Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ОВЕСТИН 0.5МГ ОВОЛИ Х 15

Този продукт Ви носи 72 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Овестин 0,5 mg песари естриол /

Ovestin 0,5 mg pessaries estriol

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това

лекарство, тъй като тя съдържа важва за Вас информация»

•     Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

*    Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

•     Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците иа тяхното заболяване са същите като Вашите.

*    Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка

1.   Какво представлява Овестин и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете, преди да използвате Овестин

3.   Как да използвате Овестин

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Овестин

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява Овестнн и за какво се използва

Овестин е хормонозаместителна терапия (ХЗТ). Той съдържа женския хормон естриол (вид естроген). Овестин се прилага при жени след менопауза, при които са изминали поне 12 месеца от последния им естествен менструален цикъл.

Овестин се използва за:

Облекчаване на симптомите, появяващи се след менопауза

По време на менопаузата нивото на естрогените, произвеждани в тялото на жената, прогресивно намалява. Ако яйчниците са отстранени оперативно (овариектомия) преди менопаузата, нивото на произвеждания естроген намалява много рязко.

Недостигът на естрогени по време на менопаузата може да причини изтъняване и сухота на вагинапната стена. В резултат, сексуалния контакт може да стане болезнен, да се появят вагинален сърбеж и инфекции. Възможно е също недостигът на естрогени да предизвика симптоми като незадържане на урина и повтарящи се цистити.

2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Овестин

Медицинска история и редовни прегледи 

Използването на ХЗТ носи рискове, които трябва да се имат предвид при взе^а! дали да се започне ХЗТ или дали да се продължи терапията.

Овестин облекчава тези симптоми след менопаузата. Възможно е да отнеме няколко дни или дори седмици, преди да почувствате подобрение. Овестин ще Ви бъде предписан само в случай, че симптомите сериозно затрудняват ежедневието Ви. 

Опитът при лечението на жени с преждевременна менопауза (поради яйчникова недостатъчност или операция) е ограничен. Ако имате преждевременна менопауза, рискът от използване на ХЗТ може да бъде различен. Моля, говорете с Вашия лекар.

Преди да започнете (или да започнете отново) ХЗТ, Вашият лекар ще снеме Вашата лична и фамилна анамнеза. Лекарят Ви може да реши да проведе физикален преглед. Той може да включва преглед на гърдите и/или вътрешен преглед, ако е необходимо.

Когато започнете да използвате Овестин, трябва да посещавате Вашия лекар за редовни прегледи (поне веднъж годишно). По време на тези прегледи обсъждайте предимствата и рисковете от продължаване на лечението с Овестин.

Преглеждайте редовно гърдите си, както Ви е препоръчал Вашият лекар.

Не използвайте Овестин

ако някое от изброените по-долу се отнася до Вас. Ако не сте сигурни в някое от твърденията по-долу, говорете с Вашия лекар, преди да използвате Овестин.

Не използвайте Овестин

•     ако имате или някога сте имали рак иа гърдата, или се съмнявате, че може да имате

•     ако имате рак, чувствителен към естрогени, като рак на лигавицата на матката (ендометриума), или се съмнявате, че може да имате ако имате каквото и да е необяснимо вагинално кървене ако имате прекомерно удебеляване на маточната лигавица (ендометриална хиперплазия), което не е лекувано

ако имате или някога сте имали кръвен съсирек във вена (тромбоза), например на краката (дълбока венозна тромбоза) или в белия дроб (белодробна емболия) ако имате нарушение на кръвосъсирването (като например дефицит на протеин С, протеин S или антитромбин)

ако имате или наскоро сте имали заболяване, причинено от кръвни съсиреци в артериите, като инфаркт, инсулт или стенокардия

ако имате или някога сте имали чернодробно заболяване, след което чернодробната функция не се е нормализирала напълно

ако имате рядко крьвно заболяване, наречено „порфирия“, което се предава в семейството (наследствено)

ако сте алергична (свръхчувствителна) към естриол или към някоя от останалите съставки на Овестин (изброени в точка 6 Съдържание на опаковката и допълнителна информация)

Ако някое от състоянията, изброени по-горе се появи за първи път, докато използвате Овестин, веднага преустановете употребата му и незабавно се свържете с Вашия лекар.

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар, ако някога сте имали някой от следните проблеми, преди да започнете лечението, тъй като те може да се влошат по време на лечението с Овестин. Ако това се случи, ще трябва да правите по-чести прегледи при Вашия лекар:

•     фиброза на матката

•     растеж на лигавицата на матката извън матката (ендометриоза) или анамнеза за прекомерно удебеляване на маточната лигавица (ендометриална хиперплазия)

•     повишен риск от развитие на кръвни съсиреци (вижте „Кръвни съсиреци въ|

(тромбоза"))

•     повишен риск от развитие на тумор, чувствителен към естроген (наприме] или баба, която е имала рак на гърдата)

•     високо кръвно налягане

•     чернодробно нарушение, например доброкачествен тумор на черния др^ ^

•     диабет

•     камъни в жлъчката 

•     мигрена или силни главоболия

•     заболяване на имунната система, което засяга много органи в тялото (системен лупус еритематозус, CJIE)

•     епилепсия

•     астма

•     заболяване, засягащо тъпанчето и слуха (отосклероза)

•     задържане на течности поради сърдечни или бъбречни проблеми

•     грипоподобни симптоми

Спрете използването на Овестин и незабавно уведомете Вашия лекар

Ако забележите някое от изброените по-долу докато използвате ХЗТ:

•     някое от състоянията, изброени в точката „Не използвайте Овестин“

•     пожълтяване на кожата Ви или бялото на очите (жълтеница). Това може да са признаци за чернодробно заболяване

•     повишаване на кръвното налягане (симптомите може да са главоболие, умора, замаяност)

•     мигренозно главоболие, което се появява за първи път

•     ако забременеете

•     ако забележите признаци за кръвен съсирек, като например:

-     болезнено подуване и зачервяване на краката

-     внезапна болка в гръдния кош

-     затруднено дишане

За повече информация вижте „Кръвен съсирек във вена (тромбоза)“.

Забележка: Овестин не е контрацептивно средство. Ако са минали по-малко от 12 месещ от Вашия последен менструален цикъл или не сте навършили 50 години, е възможно все още да се нуждаете от допълнителна контрацепция за предпазване от забременяване. Посъветвайте се с Вашия лекар.

ХЗТ и рак

Прекомерно удебеляване на маточната лигавица (ендометриална хиперплазия) и рак на лигавицата на матката (рак на ендометрнума)

При всяка жена съществува малък риск от развие на рак на ендометрнума (рак на лигавицата на матката), независимо дали прилага ХЗТ или не. Епидемиологично проучване показва, че дългосрочното лечение с нискодозиран естриол под формата на таблетки, но не под формата на крем или песари, може да повиши риска от рак на ендометрнума. Рискът се увеличава пропорционално с продължителността на лечението и изчезва в рамките на една година след прекратяване на лечението. Туморите, открити при жени, които са използвали естриол, са с по- малка вероятност да се разпространят, отколкото при жени, които не са използвали естриол.

За да се предотврати стимулация на ендометрнума, максималната доза не трябва да се надвишава, нито да се прилага за период, по-продължителен от няколко седмици.

През първите няколко месеца от прилагането на ХЗТ може да се появят пробивно кървене или зацапване.

Но, ако кървенето или зацапването:

•     продължи и след първите няколко месеца

•     започне след като сте били известно време на ХЗТ

•     продължи, дори след като сте спрели лечението с ХЗТ Уговорете си час при Вашия лекар, който ще определи дали тези симптоми нататъшна оценка.

з

Рак на гърдата

Опитът показва, че прилагането на естроген-прогестаген комбинирана ХЗТ, както и евентуално ХЗТ само с естроген, повишава риска от рак на гърдата. Повишеният риск зависи от това колко дълго използвате ХЗТ* Допълнителният риск се изяснява след няколко години. Той обаче се нормализира в рамките на няколко години (най-много 5) след прекратяване на лечението. При ясени, при които матката е отстранена и които използват ХЗТ само с естроген за период от 5 години, се наблюдава слабо повишение на риска от рак на гърдата или не се наблюдава никакво повишение на риска.

За сравнение

При жени на възраст между 50 и 79 години, които не прилагат ХЗТ, средно 9 до 17 от 1 000 жени ще бъдат диагностицирани с рак на гърдата за период от 5 години. При жени на възраст между 50 и 79 години, които са приемали естроген-прогестаген ХЗТ за период от 5 години, случаите ще бъдат 13 до 23 за 1 000 потребители (т.е. с 4 до б случая повече).

Редовно преглеждайте гърдите си. Посетете Вашия лекар, ако забележите каквито и да било промени, като:

•     неравности по кожата

•     промяна на зърната

•     всякакви бучки, които можете да видите или които се усещат чрез напипване

Не е известно дали Овестин се свързва със същия повишен риск от рак на гърдата, както други ХЗТ. Ако се притеснявате, че може да имате риск от рак на гърдата, трябва да обсъдите предимствата и недостатъците с Вашия лекар.

Рак на яйчниците

Ракът на яйчниците е рядък, но това е едно много сериозно състояние. Леко повишен риск от рак на яйчниците е съобщен при жени, които са приемали ХЗТ минимум 5 до 10 години

За сравнение

При жени на възраст между 50 и 69 години, които не приемат ХЗТ, средно 2 от 1 000 жени ще бъдат диагностицирани с рак на яйчниците за период от 5 години. При жени, които са приемали ХЗТ за период от 5 години, случаите са между 2 и 3 на 1 000 потребители (т.е. до 1 случай повече).

Не е известно дали рискът от използването на Овестин е същият като при друга ХЗТ.

Ефекти на ХЗТ върху сърдечната дейност и кръвообращението Кръвни съсирени във вена (тромбоза)

Рискът от появата на кръвни съсиреци във вените е около 1,3 до 3 пъти по-висок при жени, които използват ХЗТ в сравнение с тези, които не използват, особено по време на първата година от нейното прилагане.

Тези кръвни съсиреци могат да бъдат сериозни и, ако някой от тях попадне в белия дроб, може да предизвика болка в гръдния кош, задух, загуба на съзнание или дори смърт.

По-вероятно е да получите кръвни съсиреци във вените с напредването на възрастта и ако някое от следните състояния се отнася до Вас. Информирайте Вашия лекар, ако някоя от следните ситуации се отнася до Вас:

•     от дълго време не сте в състояние да ходите поради тежка операция, травма и^цt-6<

(вижте също точка 3 Ако Ви се налага операция)

•     ако имате сериозно наднормено тегло (индексът на телесната маса (ИТМ)

30 kg/m2)

•     имате някакъв проблем с кръвосъсирването, който изисква дългосрочно ^е^ение

лекарство срещу образуване на кръвни съсиреци

•     ако някой от близките Ви роднини е имал/а кръвен съсирек в крака, белия

•     имате системен лупус еритематозус (СЛЕ) 

•     имате рак

В случай, че имате признаци за кръвен съсирек вижте „Спрете използването на Овестин и незабавно уведомете Вашия лекар“.

За сравнение

Наблюдавайки за период от 5 години жени на възраст между 50 и 59 години, които не използват ХЗТ, при средно 4 до 7 на всеки 1 000 жени се очаква поява на кръвни съсиреци във вена. За жени на възраст между 50 и 59 години, които приемат естроген-лрогестаген ХЗТ за период от 5 години, се наблюдават 9 до 12 на 1 000 случая (т.е. 5 случая повече).

Не е известно дали рискът от използването на Овестин е същият като при друга ХЗТ.

Сърдечно заболяване (инфаркт)

Липсват доказателства, че ХЗТ ще предотврати инфаркт.

При жени над 60-годишна възраст, приемащи естроген-прогестаген ХЗТ, вероятността да развият сърдечни заболявания е малко по-голяма отколкото при тези, които не приемат никаква ХЗТ.

При жени, при които матката е отстранена и които приемат само естроген-съдържаща терапия, не се наблюдава повишен риск от сърдечно заболяване.

Инсулт

Рискът от инсулт е около 1,5 пъти по-висок при жени, които използват ХЗТ в сравнение с тези, които не използват.

Броят на случаите на инсулт при жени, които използват ХЗТ, се повишава с възрастта.

За сравнение

Наблюдавайки жени на възраст между 50 и 59 години, които не използват ХЗТ, за период от 5 години при средно 8 от 1 000 жени се очаква да претърпят инсулт. При жени на възраст между 50 и 59 години, които приемат ХЗТ, броят на случаите ще бъде 11 на 1 000 жени за 5 години (т.е. 3 допълнителни случая).

Други състояния

ХЗТ не предотвратява нарушение на паметта. Съществуват известни доказателства за по-висок риск от нарушение на паметта при жени, които започват да използват ХЗТ след 65-годишна възраст. Посъветвайте се с Вашия лекар.

Употреба на други лекарства

Някои лекарства може да повлияят ефекта на Овестин, или Овестин да повлияе ефекта от други лекарства. Това може да доведе до нередовно кървене. Това се отнася до следните лекарства:

•     Лекарства за епилепсия (като фенобарбитал, фенитоин и карбамазепин)

•     Лекарства срещу туберкулоза (като рифампицин, рифабутин)

•     Лекарства срещу ХИВ инфекция (като невирапин, ефавиренц, ритонавир и нелфинавир)

•     Билкови средства, съдържащи жълт кантарион {Hypericum Perforatum).

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако използвате или наскоро сте използвали други лекарства, включително лекарства без рецепта, билкови лекарства или природни продукти.

Лабораторни изследвания

Ако се налага да направите кръвно изследване, предупредете Вашия лекар или специалисти, че използвате Овестин, тъй като е възможно това лекарство да по резултатите от някои изследвания.

Овестин с храна и напитки

Докато използвате Овестин, може нормално да приемате храни и напитки.

Бременност и кърмене

Овестин е показан единствено за жени в менопауза. Ако забременеете, спрете използването на Овестин и се свържете с Вашия лекар.

Ако кърмите, не използвайте Овестин, преди да се консултирате с Вашия лекар.

Шофиране и работа с машини

Не се очаква Овестин да оказва влияние върху способността за шофиране и работата с машини. Влиянието на лекарството обаче може да е различно при различните хора.

3.   Как да използвате Овестин

Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

За вагинални оплаквания обичайната доза е по 1 песар дневно през първите седмици; по-късно дозата постепенно намалява до например 1 песар два пъти седмично.

За подпомагане заздравяването на раната при жени в менопауза, претърпели вагинална операция, обичайната доза е 1 песар дневно 2 седмици преди операцията; 1 песар два пъти седмично, 2 седмици след операцията.

За да се подпомогне изследването на намазка от маточната шийка, взета от жени в менопауза, обичайната доза е 1 песар през ден, една седмица преди да се вземе следващата намазка.

Легнете и използвайте пръста си, за да поставите песара възможно най-дълбоко във вагината. Добра идея е това да се прави вечер преди лягане. Овестин песари не са предназначени за поставяне в ректума (в ануса).

Вашият лекар ще се постарае да Ви предпише най-ниската доза за лечение на Вашите симптоми за възможно най-кратък период от време. Говорете с Вашия лекар, ако смятате, че тази доза е прекалено силна или че не е достатъчно силна.

Ако сте приели повече от необходимата доза Овестин

Ако сте използвали повече Овестин, отколкото е необходимо, трябва да съобщите това на Вашия лекар или фармацевт.

Ако някой е погълнал песари, това не е повод за голямо безпокойство. Редно е обаче да се посъветвате с лекар. Симптомите, които е възможно да възникнат, са гадене и повръщане; при жени е възможно няколко дни след това да настъпи вагинално кървене.

Ако сте пропуснали да използвате Овестин

Не прилагайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако сте забравили да вземете предписаната доза, вземете я веднага, щом си спомните за това, освен ако не забележите, че сте пропуснали доза в деня, в който трябва да приемете следващата доза. Ако забележите, че сте пропуснали доза в деня, в който трябва да приемете следващата доза, не приемайте пропуснатата доза, а просто продължете със следващата доза както обикновено.

Ако Ви се налага операция

Ако Ви предстои операция, информирайте хирурга, че приемате Овестин. МожЗда сейаложЯ да преустановите използването на Овестин около 4 до 6 седмици преди операцията, за да намалите риска от кръвен съсирек (вижте точка 2 „Кръвен съсирек във вена**). Пощйайт^^р^ Вашия лекар кога може да започнете отново да използвате Овестин.  ^ ^

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Жени, използващи ХЗТ съобщават за следните заболявания по-често, отколкото жени, които не използват ХЗТ:

•     рак на гърдата

•     необичаен растеж на лигавицата на матката или рак на лигавицата на матката (ендометриална хиперплазия или рак)

•     рак на яйчниците

•     кръвни съсиреци във вените на краката или белия дроб (венозна тромбоемболия)

•     сърдечно заболяване

•     инсулт

•     възможна загуба на паметта, ако ХЗТ е започнала след 65-годишна възраст

За повече информация относно тези нежелани лекарствени реакции, вижте точка 2.

В зависимост от дозата и чувствителността на пациента, Овестин в някои случаи може да причини нежелани лекарствени реакции като:

•     подуване на гърдите или повишена чувствителност на гърдите

•     слабо вагинално кървене

•     повишен вагинален секрет

•     гадене

•     задържане на течности в тъканите, обикновено се изразява като подуване на глезените или ходилата

•     локал но дразнене или сърбеж

При повечето пациенти, тези нежелани реакции изчезват след първите седмици на лечение.

Съобщават се следните нежелани реакции при употреба на други ХЗТ:

•     жлъч но-каменна болест

•     различни кожни нарушения:

-     обезцветяване на кожата, особено на лицето или врата, известно като „петна на бременността“ (хлоазма)

-     болезнени червеникави кожни възли (еритема мултиформе)

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата, ул.,Дамян Груев” № 8, 1303 София, тел.: +35928903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.   Как да съхранявате Овестин

Да се съхранява под 25°С. Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се г светлина и влага.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте Овестин след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка след „Годен до:” и върху блистера след „ЕХР”.

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа Овестин

Активното вещество в Овестин песари е естриол. Другата съставка е твърда мас.

Как изглежда Овестнн и какво съдържа опаковката

Бели песари с формата на торпедо. Всеки блистер съдържа 5 песари.

Притежател на разрешението за употреба и производител

Притежател на разрешението за употреба

Aspen Pharma Trading Limited

3016 Lake Drive

Citywest Business Campus

Dublin 24, Ирландия

тел:: 024917582

Производител

Unither Industries, Z.I. Le Malcourlet, B.P.60,03800 Gannat, Франция N.V. Organon, Kloosterstraat 6, 5349 AB Oss, Нидерландия

Дата на последно преразглеждане на листовката

11/2015

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за ОВЕСТИН 0.5МГ ОВОЛИ Х 15

Web Statistics