Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ПЕНТАКСИМ 0,5МЛ

Ваксината ПЕНТАКСИМ се прилага за предпазване на деца от дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит (детски паралич) и от инвазивни инфекции, причинявани от тип b на бактерията Haemophilus influenzae.

Този продукт Ви носи 610 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

ПЕНТАКСИМ Прах и суспензия за инжекционна суспензия /

PENTAXIM powder and suspension for suspension for injection

 

Адсорбирана ваксина срещу дифтерии. тетанус, коклюш (оезклетъчна. компонентна),

noauoMue.ium (инактивирана) и Haemophilus тип h (коиюгатпа)

Diphtheria, tetanus, pertussis (aceUular. component), poliomyelitis (inactivated) and Haemophilus

type h conjugate vaccine (adsorbed)

Прочетете внимателно цялата листовка, преди Вашето дете да бъде ваксинирано.

•     Запазете листовката докато детето Ви завърши цялата ваксинационна схема. Може да се наложи да я прочетете отново.

•     Трябва внимателно да следвате указанията па Вашия лекар или медицинска сестра.Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар, медицинска сестра или фармацевт.

•     Трябва да сте сигурни, че на Вашето деге е направена цялата имунизационна схема. В противен случай защитата може да бъде недостатъчна. Тази ваксина е предписана на Вашето дете. 11е я преотстъпвайте на други хора.

•     Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт или медицинска сестра. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. >

В тази листовка:

I. Какво представлява IIEIГГАКСИМ и за какво се из1 Преди да приемате ПЕНТАКСИМ Как да приемате 1IEI ГГАКСИМ Възможни нежелани реакции Как да съхранявате IIEI ГГАКСИМ Допълнителна информация

1.   КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПЕНТАКСИМ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

ПЕНТАКСИМ е показан за защита на Вашето дете от дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и от инвазивни инфекции, причинявани от бактерията Haemophilus influenzae тип Ь (като менингит, септицемия и др.) при деца над 2-месечна възраст.

Ваксината не предпазва от инфекции причинявани от други типове Haemophilus influenzae или от менингит причиняван от други микроорганизми.

2.   ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ПЕНТАКСИМ lie прилагайте ПЕНТАКСИМ:

•     Ако детето Ви е алергично към някой ог компонентите на ваксината, към някой остатък от производствения процес, който може да се съдържа, каго следи във ваксината (глутаралдехид. неомицин, стрептомицин и полимиксин В) или към коклюшни ваксини (безклетъчеи или цялоклетъчен коклюш) или ако детето Ви е проявило алергична реакция при предходно приложение на инжекция с ваксина съдържаща същите вещества.

•     Ако детето Ви страда от прогресираща енцефалопатия (мозъчни увреждания). 

•     Ако детето Ви страда от енцефалопатия (мозъчни увреждания) в първите 7 дни след прилагане на предишна доза от ваксина (безклетъчен или цялоклетъчен коклюш).

•     Ако детето Ви има повишена температура или остро заболяване (ваксинацията трябва да се отложи).

Обърнете специално внимание при употребата на ПЕНТАКСИМ

•     уверете се. че ваксината не се инжектира ветресъдово (иглата не трябва да прониква R кръвоносен съд), нито интрадермално,

•     ако Вашето дете страда от тромбоццтопения или нарушения в кръвосъсирването, тъй

като има риск от кървене при интрамускулно приложение.

•     ако Вашето дете страда от свръхчувствителност към глутаралдехид, иеомицин, стрептомицин и полимиксин В, гьй като тези вещества се използват по време на п роиз водстве пия п роцес.

•     ако Вашето дете е имало гърчове при висока температура, несвързани с предишна ваксинация, в този случай е особено важно да се следи редовно температурата в продължение на 48 часа след ваксинацията и през това време да му се дават лекарства, понижаващи температурата.

•     Ако е известно, че някоя от следните реакции е възникнала по време на приложение на ваксина (решението за по-нататъшно приложение на ваксини съдържащи коклюш трябва внимателно да се прецени):

-     Температура > 40 "С в рамките на 48 часа без установена друга причина за това

-     Колапс или подобно на шок състояние с хипотоничен-хипореактивен епизод (понижена енергия) в рамките на 48 часа от ваксинацията

-     Непрекъснат, неповлияващ се плач. продължаващ > 3 часа, в рамките па 48 часа след ваксинацията

-     Гърчове с или без температура r рамките на 3 дни след ваксинацията

•     ако Вашето дете има/е имало здравен проблем или алергични реакции, особено алер| ични реакции след приложение на ПЕНТАКСИМ.

•     Ако при Вашето дете след предходно приложение на ваксина съдържаща тетаничен токсоид (ваксина срещу тетанус) са възникнали синдром на Гилсн- Баре (необичайна чувствителност, парализа) или брахиален неврит (парализа, разпростираща се болка в ръката и рамото), решението за ваксинация с ваксина съдържаща тетаничен токсоид трябва да бъде преценено от Вашия лекар.

•     ако Вашето дете е получило едематозни реакции (или подуване) на долните след инжектиране на ваксина, съдържаща съставка от Haemophilus influenza ваксини, ваксината срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит и кон

срещу Haemophilus influenzae тип b трябва да бъдат приложени на различни инжекционни места и в различни дни.

• Ако Вашето дете е подложено на лечение, което отслабва имунната му система или Вашето дете страда от имунен дефицит: в тези случаи имунния отговор към ваксината може да бъде намален. Тогава се препоръчва преди ваксинацията да се изчака края на лечението или болестта. Въпреки това на лица с хроничен имунен дефицит, като 111V инфекция, се препоръчва ваксинация, дори и изработения иму нен отговор да е ограничен.

ПЕНТАКСИМ не предпазва от инвазивни инфекции причинявани от други серотипа на Haemophilus influenzae тип b или от менингит причиняван от други микроорганизми.

Други лекарства и ПЕНТАКСИМ

Тази ваксина може да се прилага едновременно с ваксина ROR VAX или HB-VAX DNA ваксина 5pg / 0.5 ml. но на две различни места.

В случай, чс Вашето дете трябва да се ваксинира по едно и също време с ПЕНТАКСИМ и други ваксини, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт за повече информация.

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако Вашето дете приема, наскоро е приемало или е възможио ()а прие ме други лекарства.

Важни информации относно никои от съставките на ПЕНТАКСИМ Помощни вещества с известен ефект: формалдехид

3.   КАК КАК ДА ПРИЕМАТЕ ПЕНТАКСИМ?

Дозировка:

Общата препоръчвана схема включва първична ваксинация, състояща се от три инжекции с едномесечни или двумесечни интервали помежду им, започваща от двумесечна възраст, последвани от реимунизация с една доза по време на втората година от живота.

Начин на приложение:

За спринцовка без прикрепени игли. отделната игла трябва да се постави плътно към спринцовката, завъртайки я на една четвърт.

Разтворете ваксината, чрез инжектиране на суспензията от спринцовката с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит във флакона с прах на конюгагна ваксина срещу Haemophilus influenzae тип b.

Разклаща се до пълно разтваряне на праха. След разтваряне, нормално се получава мътна белезникава суспензия.

Ваксината трябва да се приложи веднага след разтварянето.

Да се прилага интрамускулно. Препоръчваното мясго на инжектиране е предно-страничната част на бедрото (в средната третина).

Ако е пропусната доза ПЕНТАКС ИМ

Моля информирайте Вашия лекар.

4.   ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства. ПЕНТАКС ИМ може да предизвика нежелани реакции.

Най-честите реакции са: раздразнителност, местни реакции на мястото на инжектиране, като зачервяване и уплътнение повече от 2 см. Тези признаци и симптоми обикновено възникват в рамките на 48 часа след ваксинацията и могат да продължат за 48-72 часа.

Те преминават спонтанно не изисквайки специфично лечение.

Следните нежелани реакции са били съобщавани:

•     Еритем. уплътнение, болка на мястото на инжектиране, зачервяване и едем (подуване) > 5 см на мястото на инжектиране, температура, понякога над 40 °С

•     Едем (подуване) >5 см, който може да се разпространи по целия крайник, на който е приложена ваксината. Тази реакция обикновено възниква в рамките на 24-72 часа след ваксинацията и преминава спонтанно в рамките на 3-5 дена. Рискът изглежда по-висок

след приложение на 4-та и 5-та доза.

•     Диария, повръщане

•     Загуба на апетит

•     Сънливост, гърчове с или без температура, хипотонично-хипореактивни епизоди (хипотонични епизоди- понижена енергия- хипореактивност- спад в способността за реакция)

•     Нервност, раздразнителност; безсъние или разстройства на съня; необичаен плач. продължителен неповлияващ се плач

•     Признаци подобни на алергия, като обрив, еритем и уртикария, едем на лицето.

внезапно подуване на лицето или шията (едем на Квинке) или генерализирани реакции: внезапно и сериозно неразположение със спад в кръвното налягане, ускорен сърдечен ритъм, свързан с дихателни нарушения и нарушения в храносмилането (анафилактична реакция, шок).

•     Освен това, при приложение на ваксина съдържаща Haemophilus influenzae тип b, е било съобщавано за едематозни реакции (подуване) засягащи долните крайници. Тези реакции понякога са придружени от повишена температура, болка и плач. Те не са придружени от кардио- респираторни симптоми.

Възможни нежелани реакции (т.е. не са били съобщавани ваксини съдържащи един или няколко антигена, съдържан

•     Синдром на Гилен-Баре (необичайна чувствителност, парализа) и брахиален неврит (парализа, разпростираща се болка в ръката и рамото), след приложение на ваксина

съдържаща тетаничен токсоид.

•     11ри недоносени бебета (във или преди 28-та гестационна седмица) за 2-3 дни след ваксинацията може да има по-големи паузи между вдишванията.

Ако наблюдаваше нежелани реакции, неописани в тази листовка, моля информирайте Вашия лекар или фармацевт.

5.   КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ПЕНТАКСИМ?

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Ме използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху етикета, картонената опаковка.

Да се съхранява в хладилник (2°С -8"С). Да не се замразява.

11е използвайте, ако забележите необичаен цвят или наличие на чужди частици, lie изхвърляте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхърляте лекарствата, които вече не използвате. Гези мерки ще спомогнат за опазване на окол ната среда.

6.   ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Пентаксим

Активните вещества са:

След разтваряне една доза (0,5 ml) съдържа:

 >30 IU

 >40 IU

 25 микрограма

 25 микрограма

 40 DU 12,(31

  8 DU (2)(3)

 32 DU (2,(3)

10 микрограма 18-30 микрограма  0.3 mg AI 1

Дифтериен токсоид'11   

Тетаничен токсоид111   

Антигени на Bordet el la pertussis:

11ертусис токсоид   

Филаментозен хемаглутинин <h     

Тип I полиомиелитем вирус (инактивиран)    

Тип 2 полиомиелитен вирус (инактивиран)    

Тип 3 полиомиелитен вирус (инактивиран)    

Полизахарид на Haemophilus influenzae тип b 

конюгиран с тетаничен протеин     

адсорбиран на алуминиев хидроксид, дихидраз

|2) DU: единици D-антиген

(3)

: или еквивалентно антигенно количество, определено чрез подходящ имунохимичен метод. Другите съставки са: Захароза, трометамол, среда Ханкс без фенолово червено (комплексна смес от аминокиселини, включително фенилалапин, неорганични соли, витамини и други компоненти като глюкоза), оцетна киселина и/или натриев хидроксид за корекция на pll. формалдехид, феноксиетанол и вода за инжекции.

Как изглежда ПЕНТАКСИМ и какво съдържа опаковката

ПЕНТАКСИМ е представен под формата на прах и инжекционна предварително напълнена спринцовка с или без игла -опаковка по I бр) 

ПРИТЕЖАТЕЛ НА РАЗРЕШЕНИЕТО ЗА УПОТРЕБА

SANOH PASTEUR S.A.- 2 avenue Pont Pasteur- 69007 Lyon- Франция

ПРОИЗВОДИТЕЛ

SANOFI PASTEUR SA - 2. avenue Pont Pasteur - 69007 LYON - Франция SANOFI-AVENTIS Zrt. - 1225 Budapest - Campona u. 1. (Harbor park) - Унгария

Дага на последно преразглеждане на листовката: 03/2012

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за ПЕНТАКСИМ 0,5МЛ

Web Statistics