Валута: BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

РОМАЗИК 40МГ ТАБЛ. Х 30

  • Производител: Polpharma
  • Код: 51467
Този продукт Ви носи 555 бонус точки.
Спечелете още 10 бонус точки като напишете коментар и оцените продукта.
Цена: 55.48лв.
или 55479 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Ромазик 40 mg филмирани таблетки

Romazic 40 mg film-coated tablets

Розувастатин (Rosuvastatin)

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попиташе Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите. Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

В тази листовка:

1.   Какво представлява Ромазик и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Ромазик

3.   Как да приемате Ромазик

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Ромазик

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   Какво представлява Ромазик и за какво се използва

Ромазик принадлежи към група лекарства, наречени статини.

Предписан Ви е Ромазик, тъй като:

• Имате високо ниво на холестерола. Това означава, че сте с риск от сърдечен

инфаркт или инсулт. Ромазик се използва при възрастни, юноши и деца на или над 6- годишна възраст за лечение на висок холестерол.

Препоръчано Ви е да приемате статин, защото промяната на диетата Ви и по-голямата физическа активност не са били достатъчни, за да се коригират Вашите нива на холестерола. Трябва да продължите с Вашата понижаваща холестерола диета и с физичес докато приемате Ромазик.

или

• Има други фактори, които увеличават риска от инфаркт, инсулт или здравословни проблеми.

Защо е важно да продължавате да приемате Ромазнк?

Ромазик се използва за коригиране на нивата на мастните вещества в кръвта, наречени липиди, като в най-голямо количество сред тях е холестеролът.

В кръвта се срещат различни типове холестерол - ,^ош“ холестерол (LDL-C) и „добър“ холестерол (HDL-C).

Ромазик намалява „лошия“ холестерол и увеличава „добрия“ холестерол.

Той действа като спомага за блокиране на производството на „лош“ холестерол от Вашето тяло. Също така подобрява способността на Вашето тяло да премахва „лошия“ холестерол от кръвта.

При повечето хора, високите нива на холестерола не променят начина, по който те се чувстват, защото той не предизвиква никакви симптоми. Въпреки това, ако не се приложи лечение, по стените на Вашите кръвоносни съдове могат да се натрупат мастни отлагания, които да предизвикат тяхното стеснение.

Понякога, тези стеснени кръвоносни съдове могат да се запушат, което води до спиране на доставката на кръв към сърцето или мозъка и предизвикване на сърдечен инфаркт или инсулт. Като намалите нивата на Вашия холестерол, Вие мажете да намалите своя риск за сърдечен инфаркт, инсулт или други свързани здравни проблеми.

Вие трябва да продължите приема на Ромазик, дори ако достигнете препоръчваните нива за Вашия холестерол, защото това ще предотврати повишаването на нивата на холестерола и натрупването на мастни отлагания.

Въпреки това, Вие трябва да преустановите приема, ако Вашият лекар Ви препоръча да го направите или ако забременеете.

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Ромазик

Не трябва да приемате Ромазик:

•     ако сте алергични към розувастатин или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка б)

•     ако сте бременна или кърмите

Ако забременеете докато приемате Ромазик, незабавно спрете приема на лекарството и уведомете Вашия лекар. Жените трябва да се предпазват от забременяване докато приемат Ромазик, употребявайки подходяща контрацепция.

•     ако имате чернодробно заболяване

•     ако имате тежко бъбречно увреждане

•     ако имате повтарящи се и необясними болки в мускулите или болезнени усещания

•     ако приемате лекарство, наречено циклослорин (използвано, например, при органни трансплантации).

Ако някое от изброените по-горе състояния се отнася за Вас, моля обърнете се към Вашия лекар.

В допълнение, не приемайте Ромазнк 40 mg (най-високата доза):

•     ако имате умерено увреждане на бъбреците (ако се съмнявате, попитайте Вашия лекар)

•     ако щитовидната Ви жлеза не функционира нормално

•     ако имате многократни или необясними мускулни болки, или болезнени усещания; имали сте в миналото или някой от семейството Ви е имал мускулни проблеми, или ако в миналото сте имали проблеми с мускулите, когато сте приемали друго лекарство^ понижаване на холестерола

ако редовно консумирате големи количества алкохол

Ако някое от изброените по-горе състояния се отнася за Вас (или в случай, че моля, обърнете се към Вашия лекар.

ако сте от азиатски произход (японец, китаец, филипинец, виетнамец, ако приемате други лекарства, наречени фибрати за понижаване на В; 

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар, преди да приемете Ромазик:

•     ако имате проблеми с бъбреците

•     ако имате проблеми с черния дроб

•     ако имате многократни или необясними мускулни болки, или болезнени усещания; имали сте в миналото или някой от семейството Ви е с проблеми в мускулите, или ако в миналото сте имали заболяване на мускулите, когато сте приемали друго лекарство за понижаване на холестерола. Незабавно уведомете лекаря си, ако почувствате необясними мускулни болки или болезнени усещания и най-вече, ако почувствате неразположение или имате треска. Също така говорете с Вашия лекар, ако имате постоянни мускулна слабост;

•     ако редовно консумирате големи количества алкохол

•     ако щитовидната Ви жлеза не функционира нормално

•     ако приемате други лекарства, наречени фибрати за понижаване на Вашия холестерол. Моля, прочетете внимателно тази листовка дори да сте приемали други лекарства за висок холестерол.

•     ако приемате лекарства за лечение на ХИВ-инфекция, например ритонавир, лопинавир и/или атазанавир, моля, вижте точка „Други лекарства и Ромазик”

•     ако сте на възраст над 70 години (тъй-като Вашият лекар трябва да избере подходящата начална доза на Ромазик за Вас);

•     ако имате тежки дихателни увреждания;

•     ако сте от азиатски произход (японец, китаец, филипинец, виетнамец, кореец и индиец). Вашият лекар трябва да избере подходящата за Вас начална доза Ромазик.

Ако някое от изброените по-горе състояния се отнася за Вас (или в случай, че не сте сигурни), не приемайте Ромазик 40 mg (най-високата доза на лекарството) и се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди действително да сте започнали да приемате каквато и да е доза Ромазик.

При малък брой хора статините могат да увредят черния дроб. Това се установява чрез обикновено изследване, с което се определят повишените нива на чернодробните ензими в кръвта. Поради тази причина Вашият лекар ще извършва това изследване на кръвта (тест за чернодробната функция) обикновено преди започване на лечението и по време на лечението с Ромазик.

По време на лечението Ви с това лекарство Вашият лекар редовно ще проследява дали нямате диабет или сте с риск от развитието на диабет. Вие вероятно сте изложени на риск от развитието на диабет, ако имате високи нива на захар и мазнини в кръвта, имате наднормено тегло и високо кръвно налягане.

Деца и юноши

•     Ако пациентът е под б годишна възраст: Ромазик не трябва да се дава на деца под 6 годиш на възраст.

•     Ако пациентът е под 18 годишна възраст: таблетката Ромазик 40 mg не е подходяща за употреба при деца и юноши на възраст под 18 години.

 

Други лекарства н Ромазик

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт; ако приемате или наскоро сте други лекарства, включително такива отпускани без рецепта и особено, ако прие

•     Цикл оспорил (използван, например след транс плантации на органи)

•     Варфарин (или някое друго лекарство за „разреждане” на кръвта)

•     Фибрати (като гемфиброзил, фенофибрат) или някое друго лекарство, изп понижаване на холестерола (като езетимиб)

•     Лекарства за лошо храносмилане (използвани за неутрализиране на стом киселина) 

•     Еритромиции (антибиотик)

•     Орални коитрацептиви (хапчета против забременяване)

•     Хормонозаместителна терапия или ритонавир с лопинавир и/или атазанавир (използват се за лечение на ХИВ-инфекция — моля, вижте „Предупреждения и предпазни мерки”).

Ромазик може да промени ефекта на тези лекарства или те могат да променят ефекта на Ромазик.

Ромазик с храна и напитки

Можете да приемате Ромазик със или без храна.

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.

Не приемайте Ромазик, ако сте бременна или кърмите. Ако забременеете докато приемате Ромазик, трябва незабавно да спрете приема на лекарството и да уведомите Вашия лекар.

Жените трябва да избягват забременяване по време на приема на Ромазик, като използват подходящо средство за контрацепция.

Шофиране и работа с машини

Повечето хора могат да шофират или да работят с машини докато приемат Ромазик — това няма да повлияе върху тяхната способност.

Въпреки това, някои хора се чувстват замаяни докато приемат Ромазик. Ако почувствате замайване, консултирайте се с Вашия лекар преди да шофирате или работите с машини.

Ромазик съдържа лактоза

Ако Вашият лекар Ви е съобщил, че имате непоносимост към някои видове захари, трябва да се консултирате с него преди да приемете Ромазик.

3.   Как да приемате Ромазик

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Подходящата доза и продължителността на лечението ще бъде определена от Вашия лекар.

Препоръчителни дози пои възрастни

Ако приемате Ромазик при висок холестерол:

Начална доза

Лечението Ви с Ромазик трябва да започне с доза от 5 mg или 10 mg, дори и когато преди това сте приемали по-висока доза от друго лекарство за понижаване на холестерол (статин). Изборът на началната за Вас доза зависи от:

•     Вашето ниво на холестерол.

•     нивото на риска за получаване на сърдечен удар или инсулт.

•     наличието на фактор, който може да Ви направи по-податлив на възможни странични ефекти.

Моля, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт коя начална доза на Ромазик е подходяща за Вас. Вашият лекар може да реши да Ви предпише най-ниската доза

•     Вие сте от азиатски произход (японец, китаец, филипинец, виетнамец, ко

•     Вие сте над 70 години  

•     имате умерено увреждане на бъбреците

•     изложени сте на риск от болки в мускулите и болезнени усещания

Увеличаване на дозата и максимална дневна доза

Вашият лекар може да реши да увеличи дозата Ви» с цел да приемете подходящото за Вас количество Ромазик. Ако сте започнали с доза от 5 mg, Вашият лекар може да реши да я удвои на 10 mg, след това на 20 mg и след това на 40 mg, ако е необходимо. Ако сте започнали с доза от 10 mg, Вашият лекар може да реши да я удвои на 20 mg и след това на 40 mg, ако е необходимо. Между всяка корекция на дозата ще има пауза от 4 седмици.

Максималната дневна доза Ромазик е 40 mg.

Тя е само за пациенти, които имат високи нива на холестерол, изложени са на висок риск от сърдечен удар или инсулт и техният холестерол не се понижава достатъчно с дозата от 20 mg.

Ако приемате Ромазнк за намаляване на рнска от сърдечен удар, инсулт или свързани здравословни проблеми:

Препоръчителната доза е 20 mg дневно. Вашият лекар, обаче, може да реши да използва по- ниска доза, ако имате някой от факторите, изложени по-горе.

Обичайни дози при деца и юноши иа възраст 6-17 години

Обичайната начална доза е 5 mg. Вашият лекар може да повиши дозата Ви, за да открие точното количество Ромазик за Вас. Максималната дневна доза Ромазик е 10 mg за деца от 6 до 9 годишна възраст и 20 mg за деца от 10 до 17-годишна възраст. Приемайте дозата си веднъж дневно. Таблетката Ромазик 40 mg ие трябва да се използва при деца.

Прием на таблетките

•     Поглъщайте таблетката цяла с чаша вода.

•     Приемайте Ромазик веднъж на ден. Можете да го приемате по всяко време на деня.

•     Опитайте се да приемате таблетката по едно и също време всеки ден, за да Ви помогне да го запомните.

Редовна проверка иа нивото на холестерола

Важно е да посещавате лекаря си за редовно изследване на холестерола, за да сте сигурни, че Вашият холестерол е достигнал и остава в нормални граници.

Вашият лекар може да реши да увеличи дозата Ви, с цел да приемате количеството Ромазик, което е подходящо за Вас.

Ако сте приели повече от необходимата доза Ромазик

Обърнете се за съвет към Вашия лекар или най-близката болница.

Ако сте пропуснали прием на доза

Не се притеснявайте, просто приемете следващата доза по график в точното време. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатия прием.

Ако сте спрели приема на Ромазик

Консултирайте се с Вашия лекар, ако желаете да спрете приема на Ромазик. Нивото на холестерола Ви може да се повиши отново, ако спрете приема на Ромазик.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   Възможни нежелани реакции

Преустановете приема на Ромазик и незабавно потърсете медицинска помощ,

някоя от следните алергични реакции:

• Затруднено дишане със или без подуване на лицето, устните, езика и/или

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въп] всеки ги получава. Ако те се появят, може да се наложи медицинска намеса.

•     Подуване на лицето, устните, езика н/нлн гърлото, което може да причини затруднения при преглъщане

•     Силен сърбеж на кожата (с поява на надигнати образувания по кожата).

Също така, спрете приема на Ромазик н незабавно се свържете с Вашия лекар, в случай че имате някакви необичайни болки или болезнени усещания в мускулите, които продължават по- дълго от очакваното. Както при другите лекарства за понижаване на холестерола (статини), много малко хора са изпитвали неприятни усещания в мускулите, като те рядко са продължавали и са се превръщали в потенциално, животозастрашаващо увреждане на мускулите, наречено рабдомишиза.

Чести възможни нежелани реакции (засягат 1 до 10 пациенти на 100):

•     главоболие

•     болка в стомаха

•     запек

•     неразположение

•     мускулна болка

•     слабост

•     замаяност

•     увеличено количество белтък в урината - обикновено се връща към нормата, без да се налага да спрете приема на Вашите таблетки Ромазик (само Ромазик 40 mg)

•     диабет. Това е по-вероятно, ако имате високи нива на захар и мазнини в кръвта, имате наднормено тегло и високо кръвно налягане. Вашият лекар ще проследява състоянието Ви по време на лечението с това лекарство.

Нечести възможни нежелани реакции (засягат 1 до 10 пациенти на 1 000):

•     обрив, сърбеж или други кожни реакции

•     увеличено количество белтък в урината - обикновено се връща към нормата, без да се налага да спрете приема на Вашите таблетки Ромазик (само за Ромазик 5 mg, 10 mg и 20 mg).

Редки възможни нежелани реакции (засягат 1 до 10 пациенти на 10 000):

•     тежка алергична реакция - признаците включват подуване на лицето, устните, езика и/или гърлото, затруднено дишане и преглъщане, тежък сърбеж по кожата (с поява на надигнати образувания по кожата). Ако смятате, че имате алергична реакция, трябва да спрете нриема на Ромазик и незабавно да потърсите медицинска помощ.

•     увреждане на мускулите при възрастни - като мярка за сигурност, спрете приема на Ромазик и незабавно се свържете с Вашия лекар, ако изпитвате необичайни мускулни болки или болезнени усещания, които продължават по-дълго от очакваното.

•     силна болка в стомаха (възпаление на панкреаса)

•     повишаване на чернодробните ензими в кръвта,

•     понижение броя на тромбоцитите, което може да повлияе на съсирването на кръвта. Ако забележите необясними синини или червени/лилави петна по кожата, трябва да видите Вашия лекар.

Много редки възможни нежелани реакции (засягат по-малко от 1 пациент на 10 000):

•     жълтеница (пожълтяване на кожата и очите)

•     хепатит (възпаление на черния дроб)

•     следи от кръв в урината Ви ^

•     увреждане на нервите по краката и ръцете Ви (усещате ги като сковани)

. болка в ставите, загуба на памет, увеличаване на гърдите при мъже (гинекомастия).

Нежелани реакции с неизвестна честота (от наличните данни не може да^ оценка) могат да включват: 

•     диария (редки изпражнения)

•     синдром на Стивънс-Джонсън (образуване на големи мехури по кожата, устата, очите и гениталиите)

•     кашлица

•     задух

•     оток (подуване)

•     нарушения в съня, включващи безсъние и кошмари

•     сексуални нарушения

•     депресия

•     проблеми с дишането, включително продължителна кашлица и/или задух, или треска

•     сухожилни наранявания

•     мускулна слабост, която е постоянна.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да

съобщите нежелани реакции директно чрез националнага система за съобщаване, посочена в:

Изпълнителна агенция по лекарствата

ул. „Дамян Груев” № 8

1303 София

Тел.: +35 928903417

уебсайт: www.bda.be

Kara съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.   Как да съхранявате Ромазик

Съхранявайте това лекарство на място, недостъпно за деца.

Този лекарствен продукт не изисква специални условия на съхранение.

Не използвайте това лекарство след изтичане на срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Не изхвърляте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Ромазик

•     Акгивното вещество е розувастатин (като розувастатин калций).

Всяка таблетка съдържа 5 mg, 10 mg, 20 mg или 40 mg розувастатин.

•     Другите съставки са:

Сърцевина на таблетката: лактоза монохидрат; целулоза, микрокристална; натриев цитраг, крос пови дон; колоиден, безводен силициев оксид; магнезиев стеарат.

Покритие на таблетката: хипромелоза. лактоза монохидрат, макрогол, триацетин диоксид (Е 171).

Как изглежда Ромазик и какво съдържа опаковката

Ромазик 5 mg: бели или почти бели, кръгли и двойноизпъкнали филмирани табл с ”5” от едната страна.

Ромазик 10 mg: бели или почти бели, кръгли и двойноизпъкнали филмирани табл гравирани с ”10” от едната страна.

Ромазик 20 mg: бели или почти бели, кръгли и двойноизпъкнали филмирани таблетки, гравирани с ”20” от едната страна.

Ромазик 40 mg: бели или почти бели, елипсовидни, двойноизпъкнали филмирани таблетки. Съдържание на опаковката: 30 таблетки.

Притежател на разрешението за употреба и Производител

Pharmaceutical Works POLPHARMA SA 19 Pelplinska Street 83-200 Starogard Gdanski Полша

Този лекарствен продукт е разрешен за употреба в страните-членки със следните имена България: Ромазик

Словашка република, Унгария, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния: Romazic Чешката република: Rosuvastatin Polpharma

Дата на последно преразглеждане на листовката:

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за РОМАЗИК 40МГ ТАБЛ. Х 30

Web Statistics