Валута: BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ОЛМЕСТА ПЛЮС 40МГ/12.5МГ ТАБЛ. Х 30

Този продукт Ви носи 139 бонус точки.
Спечелете още 10 бонус точки като напишете коментар и оцените продукта.
Цена: 13.85лв.
или 13850 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки/

Olmesta plus 40 mg/12,5 mg film-coated tablets.

Олмесартан медоксомил/Хидрохлоротиазид

(Olmesartan medoxomil/Hydrochlorithiazide)

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.

Ако получите някоя от нежеланите лекарствени реакции уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и възможни нежелани реакции, които не са включени в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка:

1.   Какво представлява Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете преди да приемете Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки

3.   Как да приемате Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки

6.   Съдържание на опаковката и друга информация.

1.Какво представлява Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки и за какво се използва

Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки съдържа две активни вещества, олмесартан медоксомил и хидрохлоротиазид, които се използват за лечение на високо кръвно налягане (хипертония).

•     Олмесартан медоксомил принадлежи към група лекарства наречени антагонисти на ангиотензин II. Той понижава кръвното налягане като разширява кръвоносните съдове.

•     Хидрохлоротиазид принадлежи група лекарства наречени тиазидни диуретици (“обезводняващи таблетки”). Той понижава кръвното налягане като подпомага организма да отдели излишното количество течност, чрез стимулиране на бъбреците да отделят по-голямо количество урина.

Ще Ви предпишат Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки, ако самостоятелното лечение с олмесартан медоксомил не контролира адекватно кръвното налягане. Когато се прилагат заедно, двете активни вещества в това лекарство подпомагат понижаването на кръвното налягане в по-голяма степен отколкото, ако се приемат самостоятелно.

Вие може би вече приемате лекарства за лечение на Вашето високо кръвно налягане, но е възможно Вашият лекар да прецени, че Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки ще го понижи в по-голяма степен.

Високото кръвно налягане може да се контролира с лекарства като Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки. Вашият лекар вероятно Ви е препоръчал да н известни промени в начина си на живот, с цел да подпомогнете понижаването на налягане (напр. да отслабнете, да спрете да пушите, да намалите количеството на алкохол и на солта в храната). Освен това Вашият лекар може да настоява да повишите физическата си активност с редовни физически упражнения като ходене или плуване. Важно е да спазвате този съвет на Вашия лекар.

2.   Какво трябва да знаете преди да приемете Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки

Не приемайте Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки:

Ако мислите, че което и да е от следващите е валидно за Вас или не сте сигурни в нещо, не приемайте таблетките. Говорете с Вашия лекар и последвайте дадения Ви съвет. Не приемайте това лекарство, особено ако:

сте алергични към активните вещества или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6)

сте алергични към вещества подобни на хидрохлоротиазид (сулфонамиди) ако сте бременна след 3-тия месец. (По-добре е да не приемате Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки по време на ранна бременност - вижте точката за Бременност)

имате бъбречно заболяване

имате диабет или нарушена бъбречна функция и се лекувате с лекарство за понижаване на кръвното налягане, съдържащо алискирен.

сте с ниско ниво на калий, натрий, високо ниво на калций или пикочна киселина в кръвта (което може да е причина за поява на подагра), които не се повлияват от лечение имате умерено тежко или тежко чернодробно заболяване или пожълтяване на кожата и бялото на очите (жълтеница)

имате проблеми с дренажа на жлъчката от жлъчните пътища и жлъчния мехур (билиарна обструкция, напр. жлъчни камъни)

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар преди да приемете Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки.

Преди да приемете таблетките, информирайте Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане:

-     АСБ инхибитор (например еналаприл, лизиноприл, рамиприл), особено ако имате бъбречни проблеми, свързани с диабета;

-     алискирен.

Вашият лекар може периодично да проверява бъбречната Ви функция, кръвното налягане и количеството на електролитите (напр. калий) в кръвта Ви.

Вижте също информацията, озаглавена “Не приемайте Олместа шпос 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки”.

Преди да приемете таблетките, информирайте Вашия лекар, ако някое от следните състояния е валидно за Вас:

Транс плантация на бъбрек Чернодробно заболяване

Сърдечна недостатъчност или проблеми със сърдечните клапи или сърдечния мускул Повръщане или диария, които са тежки или продължават няколко дни Лечение с високи дози обезводняващи таблетки (диуретици)

Ако сте на диета с ниско съдържание на сол

Нарушения на надбъбречните жлези (напр. първичен алдостеронизъм)

Диабет

Еритематоден лупус (автоимунно заболяване)

Алергия или астма

Свържете се с Вашия лекар, ако получите тежка персистираща диария, която причинява значителна загуба на тегло. Вашият лекар може да оцени Вашите симптоми и да реши как да продължи Вашето лечение на кръвното налягане.

Вашият лекар може да поиска до го посещавате по-често и да направи изследвания, ако имате някое от тези състояния.

Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки може да е причина за повишаване нивата на мазнините и пикочната киселина в кръвта (води до подагра - болезнено подуване на ставите). Вашият лекар може да Ви прави изследвания на кръвта на определени интервали от време, за да контролира тези показатели,

Това лекарство може да промени нивата на определени химикали в кръвта Ви, известни като електролити. Вашият лекар може да поиска да ги контролира на определени интервали от време. Признаци за промени в електролитите са: жажда, сухота в устата, мускулна болка или спазми, умора на мускулите, ниско кръвно налягане (хипотония), чувство за слабост, леност, умора, сънливост или безпокойство, гадене, повръщане, по-рядко уриниране, ускорена сърдечна дейност. Ако забележите тези симптоми, говорете с Вашия лекар.

Както и при други лекарства, които понижават кръвното налягане, рязкото понижение на кръвното налягане при пациенти с нарушения на кръвообращението на сърцето или мозъка може да доведе до сърдечен пристъп или инсулт. Затова Вашият лекар внимателно ще контролира кръвното Ви налягане.

Резултати от изследвания

Ако Ви предстои изследване на функцията на паращитовидните жлези, Вие трябва да спрете приема на олмесартан медоксомил/хидрохлоротиазид преди това изследване. Преди да спрете лечението, попитайте Вашия лекар за съвет.

Ако сте спортист, това лекарство може да промени резултатите от изследванията за употреба на допинг и да ги позитивира.

Вие трябва да кажете на Вашия лекар ако сте (или може да сте1) бременна.

Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки не се препоръчва за употреба по време на ранна бременност и не трябва да се приема, ако сте бременна след 3-тия месец, тъй като може сериозно да увреди Вашето бебе, ако го използвате през този период (вижте точката за бременност).

Деца и юноши

Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки не се препоръчва за употреба при деца и юноши под 18-годишна възраст.

Други лекарства и Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали каквито и да е лекарства.

Особено важно е да информирате Вашия лекар или фармацевт за което и да е от следните:

•     Други лекарства за понижаване на кръвното налягане (антихипертензивни). Ефектът на Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки може да бъде усилен.

Може да се наложи Вашият лекар да промени дозата Ви и/или да вземе други мерки:

•     Ако приемате АСЕ инхибитор или алискирен (вижте също информацията, оз; приемайте Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки” и “Предупрежд| предпазни мерки”).

•     Лекарства, които може да повишат нивата на калий в кръвта, ако се използват пофЦр' също време с Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки. Такива са:

-     калиеви добавки (както и заместители на солта, съдържащи калий)

-     обезводняващи таблетки (диуретици)

-     хепарин (за разреждане на кръвта)

-     лаксативи

-     стероиди

-     адренокортикотропен хормон (АКТХ)

-     карбеноксолон (лекарство, използвано за лечение на язви на устата и стомаха)

-     пеницилин G натрий (известен още като бензилпеницилин натрий, антибиотик)

-     някои обезболяващи кагго аспирин или салицилати

•     Литий (лекарство използвано за лечение на промени в настроението и някои видове депресии). Когато се използва по едно и също време с Олместа шпос 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки, може да усили токсичността на литий. Ако трябва да приемате литий, Вашият лекар ще контролира нивата на литий в кръвта.

•     Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) (лекарства за обезболяване, оток и други симптоми на възпалението, включително артрит). Когато се използват заедно с Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки, може да повишат риска от бъбречна недостатъчност. Освен това може да отслабят ефекта на Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки.

•     Сънотворни, седатнвни и антидепресанти. Употребата на тези лекарства заедно с Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки може да доведе до внезапно рязко понижаване на кръвното налягане при изправяне.

•     Някои лекарства като баклофен и тубокурарин (използван за отпускане на мускулите)

•     Амифостин и някои лекарства като циклофосфамид или метотрексат (използвани за лечение на рак).

•     Холестирамин и колестипол (за понижаване нивата на мазнините в кръвта)

•     Колесевелам хидрохлорид, лекарство, което понижава нивото на холестерол в кръвта, тъй като ефектът от Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки може да бъде намален. Вашият лекар може да Ви посъветва да приемате Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки най-малко 4 часа преди прием на колесевелам хидрохлорид.

•     Антихолинергични лекарства като атропин и бипериден

•     Лекарства като тиоридазин, хлорпромазин, левомепромазин, трифлуоперазин, циамемазин, сулпирид, амисулприд, пимозид, султоприд, тиаприд, дроперидол или халоперидол (за лечение на психиатрични нарушения).

•     Някои лекарства като хинидин, хидрохинидин, дизопирамид, амиодарон, соталол или дигиталис (за лечение на сърдечни проблеми)

•     Лекарства като мизоластан, пентамидин, терфенадин, дофетилид, ибутилид или еритромицин инжекции, които може да променят сърдечния ритъм

•     Перорални антидиабетни лекарства, като метформин или инсулин (за понижаване нивата на кръвната захар).

•     Бета-блокери и диазоксид (използвани за лечение съответно на високо кръвно налягане или ниска кръвна захар, тъй като Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки може да засили техния ефект на повишаване на кръвната захар.

•     Метилдопа, лекарство, използвано за лечение на високо кръвно налягане

•     Лекарства като норадреналин (използвани за повишаване на кръвното налягане и бавната сърдечна дейност).

•     Дифеманил, използван за лечение на забавен пулс или за намаляване на изпотяване

•     Лекарства като пробенецид, сулфинпиразон и алопуринол (за лечение на подагра)

•     Калциеви добавки

•     Амантадин (противовирусно лекарство)

•     Циклоспорин (за предотвратяване отхвърляне на присадката след органна трансплантация)

 

•     Някои антибиотици, наречени тетрациклини или спарфлоксацин

•     Амфотерицин (за лечение на гъбична инфекция)      ^

•     Някои антиациди като алуминиев магнезиев хидроксид (за лечение на повише) киселинност). Ефектът на Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки намали.

•     Цизаприд (използван за увеличаване на движението на храната в стомаха и червата

4

• Халофантрин (използван за лечение на малария).

Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки с храни, напитки и алкохол Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки може да се приема със или без храна. Внимавайте когато приемате алкохол, докато сте на лечение с Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки, тъй като някои хора се чувстват отпаднали или замаяни. Ако Ви се случи, не приемайте повече алкохол, включително вино, бира или алкохол-съдържахди напитки.

Пациенти от африкански произход

Както и при други подобни лекарства, понижаващият кръвното налягане ефект на Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки е до известна степен по-слаб при пациенти от африкански произход

Бременност и кърмене

Бременност

Вие трябва да информирате Вашия лекар, ако сте (или може да сте) бременна. Обикновено Вашият лекар ще Ви препоръча да спрете приема на Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки преди да забременеете или възможно най-скоро след като установите, че сте бременна, и ще Ви посъветва да приемате друго лекарство вместо Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки. Употребата на Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки не се препоръчва през ранната бременност и не трябва да се приема, ако сте бременна след третия месец, тъй като може сериозно да увреди Вашето бебе.

Кърмене

Информирайте Вашия лекар, ако кърмите или имате намерение да кърмите. Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки не се препоръчва за за употреба от майки, които кърмят и Вашият лекар може да избере друго лечение за Вас, ако желаете да кърмите, особено ако бебето Ви е новородено или е преждевременно родено.

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, попитайте Вашия лекар или фармацевт преди да приемете това лекарство.

Шофиране и работа с машини

Все пак понякога по време на лечението може да се появят замаяност или сънливост. Ако получите такива нежелани реакции, не шофирайте и не работете с машини, докато симптомите не изчезнат. Консултирайте се с Вашия лекар.

Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки съдържа лактоза (вид захар)

Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, консултирайте се с него преди да започнете да приемате това лекарство.

5.   Как да приемате Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

•     Поглъщайте таблетката с вода.

•     Приемайте дозата по едно и също време всеки ден, например по време на закуск

•     Приемайте Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки, докато Вашият ле препоръча да спрете приема.

5

РТ/Н/0731/003ЛВ/012     0731

Препоръчителната доза е една филмирана таблетка Олместа плюс 40 mg/12,5 mg дневно. Все пак, ако Вашето кръвно налягане не се контролира адекватно с тази доза, Вашият лекар може да я промени до една филмирана таблетки Олместа плюс 40 mg/25 mg филмирани таблетки дневно. 

Ако сте приели по-голяма доза Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки от необходимата

Ако сте приели повече от предписаните Ви таблетки или дете случайно е погълнало някакви таблетки, обадете се на Вашия лекар веднага или отидете до най-близкия спешен център. Моля носете със себе си опаковката на Вашето лекарство.

Ако сте пропуснали да приемете Олместа плюс 40 mg/123 nig филмирани таблетки

Ако сте пропуснали доза, вземете я колкото е възможно по-скоро. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако сте спрели приема на Олместа плюс 40 mg/12,5mg филмирани таблетки

Важно е да продължите да приемате Олместа шпос 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки, освен ако Вашият лекар не Ви е препоръчал да спрете приема.

Ако имате някакви допълнителни въпроси свързани с употребата на този продукт, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Ако получите следното, спрете приема на Олместа плюс 40 mg/123 nig филмирани таблетки и се обадете на Вашия лекар веднага:

•     алергични реакции, които могат да повлияят на цялото тяло, с оток на лицето, устата и/или ларинкса (гласните връзки) заедно със сърбеж и обрив може да се появяват рядко,

*    Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки може да причини прекомерно понижаване на кръвното налягане при чувствителни индивиди или в резултат на алергична реакция. Рядко може да се появи отпадналост или припадък. Ако получите такива симптоми легнете.

Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки е комбинация от две активни вещества и следната информация от една страна задава другите нежелани реакции, съобщени до момента с комбинацията олмесартан/хидрохлоротиазид (освен тези, споменати по-горе) а от друга, тези, които са известни за отделните активни вещества.

Това са другите нежелани реакции, известни до момента с олмесартан/хидрохлоротиазид

Обикновено при появата си тези нежелани реакции са леки и ие се налага прекратяване на лечението.

Чести (може да засегнот до 1 на 10 души)

-     замаяност

-     главоболие

-     слабост

-     уморяемост

-     болка в гърдите

-     оток около глезените, стъпалата, краката, дланите или ръцете.

Нечести (може да засегнат до 1 на 100 души)

Сърцебиене, обрив, екзема, световъртеж (вертиго), кашлица, възпалено гърло гадене, повръщане, диария, мускулни спазми и болка в мускулите, болка в став] краката, болка в гърба, затруднено постигане на ерекция при мъжете, кръв в ур;

Някои промени в резултатите от кръвните изследвания също са наблюдавани нечесто и включват:

Повишаване нивата на мазнините в кръвта, повишаване на уреята в кръвта или пикочната киселина, повишаване на креатинина, повишаване или понижаване нивата на калий в кръвта, повишаване нивата на калций в кръвта, повишаване на кръвната захар, повишаване нивата на чернодробната функция. Вашият лекар ще разбере за това от резултатите от изследванията на кръвта и ще Ви каже, ако е необходимо да се прави нещо допълнително.

Редки (може да засегнат до 1 до 1 000 души)

Общо неразположение, нарушения в съзнанието, бучки под кожата (уртикария), остра бъбречна недостатъчност.

Някои промени в резултатите от кръвните изследвания също са наблюдавани рядко и включват: Повишаване на урейния азот в кръвта, понижаване в стойностите на хемоглобина и хематокрита. Вашият лекар ще разбере за това от резултатите от изследванията на кръвта и ще Ви каже, ако е необходимо да се прави нещо допълнително.

Допълнителни нежелани реакции докладвани при самостоятелната употреба на олмесартан медоксомил или хидрохлоротиазнд, но не и при олмесартан/хидрохлоротиазид или с по-висока честота:

Олмесартан медоксомил

Чести (може да засегнат до 1 на 10 души)

Бронхит, кашлица, запушен или течащ нос, възпалено гърло, коремнаболка, нарушено храносмилане, диария, гадене, гастроентерит, болка в ставите, раменете и краката, болка в гърба кръв в урината, инфекция на пикочните пътища, грипоподобни симптоми, болка Някои промени в резултатите от кръвните изследвания също са наблюдавани нечесто и включват:

Повишаване нивата на мазнините в кръвта, повишаване на уреята в кръвта или пикочната киселина и мускулната функция.

Нечести (може да засегнат до 1 на 100 души)

Бързи алергични реакции, които могат да повлияят на цялото тяло и могат да предизвикат дихателни проблеми, както и бързо спадане на кръвното налягане, което може да доведе дори до припадък (анафилактични реакции), подуване на лицето, стенокардия (болка или неприятно усещане в гърдите; известни като ангина пекторис), неразположение, алергичен кожен обрив, сърбеж, екзантема (кожен обрив), бучки под кожата (уртикария).

Някои промени в резултатите от кръвните изследвания също са наблюдавани нечесто и включват:

Понижен брой на вид кръвни клетки, наречени тромбоцити (тромбоцитопения).

Редки (може да засегнат до 1 на 1 000 души)

Нарушена бъбречна функция, липса на енергия.

Някои промени в резултатите от кръвни изследвания също са наблюдавани рядко и включват: Повишени нива на калий в кръвта

Хидрохлоиотиазид

Много чести (може да засегнат повече от 1 на 10 души)

Промени в резултатите от кръвни изследвания включват: Повишени нива на мазнини вляиКвДОft

Чести (може да засегнат до 1 на 10 души)

Състояние на обърканост, коремна болка, стомашно разстройство, чувство за пс повръщане, диария, констипация, екскрецията на глюкоза в урината

нивата на пикочна киселина 

Някои промени в резултатите от кръвни изследвания също са наблюдавани и включват: Повишаване нивата на серумния креатинина, уреята, калция и захарта, понижаване нивата на хлорид, калий, магнезий и натрий в кръвта. Повишаване на серумната амилаза (хиперамилаземия).

Нечести (може да засегнат до 1 на 100 души)

Намален или липсващ апетит, силно затруднено дишане, анафилактични реакции по кожата (реакции на свръхчувствителност), влошаване на вече съществуваща еритем миопатия, кожни реакции към светлина, сърбеж, пурпурни петна или петна по кожата, дължащи се на малки кръвоизливи (пурпура), бучки под кожата (уртикария)

Редки (може да засегнат до 1 на 1 000 души)

Оток и възпаление на слюнчените жлези, намален брой левкоцити, намален брой тромбоцитн, анемия, увреждане на костния мозък, безпокойство, чувство за потиснатост, депресия, проблеми със заспиването, апатия, мравучкане и изтръпване, припадъци, поява на жълто оцветяване, замъглено виждане, сухи очи, неравномерно биене на сърцето, възпаление на кръвоносните съдове, съсиреци в кръвоносните съдове (тромбоза или емболия), възпаление на белия дроб, натрупване на течност в белите дробове, възпаление на задстомашната жлеза, пожълтяване на кожата и бялото на очите (жълтеница), възпаление на жлъчния мехур, симптоми на еритематоден лупус като обрив, болки в ставите и студени длани и пръсти, алергични кожни реакции, образуване на мехури и излющване на кожата, мускулни спазми и слабост (понякога водеща до невъзможност за движение), увредена бъбречна функция, бъбречна недостатъчност, затруднено постигане на ерекция при мъже, треска, мускулна слабост (понякога причинява нарушения в движението).

Много редки (може да засегнат до 1 на 10 000 души)

Електролитни нарушения, водещи до абнормно понижени нива на хлорид в кръвта (хипохлоремична алкалоза), блокада на червата (паралитичен илеус).

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване в Изпълнителна агенция по лекарствата, ул.,Дамян Груев” № 8,1303 София, Тел.: +359 2 8903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.   Как да съхранявате Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки

Да се съхранява под 25°С.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след срока на годност отбелязан върху блистера и картонената опаковка, след “Годен до:”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и друга информация

Всяка филмирана таблетка съдържа 40 mg олмесартан медоксомил и 12,5 mg хидрохлоротиазид.

Другите съставки са:

Ядро на таблетката: Лактоза монохидрат, целулоза, микрокристална, повидон (К-30), кроскармепоза натрий, магнезиев стеарат, макрогол.

Филмово покритие: Хипромелоза, макрогол, титанов диоксид (Е171), железен оксид, червен (Е172), железен оксид» жълт (Е172).

Как изглежда Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки и какво съдържа опаковката

Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки са жълто-червени, елипсовидни, двойно изпъкнали.

Опаковки от: 14,28,30, 56 филмирани таблетки.

Не всички видове опаковки може да бъдат пуснати в продажба.

Притежател иа разрешението за употреба и производител

Притежател на разрешението за употреба Тева Фармасютикълс България ЕООД ул. Н. В. Гогол 15, ет. 1 София 1124 България

Тел.: +359 2 489 95 82

Производител Merckle GmbH Ludwig-Merckle-StraBe 3 89143 Blaubeuren Германия

HBM Pharma s.r.o.

03680 Martin Sklabinskd 30 Словашка република

Този лекарствен продукт е разрешен за употреба в страните-членки на ЕИП под следните имена:

Португалия:   Olmesartan + Hidroclorotiazida Deka 40 mg/12,5 mg comprimidos revestidos por

pelfcula

България: Олместа плюс 40 mg/12,5 mg филмирани таблетки

Испания:  Olmesartan/HCTZ ratiopharm 40/12,5 mg comprimidos recubiertos con pelicula EFG

Ирландия:      Olmesartan Medoxomil/Hydrochlorothiazide Teva 40/12.5 mg Film-coated Tablets

Дата на последно преразглеждане на листовката

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за ОЛМЕСТА ПЛЮС 40МГ/12.5МГ ТАБЛ. Х 30

Web Statistics