Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ПАНРАЗОЛ 20МГ ТАБЛ. Х 30

Панразол принадлежи към лекарствата, наричани инхибитори на протонната помпа. Намалява образуването на солна киселина в стомаха, потискайки отделянето на някои ензими от клетките на стомашна лигавица. Повлиява благоприятно паренето, болката и другите симптоми съпътстващи много заболявания на хранопровода и стомаха.

Този продукт Ви носи 89 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Панразол 20 mg стомашно-устойчиви таблетки /

Panrazol 20 mg gastro-resistant tablets

пантопразол/pantoprazole

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите. Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка:

1.Какво представлява Панразол и за какво се използва

2.Какво трябва да знаете, преди да приемете Панразол

3.Как да приемате Панразол

4.Възможни нежелани реакции

5.Как да съхранявате Панразол

6.Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   Какво представлява Панразол и за какво се използва

Панразол е „селективен инхибитор на протонната помпа“, лекарство, което намалява образуването на стомашна киселина. Използва се за лечение на заболявания на стомаха и дванадесетопръстника, предизвикани от повишено образуване на стомашна киселина.

Панразол се използва за:

Възрастни и юноши на 12 и повече години:

•     Лечение на симптоми, като киселини в стомаха, кисели оригвания, болка при преглъщане, свързани със заболяването гастроезофагеална рефлуксна болест, предизвикано от връщането на киселина от стомаха в хранопровода.

•     Продължително лечение на рефлукс-езофагит (възпаление на хранопровода, придружено от връщане на киселина от стомаха в хранопровода) и предотвратяване на повторна поява на това състояние.

Възрастни:

•     Предотвратяване на дуоденална и стомашна язва, предизвикана от приемане на т. нар. нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС, напр. ибупрофен) при пациенти с повишен риск, на които се налага да приемат продължително време НСПВС.

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Панразол

Не използвайте Панразол

•     Ако сте алергични към пантопразол или към някоя от останалите съ лекарство (изброени в точка 6);

•     Ако сте алергични към лекарствени продукти, съдържащи други ию протонната помпа (напр. омепразол, ланзопразол, рабепразол, езоме 

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете Панразол:

Ако имате тежки чернодробни проблеми. Моля уведомете Вашия лекар, ако в миналото сте имали проблеми с черния дроб. Той ще проверява чернодробните Ви ензими по- често, особено ако провеждате продължително лечение с Панразол. При повишаване на чернодробните ензими лечението трябва да се прекрати.

Ако се налага да приемате продължително НСПВС и получавате Панразол, поради повишен риск от развитие на стомашни или чревни усложнения. Оценката за повишен риск се прави в зависимост от индивидуалните рискови фактори за всеки, като например Вашата възраст (65 и повече години), анамнеза за стомашни и дуоденални язви или стомашни или чревни кръвоизливи.

Ако имате намалени телесни запаси или рискови фактори за намаляване на витамин В12 и се лекувате продължително с пантопразол. Както всички лекарствени средства, които намаляват образуването на киселини, пантопразол може да доведе до намалено усвояване на витамин В12.

Ако приемате лекарство, съдържащо атазанавир (за лечение на HIV-инфекция), едновременно с пантопразол, поискайте съвет от Вашия лекар.

Ако някога сте получавали кожна реакция след лечение с лекарство, подобно на Панразол, което намалява стомашната киселина.

Ако получите обрив по кожата, особено в участъци, изложени на слънце, информирайте Вашия лекар веднага когато Ви бъде възможно, тъй като може да се наложи да спрете лечението с Панразол. Не забравяйте също да споменете всички други неблагоприятни последствия, като болка в ставите.

Кажете на Вашия лекар незабавно, ако забележите някое от следващите състояния:

Нежелана загуба на тегло;

Повтарящо се повръщане;

Затруднение в гълтането;

Повръщане на кръв;

Изглеждате блед и се чувствате слаб (анемия);

Забележите кръв във Вашите изпражнения;

Тежка и/или продължителна диария, защото Панразол 20 mg се свързва с леко повишена честота на инфекциозна диария.

Вашият лекар може да реши, че се нуждаете от провеждане на тестове за изключване на злокачествено заболяване, защото пантопразол облекчава симптомите на рака и може да забави диагностицирането му. Ако независимо от лечението симптомите Ви не отзвучават, трябва да се проведат допълнителни изследвания.

Ако се лекувате с Панразол продължително (повече от 1 година), вероятно Вашият лекар ще Ви наблюдава редовно. Вие трябва да информирате Вашия лекар за всички нови или необичайни симптоми и състояния, когато го посетите.

Ако провеждате лечение с Панразол за повече от три месеца е възможно стойностите на магнезий в кръвта Ви да се понижат.

Приемът на инхибигори на протонната помпа, като Панразол може слабо да повиши риска от счупвания на бедрената кост, костите на китката или прешлените на гръбначния стълб. Уведомете Вашия лекар, ако страдате от остеопороза или ако приемате кортикостеро може да увеличи риска от остеопороза).     

Други лекарства и Панразол     

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали^ възможно да приемете други лекарства

Панразол може да окаже влияние върху ефикасността на други лекарства и трябв Вашия лекар, ако приемате:

Лекарства, като кетоконазол, итраконазол и посаконазол (използвани за лечение на гъбичкови инфекции) или ерлотиниб (използван за лечение на някои видове рак), тъй като Панразол може да попречи на тези и други лекарства да действат правилно; Варфарин и фенпрокумон, които сгъстяват или разреждат кръвта. Може да се наложи провеждане на допълнителни изследвания;

Атазанавир (използван за лечение на HIV-инфекция).

Метотрексат (използван за лечение на ревматовден артрит, псориазис и рак) - ако приемате метотрексат Вашият лекар може временно да спре лечението Ви с Панразол, защото пантопразол може да увеличи нивата на метотрексат в кръвта Ви.

Бременност, кърмене и фертилитет

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Няма адекватни данни от употребата на пантопразол при бременни жени. Докладвано е отделяне в майчиното мляко. Ако сте бременна, или мислите, че сте бременна или понастоящем кърмите, Вие трябва да приемате това лекарство само, ако Вашият лекар е преценил, че ползите за Вас са по-големи от потенциалните рискове за плода или кърмачето.

Шофиране и работа с машини

Ако почувствате нежелани лекарствени реакции като замаяност и нарушено зрение, не трябва да шофирате или да работите с машини.

3.   Как да приемате Панразол

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Кога и как трябва да вземате Панразол?

Панразол се приема 1 час преди хранене с малко вода, без да дъвчите или натрошавате таблетката.

Ако Вашият лекар не е предписал друго, обичайната доза е:

Възрастни и юноши на 12 и повече години:

Лечение на симптоми като киселини в стомаха, кисели оригвания, болка при преглъщане, свързани със заболяването гастроезофагеална рефлуксиа болест

Обичайната доза е 1 стомашно-устойчива таблетка дневно. Тази доза обикновено води до подобрение за 2 - 4 седмици, най-много до след още 4 седмици. Вашият лекар ще Ви каже колко дълго да вземате лекарството. След това предотвратяването на рецидивите може да стане с приемането на една таблетка Панразол 20 mg стомашно-устойчиви таблетки дневно, ако е необходимо.

Продължително лечение на рефлукс-езофагнт (възпаление на хранопровода, придружено от връщане на киселина от стомаха в хаиопровода) и предотвратяване на повториа поява на това състояние

Обичайната доза е 1 стомашно-устойчива таблетка дневно. Ако заболяването се в;

Вашият лекар може да удвои дозата, като в този случай Вие може да използва'

40 mg таблетки, по 1 таблетка дневно. След овладяване на рецидива дозата мо: отново до 1 таблетка Панразол 20 mg веднъж дневно.

Възрастни:

Предотвратяване на дуоденална и стомашна язва при пациенти, на които се приемат продължително време НСПВС

Обичайната доза е по 1 стомашно-устойчива таблетка дневно.

Специални групи пациенти:

Ако страдате от тежки чернодробни нарушения, Вие не трябва да вземате повече от 1 таблетка, съдържаща 20 mg пантопразол дневно.

Деца под 12-годишна възраст. Тези таблетки не се препоръчват за употреба при деца под 12-годишна възраст.

Ако сте приели повече от необходимата доза Панразол

Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт. Няма известни симптоми на предозиране. Ако сте пропуснали приема на Панразол

Не вземайте двойна доза с цел да компенсирате пропуснатата доза. Вземете следващата предписана доза в обичайното време.

Ако прекратявате приема на Панразол

Не прекратявайте приема на Панразол 20 mg без да сте уведомили Вашия лекар или фармацевт.

Ако имате допълнителни въпроси относно употребата на това лекарство, обърнете се към Вашия лекар или фармацевт.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Ако получите някои от следните нежелани лекарствени реакции, прекратете приема на лекарството и незабавно информирайте Вашия лекар или се обърнете към най-близката болница:

Сериозни алергични реакции (редки по честота - могат да засегнат до 1 на 1 000 пациенти): подуване на езика и/или гърлото, затруднение при преглъщане, уртикария (копривна треска), затруднение при дишане, алергичен оток на лицето, (оток на Квинке/ангиоедем), силно замайване със силно ускорен сърдечен ритъм и обилно изпотяване.

Сериозни кожни реакции (с неизвестна честота - от наличните данните честотата не може да бъде установена) с мехури и бързо влошаване на общото състояние, язви (вкл. леки кръвоизливи) от очите, носа, устата/устните или половите органи (синдром на Стивънс-Джонсън, синдром на Лайъл, еритема мултиформе) и повишена чувствителност към светлина.

Други сериозни състояния (с неизвестна честота — от наличните данните честотата не може да бъде установена): пожълтяване на кожата или очите (тежко увреждане на чернодробните клетки, жълтеница) или треска, обрив, уголемяване на бъбреците, понякога с болезнено уриниране и болки в кръста (сериозно възпаление на ...

Други нежелани реакции са:

• Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 пациенти)

Главоболие; замаяност; диария; гадене, повръщане; подуване на корема и отд количество газове; запек; сухота в устата; болка в областта на корема и диском обрив, екзантема (обрив с треска), сърбеж; чувство на слабост, чувство на изтощ неразположение; нарушение на съня; счупвания на бедрената кост, костите на прешлените на гръбначния стълб (ако това лекарство се използва във високи дози и за продължителен период от време вижте точка 2 - Предупреждения и предпазни мерки).

•     Редки (могат да засегнат до 1 на 1 000 пациенти)

Нарушен вкус или пълна липса на вкус; зрителни нарушения, като замъглено виждане; уртикария, болки в ставите; мускулни болки; промени в телесното тегло; повишена телесна температура; подуване на крайниците (периферни отоци); алергични реакции; депресия, увеличение на гърдите при мъже.

•     Много редки (могат да засегнат до 1 на 10 000 пациенти)

Дезориентация.

•     С неизвестна честота (честотата не може да се определи от наличните данни) Халюцинации, обърканост (по-специално при пациенти с анамнеза за тези симптоми); изтръпване и мравучкане, спазми на мускулите; обрив, който може да бъде съпроводен с болка в ставите.

Нежелани реакции, идентифицирани чрез кръвни тестове:

•     Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 пациенти)

Повишаване на чернодробните ензими

•     Редки (могат да засегнат до 1 на 1 000 пациенти)

Повишаване на билирубина; повишаване на мазнините в кръвта; рязко спадане на циркулиращите гранулирани бели кръвни клетки, съпроводено със силна треска

•     Много редки (могат да засегнат до 1 на 10 000 пациенти)

Намаляване броя на тромбоцитите, което може да доведе до кръвоизливи или по-лесно насиняване от обичайното. Намаление на броя на белите кръвни клетки, което може да доведе до по-чести инфекции; едновременно необичайно намаляване на броя на червените и бели кръвни клетки, както и на тромбоцитите.

•     С неизвестна честота (честотата не може да се определи от наличните данни)

Понижени стойности на натрий в кръвта; понижени стойности на магнезий в кръвта.

Ако провеждате лечение с Панразол за повече от три месеца е възможно стойностите на магнезий в кръвта Ви да се понижат. Симптомите при ниски стойности на магнезий могат да бъдат умора, неволеви мускулни съкращения, дезориентация, гърчове, виене на свят, повишена сърдечна честота. Ако почувствате някой от тези симптоми, моля уведомете Вашия лекар незабавно. Ниските стойности на магнезий могат също да доведат и до понижаване на стойностите на калий или калций в кръвта. Вашият лекар може да Ви назначи редовно провеждане на кръвни тестове, за да наблюдава стойностите на магнезия в кръвта Ви.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата, ул. „Дамян Груев” № 8, 1303 София, тел.: 02 8903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.   Как да съхранявате Панразол

Това лекарство не изисква специални условия на съхранение. Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използваше това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картон 

блистера. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец. 

He изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци.

Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Панразол:

Активното вещество е пантопразол натрий сесквихидрат, еквивалентно на 20 mg пантопразол.

Другите съставки са: ядро на таблетката: манитол; натриев карбонат, безводен; натриев нишестен гликолат, съполимер на метакрилова киселина, калциев стеарат; таблетното покритие: хипромелоза, титанов диоксид, талк, макрогол 400, натриев лаурилсулфат; съполимер на метакрилова киселина-етилакрилат, 30 процентна дисперсия; пропиленгликол; железен оксид, жълт.

Как изглежда Панразол и какво съдържа опаковката

Описание

Светложълти, елипсовидни, двойноизпъкнали, стомашно-устойчиви таблетки, с диаметър 4,2 х В,2 mm.

Видове опаковки:

Панразол 20 mg стомашно-устойчиви таблетки по 10 броя в блистер от А1/А1, по 3 блистера в кутия.

Панразол 20 mg стомашно-устойчиви таблетки по 14 броя в блистер от А1/А1, по 2 блистера в кутия.

Панразол 20 mg стомашно-устойчиви таблетки по 28 и 30 броя в опаковка за таблетки от HDPE.

Притежател на разрешението за употреба:

Actavis Group PTC ehf.

Reykjavikurvegur 76-78 220 Hafnarfjordur Исландия

Производители:

Actavis ehf.,

Reykjavikurvegur 78,

IS-220 Hafnarfjordur,

Исландия

Actavis Ltd.,

BLB016

Bulebel Industrial Estate,

Zejtun ZTN 3000 Малта

Балканфарма-Дупница АД ул. “Самоковско шосе” № 3 2600 Дупница,

България

Дата на последно преразглеждане на листовката - 11/2015

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за ПАНРАЗОЛ 20МГ ТАБЛ. Х 30

Web Statistics