Валута: BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ТАКРОЛИМУС ПЕРГАМУС 1МГ ТВ. КАПС. Х 20

Този продукт Ви носи 0 бонус точки.
Спечелете още 10 бонус точки като напишете коментар и оцените продукта.
Цена: 0.00лв.
или 0 бонус точки
Няма наличност
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Такролимус Пергамус 1 mg твърди капсули /

Tacrolimus Pergamus 1 mg capsules, hard

такролимус (tacrolimus)

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт.Т ова включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

В тази листовка:

1.   Какво представлява Такролимус Пергамус и за какво се използва

Такролимус Пергамус принадлежи към група лекарства, наречени имуносупресори. След трансплантация на орган (например черен дроб, бъбреци, сърце), имунната система на организма Ви ще се опита да отхвърли новия орган. Такролимус Пергамус се използва за контролиране на имунната реакция на организма, позволявайки му да приеме трансллантирания орган.

Такролимус Пергамус често се използва в комбинация с други лекарства, които също потискат имунната система. Такролимус Пергамус може да Ви бъде назначен преди да започне отхвърляне на Вашия трансплантиран черен дроб, бъбрек, сърце или друг орган или ако лечението, което сте приемали преди не е могло да контролира този имунен отговор след направената Ви трансплантация.

Предупреждения и предпазни мерки

Вие ще трябва да приемате Такролимус Пергамус всеки ден, докато се нуждаете от потискане на имунната система, за да се предотврати отхвърлянето на трансплантирания Ви орган. Трябва да поддържате редовен контакт с Вашия лекар.

Докато приемате Такролимус Пергамус Вашият лекар може да поиска периодично провеждане на изследвания (включително кръв, урина, сърдечна функция, зрителни и неврологични тестове). Това е съвсем нормално и ще помогне на Вашия лекар да реши коя е най-подходящата доза Такролимус Пергамус за Вас.

Моля, избягвайте приема на билкови лекарства, например жълт кантарион (Hypericum perforatum) или други растителни продукти, тъй като те могат да окажат влияние на ефективността и на дозата на Такролимус Пергамус, от която се нуждаете. Ако се съмнявате, моля консултирайте се с Вашия лекар преди да приемете растителни продукти или лекарства.

Ако имате проблеми с черния дроб или сте имали заболяване, което може да е засегнало черния Ви дроб, моля уведомете Вашия лекар, тъй като това може да окаже влияние върху дозата на Такролимус Пергамус, която приемате.

Ако имате диария за повече от един ден, моля уведомете Вашия лекар, тъй като може да се наложи коригиране на дозата на Такролимус Пергамус, която приемате.

Докато приемате Такролимус Пергамус ограничете излагането на слънчева светлина и УВ лъчи, като носите подходящо защитно облекло и използвате слънцезащитни продукти с висок фактор. Това се налага, тъй като съществува потенциален риск от поява на злокачествени кожни промени по време на провеждане на имуносупресивна терапия.

Ако Ви предстои ваксинирате, моля, информирайте Вашия лекар преди това. Вашият лекар ще ви посъветва как е най-добре да постъпите.

Други лекарства и Такролимус Пергамус

Уведомете Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или може да приемате всякакви други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта, както и билкови лекарства.

Такролимус Пергамус не трябва да се приема едновременно с циклоспорин.

Стойностите на Такролимус Пергамус в кръвта могат да се променят от други лекарства, които приемате, както и стойностите на други лекарства в кръвта могат да бъдат повлияни от Такролимус Пергамус, което може да наложи повишаване или понижаване на дозата Такролимус Пергамус. По-специално, трябва да уведомите Вашия лекар, ако приемате или наскоро сте приемали лекарства, съдържащи следните активни вещества:

противогъбичкови лекарства и антибиотици (особено така наречените макролидни антибиотици), които се използват за лечение на инфекции, например кетоконазол, флуконазол, итраконазол, вориконазол, клотримазол, еритромицин, кларитромицин, йозамнцин и рифампицин

ХИВ протеазни инхибитори, например ритонавир

омепразол или ланзопразол, използвани за лечение на стомашна язва

хормонално лечение (напр. противозачатъчни хапчета през устата) с етинилестрадиол или даназол

лекарства за лечение на високо кръвно налягане или сърдечни проблеми, като нифедипин, никардипин, дилтиазем и верапамил

лекарства, известни като "статини", използвани за лечение на повишени стойности на холестерол и триглицериди

антиепилептичните лекарства фенитоин или фенобарбитал кортикостероидите преднизолон и метилпреднизолон антидепресанта нефазодон жълт кантарион (Hypericum perforatum)

Кажете на Вашия лекар, ако приемате или трябва да приемате ибупрофен, амф противовирусни средства (напр. ацикловир). Те могат да влошат проблемите нервната система, когато се приемат заедно с Такролимус Пергамус. 

Вашият лекар трябва да знае, ако по време на лечението с Такролимус Пергамус приемате: калиеви добавки или калий-съхраняващи диуретици (отводняващи) (напр, амилорид, триамтерен или спиронолактон), някои болкоуспокояващи (т, нар. НСПВС, например ибупрофен), противосъсирващи (антикоагуланти), или антидиабетни средства през устата.

Ако трябва да Ви се направи ваксина, моля, информирайте Вашия лекар преди това.

Такролимус Пергамус с храна и напитки

Обикновено трябва да приемате Такролимус Пергамус на гладно или поне 1 час преди или 2 до 3 часа след хранене. Докато приемате Такролимус Пергамус трябва да избягва те употреба на грейпфрут и сок от грейпфрут.

Бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на това лекарство.

Такролимус се отделя в майчиното мляко, поради което не трябва да кърмите, докагто приемате Такролимус Пергамус.

Шофиране и работа с машини

Не шофирайте и не използвайте инструменти или машини, ако се чувствате замаяни или сънливи, или имате проблеми и не виждате ясно, след прием на Такролимус Пергамус. Тези ефекти се наблюдават по-често, когато Такролимус Пергамус се използва в комбинация с алкохол.

Такролимус Пергамус съдържа лактоза

Този лекарствен продукт съдържа лактоза. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него преди да вземете този продукт.

3.   Как да използвате Такролимус Пергамус

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Всеки път, когато Ви предписват рецепта, проверявайте дали Ви е предписано същото лекарство, съдържащо такролимус, освен в случаите, когато специалистът по трансплантация е решил да го замени с друго лекарство, съдържащо такролимус. Това лекарство трябва да се приема два пъти дневно. Консултирайте се възможно най-скоро с Вашия лекар или фармацевт, за да се уверите, че взимате правилното лекарство, ако видът на лекарството не е същият, както обикновено, или ако предписанат доза е променена.

Началната доза за предотвратяване на отхвърлянето на трансплантирания орган ще бъде определена от Вашия лекар, който ще я изчисли според телесното Ви тегло. Началните дози непосредствено след трансплантацията като цяло ще бъде в диапазона от

0,075 - 0,30 mg на килограм телесно тегло на ден

в зависимост от трансплантирания орган.

Дозата зависи от общото Ви състояние и от това дали приемате други имуносупреси§ лекарства. Вашият лекар ще изисква редовно провеждане на кръвни изследванш) определи точната доза и за да коригира дозата от време на време. Обикновено състоянието Ви се стабилизира Вашият лекар ще понижи дозата на Такроли Вашият лекар с точност ще Ви каже колко капсули да приемате и колко чест

Такролимус Пергамус се приема през устата два пъти дневно, обикновено сутрин и вечер. Обикновено Такролимус Пергамус се приема на гладно или поне 1 час преди или 2 до 3 часа след хранене. Капсулите трябва да се поглъщат цели, с чаша вода. Вземете капсулата веднага след изваждането от блистера. Избягвайте да консумирате грейпфрут и сок от грейпфрут, докато приемате Такролимус Пергамус.

Ако сте приели повече от необходимата доза Такролимус Пергамус

Ако случайно сте приели твърде много капсули, незабавно се консултирайте с Вашия лекар или се свържете със спешното отделение на най-близката болница.

Ако сте пропуснали да приемете Такролимус Пергамус

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако сте забравили да приемете Такролимус Пергамус капсули, изчакайте, докато настъпи време за прием на следващата доза, а след това продължете както обикновено.

Ако сте спрели приема на Такролимус Пергамус

Прекратяването на лечението с Такролимус Пергамус може да увеличи риска от отхвърляне на трансплантирания орган. Не спирайте лечението, освен ако Вашият лекар не Ви каже.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Такролимус Пергамус намалява защитните сили на организма Ви, за да предотврати отхвърлянето на трансплантирания ви орган.

Следователно, организмът Ви не може няма да може да се справи с инфекциите толкова добре, колкото обикновено. Поради това, ако приемате Такролимус Пергамус може да боледувате по- често, отколкото обикновено от инфекции, като инфекции на кожата, устата, стомаха и червата, белите дробове и пикочните пътища.

Съществуват съобщения за поява на тежки реакции, включително алергични и анафилактични реакции, като например тежки кожни обриви, подуване на устните лицето езика или гърлото, затруднено дишане, шок. Ако това се случи, потърсете медицинска помощ.

В резултат на имуносупресията след лечение с Такролимус Пергамус са наблюдавани доброкачествени и злокачествени тумори.

Много чести нежелани лекарствени реакции (могат да засегнат повече от 1 на 10 пациенти):

Повишени стойности на кръвната захар, захарен диабет, повишени стойности на калий в кръвта

Затруднено заспиване Треперене, главоболие Повишени стойности на кръвното налягане Диария, гадене Проблеми с бъбреците 

Чести нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 10 пациенти);

Намаляване на броя на кръвните клетки (тромбоцити, червени или бели кръвни клетки), увеличаване на броя на белите кръвни клетки, промени в броя на червените кръвни клетки

понижени стойности на магнезий, фосфор, калий, калций или натрий в кръвта, претоварване с течности, повишени стойности на пикочната киселина или липидите в кръвта, понижен апетит, повишена киселинност на кръвта, други промени на солите в кръвта

симптоми на тревожност, объркване и дезориентация, депресия, промени в настроението, кошмари, халюцинации, психични разстройства

Припадъци, нарушения в съзнанието, изтръпване и мравучкане (понякога болезнено) на ръцете и краката, световъртеж, нарушена способност за писане, нарушения на нервната система

Замъглено зрение, повишена чувствителност към светлина, очни нарушения Звънтящ шум в ушите Ви

Намален приток на кръв в сърдечните съдове, ускорен сърдечен ритъм

Кървене, частично или пълно запушване на кръвоносните съдове, понижено кръвно

налягане

Задух, промени в белодробната тъкан, събиране на течност около белия дроб, възпаление на фаринкса, кашлица, грипоподобни симптоми

Възпаления или язви, които причиняват болки в корема или диария, кървене в стомаха, възпаления или язви в устата, събиране на течност в корема, повръщане, болки в областта на корема, лошо храносмилане, запек, метеоризъм, подуване на корема, диарични изпражнения, стомашни проблеми

Промени в чернодробните ензими и чернодробната функция, пожълтяване на кожата поради проблеми с черния дроб, увреждане на чернодробната тъкан и възпаление на черния дроб

Сърбеж, обрив, косопад, акне, повишено изпотяване Болки в ставите, крайниците или гърба, мускулни спазми

Недостатъчно функциониране на бъбреците, намалено образуване на урина, нарушено или болезнено уриниране

Обща слабост, треска, събиране на течност в организма, болка и дискомфорт, увеличение на ензима алкална фосфатаза в кръвта, наддаване на тегло, нарушено възприятие за температура

Нарушение на функцията на трансплантирания орган

Нечести нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 100 пациенти):

Промени в съсирването на кръвта, намален брой на всички кръвни клетки Обезводняване, понижени стойности на белтък или захар в кръвта, увеличени фосфати в кръвта

Кома, кръвоизлив в мозъка, мозъчен инсулт, парализа, мозъчни нарушения, аномалии в

говора и речта, проблеми с паметта

Замъглено виждане поради аномалия на лещата на окото

Нарушен слух

Неритмична сърдечна дейност, спиране на пулса, отслабена сърдечна дейност, нарушение на сърдечния мускул, уголемяване на сърдечния мускул, засилено сърцебиене, абнормна ЕКГ, нарушени сърдечна честота и пулс Кръвен съсирен във вена на крайник, шок Затруднено дишане, нарушения в дихателните пътища, астма Запушване на червата, повишени стойности на ензима амилаза в кръвта, връщане на стомашното съдържимо в гърлото, забавено изпразване на стомаха Дерматит, чувство за парене при излагане на слънчевата светлина Ставни нарушения

Невъзможност за уриниране, болезнена менструация и абнормно менструал

Недостатъчност на някои органи, грипоподобно заболяване, повишена чувствителност към топлина и студ, усещане за натиск върху гърдите, нервност или необичайни чувства, увеличение на ензима лакгат дехидрогеназа в кръвта, загуба на тегло

Редки нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 1 000 пациенти):

Малки кръвоизливи по кожата, дължащи се на кръвни съсиреци

Увеличена мускулна скованост

Слепота

Глухота

Събиране на течност около сърцето Остър задух

Образуване на киста в панкреаса

Проблеми с кръвоснабдяването на черния дроб

Тежко заболяване с образуване на мехури по кожата, устата, очите и половите органи, повишено окосмяване

Жажда, припадък, чувство за стягане в гърдите, намалена подвижност, язва

Много редки нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 10 000 пациенти):

Мускулна слабост Абнормна ехокардиография

Чернодробна недостатъчност, стесняване на жлъчните пътища Болезнено уриниране с кръв в урината Увеличение на мастната тъкан

С неизвестна честота (честотата не може да бъде оценена от наличните данни):

Съществуват съобщения за случаи на чиста аплазия на червените кръвни клетки (много рязко намаляване на броя на червените кръвни клетки), агранулоцитоза (силно намаляване на броя на белите кръвни клетки), хемолитична анемия (анемия, дължаща се на преждевременно разрушаване на червените кръвни клетки).

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни,неопис ани в тази листовка нежелани реакции.

5.   Как да съхранявате Такролимус Пергамус

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Да се съхранява под 25°С. Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от влага и светлина.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка след съкращението „Годен до:”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

б.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Такролимус Пергамус

Активното вещество е такролимус.

За 0,5 mg: Всяка твърда капсула съдържа 0,5 mg такролимус (като монохвдрат) За 1 mg: Всяка твърда капсула съдържа 1 mg такролимус (като монохидрат)

За 5 mg: Всяка твърда капсула съдържа 5 mg такролимус (като монохидрат)

Другите съставки са: Капсула: лактоза монохидрат, кроскармелоза натрий, хипромелоза Е5, магнезиев стеарат, Обвивка на капсулата: желатин, вода, натриев лаурил сулфат, титанов диоксид (Е171), Обвивката на капсулата на Такролимус Пергамус 0,5 mg съдържа също жълт железен оксид (Е 172), Обвивката на капсулата на Такролимус Пергамус 5 mg съдържа също червен железен оксид (Е 172), Черно мастило: шеллак, пропилея гликол, черен железен оксид, калиев хидроксид.

Как изглежда Такролимус Пергамус и какво съдържа опаковката

Такролимус Пергамус 0,5 mg твърда капсула: светло жьлта/светложълта твърда желатинова капсула, с размер "5”, с надпис "TCR" на капачката и ”0,5” на тялото, съдържаща бял до почти бял гранулиран прах.

Такролимус Пергамус 1 mg твърда капсула: бяла/бяла твърда желатинова капсула, с размер "4", с надпис TCR "на капачката и" 1 "върху тялото, съдържаща бял до почти бял гранулиран прах. Такролимус Пергамус 5 mg твърда капсула: розова/розова твърда желатинова капсула, с размер "4", с надпис "TCR” на капачката и "5" на тялото, съдържаща бял до почти бял гранулиран прах.

Такролимус Пергамус се предлагат в блистери от 20, 30, 50, 60, 90 и 100 капсули.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба

Притежател на разрешението за употреба и производител

Притежател на разрешението за употреба Pergamus Pharma Limited

Suite 23, Park Royal House, 23 Park Royal Rd, London, NW10 7JH Обединеното кралство

Производители Accord Healthcare Limited

Ground floor, Sage House, 319 Pinner Road Harrow HA 1 4HF Обединеното кралство и

Actavis Nordic A/S

Omegardsvej 16 2820 Gentofte Дания

преразглеждане

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за ТАКРОЛИМУС ПЕРГАМУС 1МГ ТВ. КАПС. Х 20

Web Statistics