Валута: BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

СКОПРИЛ ПЛЮС 20МГ/12.5МГ ТАБЛ. Х 30

Този продукт Ви носи 51 бонус точки.
Спечелете още 10 бонус точки като напишете коментар и оцените продукта.
Цена: 5.05лв.
или 5050 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Скоприл плюс 20 mg/12,5 mg таблетки /

Skopryl plus 20 mg/12,5 mg tablets

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка

1.   Какво представлява Скоприл плюс и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Скоприл плюс

3.   Как да приемате Скоприл плюс

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Скоприл плюс

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   Какво представлява Скоприл плюс и за какво се използва

Скоприл плюс са таблетки, съдържащи съставките лизиноприл и хидрохлоротиазид и се използват за лечение на високо кръвно налягане. Ако високото крьвно налягане не се контролира, то може да увеличи риска от сърдечни заболявания или инсулт.

Лизиноприл принадлежи към група лекарства, наречени инхибитори на ангиотензин- конвертиращия ензим (АСЕ-инхибитори). Той действа чрез разширяване на кръвоносните съдове, което помага за намаляване на повишеното кръвно налягане.

Хидрохлортиазид принадлежи към група лекарства, наречени днуретици (отводняващи таблетки). То увеличава количеството на отделяната урина, чрез която тялото Ви отделя допълнителната вода.

Скоприл плюс работи чрез намаляване на кръвното налягане, което намалява риска от сърдечни заболявания или инсулт.

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Скоприл плюс Не приемайте Скоприл плюс:

- ако сте алергични към лизиноприл и хидрохлоротиазид или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка б).

-     ако сте лекувани с лекарство, наречени АСЕ- инхибитор, и сте имали алергични реакции с подуване на лицето, устните, езика и/ или гърлото със затруднение при преглъщане или дишане (състояние, наречено ангиоедем).

-     ако имате диабет или нарушена бъбречна функция и се лекувате с лекарство, за понижаване на кръвното налягане „съдържащо алискирен”

ако сте диагностицирани с ангиоедем, който сте наследили от родител, или ангиоедем с неизвестна причина.

-     ако сте алергични към лекарства, производни на сулфонамидите, които включват някои антибиотици и лекарства за лечение на диабет (попитайте Вашия лекар, ако не сте сигурни).

ако страдате от невъзможност за отделяне на урина (анурия).

ако страдате от тежка форма на чернодробна или бъбречна недостатъчност.

-     ако сте бременна повече от 3 месеца. (Също така е добре да избягвате Скоприл плюс в ранна бременност - вижте раздела за бременност).

Скоприл шпос не е за употреба при деца.

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Скоприл плюс.

Моля, информирайте Вашия лекар ако:

-     имате или сте имали някакви алергии или астма.

-     страдате от заболяване на черния дроб, бъбреците или сърцето.

имате определен тип сърдечно-съдово и белодробно заболяване, наречено аортна стеноза.

-     Ви е казано, че имате завишени нива на следните телесни вещества: калий, калций, урея, креатинин, пикочна киселина, холестерол или триглицериди.

-     сте на диализа.

-     наскоро сте страдали от силно повръщане или диария, страдате от захарен диабет.

-     имате подагра (подути болезнени стави, причинени от натрупване на пикочна киселина).

-     имате системен лупус еритематодес или 8ЬЕ (хронично автоимунно заболяване, което може да засегне всяка част на тялото).

-     ако приемате някое от следните лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане:

-     ангиотензин Н-рецепторен блокер (АКВ) (известни също като сартани - например валсартан, телмисартан, ирбесартан), особено ако имате бъбречни проблеми, свързани с диабета.

-     алискирен

Вашият лекар може периодично да проверява бъбречната Ви функция, кръвното налягане и количеството на електролитите (напр. калий) в кръвта Ви.

Вижте също информацията озаглавена “Не приемайте Скоприл плюс”

Трябва да уведомите Вашия лекар, ако мислите, че сте бременна (или планирате да забременеете). Скоприл шпос не се препоръчва в ранна бременност и не трябва да се приема, ако бременността е след 3-тия месец, тъй като използването му в тази фаза може да причини сериозно увреждане на Вашето бебе (вж. Бременност и кърмене).

Трябва да информирате Вашия лекар, ако сте на диета с ограничение на солта, ако приемате калиеви добавки, калий-съхраняващи средства или калий-съдържащи заместители на солта.

Ако Ви предстои лечение, наречено 1ЛЗЬ афереза, което представлява премахване на холестерола от кръвта с машина, трябва да информирате лекуващия Ви лекар, че приемате Скоприл плюс.

Моля, имайте предвид, че приемът на това лекарство може да повлияе на всички изследвания на кръв и урина, които Вашият лекар може да извърши. Моля, напомнете на Вашият лекар, че приемате Скоприл плюс, ако поиска да направи такива изследвания. Преди операция и анестезия (дори при стоматолога), трябва да информирате лекаря или стоматолога, че приемате Скоприл плюс, тъй като може да настъпи внезапно спадане на кръвното налягане.

Ако Ви предстои десенсибилизиращо лечение, това е лечение за намаляване на ефектите от алергия към ужилване от пчела или оса, трябва да информирате лекуващия Ви лекар, че приемате Скоприл плюс.

Други лекарства и Скоприл плюс

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате,наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

Изключително важно е Вашият лекар да се знае, ако приемате:

-     инсулин или таблетки за понижаване на крьвната захар (лекарства за лечение на диабет).

-     диуретици (обезводняващи таблетки) и други лекарства, използвани за намаляване на кръвното налягане.

-     лекарства за лечение на психични разстройства като литий, антипсихотици или трициклични антидепресанти.

-     тубокурарин (мускулен релаксант, използван при анестезия).

-     нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС).

-     алопуринол, използван за лечение на подагра.

-     лекарства за лечение на рак.

имуносупресори като циклоспорин, използвани след трансплантация или за лечение на заболявания като ревматоиден артрит.

-     стероиди за лечение на различни състояния като ревматизъм, артрит, алергични състояния, някои кожни заболявания, астма или заболяване на кръвта.

сърдечни гликозиди, използвани за лечение на сърдечни заболявания, като дигоксин. соталол или прокаинамид, използван за лечение на нарушения на сърдечния ритъм, триметоприм (лекарство, използвано за лечение на инфекции).

-     лекарства като ефедрин, норадреналин или епинефрин (адреналин), които се използват за лечение на хипертония, шок, сърдечна недостатъчност, астма или алергии.

холестирамин, холестипол или ловастатин, които се използват за лечение на хиперлипидемия (високи нива на холестерол в кръвта).

-     АСТН за тестване дали вашите надбъбречни жлези работят правилно.

-     калиеви добавки, калий-съхраняващи диуретици като амилорид или калий- съдържащи заместители на солта.

-     инжекционни златни соли (използвани за лечение на ревматоиден артрит)

-     калциеви соли

Може да се наложи Вашият лекар да промени дозата Ви и/или да вземе други предпазни мерки:

Ако приемате ангиотензин П-рецепторен блокер (АКВ) или алискирен (вижте също информацията озаглавена “Не приемайте Скоприл плюс” и “Предупреждения и предпазни мерки”

Скоприл плюс с храни, напитки и алкохол

Можете да приемате това лекарство със или без храна. Ефектите на лекарства, използвани за намаляване на кръвното налягане, могат да се увеличат, когато се приемат с алкохол, и може да причини световъртеж или замаяност.

Ако сте загрижени за това колко алкохол можете да пиете, докато приемате Скоприл плюс, обсъдете това с Вашия лекар.

Бременност, кърмене н фертнлитет

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Бременност

Трябва да уведомите Вашия лекар, ако мислите, че сте бременна (или планирате да забременеете). Вашият лекар обикновено ще Ви посъветва да спрете приема на Скоприл плюс преди да забременеете или веднага щом разберете, че сте бременна, и ще Ви посъветва да вземете друго лекарство вместо Скоприл плюс. Скоприл плюс не се препоръчва в ранна бременност и не трябва да се приема, ако бременността е след 3-тия месец, тъй като това може да причини сериозно увреждане на Вашето бебе след третия месец на бременността.

Кърмене

Информирайте Вашия лекар, ако кърмите или възнамерявате да кърмите. Скоприл плюс не се препоръчва за кърмачки и Вашият лекар може да избере друго лечение, ако желаете да кърмите, особено ако бебето Ви е новородено или е родено преждевременно.

Шофиране и работа с машини

Вашите таблетки е малко вероятно да засегнат способността Ви да шофирате или да работите с машини.

Въпреки това, не трябва да изпълнявате задачи, които се нуждаят от специално внимание, докато не разберете как лекарство Ви действа. Ако се чувствате уморени или замаяни, не шофирайте и не работете с машини, докато не обсъдите това с Вашия лекар.

3.   Как да приемате Скоприл плюс

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт.

Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Препоръчителната доза е една таблетка, приемана веднъж дневно. Ако е необходимо, дозата може да се увеличи до 2 таблетки, приемани веднъж дневно.

Бъдете особено внимателни, когато приемате първата си доза или ако дозата Ви е увеличена. Информирайте Вашия лекар възможно най-скоро, ако усетите световъртеж или замаяност.

Ако вече приемате диуретици, Вашият лекар може да Ви каже да намалите дозата на диуретика или дори да спрете да го приемате, преди да започнете да приемате Скоприл плюс.

Ефектът на Скоприл плюс таблетки продължава 24 часа, така че трябва да вземате таблетките само веднъж дневно.

Скоприл плюс може да бъде приет по всяко време на деня преди, по време или след хранене. Изберете време, което е удобно за Вас, и взимайте таблетката в това време всеки ден. Това ще Ви помогне да си спомни дали сте взели таблетката за този ден.

Употреба при деца

Скоприл плюс не е за употреба при деца.

Делителната черта е само за улесняване на счупването, ако Ви е трудно да погълнете цялата таблетка

Ако сте приели повече от необходимата доза Скоприл плюс

Ако сте приели повече Скоприл плюс отколкото трябва, посетете Вашия лекар възможно най-скоро.

Най-вероятните симптоми на предозиране са усещане за прималяване или замаяност поради спадане на кръвното налягане.

Ако сте пропуснали да приемете Скоприл плюс

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза. Просто приемете таблетка на следващия ден, когато обикновено я приемате.

Ако сте спрели приема на Скоприл плюс

Приемайте Скоприл плюс, докато Вашият лекар не Ви каже да спрете.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Скоприл плюс съдържа две лекарства: лизиноприл и хидрохлоротиазид. Следните нежелани реакции са били наблюдавани с тези индивидуални лекарства. Това означава, че те също могат да възникнат със Скоприл шнос.

Вашият лекар може понякога да вземе кръвни проби, за да провери дали Скоприл плюс е оказал влияние върху Вашата кръв.

Възможни нежелани реакции, свързани с лизиноприл

Тежки алергични реакции (редки, могат да засегнат до 1 на 1 000 души)

Ако имате тежка алергична реакция, спрете приема на Скоприл плюс и отидете на лекар незабавно.

Признаци могат да включват внезапна поява на:

•     Подуване на лицето, устните, гърлото или езика Това може да направи преглъщането трудно.

•     Тежко или внезапно подуване на ръцете, краката или глезените.

•     Затруднено дишане.

•     Силен кожен сърбеж (с изпъкнал обрив).

Тежки чернодробни проблеми (много редки, могат да засегнат до 1 на 10 000 души) Признаците могат да включват:

•     Пожълтя ване на кожата или очите, потъмняване на урината или загуба на апетит.

•     Ако това Ви се случи, незабавно посетете лекар.

Други възможни нежелани реакции:

Чести (могат да засегнат до 1 на 10 души)

•     Главоболие.

•     Чувство за замайване или прималяване, особено ако се изправите бързо.

•     Припадък.

•     Диария.

•     Повръщане.

•     Кашлица.

•     Проблеми с бъбреците (при изследване на кръвта).

Нечесги (могат да засегнат до 1 на 100 души)

•     Промени в настроението, включително чувство за потиснатост.

•     Изтръпване като изтръпване на крайниците.

•     Световъртеж (вертиго).

•     Промени във вкуса.

•     Нарушения на съня.

•     Сърдечен инфаркт или инсулт.

•     Необичаен сърдечен ритъм.

•     Промяна на цвета в пръстите на ръцете или краката.

•     Хрема.

•     Повдигане (гадене).

•     Болки в стомаха и стомашно разстройство.

•     Промени в кръвните тестове, които проверяват как работи черният дроб.

•     Обрив.

•     Сърбеж.

•     Невъзможност за получаване на ерекция (импотенция).

•     Усещане за слабост.

•     Чувство на умора.

•     Повишени нива на някои вещества в кръвта (урея, креагинин или калий).

Редки (могат да засегнат до 1 на 1 000 души)

•     Промени в някои от клетките или други части на кръвта. Признаците могат да включват чувство за умора и бледа кожа.

•     Обърканост.

•     Сухота в устата.

•     Кожен обрив с тъмно червени, надигнати, сърбящи подутини (копривна треска).

•     Косопад (алопеция).

•     Псориазис (кожен проблем).

•     Бъбречна недостатъчност.

•     Уголемяване на гърдите при мъжете.

•     Ниски нива на натрий в кръвта, което може да доведе до слабост, умора, главоболие, гадене, прилошаване (повръщане) и крампи.

Много редки (могат да засегнат до 1 на 10 000 души)

•     Проблеми с Вашия костен мозък или намален брой на кръвните клетки и/или на тромбоцитите в кръвта Ви. Може да забележите, умора, инфекция (която може да бъде сериозна), повишена температура, задух, по-лесно кръвонасядане или кървене.

•     Подути жлези (лимфни възли).

•     Повишен имунен отговор (автоимунно заболяване).

•     Ниски нива на кръвната захар (хипогликемия). Признаците могат да включват чувство на глад или слабост, изпотяване и учестена сърдечна дейност.

•     Внезапно усещане за хъркащо или затруднено дишане (бронхоспазъм).

•     Възпаление на белия дроб (което може да предизвика недостиг на въздух).

•     Синузит (чувство на болка и пълнота зад бузите и очите).

•     Еозинофилна пневмония. Признаците включват комбинация от следното: синузит, грипоподобни симптоми, усещане за по-силно задушаване, болка в областта на стомаха или червата, обриви на кожата, усещане на „иглички“ или изтръпване на ръцете или краката.

•     Възпаление на панкреаса. Това причинява умерена до силна болка в стомаха.

•     Подуване на лигавицата на червата. Това може да предизвика внезапна болка в стомаха, диария или гадене (повръщане).

•     Изпотяване.

•     Тежко заболяване на кожата или обрив. Симптомите включват зачервяване, мехури и белене на кожата, което може да се развие бързо и може да включва мехури в устата и носа.

•     Отделяне на по-малко вода (урина) от нормалното или неотделяне на вода.

Възможни нежелани реакции с хидрохлоротиазид (честотата ие може да бъде установена от наличните данни)

•     Възпаление на слюнчените жлези.

•     Намаляване на броя на кръвните клетки и/или на тромбоцитите в кръвта Ви. Може да

забележите, умора, инфекция (която може да бъде сериозна), повишена температура, задух, по-лесно кръвонасядане или кървене.

•     Загуба на апетит.

•     Увеличение на захарта (глюкозата) в кръвта Ви.

•     Захар в урината.

•     Увеличение на пикочна киселина в кръвта Ви.

•     Променени в нива на вещества в кръвта (например ниско ниво на натрий и калий).

Може да забележите мускул на слабост, жажда, изтръпване, спазми или прилошаване.

•     Повишени нива на мазнини в кръвта (включително холестерол) или пикочна киселина.

•     Чувство на безпокойство.

•     Депресия.

•     Нарушения на съня.

•     Изтръпване като изтръпване на крайниците.

•     Чувство на замаяност.

•     Промени в зрението, които могат да направят нещата да изглеждат жълти.

•     Проблеми със зрението за кратко време.

•     Световъртеж (вертиго).

•     Прималяване (особено когато се изправяте).

•     Увреждане на кръвоносните съдове, което причинява червени или лилави петна по

кожата.

•     Затруднено дишане. Чувство за недостиг на въздух, ако белите дробове се възпалят или

имат течност в тях.

•     Стомашно раздразнение.

•     Диария.

•     Запек.

•     Възпаление на панкреаса. Това причинява умерена до силна болка в стомаха.

•     Пожълтяване на кожата или бялото на очите (жълтеница).

•     Кожни проблеми, включително обрив, причинени от чувствителност към слънчева

светлина, обрив, тежък обрив, който се развива бързо с мехури или лющене на кожата и евентуално образуване на мехури в устата, влошаване на съществуващите подобни на лупус еритематодес реакции или поява на необичайни кожни реакции.

•     Алергични реакции.

•     Мускулни крампи и мускулна слабост.

•     Бъбречни проблеми, които могат да бъдат тежки (при кръвни изследвания).

•     Треска.

•     Слабост.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата ул. „Дамян Груев” № 8

1303 София Тел.:+359 2 8903417 уебсайт: у/\у\у.Ьс1а.Ъ§

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.   Как да съхранявате Скоприл плюс

Този лекарство не изисква специални условия за съхранение.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка след „Годен до:“. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Не използвайте това лекарство, ако забележите, че опаковката е повредена. 

Не изхвърляте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

б.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа Скоприл плюс

Активните вещества са лизиноприл и хидрохлоротиазид. Всяка таблетка съдържа 20 лизиноприл (като дихидрат) и 12,5 т§ хидрохлоротиазид.

Помощните вещества са: манитол; калциев хидрогенфосфат, безводен; царевично нишесте; прежелатинизирано царевично нишесте; повидон; магнезиев стеарат и пигмент железен оксид кафяв 75Е 172 (съдържа железен оксид, черен и червен железен оксид).

Как изглежда Скоприл плюс и какво съдържа опаковката

Скоприл плюс 20 т§/12,5 т% таблетки са бледо кафяво-виолетови кръгли двойноизпъкнали таблетки с делителна черта от едната страна. Диаметърът на таблетките е приблизително 9 тш.

Делителната черта е само за улесняване на счупването, ако Ви е грудно да погълнете цялата таблетка.

Скоприл плюс 20 т§/12,5 т§ таблетки се предлага в опаковка от 30 таблетки.

Притежател иа разрешението за употреба и производител

1231 ЦиЬуапа-Сгпибе,

Словения

Тел.:01-300-42 90 Факс: 01-300-42 91 Е-таП: тй)@а1каюМ.51

под

Тозн лекарствен продукт е разрешен за употреба в държаввте членки на ЕВ следните имена:

България Чешка република Унгария Полша

Словашка република

Словения

Румъния

Дата на последно преразглеждане на листовката

КРАТКА ХАРАКТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за СКОПРИЛ ПЛЮС 20МГ/12.5МГ ТАБЛ. Х 30

Web Statistics