Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ПАРАЦЕТАМОЛ КОФЕИН 500МГ/65МГ САШЕТА X 6 ХИМАКС

Този продукт Ви носи 28 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

ПАРАЦЕТАМОЛ КОФЕИН ХИМАКС ФАРМА 500 mg/65 mg, прах за перорален разтвор /

PARACETAMOL CAFFEINE СНЕМАХ PHARMA 500 mg/65 mg, powder for oral solution

Paracetamol / Caffeine

Прочетете внимателно цялата листовка тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Това лекарство се отпуска без лекарско предписание. Въпреки това, за да получите най-добри резултати от лечението, Вие трябва внимателно да спазвате инструкциите за употреба на лекарствения продукт.

-     Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

-     Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте вашия фармацевт.

-     Вие трябва да потърсите лекарска помощ, в случай че Вашите симптоми се влошават или не се подобряват след 5-7 дневно лечение.

-     Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:

1.   Какво представлява Парацетамол Кофеин Химакс Фарма и за какво се

използва

2.   Преди да използвате Парацетамол Кофеин Химакс Фарма

3.   Как да приемете Парацетамол Кофеин Химакс Фарма

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Парацетамол Кофеин Химакс Фарма

6.   Допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПАРАЦЕТАМОЛ КОФЕИН ХИМАКС ФАРМА И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

Парацетамол Кофеин Химакс Фарма е комбиниран лекарствен продукт, който съдържа парацетамол и кофеин.

 

Парацетамолът има обезболяващо и температуропонижаващо действие. Притежава много слабо противъзпалително действие. Има по-силно действие на ниво централна нервна система, отколкото върху периферната нервна система. Кофеинът е стимулатор на ЦНС и има съдосвиващо действие. Счита се, че при някои състояния на болка той има и пряк обезболяващ ефект. Продуктът подпомага преминаването на обезболяващите средства през мозъчната бариера и по тази причина се използва широко в лекарствени комбинация с тях. Парацетамол Кофеин Химакс Фарма се използва за лечение на болка (главоболие, мускулна и ставна болка, при хирургични интервенции и изгаряния, менструална болка) или повишена температура.

Не приемайте Парацетамол Кофеин Химакс Фарма ако имате:

ФАРМА

• Заболявания на черния дроб, особено чернодробна недостатъчност  Продуктът не се прилага при деца под 12 годишна възраст.

Обърнете специално внимание при употребата на Парацетамол Кофеин Химакс Фарма в следните случаи:

Ако ефектът на лечението е недостатъчен или липсва такъв (ако болката продължава по-дълго от 5 дни, а високата температура - по-дълго от 3 дни), моля, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт с оглед промяна в дозировката или в лечението!

По време на лечението не трябва да се приемат други продукти, съдържащи парацетамол. При деца над 12 години, приемащи при лечението с този продукт парацетамол в доза 60 mg/kg/дневно, комбинирането с друго температуропонижаващо средство не се препоръчва, освен ако Парацетамол Кофеин Химакс Фарма е неефективен. В тези случаи се консултирайте с Вапшя лекар или фармацевт

При продължително приемане на обезболяващи продукти във високи дози може да се развие главоболие, което да не се повлияе от лечение с продукта.

При редовно приемане на обезболяващи продукти, особено лекарствени комбинации, може да настъпи увреждане на бъбреците, в редки случаи до бъбречна недостатъчност (т.н. аналгетична нефропатия).

При приемане на големи дози от продукта за продължителен период от време, особено при лица, употребяващи редовно алкохол, рискът от увреждане на черния дроб се повишава.

Прием на други лекарства

Моля, информирайте Вашия лекар, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Продължителното приложение на Парацетамол Кофеин Химакс Фарма може да намали ефектите на някои лекарствени средства, които подлежат на интензивно разграждане (метаболизъм) в черния дроб.

Едновременен прием на продукта с лекарства, които повишават чернодробното превръщане /метаболизъм/ като фенобарбитал, фенитоин, карбамазепин, рифампицин може да доведе до увреждане на черния дроб.

При комбиниране на парацетамол с аминофеназон взаимно се усилва действието на двете вещества и се повишава тяхната токсичност.

Парацетамол усилва действието на кумариновите противосъсирващи средства. Оралните противозачатъчни средства отслабват ефектите на активните вещества в лекарствения продукт. По същия механизъм и рифампицин намалява обезболяващото действие на парацетамол. Циметидин намалява токсичността и засилва ефекта на парацетамол. Продуктът може да доведе до увеличен риск от токсични ефекти върху костния мозък при едновременно приложение с антибиотика хлорамфеникол.

Едновременното приложение с алкохол или увреждащи черния дроб лекарства повишава риска от чернодробно увреждане.

Съдържанието на кофеин в продукта намалява действието на барбитуратитеи бензодиазепи ните.     //''

При комбинирано приемане на определен вид антибиотици (хйнолони) с Парацетамол Кофеин Химакс Фарма може да се забави отделянетО/на кофеина’: от организма.

Прием на Парацетамол Кофеин Химакс Фарма с храна и напитки

Няма данни за необходимост от специален хранителен режим или ограничения на определени видове храни и напитки по време на лечението с този продукт. Поради съдържанието на кофеин в продукта допълнителният прием на кофеин с кафе, шоколад и чай трябва да бъде съобразен.

Бременност

Преди да започнете приема на продукта се консултирайте с лекар или фармацевт.

Няма данни двете лекарствети вещества, включени в състава на Парацетамол Кофеин Химакс Фарма да предизвикват малформации или други неблагоприятни ефекти върху плода. В препоръчваните лечебни дози Парацетамол Кофеин Химакс Фарма може да се прилага по време на бременност след преценка на лекар, който ще прецени риска за плода и новороденото.

Кърмене

Преди да започнете приема на продукта се консултирайте с лекар или фармацевт.

Парацетамол и кофеин преминават в майчиното мляко. Приетият чрез майчиното мляко кофеин може да доведе до нервност, безпокойство, безсъние при кърмачето, поради което продължителния прием на продукта по време на кърмене следва да се избягва.

Шофиране и работа с машини

Няма данни за неблагоприятни ефекти върху способността за шофиране и работа с машини.

3.   КАК ДА ПРИЕМАТЕ ПАРАЦЕТАМОЛ КОФЕИН ХИМАКС ФАРМА

Винаги приемайте Парацетамол Кофеин Химакс Фарма точно според указанията в тази листовка!

Възрастни и депа над 12 годишна възраст:

Парацетамол Кофеин Химакс Фарма се прилага 3-4 пъти дневно по едно саше през интервал от 5-6 часа. Съдържимото на сашето се разтваря в чаша с топла или хладка вода и се разбърква.

За 24 часа не трябва да се превишава дневната доза от 3 g Парацетамол (6 сашета).

Пациенти с бъбречна недостатъчност:

При случаи на тежка бъбречна недостатъчност интервалите между приемите не трябва да са по-кратки от 8 часа.

Ако имате впечатлението, че ефектът на Парацетамол Кофеин Химакс Фарма е по-силен от очаквания или недостатъчен, обърнете се към своя лекар или фармацевт*

Ако сте приели повече от необходимата доза

Наблюдавани са отравяния с Парацетамол у възрастни и особено у деца (предозиране при лечение с продукта или инциденти по невнимание), които могат да бъдат много тежки и сериозни.

Предозирането се проявява с гадене, повръщане, бледност, коремни^ болки, изпотяване и сънливост, явяващи се най-често в първите 24 часа приемк Масивна свръхдоза (повече от 10 g парацетамол) предизв^г^ "тежкр| чернодробно увреждане с развитие на чернодробна недостатъчност и загуба на съзнание. Увеличават се стойностите на чернодробните ензими и билирубина, намалява протромбиновото време. Тези промени настъпват относително късно (12 до 48 часа) след приема.

Първа помощ се оказва в болница, където се вземат кръвни проби за определяне нивото на парацетамол, предизвиква се бързо стомашно изпразване, венозно или през устата се въвежда антидот - N-acety leys tern, ако е възможно преди 10’“* час от приема. Прилага се и подходящо лечение за овладяване на различните прояви на интоксикация.

При поява на симптоми на предозиране, незабавно се обърнете към лекар!

Ако пропуснете приема на Парацетамол Кофеин Химакс Фарма, не приемайте двойна доза от лекарствения продукт.

4.   ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Парацетамол Кофеин Химакс Фарма също може да предизвика нежелани лекарствени реакции, въпреки че не всеки ги получава. Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля, уведомете вашия лекар или фармацевт.

Парацетамол Кофеин Химакс Фарма се понася добре. В редки случаи могат да се наблюдават:

•     кожни реакции - зачервяване на кожата, обриви, уртикария /т.н. копривна треска/;

•     намаляване броя на кръвните плочки /тромбоцити/ и белите кръвни клетки /левкоцити/;

•     от страна на нервната система - безсъние, нервност, безпокойство, възбуда;

•     тежки алергични реакции (много рядко) - оток на лицето и гърлото, бронхоспазъм.

•     чернодробни и бъбречни увреждания

5.   КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ПАРАЦЕТАМОЛ КОФЕИН ХИМАКС ФАРМА

Да се съхранява в оригиналната опаковка при температура под 25°С. Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

Не използвайте Парацетамол Кофеин Химакс Фарма след срока на годност, отбелязан върху опаковката.

6.   ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Парацетамол Кофеин Химакс Фарма

В 3.0 g (едно саше) се съдържат : Paracetamol 500 mg, Caffeine 65 mg Другите съставки са: манитол, безводна лимонена киселина, захарин натрий, аспартам (Е 951), аромат и др.

Как изглежда Парацетамол Кофеин Химакс Фарма и какво съдържа опаковката

Прах за перорален разтвор 3.0 g в сашета; по 6 броя сашета в опаковка или 20 броя сашета в опаковка.

Притежател на разрешението за употреба и производител

“Химакс Фарма” ЕООД

ул. ‘Торица”№8А

1618,. София

България

Последна актуализация на текста - Април 2009 год.

Споделете мнението си за ПАРАЦЕТАМОЛ КОФЕИН 500МГ/65МГ САШЕТА X 6 ХИМАКС

Web Statistics