Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ПЕНТИЛИН 400МГ ТАБЛ. Х 20

Pentoxifylline има благоприятен ефект върху кръвообръщението при заболявания на периферните и мозъчните артерии, подобрява кръвоснабдяването на малките кръвоносни съдове и снабдяването на тъканите с кислород.

  • Производител: KRKA
  • Код: 1126
Този продукт Ви носи 48 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Пентилин 400 mg таблетки с удължено освобождаване

Пентоксифилин /

Pentilin 400 mg prolonged-re]ease tablets

Pentoxyfilline

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация »

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите. Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листвовка. Вижте точка 4,

Какво съдържа тази листовка:

1.   Какво представлява Пентилин и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Пентилин

3.   Как да приемате Пентилин

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Пентилин  

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   Какво представлява Пентилин и за какво се използва

Пентоксифилин действа върху вискозитета на кръвта като понижава свързването на нейните компоненти и повишава деформируемостга на еритроцитите. Това има благоприятен ефект върху кръвообращението при заболявания на периферните и мозъчните артерии, подобрява кръвоснабдяването на малките кръвоносни съдове и снабдяването на тъканите с кислород. Това лекарство се използва за:

за напреднали нарушения на периферната артериална циркулация на крайниците, предизвикани от артеросклероза и диабет и съдови спазми (claudicatio intermittens, диабетна макро- и микроангиопатия, синдром на Reynaud); заболявания, свързани с нарушения на венозната циркулация; лечение на мозъчни и очни нарушения в оросяването.

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Пентилин

Не приемайте Пентилин:

ако сте алергични (свръхчувствителни) към активното вещество или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);

ако сте свръхчувствителни към лекарствени продукти, подобни на пентоксифилин, като теофилин, теофилинат, кофиен, холин, аминофилин или теобромин;          

ако наскоро сте получили остър инфаркт на миокарда;     

ако страдате от обилно кървене;    

ако страдате от заболяване, свързано с повишен риск от кървене.    

Предупреждения и предпазни мерки   

Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Пентилин: ако имате или сте имали сърдечни ритьмни нарушения; ако се лекувате за сърдечна недостатъчност; ако имате повишено или ниско кръвно налягане; ако се лекувате за диабет; ако се лекувате за атеросклероза;

ако имате бъбречна недостатъчност (или сте на диализа); ако имате тежка чернодробна недостатъчност;

ако сте планиран за операция (включително изваждане на зъб) или за диагностична процедура, свързана с риск от кървене; ако сте на възраст под 18 години.

Другн лекарства и Пентилин

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

Информирайте Вашия лекар, ако приемате лекарствени продукти за: лечение на повишено кръвно налягане, предотвратяване на съсирването на кръвта (антикоагуланти), лечение на диабет, лечение на стомашно-чревни язви, лечение на бактериални инфекции, лечение на астма и/или хроничен бронхит, облекчаване на болка.

Моля, консултирайте се е Вашия лекар дори и ако сте приемали такива лекарствени продукти в миналото.

Пентилин с храна и напитки

Храната не влияе върху ефекта на лекарството.

Бременност, кърмене и фертилитет

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Ефектът на пентилин върху плода не е проучен, затова не трябва да го приемате по време на бременност, освен ако лекарят не прецени, че е наистина необходимо.

Пентилин и неговите метаболити преминават в майчиното мляко. Лекарят ще прецени съотношението полза/риск относно лечението по време на кърмене.

Шофиране и работа с машини

Не шофирайте или не използвайте машини, докато не установите как реагирате на лечението. При индивидуални пациенти, лекарството може да причини замайване и така индиректно да отслаби психо-физическите способности за шофиране и работа с машини.

3.   Как да приемате Пентилин

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Дозировката зависи от тежестта на заболяването.

Препоръчителната начална доза е 1 таблетка от 400 mg Пентилин три пъти дневно.

Приемайте таблетките цели, с течност. Приемайте ги по-време или след хранене. Така V. V честотата на нежеланите реакции може да бъде намалена. Ефектът от лекарството, ре проявява от 2 до 4 седмици, постепенно се повишава и се стабилизира на 8 седмица от леченций^ъ : :Т; *. Приемайте лекарствения продукт редовно, по едно и също време всеки ден. 11аправене Така, че да сте сигурни, че имате достагъчно количество от лекарствения продукт за продължаване на лечението.

Този лекарствен продукт е предписан на Вас лично и не трябва да го давате на други, дори и ако техните симптоми са подобни на Вашите.

Ако имате впечатление, че ефектът от лекарствения продукт е твърде силен или твърде слаб, трябва да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт.

Бъбречно увреждане

Дозировката при пациенти с увредена бъбречна функция, и такива на хемоднализа, се определя от лекар.

Употреба при деца и юноши

Използването на Пентилин при деца и юноши не се препоръчва.

Ако сте приели повече от необходимата доза Пентилин

Ако приемете по-високи дози от лекарството, отколкото би трябвало, трябва да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт незабавно.

Ако пациентът е приел по-голямо количество от лекарството, могат да се появят зачервяване на лицето, замайване и отмаляване, дължащи се на прекомерното понижаване на кръвното налягане (хипотония), сънливост, загуба на съзнание, повръщане, повишаване на телесната температура, възбуда и конвулсии. Ако пациентът е в съзнание след приемането на голям брой таблетки, опитайте се да предизвикате повръщане и незабавно се обадете на лекар.

Ако сте пропуснали да приемете Пентилин

Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.

Опитайте се да Ви стане навик да приемате лекарството редовно, по едно и също време всеки ден. Ако пропуснете доза, вземете я колкото е възможно по-бързо, но не и ако вече е време за следващата доза. Ако остават само няколко часа до приемането на следващата доза, оставете пропуснатата и се върнете към редовната схема на дозиране.

Ако сте спрели приема на Пентилин

Не спирайте приема на Пентилин, без да обсъдите това с Вашия лекар или фармацевт.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

По-голяма част от нежеланите реакции са дозо-зависими. Ако дозировката на Пентилин се намали, нежеланите реакции отслабват или напълно изчезват. Прекратяване на лечението се налага в много редки случаи.

Трябва да прекратите приемането на лекарството и да се консултирате е лекар веднага, ако възникне някои от следните нежелани реакции:

алергична реакция, безпокойство, треперене на ръцете, болка в гърдите и неритмично или засилено сърцебиене, жълтеница (жълтеникаво оцветяване на кожата), сънливост, отслабване на остротата на зрението, зачервяване на лицето или гърчове. Консултирайте се с Вашия лекар при поява на замайване, главоболие, болка в епигаструма, метеоризъм, гадене, повръщане, диария или безсъние или други симптоми, които са неприятни и понижават качеството Ви на живот.

Съобщаване на подозирани нежелани реакции    

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или

медицинска сестра. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани

реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по

лекарствата ул. „Дамян Груев” № 8

1303 София

Тел.:+35 928903417

уебсайт: www.bda.bg.

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.   Как да съхранявате Пентилин

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху опаковката след „Годен до:“. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Да се съхранява под 25°С.

Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци.

Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Пентилин

Активното вещество е пентоксифилин (pentoxifylline).

Всяка таблетка с удължено освобождаване съдържа 400 mg пентоксифилин (pentoxifylline).

Другите съставки са: хипромелоза, макрогол 6000, магнезиев стеарат и силициев диоксид, колоиден безводен в ядрото на таблетката и хипромелоза, макрогол 6000, титанов диоксид (Е171) и талк във филмовото покритие.

Как изглежда Пентилин и какво съдържа опаковката

Таблетки с удължено освобождаване 400 mg са бели, овални, двойно изпъкнали филмирани таблетки.

Блистери (Alu фолио, PVC фолио): 20 таблетки е удължено освобождаване от 400 mg (2 блистерни опаковки по 10 таблетки), в кутия.

Притежател на разрешението за употреба и производител:

KRKA, d. d., Novo mesto, Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Словения

Дата на последно преразглеждане на листовката

Септември 2016

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за ПЕНТИЛИН 400МГ ТАБЛ. Х 20

Web Statistics