Валута: BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

АКИСТАН 50МКГ/МЛ КАПКИ ЗА ОЧИ 2.5МЛ

Този продукт Ви носи 138 бонус точки.
Спечелете още 10 бонус точки като напишете коментар и оцените продукта.
Цена: 13.83лв.
или 13830 бонус точки
Няма наличност
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Акистан 50 микрограма/ml капки за очи, разтвор /

Akistan 50 micrograms/ml eye drops, solution

Латанопрост / Latanoprost

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация. Дори ако вече сте използвали Акистан или подобно лекарство, Ви съветваме да прочетете текста внимателно. Информацията може да е променена.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или лекарят на Вашето дете, или фармацевт.

Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас или на Вашето дете. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо, че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, моля уведомете Вашия лекар или лекарят на Вашето дете, или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4

Какво съдържа тази листовка:

1.   Какво представлява Акистан и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете, преди да използвате Акистан

3.   Как да използвате Акистан

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Акистан

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АКИСТАН И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Акистан принадлежи към група лекарства, известни като простагландинови аналози. Лекарственият продукт действа чрез увеличаване на естествения отток на течност от вътрешността на окото към кръвния поток.

Акистан се използва за лечение на състояния, известни като откритоъгьлна глаукома и очна хипертензия. И двете състояния са свързани с повишено налягане в окото и могат да засегнат Вашето зрение.

Акистан също се използва за лечение на повишено очно наляг и бебета на всякава възраст.

Акистан може да бъде използван от мъже и жени (включително в старческа възраст), и от деца от раждането до 18-годишна възраст. Акистан не е изследван при преждевременно родени бебета (преди 36-та гестационна седмица).

Не използвайте Акистан

• Ако сте алергични (свръхчувствителни) към латанопрост или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар, лекуващия лекар на детето Ви, или фармацевт преди да използвате Акистан или да го дадете на детето си, ако смятате, че някое от следните се отнася за Вас или Вашето дете:

• Ако Вие или Вашето дете имате или сте имали операция на очите (вклкгс операция на катаракта)

• Ако Вие или Вашето дете страдате от проблеми с очите (например болки в очите, дразнене и възпаление, замъглено зрение)

•     Ако знаете, че Вие или Вашето дете страдате от сухота в очите

•     Ако Вие или Вашето дете имате тежка форма на астма или Вашата астма не е добре контролирана

•     Ако Вие или Вашето дете носите контактни лещи. Можете да използвате Акистан, но следвайте инструкцията за носене на контактни лещи в точка 3

лекарства и Акистан

Взаимодействието на Акистан с други лекарства е възможно. Моля, информирайте Вашия лекар, лекаря, лекуващ Вашето дете или фармацевт, ако Вие или Вашето дете приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива (или капки за очи), отпускани без рецепта.

Акистан с храна и напитки

Не е известно.

Бременност, кърмене и фертилитет Бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна, бременност посъветвайте се незабавно с Вашия лекар или фармаце на това лекарство.

Не използвайте Акистан, ако сте бременна.

Не използвайте Акистан, ако кърмите.

Шофиране и работа с машини

Когато използвате Акистан, Вашето зрение може да се замъгли за случи, не шофирайте и не използвайте никакви инструменти или зрението Ви не стане ясно отново.

Акистан съдържа консерванта бензалкониев хлорид.

Този консервант може да предизвика дразнене на очите или нарушаване на повърхността на окото. Бензалкониевият хлорид може да се абсорбира от контактните лещи и е известно, че обезцветява меките контактни лещи. Поради това избягвайте контакт с меки контактни лещи.

Ако Вие или Вашето дете носите контактни лещи, те трябва да бъдат отстранени преди да използвате Акистан. Изчакайте най-малко 15 минути преди да поставитеконтактните лещи отново. Вижте инструкциите за носенето на контактни лещи в точка 3.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ АКИСТАН

Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар, или лекуващия лекар на Вашето дете. Ако не сте сигурни в нещо попитайте Вашия лекар, лекуващия лекар на Вашето дете, или фармацевт. Препоръчителната доза за възрастни (включително хора в старческа възраст) и деца е една капка веднъж дневно в засегнатото око (очи). Най-подходящото време за това е вечер.

Следните стъпки ще Ви помогнат за правилното използване на Акистан

Измийте ръцете си и застанете удобно или седнете.

Развийте капачката.

Внимателно дръпнете надолу с пръст долния клепач на засегнатото око. Поставете върха на флакона близо до, но без да докосва окото Ви.

Стиснете флакона внимателно, така че в засегнатото Ви око да капне само една капка, след това отпуснете долния клепач.

Притиснете пръст срещу ъгъла на засегнатото око. Задръжте за 1 минута, докато държите очите си затворени.

Повторете тази процедура и при другото око, ако лекарят Ви е инструктирал да направите това.

Поставете и завинтете капачката веднага след употреба, като се уверите, ч прилепнала за флакона. Не прекалявайте със затягането на капачката. К проектиран да осигури, прдварително измерена капка, следователно, н отвора му. Добавено е допълнително количество с Акистан, така че да пълната доза, предписана от Вашия лекар. Не се опитвайте да отстр лекарство от флакона.

Ако носите контактни лещи

Контактните лещи трябва да бъдат отстранени преди приложението на капките и да изчакате 15 минути преди да ги поставите отново.

Ако използвате Акистан с други капки за очи

Изчакайте поне 5 минути между използването на Акистан и прилагането на други капки за очи.

Ако сте използвали повече от необходимата доза Акистан

Ако сте поставили повече капки, може да почувствате леко дразнене в окото и очите Ви може да сълзят и да се зачервят. Това би трябвало да премине, но ако сте притеснени посъветвайте се с Вашия лекар или лекуващия лекар на Вашето дете.

Свържете се незабавно с Вашия лекар или лекуващия лекар на Вашето дете, ако случайно сте погълнали Акистан.

Ако сте пропуснали да използвате Акистан

Продължете с приложение на обичайната си доза, по обичайното време. Не прилагайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако не сте сигурни в нещо обърнете се към Вашия лекар, лекуващия лекар на Вашето дете, или фармацевт.

Ако сте спрели употребата на Акистан

Консултирайте се с Вашия лекар или лекуващия лекар на Вашето дете, ако желаете да спрете употребата на Акистан.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Очни нарушения

Много чести: засягат повече от 1 на 10 пациенти:

Постепенна промяна в цвета на Вашето око, чрез увеличаване на количеството на кафяв пигмент в оцветената част на окото, известен като ирис. Ако Вашите очи са със смесен цвят (синьо-кафяв, сиво-кафяв, жълто-кафяв или зе. кафяв) е по-вероятно да видите тази промяна, отколкото ако имате хомогенен цвят (син, сив, зелен или кафяв). Промяната в цвета на, се развие след години, въпреки че обикновено се наблюдава в пъ] от лечението. Изменението в цвета може да бъде трайно и по-за< използвате Акистан само в едното око. Не са известни проблеми, промяна в цвета на очите. Тези изменения са обратими след преус' лечението.

•     Зачервяване на окото.

•     Дразнене на окото (чувство за парене, пясък в окото, сърбеж, щипане или усещане за чуждо тяло в окото).

•     Постепена промяна на миглите на третираното око и на фините косъмчета около него. Тези промени включват увеличаване на цвета (потъмняване), дължината, дебелината и броя на Вашите мигли.

Чести: засягат 1 на 10 пациенти на 100:

•     Дразнене или нарушаване на повърхността на окото, възпаление на клепачите (блефарит) и болка в очите.

Нечести: засягат 1 на 10 пациенти на 1 000:

•     Подуване на клепачите, сухота в окото, възпаление или раздразнение на повърхността на окото (кератит), замъглено зрение и конюнктивит.

•     Кожен обрив

Редки: засягат 1 на 10 пациенти на 10 000:

Възпаление на ириса, оцветената част на окото (ирит/увеит); оток на ретината (едем на макулата), симптоми на подуване или одраскване/увреждане на повърхността на окото, подуване около очите (периорбитален едем), неправилна посока на растеж на миглите или допълнителен ред на миглите.

•     Кожни реакции на клепачите, потъмняване на кожата на клепачите.

*    Астма, обостряне на съществуваща астма и задух (диспнея).

Много редки: засягат по-малко от 1 пациент на 10 000:

• Влошаване на стенокардия, при пациенти със сърдечно-съдови заболявалия. Болка в гърдите.

С неизвестна честота: честотата не може да бъде оценена от наличните данни

Херпесен кератит

Пациенти са докладвали за следните нежелани лекарствени реакции: изпъ течност област в рамките на оцветената част на окото (киста на ириса), г световъртеж, сърцебиене, мускулни болки и болки в ставите.

Нежелани лекарствени реакции при деца

Нежелани лекарствени реакции, наблюдавани по-често при децата, в ср; възрастните са хрема, съпроводена със сърбеж и повишена температура

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или медицинска сестра. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции.

Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване:

Изпълнителна агенция по лекарствата ул.,Дамян Груев” № 8

1303 София

Тел.:+35 928903417

уебсайт: www.bda.bg

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ АКИСТАН

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте Акистан след срока на годност, отбелязан върху етикета на флакона след „Годен до”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Преди отваряне, съхранявайте флаконите в хладилник при температура от 2°С до 8°С. Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина.

Не съхранявайте веднъж отворения флакон при температура над 25°С. Не използвайте Акистан по-късно от 4 седмици след първоначалното му отваряне, след тази дата следва да бъде неизползваем.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за битови отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.   СЪДЪРЖАНИЕ НА ОПАКОВКАТА И ДОПЪЛНИТЕЛНА

ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Акистан

•     Активното вещество е; латанопрост 50 микрограма/ml.

1 ml разтвор съдържа 50 микрограма латанопрост. Една капка съдържа приблизително 1,5 микрограма латанопрост.

•     Другите съставки са: бензалкониев хлорид, натриев хлорид, натриев дихидрогенфосфат дихидрат, динатриев фосфат додекахидрат, натриев хидроксид и/или фосфорна киселина, пречистена вода.

Как изглежда Акистан и какво съдържа опаковката

Акистан е бистър, безцветен воден разтвор, за офталмологично приложе наличен в стерилни флакони с капкомер и пластмасова капачка. Всеки ф 2,5 ml разтвор за капки за очи.

Акистан се предлага в опаковки от 1 х 2,5 ml, 3 х 2,5 ml и 6 х 2,5 ml.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати продажба.

Pharmaselect International Beteiligungs GmbH, Emst-Melchior-Gasse 20,

1020 Vienna,

Австрия

тел.: +43 1 786 03 86-0 факс: +43 1 786 03 86 20 имейл: office@pharmaselect.co

Този лекарствен продукт е разре следните имена:

Швеция    Akisten 50 microgram/ml eye drops, solution

Австрия    Akistan 50 microgram/ml eye drops, solution

България  Akistan 50 микрограма/ml капки за очи, разтвор

Чеш]   ка Република Akistan 50 microgram/ml eye drops, solution

Естония    Akistan 50 microgram/ml eye drops, solution

Германия  Akistan 50 microgram/ml eye drops, solution

Унгария    Akistan 50 microgram/ml eye drops, solution

Латвия      Akistan 50 microgram/ml eye drops, solution

Литва  Akistan 50 mikro gram ц/ml акщ laSai, tirpalas

Пол1   па  Akistan 50 microgram/ml eye drops, solution

Румъния   Akistan 50 micrograme/ml picaturi oftalmice solutie

Словакия  Akistan 50 microgram/ml eye drops, solution

Словения  Akistan 50 mikrogramov/ml kapljice za oko, raztopina

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за АКИСТАН 50МКГ/МЛ КАПКИ ЗА ОЧИ 2.5МЛ

Web Statistics