Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ОСПАМОКС ГРАНУЛИ ЗА ПЕРОРАЛНА СУСПЕНЗИЯ 250МГ/5МЛ 60МЛ

Оспамокс се прилага за лечение на:
• Инфекции на ухото, гърлото, носа и синусите
• Гръдни инфекции като бронхит и пневмония
• Инфекции на пикочния мехур
• Профилактика на инфекции на сърцето при операции на устата или гърлото
• Ранен стадий на Лаймска болест (пренасяна от кърлежи)
• Стомашни язви, причинени от бактерията Helicobacter pylori


Този продукт Ви носи 22 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Оспамокс 250 mg/5 ml прах за перорална суспензия /

Ospamox 250 mg/5 ml powder for oral suspension

Амоксицилин (Amoxicillin)

 

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси» попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите. Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Виисге точка 4.

Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа тази листовка:

Какво представлява Оспамокс и за какво се използва

Какво трябва да знаете преди да приемете Оспамокс

Как да приемате Оспамокс Възможни нежелани реакции

Как да съхранявате Оспамокс

 

1.   Какво представлява Оспамокс и за какво се използва Какво представлява Оспамокс

Оспамокс е антибиотик. Активното вещество е амоксицилин. Той принадлежи към група лекарства, наречени „пеницилини”.

За какво се използва Оспамокс

Оспамокс се използва за лечение на инфекции, причинени от бактерии в различни части на тялото. Оспамокс може също да се използва в комбинация с други лекарства за лечение на стомашни язви.

2.   Какво трябва за знаете преди да приемете Оспамокс

Не приемайте Оспамокс

ако сте алергични към амоксицилин, пеницилин или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).

ако сте имали тежка алергична реакция към някой друг антибиотик. Това може да включва кожен обрив или подуване на лицето или гърлото.

Не приемайте Оспамокс, ако нещо от посоченото по-горе се отнася до Вас. Ако не сте сигурни, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Оспамокс.

Вие

 

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Оспамокс, ако

Ако не сте сигурни дали нещо от посоченото по-горе се отнася до Вас, говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемате Оспамокс.

Изследвания на кръвта или урината

Ако Ви правят:

•     Изследвания на урината (изследвания за глюкоза в урината) или кръвни изследвания за проследяване на чернодробната функция

•     Изследвания на естриола (използван по време на бременност, за да се провери дали бебето се развива нормално)

Кажете на Вашия лекар или фармацевт, че приемате Оспамокс. Това се налага, тъй като Оспамокс може да повлияе на резултатите от тези изследвания.

Други лекарства и Оспамокс

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемате други лекарства.

•     Ако приемате алопуринол (използван за лечение на подагра) с Оспамокс, може да е по- вероятно да получите кожна алергична реакция.

•     Ако приемате пробенецид (използван за лечение на подагра), Вашият лекар може да реши да коригира Вашата доза Оспамокс.

•     Ако приемате лекарства, които предпазват от образуване на кръвни съсиреци (като варфарин), може да се наложи провеждане на допълнителни кръвни изследвания.

•     Ако приемате други антибиотици (като тетрациклин) Оспамокс може да бъде по-малко ефикасен.

•     Ако приемате метотрексат (лекарство, което се използва за лечение на рак и тежък псориазис) Оспамокс може да доведе до увеличаване на нежеланите реакции.

Бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Шофиране и работа с машини

Оспамокс може да причини нежелани реакции и симптоми (като алергични реакции, замаяност и гърчове), които могат да Ви направят неспособни да шофирате.

Не шофирайте и не работете с машини, ако не се чувствате добре.

Оспамокс 250 mg/5 ml прах за перорална суспензия съдържа аспартам и натриев бензоаг

•     Аспартам (Е951) е източник на фенилаланин. Това може да бъде вредно за пациенти със заболяване наречено „фенилкетонурия”.

•     Натриев бензоат (Е211) е слаб дразнител за очите, кожата и лигавиците и може да доведе до повишен риск от жълтеница при новородени.

3.   Как да приемате Оспамокс

 

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. 

•     Вашият лекар ще Ви посъветва колко Оспамокс трябва да давате на Вашето бебе или дете.

•     Обичайната доза е 40 mg до 90 mg за всеки килограм телесно тегло на ден, разпределени в две или три отделни дози.

•     Максималната препоръчителна доза е 100 mg за всеки килограм телесно тегло на ден.

Възрастни, пациенти в старческа възраст и деца с телесно тегло 40 kg или повече

Тази суспензия обикновено не се предписва на възрастни и деца с телесно тегло над 40 kg. Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

Проблеми с бъбреците

Ако имате проблеми с бъбреците, дозата може да бъде по-ниска от обичайната.

Ако сте приели повече от необходимата доза Оспамокс

Ако сте приели повече от необходимата доза Оспамокс, признаците могат да включват проблеми със стомаха (гадене, повръщане или диария) или кристали в урината, което може да се прояви като мътна урина или проблеми при уриниране. Възможно най-бързо се обърнете към Вашия лекар. Вземете лекарството, за да го покажете на лекаря.

Ако сте пропуснали да приемете Оспамокс

•     Ако сте пропуснали да приемете доза, вземете я веднага след като се сетите.

•     Не приемайте следващата доза твърде скоро, изчакайте около 4 часа, преди да я приемете.

•     Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Колко дълго трябва да приемате Оспамокс?

•     Продължете да приемате Оспамокс толкова дълго, колкото Ви е казал Вашият лекар, дори ако се чувствате по-добре. Необходима Ви е всяка доза в борбата с инфекцията. Ако някои бактерии оцелеят, те могат да доведат до възобновяване на инфекцията.

•     Ако все още не се чувствате добре след като лечението Ви завърши, трябва отново да посетите лекаря.

Кандидоза (гъбична инфекция на влажни участъци от тялото, която може да причини възпаление, сърбеж и бял секрет) може да се развие, ако Оспамокс се приема дълго време. Ако това се случи, информирайте Вашия лекар.

Ако приемате Оспамокс дълго време, Вашият лекар може да назначи допълнителни изследвания, за да провери дали бъбреците и черният Ви дроб работят правилно и дали кръвните Ви показатели са в нормата.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

 

Спрете да приемате Оспамокс и незабавно отидете на лекар, ако забележите следните сериозни нежелани реакции — може да се нуждаете от спешно ме, лечение:

Следните реакции са много редки (могат да засегнат до 1 на 10 000 души)

* алергични реакции, признаците могат да включват: сърбеж по подуване на лицето, устните, езика, тялото или затруднение в диш бъдат сериозни и понякога да настъпи смърт 

•     обрив или малки плоски червени кръгли петна под кожата или образуване на синини по кожата. Това се дължи на възпаление на стените на кръвоносните съдове поради алергична реакция. Тя може да бъде свързана с болка в ставите (артрит) и бъбречни проблеми

•     алергична реакция от забавен тип може да настъпи, обикновено 7 до 12 дни след прием на Оспамокс, някои от признаците включват: обриви, висока температура, болки в ставите и увеличаване на лимфните възли, особено подмишниците

•     кожна реакция, известна като „еритема мултиформе”, при която може да развиете: сърбящи червеникаво лилави петна по кожата, особено на дланите на ръцете или стъпалата на краката, „подобни на уртикария” надигнати подути участъци по кожата, болезнени зони по повърхността на устата, очите и половите органи. Вие може да имате висока температура и да сте много изморени

•     други тежки кожни реакции могат да включват: промени в цвета на кожата, подутини под кожата, образуване на мехури, гнойни пъпки, белене, зачервяване, болка, сърбеж, лющене. Те могат да са свързани с висока температура, главоболие и болки по тялото

•     висока температура, втрисане, възпалено гърло или други признаци на инфекция, или лесно получаване на синини. Това може да са признаци на проблем с кръвните клетки

•     реакцията на Яргаи-Херксхаймер, която се развива по време на лечение с Оспамокс на Лаймска болест и причинява висока температура, втрисане, главоболие, мускулна болка и кожен обрив

•     възпаление на дебелото черво, съпроводено с диария (понякога съдържаща кръв), болка и висока температура

•     могат да настъпят сериозни нежелани реакции от страна на черния дроб. Те са наблюдавани предимно при хора, които се лекуват за дълъг период от време, при мъже и при хора в старческа възраст. Трябва незабавно да кажете на Вашия лекар, ако получите:

о тежка диария с кървене

о мехури, зачервяване или образуване на синини по кожата

о по-тъмна урина или бледи изпражнения

о пожълтя ване на кожа или бялата част на очите (жълтеница). Вижте също анемия по-долу, която може да доведе до жълтеница.

Тези реакции могат да настъпят, когато приемате лекарството или до няколко седмици след преустановяване на приема му.

Ако получите някоя от горните реакции, спрете да приемате лекарството и незабавно се обърнете към Вашия лекар.

Понякога може да получите по-малко тежки кожни реакции като:

•     леко сърбящ обрив (кръгли, розово-червени петна), „подобни на уртикария” подута участъци по лактите, краката, дланите, ръцете или краката. Тази реакция е нечеста (може да засегне до 1 на 100 души).

Обърнете се към Вашия лекар, ако получите някоя от тези реакции, тъй като ще се наложи да прекратите лечението с Оспамокс.

Другите възможни нежелани реакции са:

Чести (могат да засегнат до 1 на 10 души)

 

•     кожен обрив

•     гадене

•     диария.

Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 души)

•     повръщане.

Много редки (могат да засегнат до 1 на 10 000 души)

•     Разклатете бутилката добре преди приемане на всяка доза.

•     Разпределете дозите на равни интервали от време през деня, най-м

Обичайната доза е:

Деца с телесно тегло под 40 kg

Всички дози са определени, в зависимост от телесното тегло на детето в килогр

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за ОСПАМОКС ГРАНУЛИ ЗА ПЕРОРАЛНА СУСПЕНЗИЯ 250МГ/5МЛ 60МЛ

Web Statistics