Валута: BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ШУСЛЕРОВА СОЛ №4 КАПКИ ЗА НОС

ШУСЛЕРОВА СОЛ №4 КАПКИ ЗА НОС

Цена: 11.90лв.
или 11900 бонус точки
ШУСЛЕРОВИ СОЛИ ЗА ИМУНИТЕТ КАПКИ - №3 И №4 50МЛ

ШУСЛЕРОВИ СОЛИ ЗА ИМУНИТЕТ КАПКИ - №3 И №4 50МЛ

Цена: 19.90лв.
или 19899 бонус точки

МОНТЕЛУКАСТ СИНТОН 5МГ ТАБЛ. ДЪВЧАЩИ Х 7

Монтелукаст е левкотриенов рецепторен антагонист. Монтелукаст се използва:*  За лечение на пациенти, при които контролът на астмата е незадоволителен с настоящото им противоастматично лечение и се нуждаят от допълнителна терапия. Ако приемате монтелукаст за облекчаване на астма, това лекарство може да облекчи и симптомите на Вашия сезонен алергичен ринит.*  Да предпази от поява на астматични симптоми след физическо усилие.

  • Производител: Synthon BV
  • Код: 51227
  • Тегло: 0.100 кг
Този продукт Ви носи 0 бонус точки.
Спечелете още 10 бонус точки като напишете коментар и оцените продукта.
Цена: 0.00лв.
или 0 бонус точки
Няма наличност
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани СравниЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
Монтелукаст Синтон 5 mg таблетки за дъвчене                                                                                                    Montelukast Synthon 5 mg chewable tablets
монтелукаст (montelukast)

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.
*    Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
*    Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
*    Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
    Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:
1.    Какво представлява Монтелукаст Синтон 5 mg и за какво се използва
2.    Преди да използвате Монтелукаст Синтон 5 mg
3.    Как да използвате Монтелукаст Синтон 5 mg
4.    Възможни нежелани реакции
5.    Как да съхранявате Монтелукаст Синтон 5 mg
6.    Допълнителна информация

1.    КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МОНТЕЛУКАСТ СИНТОН 5 mg И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Монтелукаст е левкотриенов рецепторен антагонист. Той блокира вещества, наречени левкотриени, които нормално се намират в белите дробове. Тези вещества причиняват стесняване и отичане на стените (възпаление) на въздухоносните пътища в белите дробове на Вашето дете и могат да доведат до развитие на симптоми на астма.
Монтелукаст е предписан за лечение на астмата на Вашето дете.                                                                      Монтелукаст се използва:
*    За лечение на пациенти, при които контролът на астмата е незадоволителен с настоящото им противоастматично лечение и се нуждаят от допълнителна терапия.
*    Като алтернативно на лечението с инхалаторни кортикостероиди при деца на възраст от 6 до 14 години, които наскоро не са приемали перорални кортикостероиди за лечение на астмата си,и които са показали, че не могат да използват инхалаторни кортикостероиди.
*    Да предпази от поява на астматични симптоми след физическо усилие.

Вашият лекар ще определи как трябва да се използва Монтелукаст Синтон 5 mg в зависимост от симптомите и тежестта на астмата на Вашето дете.

Какво е астма?
Астмата е продължително заболяване.
Астмата включва:
*    затруднено дишане поради стесняване на дихателните пътища. Това стесняван дихателните пътища се влошава и подобрява в отговор на различни условия.
*    чувствителни дихателни пьтшца, които реагират на много неща, като цигарен дим, полени, студен въздух или упражнения.
*    подуване (възпаление) на лигавицата на дихателните пътища.
Симптомите на астмата включват: кашлица, хрипове, стягане в гърдите.

2.    КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ МОНТЕЛУКАСТ СИНТОН 5 mg

Информирайте Вашия лекар за всички медицински проблеми или алергии, които Вие или Вашето дете имате или сте имали.

Не приемайте монтелукаст
*    Ако детето Ви е алергично (свръхчувствително) към монтелукаст или към някоя от останалите съставки на Монтелукаст Синтон 5 mg, таблетки за дъвчене.

Обърнете специално внимание при употребата на монтелукаст

Проверете дали някое от посочените по-долу твърдения се отнася за Вашето дете или се е отнасяло за Вашето дете в миналото.
Моля, уведомете Вашия лекар:
*    Ако детето Ви вече приема други лекарства за астма. Монтелукаст не трябва да замества други лекарства, предписани от Вашия лекар.
*    Ако симптомите на астмата или дишането на Вашето дете се влошат или ако на Вашето дете се налага да използва инхалатора си с бета-агонист (известен като бронходилататор или облекчаващ инхалатор) по-често от обикновено.
Монтелукаст няма да помогне в случай на внезапен пристъп на задух и никога не трябва да се използва с такава цел. При поява на пристъп трябва точно да се следват инструкциите, които Ви е дал Вашият лекар. Много е важно да имате лекарството, което е необходимо за такъв пристъп (напр. краткодействащ инхалаторен бета-агонист, наричан още бронходилататор или облекчаващ инхалатор) на разположение по всяко време.
*    Ако детето Ви развие комбинация от някои от изброените симптоми: грипоподобно заболяване, увеличаване на задуха, необичайно изтръпване (подобно на мравучкане) или безчувственост в крайниците и/или обрив. Потърсете медицинска помощ незабавно, особено ако тези симптоми не изчезват или се влошават. Рядко срещано заболяване (синдром на Churg-Strauss), причиняващо тези симптоми, е наблюдавано при много малък брой пациенти, приемащи лекарства за лечение на астма, включително и монтелукаст.
*    Вашето дете не трябва да приема ацетилсалицилова киселина (аспирин) или противовъзпалителни лекарства (известни като нестероидни противовъзпалителни средства или НСПВС), ако те влошават симптомите на астма.

За деца от 2 до 5 години, на разположение е Монтелукаст Синтон 4 mg таблетки за дъвчене.
За деца от 6 до 14 години, на разположение е Монтелукаст Синтон 5 mg таблетки за дъвчене.

Прием на други лекарства

Други лекарства могат да се повлияят от монтелукаст, както и те, на свой ред, могат да променят действието на монтелукаст.
Ефектът на монтелукаст може да се намали при едновременното му приемане с:
*    някои лекарства, които се използват за лечение на епилепсия ( фенобарбитал).
*    лекарство, използвано за лечение на туберкулоза и някои други инфекции (рифампицин).

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако детето Ви приема или наскоро е приемало някое от изброените по-горе лекарства, включително и лекарства, отпускани без рецепта.

Прием на монтелукаст с храня н напитки

Монтелукаст не трябва да се дава с храна; лекарството трябва да се приема най-малко 1 час преди или 2 часа след хранене.

Бременност и кърмене

Употреба при бременност
Жени, които са бременни или планират да забременеят трябва да се посъветват с лекаря преди да започнат прием на монтелукаст. Вашият лекар ще прецени дали да приемате монтелукаст.

Употреба при кърмене
Не е известно дали монтелукаст се отделя в кърмата. Ако кърмите или смятате да кърмите, трябва да де посъветвате с Вашия лекар преди да запечнити прием на монтелукаст.

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди употребата на което и да е лекарство.

Шофиране и работа с машини

Това е неприложимо за Монтелукаст Синтон 5 mg, тъй като лекарството е предназначено за приложение при деца на възраст от 6 до 14 години. Въпреки това, следната информация се отнася за активното вещество монтелукаст.
Не се очаква монтелукаст да повлиява способността за шофиране или работа с машини. Въпреки това, индивидуалният отговор към лекарството може да варира. Монтелукаст може (в редки случаи) да причини замаяност и сънливост.

Важна информация относно някои от съставките на Монтелукаст Синтон 5 mg

Монтелукаст Синтон 5 mg съдържа аспартам, който е източник на фенилаланин (еквивалентен на 0,842 mg фенилаланин на таблетка от 5 mg).
Свържете се с Вашия лекар преди прием на лекарството, ако детето Ви има наследствен дефект, при който тялото му не може правилно да разгражда една аминокиселина, наречена фенилаланин (фенилкетонурия). Фенилаланинът в таблетките може да навреди на деца с фенилкетонурия.

3.    КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ МОНТЕЛУКАСТ СИНТОН 5 mg

Винаги приемайте монтелукаст точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Монтелукаст таблетки
*    трябва да се приемат през устата.
*    трябва да се приемат, дори ако детето Ви няма симптоми на астма или по време на периоди на влошаване на астмата.
*    не трябва да се приемат с храна; таблетките трябва да се приемат най-малко един час
преди или два часа след хранене.
*трябва да се дават на Вашето дете под родителски контрол.

Дозировка

Препоръчителната доза за деца на възраст от 6 до 14 години е една таблетка за дъвчене дневно, приета вечер.
Вашият лекар ще предпише различни концентрации на таблетките за различните възрастови групи.

Ако детето Ви приема Монтелукаст Синтон 5 mg, уверете се, че то не използва други лекарства, които съдържат същото активно вещество, монтелукаст.

Не се налага корекция на дозата, ако детето Ви има бъбречни проблеми или ако детето Ви има леки до умерени тежки чернодробни проблеми. Ако детето Ви има тежки чернодробни проблеми, Вашият лекар ще реши дали то може да приема монтелукаст.

Ако сте използвали повече от необходимата доза на Монтелукаст Синтон 5 mg

 Незабавно се свържете с Вашия лекар или фармацевт, ако детето Ви е приело повече от необходимата доза монтелукаст.
Ако Вашето дете е приело твърде много монтелукаст, могат да се наблюдават симптоми като коремна болка, сънливост, жажда, главоболие, повръщане и психомоторна хиперактивност (включително раздразнителност, безпокойство, възбуда с агресивно поведение, и тремор).

Ако сте пропуснали да използвате Монтелукаст Синтон 5 mg

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза. Пропуснете забравената доза и дайте следващата таблетка в обичайното време.

Ако спрете да използвате Монтелукаст Синтон 5 mg

Не спирайте да използвате монтелукаст, дори и при липса на симптоми, докато Вашият лекар не Ви каже да го направите. Монтелукаст може да лекува астмата на детето Ви, само ако се приема продължително време.
Вашият лекар ще Ви посъветва колко дълго да продължите да използвате монтелукаст, за да може лекарството да помогне за конггрола на астмата на Вашето дете.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.    ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, монтелукаст може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Трябва да уведомите Вашия лекар незабавно, ако детето Ви получи един или повече от посочените симптоми:
При пациенти с астма, лекувани с монтелукаст, са съобщавани много редки случаи на комбинация от симптоми като грипоподобно заболяване, увеличаване на задуха, необичайно изтръпване (подобно на мравучкане) или безчувственост в крайниците, и/или обрив (синдром на Churg-Strauss) (вижте точка 2, Обърнете специално внимание при употребата на монтелукаст).

Следните нежелани реакции са съобщавани в клинични изпитвания
Чести (при повече от 1 на 100, или по-малко от 1 на 10 лекувани пациенти)
*    главоболие (изпитвания с таблетки от 5 mg)
*    коремна болка (изпитвания с таблетки от 10 mg)
Тези реакции обикновено са били леки и са наблюдавани с по-висока честота при пациенти на лечение с монтелукаст, в сравнение с пациенти на плацебо (хапче, което не съдържа лекарство).

Допълнително, откакто лекарството е на пазара, са съобщавани следните нежелани реакции
Инфекция на горните дихателни пътища * Повишена склонност към кървене * Алергични реакции, включващи обрив, подуване на лицето, устните, езика и/или гърлото (ангиоедем), затруднено дишане (анафилаксия) или преглъщане * Халюцинации * Ярки, запомнящи се сънища, включително кошмари       * Безсъние * Сомнамбулизъм * Раздразнителност * Възбуда, включваща агресивно поведение или враждебност * Безпокойство * Треперене * Тревожност * Чувство на тъга (депресия) * Мисли и опити за самоубийство (в много редки случаи) * Замаяност * Сънливост * Необичайно изтръпване (подобно на мравучкане) (парестезия) * Загуба на чувствителност (хипоестезия) * Гърчове * Палпитации * Кървене от носа * Диария * Сухота в устата * Нарушено храносмилане (диспепсия) * Гадене * Повръщане       * Възпаление на черния дроба Кръвонасядания * Сърбеж * Уртикария * Болезнени зачервени бучки под кожата (еритема нодозум) * Болка в ставите (артралгия) * Болка в мускулите (миалгия) * Мускулни крампи * Слабост и умора * Общо неразположение * Подуване от задръжка на течности (оток)   * Повишена температура
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5.    КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ МОНТЕЛУКАСТ СИНТОН 5 mg

Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
Не използвайте Монтелукаст Синтон 5 mg след срока на годност отбелязан върху опаковката след “Годен до:’. Първите две цифри показват месеца, а последните четири цифри показват годината. Срокът на годност се отнася за последния ден от посочения месец.
Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина.

Лекарствените продукти не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарствени продукти. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.    СЪДЪРЖАНИЕ НА ОПАКОВКАТА И ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Монтелукаст Синтон 5 mg
*    Активното вещество е монтелукаст.
Всяка таблетка за дъвчене съдържа монтелукаст натрий, еквивалентен на 5 mg монтелукаст.
*    Другите съставки са манитол (Е421); целулоза, микрокристална; хидроксипропилцелулоза, частично заместена; железен оксид, червен (В 172); кроскармелоза натрий (Е468); аромат на череша, аспартам (Е951) и магнезиев стеарат(Е572).

Как изглежда Монтелукаст Синтон 5 mg и какво съдържа опаковката

Монтелукаст Синтон 5 mg таблетен за дъвчене са розови, кръгли, двойноизпъкнали таблетки. Таблетките са с вдлъбнато релефно изображение “M9UT” и “5” от едната страна.
Таблетките са налични в блистерни опаковки, с по 7,10,20,28,30,50,56,90,98,100 таблетки.
Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба и производител

Притежател иа разрешението за употреба
Synthon BV
Microweg 22
6545 CM Nijmegen
Нидерлания

Производител:
Synthon BV Microweg 22 6545 CM Nijmegen
Нидерландия

Дата на последно преразглеждане на листовката 11/2012

Споделете мнението си за МОНТЕЛУКАСТ СИНТОН 5МГ ТАБЛ. ДЪВЧАЩИ Х 7

Web Statistics