Валута: BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ОСБОНЕЛ ТАБЛ 150МГ Х 1

Този продукт Ви носи 219 бонус точки.
Спечелете още 10 бонус точки като напишете коментар и оцените продукта.
Цена: 21.86лв.
или 21860 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Осбонел 150 mg филмирани таблетки /

Osbonelle 150 mg film-coated tablets

ибандронова киселина (ibandronic acid)

 

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

• Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо, че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите. Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази

Какво съдържа тази листовка:

1.   Какво представлява Осбонел и за какво се изпо

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Осб

3.   Как да приемате Осбонел

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Осбонел

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява Осбонел и за какво се използва

Осбонел принадлежи към група лекарства, наречени бифосфонати. Лекарството съдържа ибандронова киселина. Осбонел може да прекрати костната загуба чрез спиране на по- нататьшната загуба на костно вещество и увеличаване на костната маса при повечето жени, които го приемат, макар че те няма да могат да видят или почувстват разликата. Ибандроновата киселина може да помогне за понижаване на риска от счупване на костите (фрактури). Намаляването на фрактурите е доказано за гръбначния стълб, но не и за бедрото.

Ибандроновата киселина Ви се предписва за лечение на остеопороза след менопауза, тъй като при Вас рискът от фрактури е по-голям. Остеопорозата представлява изтъняване и отслабване на костите, което се среща често при жени след менопауза. В менопаузата яйчниците престават да произвеждат женския хормон естроген, който помага за запазване здравината на скелета на жената.

Колкото по-рано една жена влезе в менопауза, толкова по-голям за нея е рискът от фрактури при остеопороза.

 

Други фактори, които могат да увеличат риска от фрактури са: недостатъчно количество калций и витамин D в храната тютюнопушене или консумация на твърде много алкохол недостатъчно ходене или други натоварващи физически усилия наличие на случаи на остеопороза в семейството

Здравословният начин на живот също ще Ви помогне да получите максимална Вашето лечение. Това включва:

приемане на балансирана храна, богата на калций и витамин D ходене или други натоварващи физически усилия избягване на тютюнопушенето и консумацията на твърде много алкохол.

Не приемайте Осбонел:

ако сте алергични към ибандронова киселина или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).

ако имате определени проблеми с гърлото/хранопровода (езофагуса) като стесняване или затруднено преглъщане.

ако не можете да стоите или седите изправени в продължение на поне един час (60 минути).

ако имате или сте имали в миналото ниски стойности на калций в кръвта. Моля, консултирайте се с лекуващия си лекар.

Предупреждения и предпазни мерки

Някои хора трябва да бъдат особено внимателни докато приемат Осбонел. Говорете с Вашия лекар, преди да приемете Осбонел:

ако имате нарушения на обмяната на минералите (като недостиг на витамин D)

ако бъбреците Ви не функционират нормално

ако имате проблеми с преглъщането или с храносмилането

ако Ви се прилага лечение на зъбите или Ви предстои да се подложите на стоматологична хирургическа операция, уведомете зъболекаря си, че се лекувате с Осбонел.

Може да получите дразнене, възпаление или разязвяване на гърлото/хранопровода (езофагуса), често със симптоми на силна болка в гърдите, силна болка след поглъщане на храна и/или напитка, силно гадене или повръщане, особено ако не пиете пълна чаша обикновена вода и/или ако легнете в рамките на час след приема на Осбонел. Ако получите тези симптоми, спрете приема на Осбонел и уведомете незабавно Вашия лекар (вижте точка 3),

Деца и юноши

Осбонел не е предназначен за употреба при деца или юноши под 18 години.

Други лекарства и Осбонел

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства. По-специално:

хранителни добавки, съдържащи калций, магнезий, желязо или алуминий, тъй като е възможно те да повлияят ефекта на ибандроновата киселина, ацетилсалицилова киселина и други нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) (вкл. ибупрофен, диклофенак натрий и напроксен) могат да предизвикат дразнене на стомаха и червата. Бифосфонатите (като ибандроновата киселина) могат да направят същото. Така че, бъдете особено внимателни, ако приемате обезболяващи или противовъзпалителни средства, докато приемате ибандронова киселина.

След поглъщането на Вашата месечна таблетка Осбонел, изчакайте поне 1 час преди да вземете някакво друго лекарство, включително таблетки против лошо храносмилане, калциеви добавки или витамини.

Осбонел с храна и напитки

Не приемайте Осбонел с храна. Осбонел е по-малко ефективен когато се приема с храна. Можете да пиете обикновена вода, но не и други напитки.

След като приемете Осбонел, моля изчакайте 1 час преди да приемете храна (вижте точка 3, Как да приемате Осбонел)

Бременност и кърмене

Ибандроновата киселина трябва да се използва само от жени след менопауза приема от жени, които все още могат да имат деца.

Не приемайте ибандронова киселина, ако сте бременна или кърмите Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Шофиране и работа с машини

Може да шофирате и да работите с машини, тъй като се очаква Осбонел да няма или да има незначителен ефект върху способността Ви за шофиране или работа с машини.

Осбонел съдържа лактоза

Таблетките Осбонел съдържат съставка, наречена лактоза. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да вземете този продукт.

3.   Как да приемате Осбонел

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Препоръчителната доза е една таблетка веднъж месечно.

Прием на Вашата месечна таблетка

Важно е да спазвате стриктно тези указания. Те имат за цел да помогнат таблетката Осбонел да достигне стомаха Ви бързо и да намалят възможността да причини дразнене.

-     Приемайте една таблетка Осбонел веднъж месечно.

Изберете един ден от месеца, който лесно ще запомните. Може да изберете една и съща дата (като първия ден от всеки месец) или един и същи ден (като първата неделя на всеки месец), за да приемете Вашата таблетка Осбонел. Изберете датата, която най-добре подхожда на навиците Ви.

-     Вземете таблетката Осбонел поне 6 часа след като последно сте яли или пили нещо, с изключение на обикновена вода.

-     Вземете таблетката Осбонел

след първото си ставане сутрин и

преди да сте яли или пили нещо (на празен стомах)

Глътнете Вашата таблетка с пълна чаша обикновена вода (поне 180 ml).

Не вземайте таблетката с вода, която има високо съдържание на калций, плодов сок или някакви други напитки. При съмнение за високо съдържание на калций в питейната вода (твърда, варовита вода), се препоръчва използването на бутилирана вода с ниско съдържание на минерали.

-     Глътнете таблетката цяла - не я дъвчете, не я трошете и не позволявайте тя да се разтвори в устата Ви.

~ През следващия час (60 минути) след като сте взели таблетката:

- не лягайте; ако не останете в изправено положение (права или седнала), част от лекарството може да се върне обратно в хранопровода Ви

не яжте нищо

не пийте нищо (с изключение на обикновена вода, ако имате нужда)

- не вземайте никакви други лекарства

- След като сте изчакали един час, можете да приемете първата храна и напитка за деня. След като сте се нахранили, можете да легнете, ако желаете, и да вземете друго лекарство, ако имате нужда.

Не вземайте таблетката преди лягане или преди да станете сутрин.

Продължаване на приема на Осбонел

Важно е да продължавате да приемате Осбонел всеки месец - толкова дълго, колкото лекуващият Ви лекар Ви е предписал. След като изминат 5 години от началото на лечението Ви с Осбонел, моля консултирайте се с Вашия лекар дали трябва да продължите да приемате Осбонел.

Лко сте приели повече от необходимата доза Осбонел

Ако по погрешка сте приели повече от една таблетка, изпийте пълна чаша мляко и незабавно се свържете с лекуващия си лекар.

Не предизвиквайте сами повръщане и не лягайте - тъй като ибандроновата киселина може да раздразни хранопровода Ви.

Ако сте пропуснали да приемете Осбонел

Ако забравите да приемете Вашата таблетка сутринта в избрания от Вас ден, не вземайте таблетката по-късно през деня. Вместо това, погледнете във Вашия календар и вижте кога е следващата Ви планирана доза.

Ако следващата Ви планирана доза е само след 1 до 7 дни...

Трябва да изчакате до следващата планирана доза и да я вземете както обикновено; след това продължете да приемате по една таблетка веднъж месечно в планираните дни, както сте отбелязали във Вашия календар.

Ако следващата Вн планирана доза е след повече от 7 дни...

Трябва да вземете една таблетка на следващата сутрин след деня, в който сте си спомнили; след това продължете да приемате по една таблетка веднъж месечно в планираните дни, както сте отбелязали във Вашия календар.

4.

Никога не приемайте две таблетки Осбонел в една и съща седмица.

Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпм^й^ДО^! По^ всеки ги получава.    "Л '

Говорете веднага с медицинска сестра или с Вашия лекар, ако забележите някоя следните сериозни нежелани реакции, тъй като може да се нуждаете от спешнр ‘ъ у медицинско лечение:   \     ^    : 

Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 пациенти):

силна болка в гърдите, силна болка след преглъщане на храна или напитка, силно гадене, или повръщане, затруднено преглъщане. Възможно е да имате сериозно възпаление на Вашето гърло/хранопровод с нараняване или стеснение на гърлото/хранопровода

Редки (могат да засегнат до 1 на 1 000 пациенти):

сърбеж, подуване на лицето, устните, езика и гърлото със затруднено дишане постоянна болка в очите и възпаление

нова болка, слабост или дискомфорт в областта на бедрото или слабините. Това може да бъде ранен показател за възможно необичайно счупване на бедрената кост.

Много редки (могат да засегнат до 1 на 10 000 пациенти):

болка или рана в устата или в челюстта. Това може да бъде ранен показател за тежки проблеми с челюстта (некроза (мъртва костна тъкат) в челюстната кост) сериозна, потенциално животозастрашаваща алергична реакция.

Други възможни нежелани реакции

Чести (могат да засегнат до 1 на 10 пациенти главоболие

киселини, затруднено преглъщане, болка в стомаха или в областта на корема (може да се

дължи на възпаление на стомаха), лошо храносмилане, гадене, диария

мускулни схващания, скованост на ставите и крайниците

грипоподобни симптоми,като треска, треперене и студени тръпки, чувство на

дискомфорт, болка в костите, мускулите и ставите). Консултирайте се с медицинска

сестра или доктор, ако ефектите станат обезпокоителни или продължат повече от няколко

дни).

обрив.

Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 пациенти) болка в гърба

чувство на умора и изтощение замайване отделяне на газове астматичен пристъп

Редки (могат да засегнат до 1 на 1 000 пациенти) уртикария

възпаление на дванадесетопръстника (първият участък от червата), коетопричинява болка в стомаха.

Съобщаване на нежелани реакции

 

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата, ул. „Дамян Груев” № 8, 1303 София, тел.: 02 8903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.   Как да съхранявате Осбонел

Да се съхранява на място, недостъпно за деца. 

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху блистера и картонената опаковка след „Годен до:”. Първите две цифри показват месеца, а последните четири цифри показват годината. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Този лекарствен продукт не изисква специални условия на съхранение.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Осбонел

Активното вещество е ибандронова киселина 150 mg.

Другите съставки са: лактоза монохидрат; кросповидон (Е 1202); целулоза, микрокристална (Е460); силициев диоксид, колоиден безводен (Е551); натриев стеарилфумарат (таблетно ядро); поливинилов алкохол, макрогол/PEG 3350, талк (Е553Ь) и титанов диоксид (Е171) (таблетна обвивка).

Как изглежда Осбонел и какво съдържа опаковката

Таблетките Осбонел са бели до почти бели, продълговати, двойноизпъкнали таблетки, с надпис “I9BE” от едната страна и “150” от другата.

Таблетките се доставят в опаковки с блистери, които съдържат:

1,3, 7, 10, 14,20,21,28 или 30 таблетки.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба и производител

Притежател на разрешението за употреба:

Actavis Group PTC ehf,

Reykjavikurvegi 76-78 220 Hafnarfjordur Исландия

Производители:

Synthon BV

Microweg 22, 6545CM Nijmegen Нидерландия

Synthon Hispania SL

Castello 1, Poligono Las Salinas, 08830 Sant Boi de Llobregat Испания

MPF B.V.

 

Appelhof 13, 8465 RX Oudehaske Нидерландия

Dragenopharm Apotheker Puschl GmbH Goellstrasse 1, 84529 Tittmoning Г ермания

Rottendorf Pharma GmbH Ostenfelder Strasse, 51-61 - 59320 Ennigerloh Германия 

Този лекарствен продукт е разрешен за употреба в държавите членки на ЕИП следните имена:

България

Унгария

Ирландия

Малта

Нидерландия

Осбонел 150 mg филмирани таблетки Osbonelle 150 mg filmtabletta Osbonelle 150 mg Film-coated tablets Osbonelle Osbonelle 150 mg

Дата на последно преразглеждане на листовката

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за ОСБОНЕЛ ТАБЛ 150МГ Х 1

Web Statistics