на сърдечна аритмия)   '

Ако приемате леводопа, препоръчително е да се намали дозата на леводопа, когато започвате лечение с Прамипексол Генерикон.

Бъдете внимателни, ако приемате каквито и да е лекарства, които Ви действат успокояващо (имат седативен ефект) или ако пиете алкохол. В тези случаи Прамипексол Генерикон може да повлияе на способността Ви за шофиране и работа с машини.

Прием на Прамипексол Генерикон с храни, напитки и алкохол

Трябва да бъдете предпазливи, когато пиете алкохол по време на лечението с Прамипексол Генерикон.

Прамипексол Генерикон може да бъде приеман с или без храна.

Бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите, мислите, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди употребата на това лекарство. Вашият лекар ще обсъди с Вас дали трябва да продължите да приемате Прамипексол Генерикон.

Ефектът на Прамипексол Генерикон върху нероденото дете не е известен. Поради това, не приемайте Прамипексол Генерикон, ако сте бременна, освен когато Вашият лекар Ви е казал да го правите.

Прамипексол Генерикон не трябва да се приема в периода на кърмене. Прамипексол Генерикон може да намали количеството на отделената кърма. Също така, може да премине в кърмата и да повлияе на Вашето дете. Ако лечението с Прамипексол Генерикон е неизбежно, кърменето трябва да се спре.

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди употребата на което и да е лекарство. Шофиране и работа с машини

Прамипексол Генерикон може да предизвика халюцинации (виждане, чуване или усещане на неща, които не са там). Ако това Ви се случи, не шофирайте или не работете с машини.

Прамипексол Генерикон се свързва със сънливост и епизоди на внезапно заспиване, особено при пациенти с Паркинсонова болест. Ако при Вас се появяват тези нежелани реакции, не трябва да шофирате или да работите с машини. Трябва да информирате Вашия лекар, ако това се случи.

3.   Как да приемате Прамипексол Генерикон

Винаги приемайте това лекарство, точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Вашият лекар ще Ви посъветва за правилното дозиране.

Може да приемате Прамипексол Генерикон с или без храна. Поглъщайте таблетките с вода. Паркинсонова болест

Дневната доза се разпределя по равно на три отделни приема.

Обичайната дневна доза през първата седмица е 1 таблетка Прамипексол Генерикон 0,088 mg три пъти дневно (еквивалентна на 0,264 mg дневно):

      Г" седмица

Брой таблетки      1 таблетка Прамипексол Генерикон 0,088 mg

три пъти дневно

Обща дневна доза (mg)   0,264

Дозата ще бъде увеличавана на всеки 5-7 дни, както е препоръчано от Вашда лекар, докато симптоми Ви бъдат овладени (поддържаща доза).    

      2'1** седмица 3'™ седмнца

Брой таблетки      1    таблетка Прамипексол Генерикон 0,18 mg три пъти

дневно ИЛИ 2      таблетки Прамипексол Генерикон 0,088 mg три пъти

дневно      1    таблетка Прамипексол Генерикон 0,35 mg три пъти

дневно  ИЛИ 2     таблетки Прамипексол Генерикон 0,18 mg три пъти

дневно

Обща дневна доза (mg)   0,54     1,1

Обичайната поддържаща доза е 1,1 mg на ден. Въпреки това, може да се налага понататъшно увеличаване на доза Ви. Ако е необходимо, Вашият лекар може да увеличи дозата таблетки до максимум 3,3 mg прамипексол на ден. Също е възможна поддържаща доза по-ниска от три таблетки Прамипексол Генерикон 0,088 mg на ден.

      Най-ниска поддържаща доза     Най-висока поддържаща доза

Брой таблетки      1 таблетка Прамипексол Генерикон 0,088 mg три пъти

дневно      1 таблетка Прамипексол Генерикон 1,1 mg три пъти дневно

Обща дневна доза (mg)   0,264   3,3

Пациенти с бъбречно увреждане

Ако имате умерено или тежко бъбречно заболяване, Вашият лекар ще Ви предпише по-ниска доза. В този случай ще трябва да приемате таблетките само един или два пъти дневно. Ако имате умерено бъбречно заболяване, обичайната начална доза е 1 таблетка Прамипексол Генерикон 0,088 mg два пъти дневно. При тежко бъбречно заболяване обичайната начална доза е само 1 таблетка Прамипексол Генерикон 0,088 mg един път дневно.

Синдром на неспокойни крака

Дозата се приема обикновено един път дневно, вечер, 2-3 часа преди лягане.

Обичайната дневна доза през първата седмица е 1 таблетка Прамипексол Генерикон 0,088 mg един път дневно (еквивалентна на 0,088 mg дневно):

      Г“ седмица

Брой таблетки      1 таблетка Прамипексол Генерикон 0,088 mg

Обща дневна доза (mg)   0,088

Дозата ще бъде увеличавана на всеки 4-7 дни, както е препоръчано от Вашия лекар, докато симптоми Ви бъдат овладени (поддържаща доза).

      2"р* седмица  3"™ седмица 4-т* седмнца

Брой таблетки      1    таблетка Прамипексол

Генерикон 0,18 mg ИЛИ

2    таблетки Прамипексол

Генерикон

0,088 mg   1    таблетка Прамипексол

Генерикон 0,35 mg ИЛИ

2    таблетки Прамипексол

Генерикон 0,18 mg ИЛИ

4 таблетки Прамипексол Г енерикон 0,088 mg      1 таблетка Прамипексол

Генерикон 0,35 mg и 1 таблетка Прамипексол Генерикон 0,18 mg ИЛИ 3 таблетки Прамипексол .

Генерикон 0,18 mg ИЛИ

6 таблетки Прамипексол                  Генерикон 0,088 mg

Обща дневна доза (mg)   0,18     0,35     0,54

Дневната доза не трябва да надвишава 6 таблетки Прамипексол Генерикон 0,088 mg или доза от 0,54 mg (0,75 mg прамипексол под формата на сол).

Ако спрете приема на таблетки за повече от няколко дни и искате да възобновите лечението, трябва да започнете отново с най-ниската доза. След това отново можете да увеличите дозата, както сте го направили първия път. Консултирайте се с Вашия лекар.

Вашият лекар ще преразгледа лечението Ви след 3 месеца и ще реши дали да продължи лечението или не.

Пациенти с бъбречно увреждане

Ако имате тежко бъбречно увреждане, лечението с Прамипексол Генерикон може да не бъде подходящо за Вас.

Може да приемате Прамипексол Генерикон с или без храна. Поглъщайте таблетките с вода.

Ако сте приели повече от необходимата доза Прамипексол Генерикон

Ако случайно приемете твърде много таблетки,

трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар или да отидете до най-близкия център за спешна помощ, за да потърсите съвет;

могат да се появят гадене, безпокойство или някоя от нежеланите реакции, описани в точка 4. Възможни нежелани реакции.

Ако сте пропуснали да приемете Прамипексол Генерикон

Не се тревожете. Само пропуснете тази доза напълно и приемете следващата си доза в обичайното време. Не се опитвайте да компенсирате пропуснатата доза.

Ако сте спрели приема иа Прамипексол Генерикон

Не спирайте приема на Прамипексол Генерикон, без първо да се консултирате с Вашия лекар. Ако трябва да спрете приема на това лекарство, Вашият лекар ще намали дозата постепенно. Това понижава риска от влошаване на симптомите.

Ако имате Паркинсонова болест, не трябва внезапно да спирате лечението с Прамипексол Генерикон. Внезапното спиране може да е причина да развиете състояние, наречено невролептичен малигнен синдром, което може да представлява значителен риск за здравето. Симптомите включват:

акинезия (загуба на мускул на подвижност)

сковани мускули, треска, нестабилно кръвно налягане тахикардия (ускорена сърдечна честота) състояние на объркване понижено ниво на съзнание (кома).

4. Възможни нежелани реакция     

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции; въпреки че не всеки ги получава.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, попитайте Вашия лекар или фармацевт. 

Ако страдате от Паркинсонова болест, при Вас може да се появят следните нежелани реакции:

Мвого чести (засягат повече от 1 на 10)

Дискинезия (напр. необичайни, неволеви движения на крайниците); сънливост; замаяност; гадене;

Чести (засягат от 1 до 10 на 100)

Порив за необичайно поведение; халюцинации (виждане, чуване или усещане на неща, които не са там); състояние на объркване; уморяемост (умора); безсъние (инсомния); задръжка на течности, обикновено в долните крайници (периферен оток); главоболие; хипотония (ниско кръвно налягане); патологични сънища; запек.; зрително нарушение; повръщане; загуба на тегло, включително понижен апетит

Нечесхп (засягат от 1 до 10 на 1000)

Параноя (напр. прекомерен страх за собственото здраве); заблуда; прекалена сънливост през деня и епизоди на внезапно заспиване; амнезия (нарушение на паметта); хиперкинезия (учестени движения и неспособност за установяване в покой); покачване на теглото; алергични реакции (напр. обрив, сърбеж, реакции на свръхчувствителност); прилошаване; сърдечна недостатъчност (сърдечни проблеми, които може да предизвикат учестено дишане или подуване на глезените)*; нарушена секреция на антидиуретичен хормон *; безпокойство; диспнея (затруднено дишане); хълцане; пневмония (инфекция на белите дробове); неспособност за устояване на импулса, подтика или изкушението да се извършват определени действия, които може да навредят на Вас или на другите и може да включват:

силен импулс за прекомерен хазарт, независимо от значителните последствия за Вас н семейството Ви

променен или повишен сексуален интерес и поведение, което е от съществено значение за Вас или другите, например повишено сексуално желание, неконтролируемо, прекомерно пазаруване или харчене

преяждане (изяждане на големи количества храна за кратък период от време) или компулсивно преяждане (изяждане на повече храна от обикновено или повече отколкото е необходимо, за да задоволите глада си)*

Информирайте Вашия лекар, ако усетите иякое от тези състояния; той ще обсъди с Вас начини за овладяване или намаляване на симптомите

За нежеланите реакции, означени с * прецизно определяне на честотата е невъзможно, тъй като тези нежелани реакции не са наблюдавани по време на клиничните проучвания на 2 762 пациенти лекувани с прамипексол. Групата на честотата вероятно не е повече от „нечести”.

Ако страдате от Синдром на неспокойни крака, маже да получите следните нежелани реакции:

Миого чести (засягат повече от 1 на 10)

Гадене (повдигане)

Чести (засягат от 1 до 10 на 100)

Промени в съня, като безсъние (инсомния) и сънливост; уморяемост (умора); главоболие; паталогични сънища; запек; замаяност; повръщане

Нечести (засягат от 1 до 10 на 1000)          

Порив за необичайно поведение*; сърдечна недостатъчност (сърдечни проблеми, който мож& да предизвикат учестено дишане или подуване на глезените)*; нарушена секреция на антидиуретичен хормон*; дискинезия (например неестествени, неволеви движения на, крайниците); хиперкинезия (учестени движения и неспособност за установяване в покой)*; параноя (например прекомерен страх за собственото здраве)*; налудничавост*; амнезия (нарушение на паметта)*; халюцинации (виждане, чуване или усещане на неща, които реално не съществуват); обърканост; прекалена сънливост през деня и епизоди на внезапно заспиване; покачване на теглото; хипотония (ниско кръвно налягане); задръжка на течности, обикновено в долните крайници (периферен оток); алергични реакции (например обрив, сърбеж, реакции на свръхчувствителност); прилошаване; безпокойство; зрително нарушение; загуба на тегло, включително понижен апетит, диспнея (затруднено дишане); хълцане; пневмония (инфекция на белите дробове)*; неспособност за устояване на импулса, подтика или изкушението да се извършват определени действия, които може да навредят на Вас или на другите и може да включват:

силен импулс за прекомерен хазарт, независимо от значителните последствия за Вас или семейството Ви*

променен или повишен сексуален интерес и поведение, което е от съществено значение за Вас или другите, например повишено сексуално желание* неконтролируемо прекомерно пазаруване или харчене*

преяждане (изяждане на големи количества храна за кратък период от време) или компулсивно преяждане (изяждане на повече храна от обикновено или повече отколкото е необходимо, за да задоволите глада си)*

Информирайте Вашия лекар, ако усетите някое от тезн състояния; той ще обсъди с Вас начини за овладяване или намаляване на симптомите.

За нежеланите реакции, означени с * прецизно определяне на честотата е невъзможно, тъй като тези нежелани реакции не са наблюдавани по време на клиничните проучвания на 1395 пациенти лекувани с прамипексол. Групата на честотата вероятно не е повече от „нечести”

Съобщаване иа нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата ул. ,Дамян Груев” № 8, 1303 София, тел.: +35 928903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.   Как да съхранявате Прамипексол Генерикон

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте Прамипексол Генерикон след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срока на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

oPA/Al/PVC:Al блистери: Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина.

PVC-PE-PVDC/A1 блистери: Да се съхранява под 30°С. Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Прамипексол Генерикон

Активното вещество е прамипексол.

Всяка таблетка Прамипексол Генерикон 0,088 mg съдържа 0,088 mg прамипексол база (под формата на 0,125 mg прамипексолов дихидрохлорид монохидрат).

Всяка таблетка Прамипексол Генерикон 0,18 mg съдържа 0,18 mg прамипексол база (под формата на 0,25 mg прамипексолов дихидрохлорид монохидрат).

Всяка таблетка Прамипексол Генерикон 0,35 mg съдържа 0,35 mg прамипексол база (под формата на 0,5 mg прамипексолов дихидрохлорид монохидрат).

Всяка таблетка Прамипексол Генерикон 0,7 mg съдържа 0,7 mg прамипексол база (под формата на 1 mg прамипексолов дихидрохлорид монохидрат).

Всяка таблетка Прамипексол Генерикон 1,1 mg съдържа 1,1 mg прамипексол база (под формата на 1,5 mg прамипексолов дихидрохлорид монохидрат).

Другите съставки са: манитол, царевично нишесте, прежелатинизирано, силициев диоксид, безводен, колоиден, повидон К29/32 и магнезиев стеарат.

Как изглежда Прамипексол Генерикон и какво съдържа опаковката

Прамипексол Генерикон 0,088 mg таблетки са бели, кръгли таблетки, с вдлъбнат релефен надпис P9AL 0.088 от едната страна и гладки от другата страна.

Прамипексол Генерикон 0,18 mg таблетки са бели таблетки, с подобна на капсула форма, с вдлъбнат релефен надпис P9AL 0.18 и с тънка делителна черта от едната страна и широка делителна черта от другата страна.

Таблетките могат да бъдат разделени на две равни половини.

Прамипексол Генерикон 0,35 mg таблетки са бели таблетки, с подобна на капсула форма, с вдлъбнат релефен надпис P9AL 0.35 и с тънка делителна черта от едната страда и широка делителна черта от другата страна.

Таблетките могат да бъдат разделени на две равни половини.

Прамипексол Генерикон 0,7 mg таблетки са бели, кръгли, двойноизпъкнали таблетки с делителна черта от двете страни и с надпис “P9AL 0.7” от едната страда.

Таблетките могат да бъдат разделени на две равни половини.

Прамипексол Генерикон 1Д mg таблетки са бели, кръгли, двойноизпъкнали таблетки с делителна черта от двете страни и с надпис “P9AL 1.1” от едната страна Таблетките могат да бъдат разделени на две равни половини.

Прамипексол Генерикон таблетки са налични в блистери, съдържащи 10, 20, 28, 30, 50, 90, 98 или 100 таблетки.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба Genericon Pharma Gesellschaft m.b.H.

Hafnerstrasse 211,8054 Graz Австрия

тел: 0043 316 9003 факс: 0043 316 9003 101

Производител

Synthon Hispania S.L.

Castello 1, Polfgono Las Salinas 08830 Sant Boi de Llobregat, Barcelona

Испания Synthon BV

Microweg 22,6545 CM Nijmegen Нидерландия

Genericon Pharma Gesellschaft m.b.H.

Hafherstrasse 211, 8054 Graz Австрия

Този лекарствен продукт е разрешен за употреба в страните членки на ЕИО под следните имена:

Austria

България

Germany

Pramipexol Genericon 0,088 mg tabletten Pramipexol Genericon 0,18 mg tabletten Pramipexol Genericon 0,35 mg tabletten Pramipexol Genericon 0,7 mg tabletten Pramipexol Genericon 1,1 mg tabletten Прамипексол Генерикон 0,088 mg таблетки Прамипексол Генерикон 0,18 mg таблетки Прамипексол Генерикон 0,35 mg таблетки Прамипексол Генерикон 0,7 mg таблетки Pramipexol Genericon 0,088 mg tabletten Pramipexol Genericon 0,18 mg tabletten Pramipexol Genericon 0,35 mg tabletten Pramipexol Genericon 0,7 mg tabletten Pramipexol Genericon 1,1 mg tabletten 

Дата на последно преразглеждане на листовката

Септември 2013 г.

За допълнителна информация относно този лекарствен продукт, моля свържете се с локалния представител на притежателя на разрешението за употреба:

ЕКОФАРМ ЕООД

бул. “Черни връх” 14, бл.З,1421 София тел.: (02) 963 15 96; 950 44 10 факс: (02) 963 15 61

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за ПРАМИПЕКСОЛ ТАБЛ. 0.25МГ/0.18МГ/ Х 30

Web Statistics