Валута: BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ФЛУДАРА 10МГ ТАБЛ. Х 20

  • Производител: GENZYME
  • Код: 51982
Този продукт Ви носи 0 бонус точки.
Спечелете още 10 бонус точки като напишете коментар и оцените продукта.
Цена: 0.00лв.
или 0 бонус точки
Няма наличност
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

 

В тази листовка:


1.Какво представлява Флудара Орал и за какво се използва.

2.Преди да приемете Флудара Орал

3.Как да приемате Флудара Орал

4.Възможни нежелани реакции

5.Как да съхранявате Флудара Орал

6.Допълнителна информация

 


1.КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ФЛУДАРА ОРАЛ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА


Какво е Флудара Орал и как действа:

Флудара Орал е таблетка, която спира растежа на нови ракови клетки. Всички клетки в организма произвеждат нови клетки, като се размножават чрез делене. Флудара Орал се поема от раковите клетки и спира тяхното делене.

При злокачествените заболявания на белите кръвни клетки (като хронична лимфоцитна левкемия) организмът произвежда много патологични бели кръвни клетки (лимфоцити) и лимфните възли в различни части на тялото започват да се уголемяват. Тези патологични бели кръвни клетки не могат да извършват нормалните функции на защита на организма и може да изтласкат здравите кръвни клетки. Това води до инфекции, намаляване броя на червените кръвни клетки (анемия), тежки кръвоизливи или дори органна недостатъчност.

За какво се използва Флудара Орал

Флудара се използва за лечение на В-клетъчна хронична лимфоцитна левкемия (В-ХЛЛ) при пациенти с производство на достатъчен брой здрави кръвни клетки.

Първото лечение на хроничната лимфоцитна левкемия с Флудара Орал трябва да започне при пациенти с напреднало заболяване, които имат симптоми, свързани със заболяването, или данни за прогресиране на болестта.


2.ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ФЛУДАРА ОРАЛ


Не приемайте Флудара Орал

ако сте алергични (свъръхчувствителни) към флударабинов фосфат или към някоя от останалите съставки на Флудара Орал . ако имате тежки проблеми с бъбреците;

ако кърмите:ако броят на червените  кръвни клетки е нисък, поради определен вид анемии. Вашият лекар ще Ви каже, ако имате това заболяване.

Уведомете Вашия лекар, преди да зопчнете да приемате Флудара Орал ако мислите, че някое от горепосочените състояния се отнася за Вас.

Обърнете специално внимание при употребата на Флудара Орал

ако Вашият костен мозък не функционира правилно или имунната ви система е слабо активна или потисната или сте прекарали тежки инфекции в миналото.

Вашият лекар може да реши да не ви предпише това лекарство или да вземе предпазни мерки

ако се почувствате много зле, забележите необичайни кръвонасядания, повишена склонност към кървене след нараняване или ако ви се струва, че боледувате твърде често от инфекции.

Уведомете Вашия лекар, ако някои от горепосочените състояния се отнася за Вас преди лечението.

ако по време на лечението забележите, че урината Ви се е оцветила в червено до кафеникаво или по кожата Ви се появи обрив или мехури.

Уведомете Вашия лекар незабавно.

Това могат да бъдат признаци на намален брой кръвни клетки, което от своя страна може да е резултат от самото заболяване или от терапията. Продължителността им може да бъде и година, независимо от това дали сте били лекувани с Флудара Орал преди това. Освен това, по време на лечението с Флудара Орал Вашата имунна система може да атакува различни части от Вашето тяло или червените кръвни клетки (наречени автоимунни нарушения). Тези състояния могаг да бъдат животозастрашаваши. Ако това се случи. Вашият лекар ще спре лечението и може да Ви приложи допълнителна терапия, като преливане на облъчена кръв (вижге по-долу) и адренокортикоиди.

По време на терапията с Флудара Орал състоянието Ви ще бъде внимателно проследявано и ще Ви се провеждат редовно кръвни изследвания.

ако забележите необичайни симптоми от страна на нервната Ви система, като нарушено зрение,

Уведомете Вашия лекар.

Ефектът върху централната нервна система от продължителното приложение на Флудара Орал не е извеестен. Но пациенти, лекувани с препоръчителните дози до 26 курса на лечение, могат да понесат терапията.

При пациенти, на които са приложени четири пъти по-високи дози от препоръчваните са наблюдавани слепота, кома и смърт. Някои от тези симптоми се появяват по-късно във времето, около 60 дни и повече след края на лечението.

ако забележите някакви едностранни болки, кръв в урината или намалено количество урина.

Употреба на други лекарства


Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта. Попитайте Вашия лекар или фармацевт за съвет, преди приема на каквото и да е лекарство.

•                дипиридамол, използван за предпазваме от прекомерно съсирване на кръвта или други подобни вещества. Може да доведат до намаляване ефективността на Флудара Орал.

• цитарабин (ара-С), използван за лечение на хронична лимфатична левкемия. Ако Флудара Орал се комбинира е цитарабин, нивото на активната форма на Флудара в левкемичните клетки може да се повиши. Обаче не се наблюдава промяна в общите нива и елиминирането му от кръвта.

Пациенти в старческа възраст и Флудара:

На възрастни над 65 години ще се нравят редовни изследвания на бъбречната функция (вижте също точка 3. ”Как да използвате Флудара Орал”).

Възрастни над 75 години ще бъдат наблюдавани с особено внимание.

Деца: Безопасността и ефикасността на Флудара Орал не е установена при деца. Ето защо Флудара Орал не се препоръчва за приложение при деца.

Бременност и кърмене

Флудара Орал не трябва да се прилага по време на бременност, защото проучванията при животни и ограничения опит при хора показват възможен риск от аномалии у плода, като и аборт или преждевременно раждане.

•                 Ако сте бременна или имате съмнения, че може да сте бременна, уведомете Вашия лекар незабавно.

•                 Ако сте жена в детеродна възраст, трябва да използвате ефективни контрацептивни методи по време на лечението с Флудара и поне 6 месеца след това. (вижте точка 2. "11реди да приемете Флудара Орал")

•                 Мъже, които са използвали Флудара и които са във фертилна възраст трябва да използват надеждни контрацептивни методи по време на лечението и поне 6 месеца след това.

Вашият лекар внимателно ще прецени ползата от лечението спрямо потенциалния риск за нероденото дете и. ако сте бременна, ще Ви подложи на лечение с Флудара ако е абсолютно необходимо.

Кърмене

Нe трябва да започвате или да продължите да кърмите по време на лечението с Флудара, тъй като това лекарство може да повлияе разтежа и развитие На Вашето бебе.

Шофиране и работа с машини

Някои пациенти може да почувстват умора, слабост или да имат нарушения в зрението, може да се наблюдават гърчове, объркване или възбуда докато са на терапия с Флудара Орал. Не се опитвайте да шофирате или да работите с машини, докато не се убедите, че не сте засегнати.

Важна информация относно някои от съставките на Флудара Орал

Това лекарство съдържа лактозен монохидрат (вид захар). Ако лекарят ви е казал, че имате непоносимост към определени захари, свържете се с вашия лекар преди да зопчнете да приемате това лекарство.


3.КАК ДА ПРИЕМАТЕ ФЛУДАРА


Винаги приемайте Флудара точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо. попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Как да приемате Флудара Орал:

Поглъщайте таблетките цели с вода. Не чупете и не дъвчете таблетките.

Колко таблетки се приемат:

Дозата, която получавате, зависи от Вашата телесна повърхност. Тя се отчита в квадратни метри (т2), като се изчислява от Вашия лекар по стойностите на Вашите ръст и тегло.

Препоръчваната доза е 40 mg/nr телесна повърхност, един път дневно. Обичайната доза е между 3 до 10 таблетки веднъж дневно. Вашият лекар ще Ви уведоми колко таблетки дневно да приемате.

Колко продължително се прилага Флудара:

Дозата се прилага един път дневно в 5 последователни дни.

Този 5-дневен курс на лечение, ще се повтаря на всеки 28 дни, докато Вашият лекар реши, че е достигната най-добрата ефективна доза (обикновено след 6 курса).

Продължителността на лечението зависи от това. колко е успешно лечението Ви и колко добре Ви понася Флудара Орал. Повторният курс може да бъде отложен, ако нежеланите реакции представляват проблем.

Редовни кръвни изследвания ще ви се провеждат по време на лечението. Вашата индивидуална доза ще бъде внимателно определена според броя на кръвните Ви клетки и Вашия отговор на терапията. Ако броят на кръвните Ви клетки е твърде нисък, следващия курс на лечение може да се отложи до две седмици или дозата да се намали. Дозата може да бъде намалена, ако нежеланите реакции представляват проблем.

Ако сте преминали два курса на лечение и не отговаряте на терапията, но също така показвате някои симптоми на намален брой кръвни клетки. Вашият лекар може да увеличи дозата Ви.

.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ


Както всички лекарства, Флудара Орал може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Ако не сте сигурни, какво представляват изброените по-долу нежелани реакции, попитайте Вашия лекар да Ви ги обясни.

Някои нежелани реакции могат да бъдат животозастрашаващи.

Ако имате затруднения в дишането, кашлица или болка в гръдния кош с или без

температура. Това може да са признаци на инфекция на белите дробове.

Ако забележите необичайни кръвонасядания, повишена склонност към кървене след нараняване или ако ви се струва, че боледувате твърде често от инфекции. Това може да е причинено от намален брой кръвни клетки. Това може да доведе и до увеличен риск от (сериозни) инфекции, причинени от микроорганизми, които обикновено не предизвикват заболяване в здрави хора (опортюнистични инфекции), включително и късно реактивиране на вируси, например херпес зостер.

Ако забележите някакви едностранни болки, кръв в урината или намалено количество урина. Това може да са симптоми на синдрома на туморен лизис (вижте точка 2. "Обърнете специално внимание при употребата на Флудара").

Ако забележите каквито и да е кожни и/или лигавични реакции със зачервяване, възпаление, образуване на мехури и увреждане на тъканите. Това може да са признаци на тежка алергична реакция (синдром на Lyell, синдром на Stevens-Johnson)

Ако имате сърцебиене (внезапно усетите Вашия пулс) или гръдна болка. Това може да са признаци за проблеми със сърцето.

Уведомете Вашия лекар незабавно, ако забележите някоя от тези реакции.

По-долу са изброени възможните нежелани лекарствени реакции, подредени по честота. Редките нежелани реакции (по-малко от I на всеки 1000 пациента) са установени през постмаркетинговия период.

•                Много чести означава, че 1 или повече на всеки 10 пациента могат да получат:

Инфекции (някои сериозни);Инфекции, резултат от потисната имунна система (опортюнистични инфекции);Инфекции на белите дробове (пневмония) с възможни симптоми като затруднения в дишането и/или кашлица с или без температура;Намален брой тромбоцити (тромбоцитопения), с възможност за поява на синини и кървене; Намален брой бели кръвни клетки (неутропения);Намален брой червени кръвни клетки (анемия);Кашлица;Повръщане, диария, гадене;Треска;Чуство на умора (изтощение);Слабост.

Чести означава, че между 1 и 10 па на всеки 100 пациента могат да получат:Друг тип рак на кръвта (миелодиспластичен синдром, остра миелоидна левкемия). По-голяма част от пациентите, с тези състояния, са били лекувани и с други противотуморни лекарства (алкилиращи агенти, инхибитори на топоизомеразата) или с лъчетерапия; Подтискане на костния мозък (миелосупресия);

 


Тежка загуба на апетит, водеща до загуба на тегло (анорексия);Скованост или слабост в крайниците (периферна невропатия)\Нарушено зрение;Възпаление на устата (стоматит);Обрив по кожата:Подуване в резултат на задържане на течности (оток);Възпаление на лигавицата на храносмилателната система от устата до ануса (мукозит); Втрисане;Общо неразположение.

•                Нечести означава, че между 1 и 10 на всеки 1000 пациента могат да получат:

Автоимунни нарушения (вижте точка 2. ’’Обърнете специално внимание на Флудара”).

Синдром на туморен лизис (вижте точка 2. "Обърнете специално внимание на Флудара”). Обърканост;

Белодробна токсичност; ръбци в белите дробове (пулмонапна фиброза), възпаление на белите дробове (пневмоиит), недостиг на въздух (диспнея);

Кървене от стомаха или червата;

•          Редки означава, че по-малко от I на всеки 1000 пациента могаг да получат:

Нарушения па лимфната система, в резултат на вирусна инфекция

Кома;Гърчове;Възбуда;Слепота;Възпаление или увреждане на очния нерв (неврит, невропатия):Сърдечна недостатъчност;Неритмичен пулс (аритмия);Кожен рак.Кожни и/или лигавични реакции със зачервяване, възпаление, образуване на мехури и увреждане на тъканите (синдром на Steven Johnson, синдром на Lyell);

•                С неизвестна честотаВъзпаление на пикочния мехур, което може да причини болка при преминаване на урината и кървене (хеморагичен цистит)Мозъчен кръвоизлив Белодробен кръвоизлив.Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане ссриозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ФЛУДАРА

Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

Флудара Орал е цитотоксично лекарство. Трябва винаги да се съхранява в оригиналната, обезопасена срещу деца опаковка.

Този лекарствен продукт не изисква специални температурни условия на съхранение. Да се съхранява в оригиналната опаковка за предпазване от влага.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

Върнете на Вашия лекар или фармацевт неизползвани таблетки. Те ще се погрижат Флудара Орал да се изхвърли в съответствие с изискванията за цитотоксични лекарства.

За информация за медицински и здравни специалисти вижте точка 6. „Допълнителна информация”.

6.ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Флудара Орал

Активното вещество е флударабинов фосфат (fludarabinephosphate). Всяка филмирана таблетка Флудара Орал съдържа 10 mg флударабинов фосфат.

Другите съставки са:

сърцевина на таблетката: микрокристална целулоза, лактоза монохидрат. колоидален силициев диоксид, кроскармелоза натрий, магнезиев стеарат

обвивка: хидроксипропил метилцелулоза (хипромелоза), талк, титанов диоксид (Е 171) и железен оксид жълт (Е 172). железен оксид червен (Е 172).

Таблетките са в блистери по 5 таблетки във всеки.

Блистерите са от полиамид/алуминий/полипропилен гермоформиращо се фолио с покривно фолио от алуминий. Блистерите са опаковани в полиетиленов контейнер с полипропиленова капачка на винт, обезопасена срещу деца.

Споделете мнението си за ФЛУДАРА 10МГ ТАБЛ. Х 20

Web Statistics