Валута: BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

СПИРИВА РЕСПИМАТ СОЛУЦИО 2.5МКГР. 4МЛ + ИНХАЛАТОР

Този продукт Ви носи 760 бонус точки.
Спечелете още 10 бонус точки като напишете коментар и оцените продукта.
Цена: 76.04лв.
или 76040 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Спирива Респимат 2,5 микрограма, разтвор за инхалация /

Spiriva Respimat 2.5 microgram, inhalation solution

тиотропнум (tiotropium)

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Залазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка:              

1.   Какво представлява Спирива Респимат и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете преди да използвате Спирива  

3.   Как да използвате Спирива Респимат  

4.   Възможни нежелани реакции   

5.   Как да съхранявате Спирива Респимат

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация  

1.   Какво представлява Спирива Респимат и за какво се използва

Спирива Респимат помага на пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) или астма да дишат по-лесно. ХОББ е хронично белодробно заболяване, което причинява недостиг на въздух и кашлица. Понятието ХОББ се свързва със състояния на хроничен бронхит и емфизем. Астмата е продължително заболяване, което се характеризира с възпаление и стеснение на въздухоносните пътища.

Тъй като ХОББ и астмата са хронични заболявалия, Вие трябва да приемате Спирива Респимат всеки ден, а не само, когато имате дихателни проблеми или други симптоми. При лечението на астма трябва да използвате Спирива Респимат като допълнение към т.нар. инхалатори и кортикостероиди и дългодействащи бета-2 агонисти.

Спирива Респимат е бронходилататор с продължително действие, който разширява дихателните пътища и Ви помага да вдишвате и издишвате по-лесно. Редовната употреба на Спирива Респимат може също да Ви помогне, когато в момента сте в състояние, характеризиращо се с недостиг на въздух, свързано с Вашето заболяване и ще Ви помогне за намаляване на ефектите на заболяването върху Вашия ежедневен живот. Помага също, за да бъде удължен периода на Вашата активност. Всекидневната употреба на Спирива Респимат ще предотврати и епизодите на внез! влошаване на Вашите симптоми, свързани с ХОББ, които могат да продължат няю

За правилното дозиране на Спирива Респимат вижте точка 3. Как да използвате Указанията за употреба, посочени на обратната страна на листовката.

2.   Какво трябва да знаете, преди да използвате Спирива Респимат

Моля, прочетете внимателно следните въпроси и ако Вашият отговор е положителен, обърнете се към Вашия лекар преди да започнете употребата на Спирива Респимат.

Алергични (свръхчувствителни) ли сте към тиотропиум, атропин или подобни лекарствени продукти като ипратропиум или окситропиум?

Приемате ли други лекарствени продукти, съдържащи ипратропиум или окситропиум? Бременна ли сте, планирате ли бременност или кърмите ли?

Страдате ли от замъгляване на зрението, болка в очите/ или зачервяване на очите, увеличена простатна жлеза или затруднения при уриниране Имате ли бъбречни нарушения?

Имали ли сте миокарден инфаркт през последните 6 месеца, нестабилен или опасен за живота неравномерен сърдечен ритъм, или тежка сърдечна недостатъчност през последната година?

Не използвайте Спирива Респимат

-     ако сте алергични (свръхчувствителни) към активното вещество тиотропиум или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка б).

-     ако сте алергични (свръхчувствителни) към атропин или други лекарства, производни на атропин, като ипратропиум или окситропиум.

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар, преди да приемете Спирива Респимат.

При употреба на Спирива Респимат, бъдете особено предпазливи спреят да не попадне в очите Ви. Това може да предизвика болка или неприятно усещане в очите, замъгляване на зрението, цветни кръгове или светли петна, свързани със зачервяване на очите (т.нар.тесноъгълна глаукома). Очните симптоми може да бъдат придружени от главоболие, гадене и повръщане. Измийте си очите с топла вода, прекратете употребата на тиотропиум бромид и незабавно потърсете съвет от Вашия лекар.

Ако усетите затруднено дишане или получите обрив, оток или сърбеж веднага след инхалиране, спрете употребата на Спирива Респимат и незабавно уведомете Вашия лекар.

По време на антихолинергичната терапия се наблюдава сухота в устата, която при продължителен период може да е свързана със зъбни кариеси. По тази причина, е необходимо да се обърне специално внимание на оралната хигиена.

Спирива Респимат се прилага за поддържащо лечение при пациенти с хронична обструктивна белодробна болест или астма. Не използвайте това лекарство при внезапен/остьр пристъп на недостиг на въздух или затруднено дишане. За тази цел Вашият лекар трябва да Ви предпише друг инхалатор („спешна терапия”). Следвайте указанията на Вашия лекар.

Ако Спирива Респимат Ви е предписан за Вашата астма, той трябва да бъде доп

лечението с инхалаторни кортикостероиди и дългодействащи бета-2 агонисти. I приемате инхалаторите кортикостероиди както е предписал Вашият лекар, дор по-добре.

В случай че сте имали миокарден инфаркт през последните 6 месеца, нестабилен или опасен за живота неравномерен сърдечен ритъм, или тежка сърдечна недостатъчност през последната година, информирайте Вашия лекар. Това е важно, за да се прецени дали Спирива е точното лекарство за Вас.

Не приемайте Спирива Респимат повече от един път дневно.

Уведомете Вашия лекар, ако устетите, че дишането Ви се затруднява.

Ако имате кистозна фиброза, информирайте Вашия лекар, тъй като Спирива Респимат може да влоши симптомите Ви на кистозна фиброза.

Деца и юноши

Спирива Респимат не се препоръчва за употреба при деца и юноши на възраст под 18 години.

Други лекарства и Спирива Респимат

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате/сте приемали антихолинергични лекарствени продукти, като ипратропиум или окситропиум.

Не са съобщавани специфични нежелани лекарствени реакции при едновременното приложение на Спирива Респимат с други лекарствени продукти, предназначени за лечение на ХОББ, такива като лекарства за инхалиране с подпомагащо действие (например, салбутамол), метилксантини (например, теофилин), антихистамини, муколитици (напр. амброксол), левкотриенови модификатори (напр. монтелукаст), кромони, анти IgE терапия (напр. омализумаб) и/или стероиди за перорално и инхалационно приложение (например, будезонид, преднизолон).

Бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на това лекарство.

Не трябва да приемате този лекарствен продукт, освен ако не Ви е специално препоръчан от Вашия лекар.

[офиране и работа с машини

Няма проучвания за ефектите на тиотропиум върху способността за шофиране и работа с машини. В случай, че се появат замаяност или замъглено виждане, това може да окаже влияние върху способността за шофиране и работа с машини.

3.   Как да използвате Спирива Респимат

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Спирива Респимат е само за инхалаторна употреба.

Препоръчителната доза при възрастни е:

Ефектът на Спирива Респимат продължава 24 часа, поради което трябва да използвате Спирива Респимат само ВЕДНЪЖ дневно, ако е възможно по едно и също време на деня. Всяка употреба включва ДВЕ ВПРЪСКВАНИЯ.

Тъй като ХОББ и астмата са хронични заболявалия, използвайте Спирива Респимат всеки ден, а не само когато усетите затруднения в дишането. Не приемайте повече от препоръчаната доза.

Спирива Респимат не се препоръчва за употреба при деца и юноши под 18 години, поради липсата на данни за безопасността и ефикасността.

Уверете се, че можете да използвате правилно Вашия инхалатор Спирива Респимат. Указанията за употреба на инхалатора Спирива Респимат са приложени на обратната страна на тази листовка.

Ако сте приели повече от необходимата доза Спирива Респимат

Ако сте вдишали повече от две впръсквания от Спирива Респимат дневно, трябва да уведомите Вашия лекар незабавно. Може да сте изложени на повишен риск от възникване на нежелани лекарствени реакции, такива като сухота в устата, констипация, затруднения при уриниране, повишена сърдечна честота или замъглено виждане.

Ако сте пропуснали да приемете Спирива Респимат

Ако сте пропуснали да приемете дневната си доза (ДВЕ ВПРЪСКВАНИЯ, ВЕДНЪЖ ДНЕВНО), не се притеснявайте. Вземете я веднага щом се сетите, но не приемайте две дози наведнъж или в един и същи ден. След това, вземете Вашата следваща доза както обикновено.

Ако сте спрели приема на Спирива Респимат

Преди да прекъснете лечението със Спирива Респимат трябва да се посъветвате с Вашия лекар или фармацевт. Ако прекъснете лечението със Спирива Респимат, е възможно признаците и симптомите на ХОББ да се влошат.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Оценката на нежеланите реакции се основава на следните честотни категории:

Чести:

Нечести:

Редки:

С неизвестна честота:

Нежеланите реакции, описани по-долу, са наблюдавани при пациенти, приемащи то продукт и са изброени според честотата на възникване като чести, нечести, редки честота.

Непосредствените алергични реакции като обрив, копривна треска (уртикария), подуване на устата и лицето или внезапно затруднение при дишане (ангионевротичен едем) или други реакции на свръхчувствителност (като внезапно понижаване на кръвното Ви налягане или замаяност), може да се появят самостоятелно или като част от тежка алергична реакция (анафилактична реакция), след прилагането на Спирива Респимат. Ако се появи някоя от тези реакции, свържете се с Вашия лекар незабавно.

допълнение, както при всички лекарства за инхалаторно приложение, някои пациенти етят неочаквана тежест в гърдите, свързана с пристъп на кашлица, затруднено дишане въздух веднага след инхалиране (бронхоспазъм).

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции.

Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителната агенция по лекарствата, ул. „Дамян Груев” № 8,1303 София, тел.: +35928903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.   Как да съхранявате Спирива Респимат

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка и етикета на инхалатора. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец. Инхалаторът Спирива Респимат трябва да се изхвърли най-късно до 3 месеца от първо употреба (вижте Указанията за употреба на обратната страна).

Да не се замразява.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате, за опазване на околната среда.

б.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа Спирива Респнмат

Активната съставка е тиотропиум. При едно впръскване се освобождават 2,5 микрограма тиотропиум (2 впръсквания представляват една лекарствена доза), които са еквивалентни на 3,124 микрограма тиотропиум бромид монохидрат. Освободената доза е дозата, която се приема от пациента след преминаванаването й през мундщука.

Другите съставки са:

Бензалкониев хлорид, динатриев едетат, пречистена вода и 3.6% хидрохлорна киселина за регулиране нарН.

Как изглежда Спирива Респнмат и какво съдържа опаковката

Спирива Респнмат 2,5 микрограма е съставен от един пълнител, съдържащ разтвор за инхалиране и един инхалатор Респнмат. Пълнителят трябва да се постави в инхалатора преди първоначалната употреба.

Единична опаковка: 1 инхалатор Респнмат и един пълнител, осигуряващ 60 впръсквания (30 лекарствени дози)

Двойна опаковка: 2 единични опаковки, всяка от които съдържа 1 инхалатор Респнмат и един пълнител, осигуряващ 60 впръсквания (30 лекарствени дози)

Тройна опаковка: 3 единични опаковки, всяка от които съдържа 1 инхалатор Респнмат и един пълнител, осигуряващ 60 впръсквания (30 лекарствени дози)

Осморна опаковка: 8 единични опаковки, всяка от които съдържа 1 инхалатор Респнмат и един пълнител, осигуряващ 60 впръсквания (30 лекарствени дози)

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

ението за употреба и производител

Притежателят на разрешението за употреба за Спирива Респнмат е:

Boehringer Ingelheim International GmbH Binger Strafie 173 D-55216 Ingelheim am Rhein Германия

Производителят на Спирива Респнмат е:

Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co. KG Binger StraBe 173 D-55216 Ingelheim am Rhein Германия

Този лекарствен продукт е разрешен за употреба в държавите-членки на ЕИО под следните търговски имена:

Spiriva Respimat 2,5 Mikrogramm - Losung zur Inhalation Spiriva Respimat 2,5 microgrammes, solution k inhaler Спирива Респимат 2,5 микрограма, разтвор за инхалация Spiriva Respimat 2.5 giKpoypappapia, eioTcveojxsvoSidXupa Spiriva Respimt 2,5 mikrogramu, roztok k inhalaci Spiriva Respimat Inhalationsvaeske, oplosning 2,5 microgram SPIRIVA RESPIMAT inhalatsioonilahus 2,5pg/annuses SPIRIVA RESPIMAT 2.5 mikrog inhalaationeste, liuos Spiriva Respimat 2,5 microgrammes/dose, solution pour inhalation Spiriva Respimat 2,5 Mikrogramm Losung zur Inhalation Spiriva Respimat 2,5 mikrogramm inhaldcids oldat Spiriva Respimat 2.5 mikr6g/skammt

Spiriva Respimat 2.5 microgram, inhalation solution

Spiriva Respimat 2.5 meg soluzione per inalazione

Spiriva Respimat 2,5 mikrogrami Slpdums inhalacijam

Spiriva Respimat 2,5 mikrogramo/iSpurSkime inhaliacinic tirpalas

Spiriva Respimat 2,5 microgram, inhalatieoplossing

Spiriva inhalasj onsvaeske, opplosning 2,5 mikrog

Spiriva Respimat 2,5 mikrograma/dawk$ odmierzon% roztw6r do inhalacji

Spiriva Respimat 2.5 mg/dose, SolufSo para inhal<j£o por nebulizaSo

SPIRIVA RESPIMAT 2,5 micrograme solute de inhalat

Spiriva Respimat sol ihl 2,5 pg/l divka

Spiriva Respimat 2,5 mikrogramov raztopina za inhaliranje

Spiriva Respimat 2,5 microgramos, soluci6n para inhalaci6n

Spiriva Respimat 2,5 mikrogram, inhalationsvatska, loaning

[ата на последно преразглеждане на листовката:

Указания за употреба Инхалатор Спирива Респимат

Въведение

Спирива Респимат (тиотропиум бромид). Прочетете тези Указания за Употреба преди да започнете да използвате Спирива Респимат.

Необходимо е да използвате този инхалатор САМО ВЕДНЪЖ ДНЕВНО. При всяко използване се прилагат ДВЕ ВПРЪСКВАНИЯ.

Мундщук Отвор за въздух

Бутон за освобождаване на дозата

Обезопасяващ елемент

Прозрачна основа Пробиващ елемент

•     Ако инхалаторът Спирива Респимат не е бил използван повече от 7 дни, пръснете веднъж към земята.

•     Ако инхалаторът Спирива Респимат не е бил използван повече от 21 дни, повторете стъпки 4 до 6 от „Подготовка на инхалатора Спирива Респимат за първоначална употреба“, до появата на аерозолна мъгла. След това повторете стъпки 4 до 6 още три пъти.

•     Не докосвайте пробиващият елемент, намиращ се в прозрачната основа.

Как да се грижите за Вашия Спирива Респимат

Почиствайте мундщука, включително металната част в него, с навлажнен мек плат или само с кърпа поне веднъж седмично.

Слабо обезцветяване на накрайника за уста не се отразява на работата с Вашия инхалатор Спирива Респимат.

Ако е необходимо, почистете Вашия инхалатор Спирива Респимат от външната част с навлажнен мек плат.

Кога трябва да вземете нов инхалатор Спирива Респимат

•     Инхалаторът Спирива Респимат съдържа 60 впръсквания (30 лекарствени дози), ако се използва съгласно показанията (две впръсквания/веднъж деневно).

•     Индикаторът на дозата показва приблизително останалото количество лекарствен продукт.

•     Когато стрелката на индикатора навлезе в червената зона на скалата, е необходимо да отидете за нова рецепта; останалият лекарствен продукт е достатъчен приблизително за 7 дни (14 впръсквания).

•     Когато индикаторът на дозата достигне края на червената част на скалата, Вашият Спирива Респимат се заключва автоматично - не могат да бъдат освободени повече дози. При това положение, прозрачната основа не може да бъде завъртяна повече.

•     Спирива Респимат трябва да бъде изхвърлен три месеца след като е бил подготвен за първоначалната употреба, дори и ако не е използвано цялото количество, или ако не е изпозван изобщо.

Подготовка за първоначална употреба

3.   Върнете прозрачната основа

• Поставете прозрачната основа обратно на мястото й, и натиснете, докато щракне.

4.   Завъртете

•     Капачката трябва да е затворена.

•     Завъртете прозрачната основа по посока на стрелките върху етикета, докато чуете щракване (половин оборот).

5.   Отворете

• Отворете напълно капачката.

6.   Натиснете

•     Насочете инхалатора надолу

•     Натиснете бутона за освобождаване на дозата.

•     Затворете капачката.

•     Повторете стъпки 4-6 до поява на аерозолна мъгла.

•     След появата на аерозолна

мъгла, повторете стъпки 4-6 още три пъти.

Сега Вашият инхалатор е готов за употреба. Тези стъпки няма да се отразят на броя на наличните лекарствени дози. Подготвен по този начин, Вашият инхалатор е в състояние да достави 60 впръсквания (30 дози).       

Отговори на често задавани въпроси

Пълнителят ТРУДНО влиза достатъчно навътре в УСТРОЙСТВОТО

Проверете дали неволно сте завъртали прозрачната основа, преди да поставите пълнителя.

Отворете напълно капачката, натиснете бутона за освобождаване на дозата, след това поставете пълнителя.

Проверете дали неволно сте поставили пълнителя с широкия край напред. Поставете пълнителя в устройството с тесния край напред.

Не мога да настисна бутона за освобождаване на дозата.

Завъртали ли сте прозрачната основа? Ако не, въртете прозрачната основа, докато чуете щракване (половин оборот).

Дозовнят индикатор на Спирива Реепнмат показва ли „0“? Инхалаторът Спирива Респимат се заключва след 60 впръсквания (30 лекарствени дози). Подгответе и използвайте Вашия нов инхалатор Спирива Респимат.

Не мога да завъртя прозрачната основа Вече сте завъртяли прозрачната основа

Ако прозрачната основа вече е завъртяна, моля следвайте стъпки „ОТВОРЕТЕ” и ’’НАТИСНЕТЕ“ от указанията “Ежедневна употреба“, за да пристъпите към използване на Вашето лекарство.

Дозовнят индикатор на Спирива Респимат показва ли „0“? Инхалаторът Спирива Респимат се заключва след 60 впръсквания (30 лекарствени дози). Подгответе и използвайте Вашия нов инхалатор Спирива Респимат.

Използвахте ли Спирива Респимат според указанията (две впръсквания/веднъж дневно)?

Спирива Респимат е с продължителност на използване 30 дни, ако се прилагат 2 впръсквания веднъж дневно.

Завъртяхте ли прозрачната основа, преди да поставите пълнителя? Дозовнят индикатор отчита всяко завъртане на прозрачната основа, независимо дали е бил поставен пълнител или не.

Често сте пръскали във въздуха, за да проверите дали Спирива Респимат функционира. Веднъж след като сте приготвили за употреба Спирива Респимат, не е необходима проверка чрез пръскане, при положение че устройството се използва ежедневно.

Поставили сте пълнителя във вече използван Спирива Респимат? Винаги поставяйте нов пълнител в НОВ Спирива Респимат.

Моят Спирива Респимат пръска автоматично.

Беше ли отворена капачката, когато завъртяхте прозрачната основа? Затворете капачката, и тогава завъртете прозрачната основа.

Натиснали сте бутона за освобождаване на дозата при завъртане на прозрачната основа.

Затворете капачката, така че бутонът за освобождаване на дозата да е навън, след което завъртете прозрачната основа.

Спряли сте да въртите прозрачната основа, преди тя да щракне. Въртете прозрачната докато тя щракне (половин оборот).

Моят Спирива Респимат не пръска.

Поставили ли сте пълнител? Ако не сте, поставете пълнител.

Повторили сте стъпките „ЗАВЪРТАНЕ“, „ОТВАРЯНЕ“, „НАТИСКАЕ 

НАТИСКАНЕ три пъти след поставяне на пълнителя, както е показано в стъпки 4 до 6 от указанията “Подготовка за първоначална употреба”.

Дозовнят индикатор иа Спирива Респимат показва ли „0“? Ако лозовият индикатор показва „0“, това означава че Вие сте използвали цялото количество от лекарството си и инхалаторът автоматично се е заключил.

Веднъж след като инхалаторът Спирива Респимат е сглобен, не отстранявайте прозрачната основа или пълнителя. Винаги поставяйте нов пълнител в НОВ Спирива Респимат.

Допълннтелна информация

Boehringer Ingelheim Pharma G D-55216 Ingelheim Германия

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за СПИРИВА РЕСПИМАТ СОЛУЦИО 2.5МКГР. 4МЛ + ИНХАЛАТОР

Web Statistics